PDA

Zobacz pełną wersję : Canin 400D podgląd tylko na wizjerze

rockded
13-02-2007, 18:01
Czy w Canonie 400D fotografowany obraz można mieć tylko na wizjerze ?

Na wyświetlaczu tylko opcje ?

Kubak82
13-02-2007, 18:04
ano...

pierwsza lustrzanka ;-) :?:

Krzychu
13-02-2007, 18:04

To nieprawdopodobne, ale w tak drogim aparacie konstruktorzy nie przewidzieli tej funkcji...

snow
13-02-2007, 18:10
Na to wychodzi. Pozatym fajnego KIT'a ci sprzedali ;) Jakiś interesujący zakres ogniskowych ;)

rockded
13-02-2007, 18:14
dobra dobra już wystarczy, zaczaiłem wasze ironiczne pod teksty :)

Ale wydawało mi się, że w Nikonie widziałem taką opcję.

Korean
13-02-2007, 18:16
Wiesz.. Nikon to wyprzedza technologicznie Canona o jakieś 10 lat ;)

Kubak82
13-02-2007, 18:26

moze w kompakcie - w lustrach nie.. tzn. sa juz lustrzanki ktore oferuja taka mozliwosc tylko.. po co ;-)

ciesz sie nowym nabytkiem i podziwiaj swiat przez wizjer :mrgreen:

piast9
13-02-2007, 18:39
Jeśli już to w Olympusie. Ale kosztem. Ciemniejszy obraz w wizjerze i dodatkowo (przy innym trybie pracy tego podglądu) niedziałąjacy AF.

emisiaczek
13-02-2007, 18:46
ja bym dodatkowo nie patrzylbym nawet w wizjer ... po niektorych testach mozna wpasc w kompleksy ... najlepiej poprostu ustawic na auto i cykac z biodra :)

swoja droga widac jaka canon ma reklame ... ludzie kupuja z marszu a potem pytaja lub sa zwiedzeni ... kolega wroci pewnie jeszcze z czujnikiem polozenia albo z kitem, a jak sie dowie o hotach, bf to przejdzie zalamanie nerwowe.

Przemo(c)
13-02-2007, 19:25
Moim zdaniem, to nie kwestia reklamy. Jeżeli ktoś kupuje lustro i potem się dziwi, że nie ma podglądu na wyświetlaczu, to jest to lekkie nieporozumienie. Kolega po prostu nie zapoznał się dokładnie z cechami aparatu i może....nie przemyślał zakupu? Cza było brać S2 IS. Taaaaki zum, filmy w stereo no i ten podgląd:mrgreen: Sorry - nie mogłem się powstrzymać, za złośliwości przepraszam :-D

WereWolf
13-02-2007, 20:55
Moim zdaniem, to nie kwestia reklamy. Jeżeli ktoś kupuje lustro i potem się dziwi, że nie ma podglądu na wyświetlaczu, to jest to lekkie nieporozumienie. Kolega po prostu nie zapoznał się dokładnie z cechami aparatu i może....nie przemyślał zakupu? Cza było brać S2 IS. Taaaaki zum, filmy w stereo no i ten podgląd:mrgreen: Sorry - nie mogłem się powstrzymać, za złośliwości przepraszam :-D

przynajmniej zapytał w odpowiednim miejscu...

słyszałem kiedyś przypadek, że ktoś reklamował lustrzankę w sklepie, bo nie miała podglądu na LCD... chyba 350D

albo wersja druga... chyba bardziej tragiczna niż śmieszna... sprzedawca w jakimś punkcie prezentując komuś 350D nie mógł znaleźć opcji podglądu...

Krisspy
13-02-2007, 21:03

Mam gorszą wiadomość, filmów też nie robi... :lol:

miszaqq
13-02-2007, 21:19
do tego nie da sie robic macro jak malpkami z 2cm od obiektywu tylko trzeba dokupic obiektyw za prawie rownowartosc aparatu,

Kubak82
13-02-2007, 21:29
no juz dajcie koledze spokoj - kazdy kiedys zaczynal i podejrzewam ze przed niejednym z nas jeszcze daleka droga :p

moze panowie szlachta lepiej gdzies w plener cztery litery ruszyc i przez wizjerek popatrzec a nie tylko na ekrany kompa i smiac sie z poczatkujacych* :twisted:

* nastepnym razem jednakowoz polecam przeczytanie specyfikacji aparatu przed kupnem - tyle tam ciekawych rzeczy do odkrycia ;)

rockded
14-02-2007, 14:19

Tutaj się mylisz zakup był bardzo przemyślany, wyświetlacza nie potrzebuję gdyż zawsze preferowałem wizjer nawet w zwykłej cyfrówce jaką miałem.

Pytanie moje podyktowane było ciekawością, po za tym poprzedni model Canona z tej serii miał dwa wyświetlacze:wink:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Bardzo zabawne, wywnioskowałeś to z teorii Grice,jakaś ukryta implikatura była zamieszczona w moim pytaniu ?!

Rafał Gutowski
14-02-2007, 14:39
Na jednym niemieckich for (chyba tak się to odmienia - bo przecież nie "forumów") pewien jegomość zastanawia się publicznue jak uaktywnić ukryte funkcje w 350d... Tzn. filmiki, mp3 etc, etc...

MacGyver
14-02-2007, 14:46
Na jednym niemieckich for (chyba tak się to odmienia - bo przecież nie "forumów") ...
Pudło :mrgreen: http://so.pwn.pl/lista.php?co=forum

mancat
14-02-2007, 14:46
forów jeśli już ;-), koleś pewnie sugorował się wejścien na wężyk spustowy ;-)

sowask8
14-02-2007, 22:10
Lepiej uswiadomic ludzi teraz nim mają zadawac zbedne pytanie dlaczego.
Choc sam jestem poczatkującym Canonowce to lepiej posiedziec cicho i troszke poczytac.

adam1004a
14-02-2007, 22:15
ee kiedys mialem olka e-10 i on mial i lustro i podglad na lcd - jednak mozna... czasem ten lcd by sie przydal....

mancat
15-02-2007, 09:51
Wg. mnie E-10 to raczej hybryda niż lustrzanka. Nie było tam klasycznego lustra, ale pryzmat, dzięki któremu uzyskano podgląd w wizjerze i na lcd. Pzdr!

ishi
15-02-2007, 11:25
pracuje w sklepie foto i musze powiedzieć, że nie jest to jedyna poważna wada dSLR ;)
rynek z moich obserwacji w tym dziale foto niestety wygląda tak:
20% ludzie wiedzący -TAK potrzebuje dSLRa i "w jakiej cenie jest 17-40L" ?:)
40% "chce aparat, porówna mi pan 400D z panasonikiem FZ50" ? :???:
40% "to duże, czarne! są jeszcze droższe...?" n/c :lol:

remol71
15-02-2007, 11:57

Dlaczego jesteś taki zgryźliwy?? Kupił lustrzankę bo miał ochotę na to, teraz się będzie uczył. Nie rozumiem dlaczego miałby zaczynać od kompakta. Nie każdy uważa lustrzankę za przedmiot kultu do którego "należy dorosnąć". Narzędzie jak każde inne. Czy ktoś kto dopiero odebrał prawo jazdy nie ma prawa kupic nowego auta w salonie?

chavez
15-02-2007, 11:57
40% "to duże, czarne! są jeszcze droższe...?" n/c :lol:
Aż tyle? A mówią, że Polska to biedny kraj :roll: .

Kubak82
15-02-2007, 15:15
Czy ktoś kto dopiero odebrał prawo jazdy nie ma prawa kupic nowego auta w salonie?

tylko latwiej uczyc sie jezdzic autku z silnikiem np. 1.2L niz stawiac swoje pierwsze kroki czyms z silnikiem 5L.. to kwestia stopniowego zdobywania wiedzy i swiadomego przechodzenia na kolejne "etapy"..

jesl ktos chce sie uczyc - super, tak trzymac.. tylko rzucajac sie od razu na gleboka wode, inwestujac kupe kasy na cos co nie do konca wiadomo czy sie spodoba i jak to obsluzyc jest IMO ryzykowne.. to tak jakby kupic sportowy samochod bo jest "trendy/jezzy" (czy jak tam sie teraz mowi ;-) ) podczas gdy w 99% chodzi o wozenie rodziny na wakacje i dojazdy do pracy - pewnie i tak mozna tylko na ile to jest wygodnie i na ile wykorzysta sie cel do ktorego to auto sluzy ;-)

remol71
15-02-2007, 15:44
tylko latwiej uczyc sie jezdzic autku z silnikiem np. 1.2L niz stawiac swoje pierwsze kroki czyms z silnikiem 5L.. to kwestia stopniowego zdobywania wiedzy i swiadomego przechodzenia na kolejne "etapy"..

jesl ktos chce sie uczyc - super, tak trzymac.. tylko rzucajac sie od razu na gleboka wode, inwestujac kupe kasy na cos co nie do konca wiadomo czy sie spodoba i jak to obsluzyc jest IMO ryzykowne.. to tak jakby kupic sportowy samochod bo jest "trendy/jezzy" (czy jak tam sie teraz mowi ;-) ) podczas gdy w 99% chodzi o wozenie rodziny na wakacje i dojazdy do pracy - pewnie i tak mozna tylko na ile to jest wygodnie i na ile wykorzysta sie cel do ktorego to auto sluzy ;-)

Sztuczne dorabianie teorii do urządzenia tak pospolitego jak pralka.

chavez
15-02-2007, 15:54
Jak się nie spodoba to zawsze można aparat sprzedać i kupić jakiegoś tańszego kompakta.

PS. Teraz się mówi "kaczi" :) .

Kolekcjoner
15-02-2007, 16:26

Wiesz te porównania motoryzacyjne są tak odległe od tematu, że nijak nie ma tu przełożenia. Gość sobie kupił aparat (dość podobny w sumie do zaawansowanej hybrydy) pobawi się nim kilka dni i będzie wiedział wszystko co potrzeba. Ja bym nie tworzył teorii, że do tego żeby używać tak prostej lustrzanki jak 400-tka trzeba skończyć uniwersytet :D. A to że nie ma w nim kilku funkcji, które ktoś spodziewał się że będą - zdarza się przy każdym zakupie.

Kubak82
15-02-2007, 16:37
Sztuczne dorabianie teorii do urządzenia tak pospolitego jak pralka.

pewnie, wystarczy wlaczyc zielony kwadracik i juz jest full wypas :lol:

Wiesz te porównania motoryzacyjne są tak odległe od tematu, że nijak nie ma tu przełożenia. .

Czy ktoś kto dopiero odebrał prawo jazdy nie ma prawa kupic nowego auta w salonie?

kontynuowalem wczesniej rozpoczety watek :mrgreen:

spoko, dla mnie EOT :wink:

remol71
15-02-2007, 17:12
pewnie, wystarczy wlaczyc zielony kwadracik i juz jest full wypas

Miałem coś napisać, ale męczy mnie ta jałowa dyskusja.

Fakungio
15-02-2007, 23:03
Ludzie, przecież jemu chodziło o wizjer czyli "w wizjerze", a wy się na niego rzucacie nie wiadomo dlaczego.

Wizjer to nie ekran..kurna!

Ale chłopie żartowniś z Ciebie....śmichi hihi..normalnie

Tomasz1972
15-02-2007, 23:14
Ludzie, przecież jemu chodziło wizjer czyli "w wizjerze", a wy się na niego rzucacie nie wiadomo dlaczego.

Wizjer to nie ekran..kurna

Sorki , ale nie rozumiem .

Panie i panowie . Nie każdy kto kupuje ALFA ROMEO ( do ferrari trzeba mieć uprawnienia ) potrafi jeździć , a większosc postów to : pierwszy aparat ; kup kompakta itd .
Bez przesady !!!!
Jest konkretne pytanie uzytkownika to zamiast wytłumaczyć co i jak , to się nabijacie . Nawet czytając instrukcję laik nie mający wcześniej do czynienia z zaawansowanym sprzętem , nie doczyta wszystkiego lub nie zrozumie .

Ale nie pozbawiajmy Kogoś prawa do zdobywania wiedzy poprzez forum. Zamiast napisać jest lustro , jest migawka , które ograniczają możliwosc podglądu na lcd piszecie nie na temat . EOT

Fakungio
15-02-2007, 23:35
Ale nie pozbawiajmy Kogoś prawa do zdobywania wiedzy poprzez forum. Zamiast napisać jest lustro , jest migawka , które ograniczają możliwosc podglądu na lcd piszecie nie na temat . EOT

Tak. Popieram!!

Dzielmy się wiedzą!! Poza tym to jest forum dla początkujących.
Myślę w takich sytuacjach o mojej Żonie, która umie pstryknąć zdjęcie a nie wie co to "spust migawki". No i właściwie co z tego ?!!

Kolekcjoner
15-02-2007, 23:53
Myślę w takich sytuacjach o mojej Żonie, która umie pstryknąć zdjęcie a nie wie co to "spust migawki". No i właściwie co z tego ?!!

Moja umie pstryknąć i to całkiem niezłe zdjęcia :). Na technice się zna "tyle o ile". Czasem jak mi zada pytanie to mi się nogi uginają :mrgreen: (mam nadzieję że nie będzie tego czytać) ale zawsze cierpliwie odpowiadam.
Piszę to dlatego że dla niej w ogóle strona techniczna się nie liczy. Ona czerpie ogromną przyjemność z robienia zdjęć czymkolwiek. Co nie oznacza oczywiście, że jak podczepi coś białego :) do 350-tki to nie widzi różnicy. Widzi ale dla niej nie jest to rzecz najistotniejsza. Liczy się efekt.