PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EF-S17-55 /2,8 IS USM dziwna praca silnika?

azdanowski
10-02-2007, 09:35
Witam i o pomoc prosze,

zakupiłem w zeszłym tygodniu Canon EF-S17-55 /2,8 IS USM. Gdy kupowałem i testowałem go nie zauważyłem pewnej sprawy. Wczoraj chciałem powrócić do testów i... Zauważyłem coś co mnie bardzo niepokoii. W momencie naciśnięcia spustu migawki do połowy obiektyw ustawia ostrość i... przez jeszcze jakies 2-4 sekundy pracuje w nim jakiś silniczek. Generalnie to mi nie przeszkadza bo jest to tak ciche że usłyszałem to dopiero w pokoju gdzie nie dochodziły żadne inne dziwięki (jest to dużo cichsze niż samo ostrzenie które i tak jest ciche). I uwaga - problem znika jeśli wyłączę stabilizator obrazu. Wtedy wszystko pracuje bez żadnych dodatkowych atrakcji.

Czy to normalne? jakiś silnik podtrzymujący stabilizowanie obrazu przez jakiś czas po ustawieniu ostrości? czy to jakaś awaria? w IS 17-85 który sprzedałem nic takiego nie zauważyłem ale a) mogłem nigdy nie znajdować się w takiej ciszy jak wczoraj, b) tam aż mógł działać inny mechanizm. sam nie wiem ale jestem trochę w strachu.

Będę wdzięczny za pomoc

arra
10-02-2007, 09:40
To normalne, w dodatku glosnosc jest zalezna od typu obiektywu, np. w 28-135 IS byl duzo cichszy niz np. w 75-300.

Pozdrawiam

Ramirez
10-02-2007, 11:26
I uwaga - problem znika jeśli wyłączę stabilizator obrazu. Wtedy wszystko pracuje bez żadnych dodatkowych atrakcji.

No to chyba sam sobie odpowiedziałeś :)
Wydaje mi się, że to, co słyszysz, to pracująca mechanika stabilizacji obrazu. System stabilizacji polega na rozkręceniu żyroskopów. Samo rozkręcenie zajmuje pewien czas i dlatego obiektyw podtrzymuje pracę żyroskopów przez kilka sekund na wypadek, gdybyś miał robić jeszcze jakieś zdjęcia.

RomanS
10-02-2007, 11:27
Ja mam podobną wątpliwość i przed chwila zadałem na forum pytanie z prośbą o wyjasnienie. Tak że chyba musi tak być jak są już dwa takie przypadki.

azdanowski
10-02-2007, 12:04
ufffffffffffff. dzięki wszystkim. a więc 4 tysiące nie poszły na marne. ale stracha miałem dużego. jeszcze raz dzięki.

Arek Piekarz
10-02-2007, 12:12
ale stracha miałem dużego
Wszystko jest wyjaśnione w instrukcji :roll:

Cyborg
10-02-2007, 12:44
System stabilizacji polega na rozkręceniu żyroskopów. Samo rozkręcenie zajmuje pewien czas i dlatego obiektyw podtrzymuje pracę żyroskopów przez kilka sekund na wypadek, gdybyś miał robić jeszcze jakieś zdjęcia.
Tam nie ma żadnych żyroskopów. Są półprzewodnikowe czujniki przyspieszeń, których nie trzeba rozkręcać i są bezgłośne. To, co słychać, to ruch zespołu soczewek kompensujący drgania.

Ramirez
10-02-2007, 12:50
Tam nie ma żadnych żyroskopów. Są półprzewodnikowe czujniki przyspieszeń, których nie trzeba rozkręcać i są bezgłośne. To, co słychać, to ruch zespołu soczewek kompensujący drgania.

Sądziłem, że są tam żyroskopy, ale może coś mi się pomylało :-?

azdanowski
11-02-2007, 00:30
Panowie, żyroskopy czy zespoły soczewek to już kwestia wtórna. Ale mam rozumieć że podtrzymujecie swoją opinię że tak ma być i że to normalna sprawa?

Arku, w którym miejscu jest o tym mowa w instrukcji bo nie mogę odszukać. Możesz pomóc?

p.s. a powiedzcie proszę jeszcze jak to możliwe że nie słyszałem tego mechanizmu używając przez rok canon 17-85 IS? Czy to przypadek czy tam działa dużo ciszej czy na jakiejś innej zasadzie?

z góry jeszcze raz dziękuję

Bingant
11-02-2007, 00:36
W moim 17-85 też słychac te odgłosy. Po przyłożeniu ucha do obiektywu, słychac jak w nim coś jakby się kręci i po ok. 2-3 sekundach słychac takie tyknięcie - zatrzymanie tego mechanizmu.

azdanowski
11-02-2007, 10:21
o, no to może ja po prostu tego niegdy nie usłyszałem a teraz jak wydałem 3 razy tyle kasy to mój słuch się wyostrzył :)
Arku, a możesz powiedzieć o tej instrukcji - gdzie o tym jest napisane? Mam tylko angielsko języczną i nie wiem czego mam szukać.

Arek Piekarz
11-02-2007, 17:52
Arku, w którym miejscu jest o tym mowa w instrukcji bo nie mogę odszukać. Możesz pomóc?
Cytuję - "When you press the shutter button halfway, the Image Stabilizer will start operating. (...) The image stabilizer operates for about two seconds even when your finger is off the shutter button."

p.s. a powiedzcie proszę jeszcze jak to możliwe że nie słyszałem tego mechanizmu używając przez rok canon 17-85 IS? Czy to przypadek czy tam działa dużo ciszej czy na jakiejś innej zasadzie?
Tak się złożyło, że mam przy sobie 17-55 i 17-85 i specjalnie dla ciebie sprawdziłem poziom hałasu wydawany przez te szkła ;-) Moim zdaniem 17-55 jest odrobinę głośniejszy, ale tylko przy przyłożeniu do ucha - w czasie normalnego focenia nie odczułem różnicy. Poza tym, w obu obiektywach jest takie samo pyknięcie przy włączaniu i wyłączaniu się IS'a, co powinieneś był słyszeć, używając 17-85.

RomanS
11-02-2007, 20:13
Używam oba obiekty i pytanie o głośność pracy IS w 17-55 jak najbardziej jest zasadne, natomiast odpowiedzi Pana Arka P. nic nie wnoszą a uwaga o instrukcji nie na temat(nic o głośności pracy mechanizmu tam nie ma)

azdanowski
11-02-2007, 22:04
dzięki Arek. mało ciszy w dzisiejszych czasach dlatego być może nie zauważyłem. najwazniejsze że wszystko ok.
Roman, a u Ciebie 17-55 też jest trochę głośniejszy?

Arek Piekarz
11-02-2007, 22:44
Zauważyłem coś co mnie bardzo niepokoii. W momencie naciśnięcia spustu migawki do połowy obiektyw ustawia ostrość i... przez jeszcze jakies 2-4 sekundy pracuje w nim jakiś silniczek.

uwaga o instrukcji nie na temat(nic o głośności pracy mechanizmu tam nie ma)
O głośności faktycznie nie ma, ale jest w niej napisane, że to właśnie stabilizator działa przez kilka sekund po wciśnięciu spustu, a co niekopoił się azdanowski.

Używam oba obiekty i pytanie o głośność pracy IS w 17-55 jak najbardziej jest zasadne, natomiast odpowiedzi Pana Arka P. nic nie wnoszą
Przecież napisałem, że pracę ISa słychać tylko przy przyłożeniu do ucha - w domyśle w bardzo cichym otoczeniu. Silnik w 17-55 jest trochę bardziej słyszalny w takich warunkach, co jest odpowiedzią na pytanie azdanowskiego, dlaczego dopiero teraz to zauważył.

RomanS
12-02-2007, 21:28
Tak jest głośniejszy i było to odrazu zauważalne. I ponieważ nie tylko ja to usłyszałem przestałem się niepokoić. Myslę że związane jest to z innym typem mechanizmi IS. Było by dobrze gdyby inny użytkownicy się odezwali. Może podobnie jest z nowym takim samym typem IS w 70-200 f/4.