Zobacz pełną wersję : z kompaktu na lustrzanke...
Na wstepie jako ze jest to moj pierwszy post chcialbym sie z wszystkimi przywitac. Mysle ze swoj temat umiescilem w odpowiednim dziale i nie zasmiece nim forum.;) Powracajac do tematu sprawa wyglada nastepujaco mam kompaktowy aparat canon powershot a95 w sumie jestem z niego zadowolony ale nigdy nie mialem innej cyfrowki w rekach wiec ocena malo obiektywna. Fotografie traktuje jako zabawe lubie to robic ale nie jestem zapalencem czasami aparat lezy miesiac , dwa i go nie ruszam. Fotografuje glownie to co przecietny Kowalski tzn dziecko, wczasy, imprezy rodzinne itp. Kilka dni temu pomyslalem ze moze warto wymienic swoj kompaktowy aparacik na lustrzanke cyfrowa wybralem canona 400d i tu raczej nie chcialbym juz sobie mieszac w glowie na temat innej, ale zastanawia mnie fakt czy warto robic taka zamiane, chodzi mi glownie o jakosc zdjec do domu robie najczescie odbitki 10x15 i czy na nich "golym okiem " da sie zauwazyc polepszenie jakosci. Z gory dziekuje za odpowiedz i Pozdrawiam
Fakungio
12-02-2007, 19:08
Kilka dni temu pomyslalem ze moze warto wymienic swoj kompaktowy aparacik na lustrzanke cyfrowa wybralem canona 400d i tu raczej nie chcialbym juz sobie mieszac w glowie na temat innej, ale zastanawia mnie fakt czy warto robic taka zamiane, chodzi mi glownie o jakosc zdjec do domu robie najczescie odbitki 10x15 i czy na nich "golym okiem " da sie zauwazyc polepszenie jakosci. Z gory dziekuje za odpowiedz i Pozdrawiam
Nie warto..:D
a czy chcesz sie w fotografii rozwijac czy pstrykac tak jak pstrykasz a95 :?: no i jaka kwote chcesz przeznaczyc na szkla :?: bo jesli chcesz zostac z kit'em i pstrykac tylko zdjecia z wakacji to IMHO nie warto.. jesli chcesz czegos wiecej i jestes swiadomy wszystkich "za" i "przeciw" jakie niesie za soba lustro - wtedy zdecydowanie warto 8)
Cześć,
Lustrzanka to ciężka praca i niewygoda. Ja mam tylko 4 obiektywy. Konieczność ich noszenia, zmieniania opiekowania się nimi to nie żarty. Dwa z nich to "L" - dużo kosztowały. Efekty są - naprawdę satysfakcjonujące. Ponieważ dużo chodzę, po górach też, pomyslałem oczymś mniejszym i kupilem G7. Jakość zdjęć bardzo podobna, gorsza od "elek" ale w wydruku nie ma chyba róznicy. WYGODA! Zamiast wielkiej, ciężkiej torby, która w 5 godzinie podchodzenia w górach waży tony, mały, zgrabny aparat, kilkaset gramów obiektyw od 28 do 200 mm (odpowiednik), IS, a w zimie, wyjmujesz spod kurtki i gotowe.
Nie chcę cię zniechęcać ale pomyśl. Są aparaty zbliżone do G7, a twój nie jest zły. Być może G7 to prekursor aparatu, który w przyszłości w dużej mierze zastąpi DSLR. Do końca tego nie potrafi. Lustrzanka + poświęcenie = doskonałe zdjęcia.
Powodzenia, swnw.
emisiaczek
12-02-2007, 19:48
;) powiem tyle, ze jesli robisz raz na 2 miechy fotke i jesli najczesciej w dobrych warunkach oswietlenia to daj sobie spokoj. Jesli jednak dysponujesz gotowka w ilosci sniegu nawet tej zimy to czemu nie, najwyzej sprzedasz albo bedziesz sie lansowal na miescie tylko ze do lansu potrzebne jest cos pokroju 30d i conajmniej tamron
liquidsound
12-02-2007, 20:20
Do pstrykania nie warto, kup jakas hybryde, g5 czy te nowsze.
MacGyver
12-02-2007, 20:32
Do pstrykania nie warto, kup jakas hybryde, g5 czy te nowsze.
Też tak uważam, do takiego okazjonalnego użytku aparcik typu S3 czy G7 będzie lepszym wyborem.
tylko jeżli masz dużo czasu, pieniędzy i wyrozumiałą żonę :-)
poważnie: do tego typu zdjęć nie warto
dolanczam sie do tego co napisali koledzy wyzej
lustro jest naprawde warte kasy jezeli duzo pstrykasz albo w ciezkich warunkach np oswietleniowych
do takiego foceniach jak piszesz spokojnie wystarczy jakis g7 albo s3
ja w sumie polecam to pierwsze poniewaz moze nie ma takiego zooma ale tak naprawde malo ktoz tego korzysta
po 2 do g7 mozna sporo akcesorii dokupic np ma ona goraca stopke czyli zawsze mozna np dokupic lampe blyskowa i naprawde masz zestaw ktory w 95% sytulacjach jaki focisz Ci wystarczy
Dziekuje za naswietlenie tematu, myslac o zakupie lustrzanki nie myslalem o pozostaniu przy kitowym obiektywie chcialem kupic SIGMA 70-300 APO MACRO oraz Canon 50mm 50 1.8 II oraz lampe 430ex. No ale teraz mi troszke namieszaliscie i dlatego mam jeszcze pytanie czy nie warto kupowac poniewaz nie robie duzo zdjec czy dlatego ze nie zauwaze roznicy w jakosci zdjec pomiedzy aparatem ktory obecnie posiadam. Co do kupowania aparatu S3 czy g7 to uwazam ze bedzie to zakup na 2-3 lata i czlowiek bedzie myslal o kupieniu czegos innego a przy lustrzance zawsze moge kupic nowy lepszy obiektyw ale to moje spostrzezenia moze nie trafne. Pozdrawaiam
MacGyver
13-02-2007, 11:37
Dziekuje za naswietlenie tematu, myslac o zakupie lustrzanki nie myslalem o pozostaniu przy kitowym obiektywie chcialem kupic SIGMA 70-300 APO MACRO oraz Canon 50mm 50 1.8 II oraz lampe 430ex. No ale teraz mi troszke namieszaliscie i dlatego mam jeszcze pytanie czy nie warto kupowac poniewaz nie robie duzo zdjec czy dlatego ze nie zauwaze roznicy w jakosci zdjec pomiedzy aparatem ktory obecnie posiadam. Co do kupowania aparatu S3 czy g7 to uwazam ze bedzie to zakup na 2-3 lata i czlowiek bedzie myslal o kupieniu czegos innego a przy lustrzance zawsze moge kupic nowy lepszy obiektyw ale to moje spostrzezenia moze nie trafne. Pozdrawaiam
Lustrzanka cyfrowa też Ci się zdezaktualizuje za dwa trzy lata, ale mniejsza o to. Różnicę pomiędzy 400D a posiadanym obecnie kompaktem zauważysz na pewno, to jednak zupełnie inna bajka. Szkoda że nie napisałeś na początku że myślisz o zakupie zestawu: aparat z kitem + dwa obiektywy + lampa bo to nieco zmienia postać rzeczy. Kupowanie samego lustra z kitem jako kompletu docelowego mija się z celem ale w takim połączeniu jak podałeś to już całkiem porządny zestaw dla amatora, o dużych możliwościach.
Jeśli zdecydowałeś się przeznaczyć na sprzęt foto kwotę kilku kzł to zapewne jesteś zdeterminowany nauczyć się tego sprzętu używać, co zaowocuje tym że w miarę postępów będziesz tego sprzętu używał coraz więcej i więcej.... a potem to już tylko, nowe szkła, filtry wężyki statywy, słowem nałóg ;-)
Lustrzanka cyfrowa też Ci się zdezaktualizuje za dwa trzy lata,
A niby jak? O ile się nie popsuje, to przecież nie zacznie produkować obrazow gorszej jakości.
To nie tak, jak z komputerem, na którym za dwa,trzy lata mało co chce działać.
MacGyver
13-02-2007, 11:43
A niby jak? O ile się nie popsuje, to przecież nie zacznie produkować obrazow gorszej jakości.
To nie tak, jak z komputerem, na którym za dwa,trzy lata mało co chce działać.
Tak samo jak S3 czy G7, też będą działać tak samo. Takie czasy że ciągle się czegoś nowego chce. Te potrzeby zmian tkwią w głowach użytkowników, atakowanych gradem informacji, a nie w sprzęcie.
Ze "schorzenia" ciągłej pogoni za coraz nowszym (lepszym?) sprzętem trudno się wyleczyć. Sam dopiero ok 2 lata temu przystopowałem. Sprzęt posiadam taki jak w stopce i chociaż są już puszki nowsze, szybsze, z "większymi" matrycami - nie zamierzam go zmieniać. Dziś patrzę na to z punktu widzenia rzeczywistych potrzeb i możliwości. Sprzęt "dezaktualizuje się" nie w momencie wyjścia na rynek modelu nowszego, ale w chwili, gdy jego możliwości nie mogą sprostać naszym rosnącym wymaganiom.
Wracając do tematu postu: jeśli masz już wolne środki rzędu kilku KPLNów - bierz lustrzankę. Być może różne hybrydy (bo o zwykłych kompaktach nawet nie wspominam) są wygodniejsze, lżejsze, poręczniejsze i relatywnie tańsze. Ale przecież sprzęt foto ma dawać głównie wysokiej jakości fotografie, a nie wyłącznie wygodę w transporcie (choć idealne byłoby połączenie tych dwóch cech). Sam używam lustrzanek od ponad 10 lat i gdy czasami na jakiejś imprezie muszę zrobić fotkę jakimś przygodnym kompaktem, po prostu szlag mnie trafia. Nie mogę wytrzymać świadomości, że nie mam pełnej kontroli nad ekspozycją. Jeśli spróbujesz przygody z lustrzanką być może tez nabawisz się kompaktofobii :twisted: .
no jesli masz dokupic do tego lustra jakies obiektywy a nie zakonczyc zakupy na kicie to zmieniam zdanie i rzeczywiscie moze warto zastanowic sie nad 400d...z tegi co napisales fundusze masz wiec
pisales tam ze chcesz kupic jakas tele z sigmy z tego mozna sugerowac ze chcialbys foci np ptaszki czy cos co wymaga duzych ogniskowych , w tym przypadku lustro napewno lepiej sie spisze ...
ogolnie lustrzanki sa o wiele szybsze od nawet najszybszych kompaktow , daja lepszy obraz pod warunkiem ze zastosujesz przynajmneij sredniej jakiosci szkla bo tak wlasciwie to od nich zalezy jakos zdjecia , no i po 3 lustrzanki daja mozliwosc dostosowania sie do kazdego potrzeb co moim zdaniem jest najwieksza ich zaleta
myslac o zakupie lustrzanki nie myslalem o pozostaniu przy kitowym obiektywie chcialem kupic SIGMA 70-300 APO MACRO oraz Canon 50mm 50 1.8 II oraz lampe 430ex.
no i to bylby calkiem fajny zestaw :-) .. reszta sama przyjdzie z czasem :twisted:
No ale teraz mi troszke namieszaliscie i dlatego mam jeszcze pytanie czy nie warto kupowac poniewaz nie robie duzo zdjec czy dlatego ze nie zauwaze roznicy w jakosci
moze tak - roznice sa ale widoczne zwlaszcza przy duzych powiekszeniach.. przy 10x15 raczej nie bedzie ich zbyt wiele..
no i nie spodziewaj sie ze zdjecia z lustra beda od razu lepsze od tych z kompaktu.. to kewstia umiejetnosci fotografa+uzytego obiektywu+(na koncu) elektroniki rejestrujacej obraz.. dlatego wlasnie bedziesz musial wiecej pstrykac - lustrzanka ustawiona w trybie "auto" traci sens bycia lustrzanka :roll: .. a inne tryby, zwlaszcza "m" wymagaja wprawy.. niemniej jeszcze raz podkreslam - jesli Cie to interesuje, jesli nie przerazaja Ci ceny, rozmiary i waga sprzetu, jesli zona sie na to zgodzi - warto 8)
jesli zas ma to byc aparat tylko na rodzinne wyjazdy - nie warto bo zawiedziesz sie liczac na automatyczny wzrost jakosci proporcjonalnie z cena sprzetu..
Co do kupowania aparatu S3 czy g7 to uwazam ze bedzie to zakup na 2-3 lata i czlowiek bedzie myslal o kupieniu czegos innego a przy lustrzance zawsze moge kupic nowy lepszy obiektyw ale to moje spostrzezenia moze nie trafne.
zawsze bedziesz chcial jaksniejszy obiektyw, body z lepsza matryca, lepszym af i wieksza iloscia fps :mrgreen: .. czasem lepiej/taniej co 3 lata zmienic kompakt niz co jakis czas dokupywac cos do systemu (czyt. jeden dobry obiektyw to zwykle rownowartosc 1-2 kompaktow ;) )
edit: chyba ze interesuja Cie szkla np. m42 i przejsciowka z potwierdzenim ostrosci.. to IMO fajny sposob na w miare tanie fotografowanie i zarazem dobra jakosc dzieki przyzwoitym szklom..
Kolekcjoner
13-02-2007, 20:16
(...)
edit: chyba ze interesuja Cie szkla np. m42 i przejsciowka z potwierdzenim ostrosci.. to IMO fajny sposob na w miare tanie fotografowanie i zarazem dobra jakosc dzieki przyzwoitym szklom..
Ale raczej tylko z długimi, bo z szerokimi to lipa niestety :(.
Ale raczej tylko z długimi, bo z szerokimi to lipa niestety :(.
do serokiego kit - najtanszy i w miare przyzwoity szeroki kat :smile:
niestety, "szerokie" m42 na cropie wcale nie sa juz szerokie a rozwiazanie typu zenitar 16mm albo Peleng 8mm nie kazdemu pasuje :p .. choc czasem fajne efekty mozna uzyskac, zwlaszcza na 8mm :twisted: