Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zewnetrzna Lampa i pytan kilka

murder
11-02-2007, 20:12
Zanabylem droga kupna lampe 430 EX, rozgryzam ja powoli i nasunelo mi sie kilka wnioskow i pytan....

Po pierwsze najwieksza korzysc z posiadania lampy to:
- mozliwosc wplywania na kierunek swiatla czyli ruchoma glowica pozwalajaca odbijac swiatlo od scian i sufitu :mrgreen: dzieki czemu mozna robic zdjecia z padajacym oswietleniem np. "z boku"
- wspomaganie autofokusa w postaci czerwonej diodki czyli koniec ze spawaniem po oczach :mrgreen:

A teraz kilka kwestii i pytan jakie mi sie nasuwaja:
- Zoom Manualny - jak rozumiem istnieje mozliwosc recznego ustawiania zoomu (lampa pozwala na ustawienie zoomu od 24 do wartosci 105) O ile zrozumialem instrukcje zoom pozwala oswietlac to co fotografujemy czyli przy wartosciach niskich ok24-28 lampa daje swiatlem szeroko, a jesli zwiekszamy zoom to lampa bardziej koncentruje blysk - mozna zatem przy szerokim kacie obiektywu (powiedzmy 24) z ustawieniem manualnym w lampie na duza wartosc (np. 105) uzyskac niedoswietlenie brzegow zdjecia :mrgreen: Mam nadzieje ze dobrze to rozumiem, ale nasuwa mi sie nastepujace pytanie: powiedzmy ze fotografuje wazonik na koncu pokoju. Ustawiam prawidlowa ekspozycje na szerokim kacie czyli np 24 i lampa tez na 24. Czy jesli zwiekszam zoom i daje powiedzmy 50 i lampa tez ustawia sie na 50 przy ustawianiu ostrosci na ten sam wazonik bedzie on tak samo oswietlony? teoretycznie pomijajac odbicia... do czego zmierzam: im wiekszy zoom tym mniejsze swiatlo z lampy (czyli lampa zmiejsza "szerokosc" swiatla dajac takie samo swiatlo na obiekt?) Czy moze ilosc swiatla z lampy jest taka sama tyle ze bardziej koncentruje sie na obiekcie dzieki czemu jednak obiekt dostaje wiecej swiatla?
- Reczne korygowanie blysku - jak rozumiem pozwala "dopalic" lampe w zakresie do 3 (co 1/3) i info o tym mam na wyswietlaczu lampy. Ale teraz to samo moge zrobic z poziomu body aparatu (z tym ze tam mam skale do +/-2 a nie 3) tyle ze jesli to robie w aparacie to info nie wyswietla sie w lampie. Wyczytalem w instrukcji ze jesli korekte ustawi sie i w aparacie i w lapie to dziala korekta z lampy :mrgreen: Tyle ze nie bardzo rozumiem jedno: jesli ustawiam korekte in plus czyli "dopalam" to im wiecej ustawiam tym mniejszy wyswietla sie zasieg: np dla 0 mam 9m to dla 1 mam tylko 6m :roll: Czegos tutaj nie rozumiem??? Na moj rozum powinno byc odwrotnie: im wiecej blysku (wiecej na plus) tym wiekszy powinien byc zasieg, nieprawdaz??
- tryb reczny czyli M - jak rozumiem domyslnie wartosc 1/1 to maks i ewentualne korekty oznaczaja redukcje swiatla z lampy? Bo ustawienia to coraz wiekszy ulamek calosci czyli coraz mniej swiatla... dobrze to rozumiem?
- synchronizacja z krotkimi czasami - u mnie wlacza sie to przy ustawieniu czasu na 250 (wtedy w aparacie mam literke H:mrgreen: ) Dobrze wiedziec ze jest takie cos, nie doszedlem do tej pory w aparacie do takiej funkcji (moze jest gdzies w custom funkcjach?) choc znalazlem wczesniej synchronizacje w aparacie z zamykaniem migawki (swoja droga ktos probowal czy ustawienie w aparacie synchronizacji z zamykaniem wplywa na lampe podobnie jak korekta blysku???)
- rozpraszanie czyli DYFUZOR temat poruszany tu wielokrotnie :mrgreen: Juz wiem ze musze zamowic STOFENA i wiem od kogo mam zamawiac "zza wody" dzieki lekturze archiwum... ale mam kilka watpliwosci / pytan :mrgreen: Lampa ma cos na wzor wbudowanego dyfuzora (szybka ktorej wyjecie powoduje zmiane ustawien w lampie). Jak sie to uaktywni to lampa ustawia zoom na wartosc 14 (recznie nie mozna ustawic ponizej 24!) I teraz zastanawiam sie czy jak sie zalozy dyfuzor zewnetrzny to na jaka wartosc ustawiac zoom skoro nie da sie 14? Czy moze zewnetrzny dyfuzor zakladac na wyciagnieta szybke??? Ten wbudowany dyfuzor (szybka) ponoc moze robic odblyski jesli sie podniesie glowice... tak napisali w instrukcji :mrgreen: Prawda to? Zewnetrzny dyfuzor pozbawiony jest tej wady??
- Ustawianie glowicy - Podniesienie glowicy bez wbudowanego dyfuzora ustawia w lampie zoom na 50 (choc na wyswietlaczu widac tylko kreski :mrgreen: ) - jak to dziala trzeba sobie pocwiczyc bo czasem lekka korekta kata odbica i juz swiatla jest duuuuzo wiecej :mrgreen:

Generalnie lampa zewnetrzna to super sprawa, nie wyobrazam sobie takiej lampy bez mozliwosci obrotu glowicy... mam nadzieje ze nigdy nie braknie mi swiatla (zastanawialem sie nad 580EX) ale w koncu uzywam tego amatorsko a nie zawodowo fotografujac sluby w kosciolach :mrgreen:

Zupelnie przypadkowo odkrylem poglad swiatla wciskajac podglad przeslony w aparacie.... :mrgreen:

Sory za ilosc pytan, moze komus sie to kiedys przyda jak dyskusja sie ladnie rozwinie I sory za lamerskie opisy :D ale jestem amatorem i staram sie zrozumiec co robie i na co mam wplyw podczas focenia :mrgreen:

Aha, na ile mniej wiecej blyskow pozwalaja Wam akumulatorki o pojemnosciach powiedzmy 2500-2600?

PS
Nastepny zakup to obiektyw ze swiatlem 2.8 pewnie Tamron tylko jeszcze nie wiem czy 17-50 czy ten od 24 -75? Bo to ze teraz musze dokupic Grip jest juz pewne bo aparat i lampa wazy swoje a chwyt 350ki nie jest zbyt poreczny z takimi akcesoriami... Boszzz ta studnia nie ma dna........

WereWolf
11-02-2007, 20:30
Czy moze ilosc swiatla z lampy jest taka sama tyle ze bardziej koncentruje sie na obiekcie dzieki czemu jednak obiekt dostaje wiecej swiatla?
z tym może być różnie...

teoretycznie, jeśli korzystasz z TTLa (przynajmniej w przypadku E-TTL'a - z przedbłyskiem), to wazon powinien być oświetlony prawidłowo, podobnie jak w przypadku lampy ustawionej na szeroki kąt... jeśli jednak za duża ilość sceny będzie niedoświetlona aparat może pomyśleć, że ma jednak za mało światła i błysnąć lampą mocniej... podejrzewam, że można to skorygować też trybem pomiaru światła, ale nie wiem jak to działa w przypadku korzystania z lampy, nie próbowałem...

Tyle ze nie bardzo rozumiem jedno: jesli ustawiam korekte in plus czyli "dopalam" to im wiecej ustawiam tym mniejszy wyswietla sie zasieg: np dla 0 mam 9m to dla 1 mam tylko 6m :roll: Czegos tutaj nie rozumiem??? Na moj rozum powinno byc odwrotnie: im wiecej blysku (wiecej na plus) tym wiekszy powinien byc zasieg, nieprawdaz??
też miałem z tym problem na początku... niestety jest odwrotnie...
korekta na plus to zmniejszenie zasięgu, bo dajesz lampie do zrozumienia, że potrzebujesz więcej światła na bliższe odległości niż ta, wynikająca z automatyki ustawionej na 0, czyli przykładowo jeśli lampa potrzebuje powiedzmy 3/4 mocy do oświetlenia sceny na 6m, ty ustawiasz korekcję na +1, to informujesz ją, że potrzebujesz na tych 6m więksej ilości światła - lampa odpala wtedy z pełną mocą i więcej niż te 6m przy korekcie +1 już nie oświetli, bo dla 9m będzie "myślała", że ma już za mało światła
trochę namieszałem, ale może coś z tego zrozumiałeś :)

- tryb reczny czyli M - jak rozumiem domyslnie wartosc 1/1 to maks i ewentualne korekty oznaczaja redukcje swiatla z lampy? Bo ustawienia to coraz wiekszy ulamek calosci czyli coraz mniej swiatla... dobrze to rozumiem?
jest to po prostu moc lampy, 1/1 to pełna moc, 1/2 to połowa mocy itd.

Jak sie to uaktywni to lampa ustawia zoom na wartosc 14 (recznie nie mozna ustawic ponizej 24!) I teraz zastanawiam sie czy jak sie zalozy dyfuzor zewnetrzny to na jaka wartosc ustawiac zoom skoro nie da sie 14? Czy moze zewnetrzny dyfuzor zakladac na wyciagnieta szybke??? Ten wbudowany dyfuzor (szybka) ponoc moze robic odblyski jesli sie podniesie glowice... tak napisali w instrukcji :mrgreen: Prawda to? Zewnetrzny dyfuzor pozbawiony jest tej wady??
nie wiem konkretnie jak to jest w przypadku 430, albo 580EX ma dwie możliwości...
chyba to samo co napisałeś - szybka, przy której lampa ustawia się na szeroki kąt - jest to "nasadka" szerokokątna, nie dyfuzor, to dwie różne rzeczy... nie wiem też jak to jest w 430, albo u mnie nie da rady założyć stofena na szybkę, po prostu nie pasuje wtedy :)

a druga możliwość to wysunięcie białego kartonika z lampy, tzw. odbłyśnik - zatsosowanie chyba przy bardzo małych odległościach od obiektu, np. przy portrecie, podnosimy wtedy palnik maksymalnie w górę i wysuwamy odbłyśnik

tak czy siak, stofena polecam :)

murder
11-02-2007, 20:40
z tym może być różnie...

teoretycznie, jeśli korzystasz z TTLa (przynajmniej w przypadku E-TTL'a - z przedbłyskiem), to wazon powinien być oświetlony prawidłowo, podobnie jak w przypadku lampy ustawionej na szeroki kąt... jeśli jednak za duża ilość sceny będzie niedoświetlona aparat może pomyśleć, że ma jednak za mało światła i błysnąć lampą mocniej... podejrzewam, że można to skorygować też trybem pomiaru światła, ale nie wiem jak to działa w przypadku korzystania z lampy, nie próbowałem...

Dobra: to pytanie mam takie. Jesli recznie chce wiecej swiatla to ZOOM zwiekszac recznie w lampie czy zmniejszac???

też miałem z tym problem na początku... niestety jest odwrotnie...
korekta na plus to zmniejszenie zasięgu, bo dajesz lampie do zrozumienia, że potrzebujesz więcej światła na bliższe odległości niż ta, wynikająca z automatyki ustawionej na 0, czyli przykładowo jeśli lampa potrzebuje powiedzmy 3/4 mocy do oświetlenia sceny na 6m, ty ustawiasz korekcję na +1, to informujesz ją, że potrzebujesz na tych 6m więksej ilości światła - lampa odpala wtedy z pełną mocą i więcej niż te 6m przy korekcie +1 już nie oświetli, bo dla 9m będzie "myślała", że ma już za mało światła
trochę namieszałem, ale może coś z tego zrozumiałeś :)

Hmmm Zrozumialem tyle ze moja lampa nie jest popsuta :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

tak czy siak, stofena polecam :)

Wiem wiem niedlugo zamowie na aledrogo :mrgreen:

KuchateK
11-02-2007, 21:19
Czy jesli zwiekszam zoom i daje powiedzmy 50 i lampa tez ustawia sie na 50 przy ustawianiu ostrosci na ten sam wazonik bedzie on tak samo oswietlony? teoretycznie pomijajac odbicia... do czego zmierzam: im wiekszy zoom tym mniejsze swiatlo z lampy (czyli lampa zmiejsza "szerokosc" swiatla dajac takie samo swiatlo na obiekt?) Czy moze ilosc swiatla z lampy jest taka sama tyle ze bardziej koncentruje sie na obiekcie dzieki czemu jednak obiekt dostaje wiecej swiatla?
To zalezy. Jesli lampe masz ustawiona na jakas konkretna moc manualnie i zwiekszysz zoom'a obiekt dostanie wiecej swiatla. Jesli pracujesz w e-ttl'u ekspozycja bedzie w granicach bledu lampy, czyli na poziomie 1/10eV i na zdjeciu poza ewentualna winieta nie ma w zasadzie roznicy.

- Reczne korygowanie blysku - jak rozumiem pozwala "dopalic" lampe w zakresie do 3 (co 1/3) i info o tym mam na wyswietlaczu lampy. Ale teraz to samo moge zrobic z poziomu body aparatu (z tym ze tam mam skale do +/-2 a nie 3) tyle ze jesli to robie w aparacie to info nie wyswietla sie w lampie.
O ile lampa ma korekte na zero przejmuje ustawienie z puszki. Jak tylko ustawisz jakas korekte w lampie, korekta z puszki jest ignorowana. Nie ma dodawania korekt.

Najlepiej olac wszelkie ustawienia dotyczace lampy w puszce i skupic sie na tych w lampie. Raz ze lampa wyraznie informuje o nich na wyswietlaczu a dwa ze nie ma sytuacji mylacych. Lampa ma wyzszy priorytet jak body i pewne ustawienia (jak druga kurtyna) wogole sa przez lampe ignorowane. W innych (jak w przypadku korekty) mozna sie zamotac jak sie zapomni ze cos jest ustawione w aparacie ;)

Tyle ze nie bardzo rozumiem jedno: jesli ustawiam korekte in plus czyli "dopalam" to im wiecej ustawiam tym mniejszy wyswietla sie zasieg: np dla 0 mam 9m to dla 1 mam tylko 6m :roll: Czegos tutaj nie rozumiem??? Na moj rozum powinno byc odwrotnie: im wiecej blysku (wiecej na plus) tym wiekszy powinien byc zasieg, nieprawdaz??
Lampa na wyswietlaczu podaje efektywny zasieg dla prawidlowej ekspozycji, nie calkowity.

Jesli wprowadzasz korekte, to dla prawidlowego oswietlenia wymagane jest wiecej swiatla. Dlatego zasieg efektywny sie skraca. Jesli fotografujesz cos bardzo daleko i dochodzisz do granicy mocy lampy, mimo ze bez korekty swiatlo poleci tak samo daleko, jesli chcesz obiekt oswietlic nieco mocniej musi poprostu byc blizej i lampa jesli wprowadzasz korekte Cie o tym informuje :D

Lampa nie jest popsuta ;)

Dobrze rozumiesz. Skraca sie tez czas blysku w takich samych proporcjach jak ustawiony ulamek mocy.

430'stka ma czas blysku na pelnej mocy 1/700. 1/2 to 1/1400, 1/4 to 1/2800 i tak po kolei... Przydaje sie to czasem przy fotografowanu kropelek ;)

- synchronizacja z krotkimi czasami - u mnie wlacza sie to przy ustawieniu czasu na 250 (wtedy w aparacie mam literke H:mrgreen: ) Dobrze wiedziec ze jest takie cos, nie doszedlem do tej pory w aparacie do takiej funkcji (moze jest gdzies w custom funkcjach?) choc znalazlem wczesniej synchronizacje w aparacie z zamykaniem migawki (swoja droga ktos probowal czy ustawienie w aparacie synchronizacji z zamykaniem wplywa na lampe podobnie jak korekta blysku???)
Wbudowana lampa nie ma HSS (synchro z krotkimi czasami), wiec nie ma zadnej funkcji w body dotyczacej tego ustawienia.

Jest funkcja "drugiej kurtyny", ale jest ona ignorowana przez lampy zewnetrzne posiadajace mozliwosc wprowadzenia tej opcji z poziomu lampy. Tak jak pisalem powyzej, olej to co ma puszka. Kontroluj lampe z poziomu lampy.

Jak sie to uaktywni to lampa ustawia zoom na wartosc 14 (recznie nie mozna ustawic ponizej 24!) I teraz zastanawiam sie czy jak sie zalozy dyfuzor zewnetrzny to na jaka wartosc ustawiac zoom skoro nie da sie 14?
Nic nie ustawiaj i zostaw na automacie. Ze stofenem nie ma praktycznie znaczenia jakie mm ustawisz, nie wplywa to tez na zasieg.

Co do manualnego ustawienia. Nie da sie ustawic ponizej 24mm, gdyż taki tylko ma zakres ruchomy palnik w lampie.

Lampa zmienia wartosc na 14 przy wysunietej szybce tylko dlatego aby poinformowac ze z wysunieta jest szerzej. Ustawia tez automatycznie palnik na 28mm*, gdyz szybka z takim ustawieniem dziala najlepiej ;)

- Ustawianie glowicy - Podniesienie glowicy bez wbudowanego dyfuzora ustawia w lampie zoom na 50 (choc na wyswietlaczu widac tylko kreski :mrgreen: ) - jak to dziala trzeba sobie pocwiczyc bo czasem lekka korekta kata odbica i juz swiatla jest duuuuzo wiecej :mrgreen:
Ustawienie szerszego kata przy podniesionej glowycy znacznie poprawia efekt w wielu pomieszczeniach. Jesli nie posiada sie stofena to swietny pomysl na poprawe efektu. Najszybciej to wykonac wysuwajac (niekoniecznie calkowicie, wystarzy wyjechac 2mm i lampa automatycznie dojedzie na 24mm.

Boszzz ta studnia nie ma dna........
Nooo... Prawie. Jest bardzo gleboka...
Dno ma... Jak juz kupisz wszystko najlepsze siegniesz dna :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Dobra: to pytanie mam takie. Jesli recznie chce wiecej swiatla to ZOOM zwiekszac recznie w lampie czy zmniejszac???
Zwiększać (milimetry).

Tutaj (http://www.cps.canon-europe.com/articles/article.jsp?article.articleId=100533) w tabeli ze specyfikacja znajdziesz zasięg w metrach (GN) dla pełnej mocy i poszczególnych ustawień zooma.

* Nie wiem jak 430ex, ale 580'tka ustawia dla wbudowanego dyfuzora 28mm. Latwo sprawdzic. Ustawiamy zoom manualnie na 28mm i wysowamy wbudowany dyfuzor. Przy 28mm lampa nie wyonuje zadnego ruchu, wiec wniosek oczywisty ;)

WereWolf
11-02-2007, 23:35

jeśli chcesz więcej światła, to nie ruszasz zoomu, tylko korektę ekspozycji (na plus), lub w manualu zwiększasz moc lampy (np. z 1/16 na 1/8)...

zoom, przynajmniej teoretycznie dla najlepszych efektów powinien być taki sam, lub mniejszy (żeby pokryć cały kadr) jak używana ogniskowa aparatu, resztę załatwia automatyka + ewentualna korekta ekspozycji (oczywiście poza manualem, gdzie po prostu regulujesz siłę błysku)

Pirx
13-02-2007, 11:54
Najlepiej olac wszelkie ustawienia dotyczace lampy w puszce i skupic sie na tych w lampie. Raz ze lampa wyraznie informuje o nich na wyswietlaczu a dwa ze nie ma sytuacji mylacych.

Generalnie zgadzam się z jednym wyjątkiem - korekta ekspozycji z błyskiem.
Korzysta się z niej chyba najczęściej, jeśli chodzi o zmianę parametrów lampy, a z body jest zdecydowanie wygodniej nią operować - guzik i kółko (10D). Te przyciski "+/set/-" w 430EX wyjątkowo mi nie podchodzą. Dużo wygodniejsze były w 430EZ, którą posiadałem.
Co do informacji na wyświetlaczu lampy, to jest ona w przypadku korekty taka sama jak na wyświetlaczu w aparacie - pokazuje tylko, że jest. Żeby sprawdzić ile, trzeba coś nacisnąć.

KuchateK
13-02-2007, 16:22
Ale majac 350D z korekta ekspozycji zakopana w menu to jednak ta wygoda staje sie juz znacznie mniejsza. To wszystko kwestia przyzwyczajenia. Z e-ttl'em II korekte wklepuje sie praktycznie raz na cale fotografowanie w danym miejscu, wiec przewagi kolka nie ma.

Pirx
14-02-2007, 10:56
Tu się zgadzam stuprocentowo - bez kółka nie ma frajdy :mrgreen:

Swoją drogą korekta błysku mogłaby być bezpośrednio wprowadzana przyciskami "+/-" lampy bez uruchamiania "Setem" i bez potwierdzania "Setem" i jej wartość na stałe na wyświetlaczu. Ech, pomarzyć.

Niestety nie mam E-TTL II w puszce, ale na szczęście mam pod kciukiem trzeci guzik do którego przypisałem "felka" ;)
Na "gwiazdce" mam AF (centralny na amen), więc miałbym kłopot bez trzeciego guzika, a tak jak trzeba, to celuję centralnym na punkt ostrości -> gwiazdka -> felek -> przekadrowanie -> migawka.
Tak mi to działa dosyć skutecznie, ale może można robić to prościej ?
Jaki Wy macie "workflow" z lampą ?

Jedno mnie jeszcze zastanawia, przy uruchamianiu AF "gwiazdką" w zasadzie nie ma czegoś takiego jak blokowanie AF, bo po potwierdzeniu ostrości przy (One Shot) puszczam przycisk.
Jest to raczej jednoznaczne z włączeniem na chwilę i wyłączeniem AF (tak też działa dobiegaczka, śledzi ostrość tylko przy wciśniętej gwiazdce).
Czy E-TTL wie wtedy, którym polem przed chwilą ostrzyłem (problem dla mnie akademicki, bo i tak ostrzę centralnym) i dla tego pola ustawia ekspozycję z błyskiem, czy też zachowuje się tak, jakby AF był wyłączony, czyli ustawia się do centralnego ?

judr
25-03-2007, 12:35
Mam pytanie: robię zdjęcia 430EX z głowicą skierowaną w górę. Aparat mam w trybie manual. Dlaczego niektóre zdjęcia wychodzą prześwietlone (chodzi o zdjęcia osób - białe plamy na twrzy) ?

Nawrot
25-03-2007, 13:31
Mam pytanie: robię zdjęcia 430EX z głowicą skierowaną w górę. Aparat mam w trybie manual. Dlaczego niektóre zdjęcia wychodzą prześwietlone (chodzi o zdjęcia osób - białe plamy na twrzy) ?

Skoro masz w trybie manual i zdjęcia są prześwietlone to znaczy ze dales za dużą moc lampy... chyba proste...

judr
25-03-2007, 15:02
Aparat jest w trybie manual - lampa w automacie (bez korekt).