Zobacz pełną wersję : Karta CF 1;2;4 GB co wybrać
elvis700
11-02-2007, 15:38
Witam
Mam już ostatni temat kart pamięci CF
Jeżli mam przykładowo do wyboru trzy pojemności kart: 1;2;4 GB
to którą kartę wybrać pomijając cenę.
Wychodzę z założenia wiekszej ilości danych zapisanych na karcie 4GB
1. Jeżeli fotografujemy ślub cały dzień to mamy koło 1000 fotek, wielką stratą było by stracenie całego materiału np z powodu błedu danych (bateria padła czy inny problem). Jeżeli mamy 4xCF 1GB to jest to mniejsza strata
2. Zniszczenie dużej karty strata pieniędzy.
3. Problemy komunikacji aparatu Np 350D z kartą.
4 Przekładanie karty z aparatu do aparatu przy jeden CF 4GB
Może zrobic ankietę 1;2 lub 4GB niech forumowicze sie wypowiedzą??
Tylko jak zrobić ankietę?
Pozdr
Jeżli mam przykładowo do wyboru trzy pojemności kart: 1;2;4 GB
to którą kartę wybrać pomijając cenę.
to zalezy czy robisz w jpegach czy w rawach.
ja robie tylkow rawach.
kiedys uzywalam dwoch 512mb i meczylo mnie przekladanie kart i kopiowanie zdjec na databank.
teraz mam 2gb i dodatkowo te dwie 'polowki'.
pzdr
Jeśli robisz foty w RAW-ach to minimum 4 GB, jeśli w jpg to wystarczy 1 lub 2 GB.
4GB zrobiły się dość konkurencyjne cenowo, więc 4GB...
Robię w RAWach i równolegle w .jpg'ach. Na plener zazwyczaj wystarcza karta 1 GB czasem konieczne są dwie. Na ślubie robi się więcej zdjęć i tu może 4 GB być najlepszym rozwiązaniem albo 2 lub 3 2 GB.
4GB zrobiły się dość konkurencyjne cenowo, więc 4GB...
Heh, przymierzam się do zakupu i wczoraj właśnie patrzyłem, że Pretec'a 4GB 133x razy można dziś dorwać taniej niż SanDisk'a UII 1GB jak kupowałem prawie 1,5 roku temu :mrgreen: Do czego ten świat zmierza?? :lol:
elvis700
11-02-2007, 17:17
Może jednak zamówie SanDisk 2GB ? Razem to da mi 3 GB bo 1 GB juz mam.
Do tego sprawie sobie DataBank na długie wyjazdy
http://allegro.pl/item164875447_photobank_digimate_iii_hdd_databank_ fvat_gw_.html
A 1GB + 2GB powinno wystarczyć od bidy na rawy :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Heh, przymierzam się do zakupu i wczoraj właśnie patrzyłem, że Pretec'a 4GB 133x razy można dziś dorwać taniej niż SanDisk'a UII 1GB jak kupowałem prawie 1,5 roku temu :mrgreen: Do czego ten świat zmierza?? :lol:
Znalazłem karte Pretec'a za
http://allegro.pl/item162888954_fotoceny_cf_4gb_b_szybka_133x_markow a_pretec_od_ss.html
to chyba troche dużo?
Znalazłem wcześniej taniej
http://allegro.pl/item164061261_cf_4gb_platinum_high_speed_memory_ca rd_nowa_f_vat_.html
ale inną firmę która na CB ma złą opinię (była wadliwa seria w promocji z 400D)
I tu podobno pewne
http://www.allegro.pl/item162016644_najtaniej_compact_flash_4gb_highspee d_80x_w_wa.html
mam to samo, przymierzam sie do jakiejs 4GB, i tak przykladowo w UK obecnie za 4GB Sandiska E III zaplace mniej niz zaplacilem za 1GB Sandiska U II kupionego w lipcu 2005 :/
IMHO dokładnie tak jak napisał Nemeo: jeśli RAW to karty 4GB, jeśli JPEG to 1GB, no, ewentualnie 2.
Dodam, że lepiej jednak jest mieć dwie karty (na nie daj Boże wypadek awarii) - więc pokombinuj tak, żebyś nie miał jedynie 4GB w postaci jednej sztuki. Już lepiej mieć 2x 2GB tyle, że chyba trochę drożej to wyjdzie.
PS. Radziłbym inwestować w markowe karty: Pretec lub SanDisk (tyle, że z pewnego źródła!!!), lub ew. dalej w kolejce PQI / Kingston - IMO
PS2. Moim zdaniem na dzień dzisiejszy kart 1GB nie warto kupować.
Minimum to 2GB. Chociaż jeśli chodzi o mnie to obecnie rzuciłbym się najchętniej od razu na 2 x 4GB. Tym bardziej, jeśli ktoś planuje zakup/upgrade do 5D lub wyżej.
A ja ostatnio kupiłem 512mb :D
(no dobra, robię w jpeg ;] )
PS2. Moim zdaniem na dzień dzisiejszy kart 1GB nie warto kupować.
Minimum to 2GB. Chociaż jeśli chodzi o mnie to obecnie rzuciłbym się najchętniej od razu na 2 x 4GB. Tym bardziej, jeśli ktoś planuje zakup/upgrade do 5D lub wyżej.
Zgadzam się.
Z innej nieco beczki - ostatnio jak patrzyłem to identyczne pojemności w GB wychodziły taniej przy konstrukcji SD niż w CF (Secure Digital 4GB Kingston High Capacity - 230pln w komputroniku podczas gdy CompactFlash 4GB Kingston Ultimate x133 440 pln tamże)... Wygląda na to, że Świat zmierza w kierunku rynku bardziej amatorskiego ;)
PS. Złapałem się na tym, że w CF przekroczyłem 10GB :)
elvis700
11-02-2007, 18:18
Im więcej tym lepiej tylko co zrobić jak jedziemy do egzotycznego miejsca i nie mamy możliwości przegrania tych 4GB, a to może kwastia 2 dni by zpaełnić taką kartę.
DataBank pozostaje w tym wypadku nawet jak masz np 2x 4GB !!!
Kolekcjoner
12-02-2007, 00:17
4gb :).