PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z lampa Metz 40AF-4C



Mirque
14-02-2007, 10:05
Posiadam canona 30D i troszkę starawą lampę Metz 40 AF-4, oczywiście dedykowana do Canona. O ile mi widadomo ta lampka jest przeznaczona do analoga. Lampa po podłączeniu do aparatu zachowuje sie dobrze, zadnych errorów, sterowanie zoomem wygląda na prawidłowe, czerwona lamka błyska, ale ..... nie wyzwala błysku, ani na auto, ani na manual. Oczywiście lampa błyska z innym aparatem, doczytałem sie w instrukcji ze jak lampa jest ustawiona w TTL to błysku nie wyzwoli, moze ktoś zna jakis sposób.....:idea:

gwozdzt
14-02-2007, 10:11
W manualu powinna blyskać (oczywiście jeśli ten manual jest w lampie, a nie na aparacie!).
W TTL nie będzie działać.

Jesli lampa nie ma trybu manualnego, to pozostaje jedynie odizolować wszystkie styki dedykacyjne, zostawić tylko środkowy styk główny i wtedy przestanie działać zoom lampy oraz wspomaganie AF; natomiast powinna zacząć błyskać.

EDIT: twoja lampa powinna posiadać tryb M(Full) oraz ML (1/16) i w tych trybach powinna błyskać.
Tu jest instrukcja od wersji do Nikona:
http://www.metz.de/en/service_support/service/bedienungsanleitungen/download.81.pdf
Nikonowska posiada tryby manualne, więc Canonowska też powinna.

Karoollapy
09-04-2008, 13:09
Posiadam canona 400d i lampę Metz 40 AF-4C. Jest ona przeznaczona do aparatów analogowych, jednak zastanawia mnie dlaczego nawet w trybie M nie błyska... Kiedy podpinam ją do aparatu, działa wspomaganie AF, jednak błysk nie jest wyzwalany. Zaznaczam, że lampa błyska po wciśnięciu przycisku "ready". Może potrzebna jest jakaś kostka? Jeśli tak, to jaka? Lampa została kupiona do współpracy z wyzwalaczem radiowym PT-04, którego jeszcze nie kupiłem, czy lampa będzie z nim działała? Z góry dziękuję za pomoc ;-)

Karoollapy
09-04-2008, 17:22
Odizolowanie "pomocniczych" styków pomogło, lampa błyska jak należy :) Dziękuje moderatorowi/adminowi za pomoc ;) I sorry za kłopot.

pablocovalik
28-12-2011, 21:53
ja w sprawie tej lampy dzis taką podpiąłem do eos 400d i działa tylko w manualu na aparacie(nie działa zoom lampy jeśli są zaklejone styki-czy da się coś lepiej z tego wyciągnąć?

pablocovalik
29-12-2011, 22:00
ktoś może pomoże w temacie