Zobacz pełną wersję : Sigma 24-60/2.8 vs. Sigma 24-70/2.8
Jak można się domyśleć z tytułu przymierzam się do nabycia jednego z powyższych (a to tylko dlatego ze zaczyna mnie już drażnić bieganie z workiem i zmienianie prajmów). Szperam więc po sieci w poszukiwaniu porównań w/w ale cos mi to nie idzie :( pojedyncze testy wskazuja sprzeczności - jeśli jest testowany 24-60 to oczywiście 24-70 wypada gorzej i na odwrót.
czy ktoś może miał styczność i zechciłaby rzucić troche światła?
Miałem okazję podpiąć na chwilę obydwa obiektywy. Byłem w dwóch sklepach: w jednym lepszy był 24-60, w drugim 24-70.
Doświadczenia forumowiczów wskazują, że zależy od egzemplarza. Trzeba również uważać na FF/BF. Teoretycznie lepsza poinna być 24-60 (mniejszy zoom). Jeżeli potrzebujesz ogniskowej 70 i nie przeszkadzają Ci gabaryty 24-70 (MZ to prawdziwe monstrum; 24-60 zbliżona jest gabarytami do 18-50/2,8 ) to bierz 24-70.
Sprawdź przed zakupem, czy odpowiada Ci silnik AF, bo jest trochę głośny.
24-70 maiłem podpiety - no działa. w warunkach sklepowych robienie fotek testowych wychodzi...no jak wychodzi. ciężko było cokolwiek powiedzieć precyzyjnego, ale wygląda w miare obiecująco.
też jestem zdania że, przynajmniej teoretycznie, 24-60 powinno dać lepsze wyniki. mój ból polega na tym że nie mam dostepu. okoliczni handlarze maja w ofercie - ale ściagną jeśli zadatkuję. ~200 Euro za przetestowanie szkła to troche perwersja... :(
Vresviik
12-02-2007, 14:14
A ja mam 24-70 i jest ok.Ostrzy w punkt,jest szybki i generalnie ok.Oczywiscie nie robiłem linijek:) i innych testów.24-60 nie znam i nei wiem jaki jest.