Zobacz pełną wersję : może ktoś powie co jest nie tak...
zacząłem robić do mojej nowej strony fotki moich ciasteczek(które sam produkuję)... chciałbym by były one ciekawe ale nie mam weny i w ogóle nie moge poczuć tematu (pewnie matka wariatka by mi odstrzeliła lecz wolę sam) tu jest pierwa:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img466.imageshack.us/img466/6539/babkibezowe2zv0.jpg)
MacGyver
12-02-2007, 22:37
Ja bym spróbował pstryknąć je trochę bardziej z boku (obniżyć obiektyw) i na mniejszej GO, tak żeby trzecie ciasteczko było już nieco rozmyte. Można by je też równomierniej oświetlić.
oświetlałem bardziej równo z lampą zmiękczoną przez namiot ale wydawało mi sie za płasko- podobały mi sie te cienie...:roll: tu jest w namiocie ale światło tylko z okna- tuż obok
Michu (Pentax)
12-02-2007, 22:46
Nie widzę potrzeby zmniejszania GO - to raczej tani bajer. Fotografia produktów żywnościowych to dość skomplikowane zajęcie - na zachodzie są ludzie żyjący tylko z tego, zresztą na ten temat powstało już kilka poważnych opracowań.
Wracając do zdjęcia. Przede wszystkim tło. Z pewnością spróbowałbym powalczyć z tłami: albo składającymi się z produków (mąka, jaja, pokruszona czekolada, etc) albo ciasteczka ustawione na wystawce/stole. Tło z pewnością w kolorze dopełniającym - więc jakiś granatowy obrus. Ciemny - by w ten sposób wydobyć główny motyw.
To, co mnie razi, to światło zastane. Do focenia tego typu rzeczy jednak wymagane jest światło studyjne, by móc je w pełni kontrolować.
Trudno mi jest cokolwiek skrobnąć, nie wiedząc jakim rodzajem oświetlenia dysponujesz i jak bardzo panujesz nad światłem.
Dlatego na początek polecam Google i temat fotografowanie żywności.
MacGyver
12-02-2007, 22:48
Cienie mogą zostać, ale zwróć uwagę że tyle ciasteczko jest trochę prześwietlone na górze.
Oprócz tego pokombinuj z różnymi tłami, robiąc np draperie z kolorowych obrusów i elementami uzupełniającymi kompozycję, jak np filiżanka z kawą, tacka z nierdzewki lub drewna, wałek do ciasta, jakieś ładne słoiczki z przyprawami korzennymi itp.
michu- światła moge dokupić narazie mam namiot i 430ex ale wiem ze cos studyjnego trza i softboxy bo podobno sam namiot nie zmiekczy dostatecznie..??
może jakaś literatura??
Michu (Pentax)
12-02-2007, 22:53
Yyyy... Wyszukiwarka?
http://canon-board.info/archive/index.php/t-4993.html
Cienie mogą zostać, ale zwróć uwagę że tyle ciasteczko jest trochę prześwietlone na górze.
Oprócz tego pokombinuj z różnymi tłami, robiąc np draperie z kolorowych obrusów i elementami uzupełniającymi kompozycję, jak np filiżanka z kawą, tacka z nierdzewki lub drewna, wałek do ciasta, jakieś ładne słoiczki z przyprawami korzennymi itp.
ja mam MacGyver ok 70 różnych ciasteczek i strona bedzie głównie przeznaczona dla odbiorców hurtowych. Dlatrgo zastanawiam się czy oni bedą zwracać aż tak na apetyczność moich wyrobów..? Może i tak ale głównie ich interesuje cena i czy smaczne - a może faktycznie tez ich zachęci "obraz smaku"??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Yyyy... Wyszukiwarka?
http://canon-board.info/archive/index.php/t-4993.html dzieki michu
Michu (Pentax)
12-02-2007, 22:59
Wiesz, ja się tam nie znam - ale generalnie to nie ma znaczenia dla kogo robisz te zdjęcia - mają one po prostu przedstawiać w najlepszy z możliwych sposobów to, co sprzedajesz.
A tak z innej beczki. To prócz linka zapodanego w poprzednim poście, polecam wrzucić w Google food photographer i popatrzeć sobie na strony, które wyskoczyły.
MacGyver
12-02-2007, 23:05
Twoje zdjęcie nie jest złe, rzekłbym że jest standardowym zdjęciem ciasteczek. Przejrzałem na szybko googla i ze trzy foto-stocki i większość zdjęć tych produktów wygląda podobnie do Twojego - od prawidłowe technicznie zdjęcie bez emocji.
Jeśli chodzi Ci wyłącznie o przedstawienie Twoich produktów to spokojnie możesz powrzucać zdjęcia takie jak to, odstraszać na pewno nie będą. Jeśli masz czas się bawić i chcesz ze zdjęć uczynić dodatkowy atut nośnika reklamy jakim będzie Twoja strona www to się pobaw.
A czy ktoś będzie zwracał na to uwagę, cóż, trudno wyrokować, ale jeśli hurtownikiem bądź jego przedstawicielem dokonującym wyboru dostawcy będzie kobieta to z dużą dozą prawdopodobieństwa nie umknie to jej uwadze.
Bagnet007
12-02-2007, 23:09
Trzeba się wzorować na najlepszych :
http://www.youtube.com/watch?v=afNIRFCiKEo :-D
Ciasteczka wyglądają apetycznie, ale samo zdjęcie jest do bani.
Po pierwsze, tu jest wszystkiego za dużo.
Co tu chciałeś pokazać ?
- ciekawy (sam w sobie) blat stolika?
- migdały?
- słonecznik?
- trzy babeczki? kto zje na raz tyle babeczek?
Nie, ty chciałeś pokazać ciasteczko. To ma być zdjęcie reklamowe, ma spowodować wyciek śliny i chęć sięgnięcia po ciastko i schrupania go:D
Do tego trzeba się trochę przyłożyć.
Parę wskazówek :
- tło bez żadnych szczegółów, np. biały, idealnie wyprasowany obrus. Ciekawy efekt możnaby wykombinować robiąc całą aranżację na lustrze. Tylko, trzeba je tak położyć, żeby nie odbijało niczego, co znajduje się poza kadrem. W każdym razie tło musi być jednolite, żeby w żadnym wypadku nie odciągało wzroku od ciastka,
- jedno, absolutnie idealne i piękne ciasteczko położone na pięknym porcelanowym (ale bez gadżetów) talerzyku lub na białej, płóciennej, wykrochmalonej serwetce umieszczone w lewym, dolnym, mocnym punkcie kadru, idealnie ostre,
- w prawym, górnym, mocnym punkcie (za ciastkiem i na prawo) umieściłbym filiżankę (na podstawce) z takiej samej porcelany, z parującą kawą (nie tak łatwo sfotografować parującą kawę - trzeba to zrobić w zimnym pomieszczeniu), filiżanka ma być lekko poza głębią ostrości - to nie ona jest tu bohaterką, ale w zestawie z ciastkiem kojarzy się z przyjemnością,
- no i rzecz najważniejsza, światło - ciepłe, dobrze rozproszone (namiot bezcieniowy), niezbyt intensywne, takie kojarzące się raczej z półmrokiem kawiarni.
Nie wiem, czy potrafiłbym takie coś wykonać, ale tak bym to widział.
pirx, zszokowałeś mnie...:) i najarałeś pozytywnie
poza jednym szczegółem: muisiałbym wyciąć dziurę w namiocie na parę z kawy bo za drugą próbą kapałyby mi opary na szkiełko lub w środku (robire to tamim28-75)za chwilę miałbym pełno kropelek między soczewkami :( chyba że bez namiotu:)
mniam. Jakie ciacha! Przewidujesz nagrode w postaci ciasteczek za najlepsza pomoc? :p
Ciasteczka leża na czymś? A może jakaś ładna porcelana dodałaby im uroku? Nie musi być porcelana ale coś ciekawego co uwypukliłoby ich urodę.
swnw
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A obok łyżeczka, widelec też ładny tak żeby było wrażenie, że tylko ręką sięgnąć i już można spróbować :). Niezła do tych celów jest secesja.
swnw
marekb - no to do kompletu brakuje Ci jeszcze zdjęcia z piękną modelką zajadającą się Twoimi ciastkami albo/i zdjęcia z roześmianymi dzieciakami wsuwającymi ciastka :)
Ciasteczka wyglądają apetycznie, ale samo zdjęcie jest do bani.
Po pierwsze, tu jest wszystkiego za dużo.
Co tu chciałeś pokazać ?
- trzy babeczki? kto zje na raz tyle babeczek?
.
to są małe babeczki - "na raz do buzi" waga jednej sztuki to ok 1,5dag czyli tyle co jedna delicja i wszystkie ciasteczka są takie i nie je sie ich nożem i widelcem:o