Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : potrzebna porada:)

maslo
09-02-2007, 22:37
Zastanawiam sie nad kupnem nowego obiektywu.
Mam "trabanta"(300d) i myslalem o dokupieniu do niego Canon EF28-135 1/3.5-5.6 IS USM. Dobry jest to pomysł?? Potrzebne mi szkło uniwersalne...

i jeszcze cos. Moze mi ktos doradzic jak zaczac i za co sie brac, aby na fotografii troche sobie dorobic. sporo potrafie, ale ciagle sie ucze. od czego powinnienem zaczac??

Tomasz1972
09-02-2007, 22:44
Odnośnie szkła : http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3024

tymoteusz
09-02-2007, 23:10
od czego powinnienem zaczac??

wg mnie najlepiej zacząć od koncertów.
Tam zawsze najwięcej światła i kolorów. Na początek dobre są widoczki- masz duzo czasu na rozmyślanie no i ci nie uciekną.
Potem może zwierzątka.
Najciekawsi są ludzie. od portretów nie daleka droga do zbajerzonych zdjęć ślubnych z czego juz zaczniesz mieć pieniądze.

A jeśli chodzi o obiektywy to zawsze te co są tanie i uniwersalne to się do niczego nie nadają.
Pomyśl o przejściówce eos na M42 - tanie obiektywy i dobra jakość.

gwozdzt
09-02-2007, 23:14
A jaki obiektyw masz obecnie?

Mam "trabanta"(300d) i myslalem o dokupieniu do niego Canon EF28-135 1/3.5-5.6 IS USM. Dobry jest to pomysł??
Nieszczególny. Pozbędziesz sie szerzych perspektyw.
To tak jak koniowi zakłada się klapki na oczy :-)

Potrzebne mi szkło uniwersalne...
Szukaj czegoś od 17/18mm a kończącego sie od 50mm wzwyż.

i jeszcze cos. Moze mi ktos doradzic jak zaczac i za co sie brac, aby na fotografii troche sobie dorobic (...) od czego powinnienem zaczac??
Znaleźć dobrego mistrza/profesfonalistę i zaangazować się jako asystent.

maslo
09-02-2007, 23:19
A jaki obiektyw masz obecnie?

mam standard canona 17-55 i sigme 28-105 3.8-5.6 UC-III, ale nie jestem z niej zadowolony, bo ma lekki defekt.

tymoteusz
09-02-2007, 23:20

To jest dobre, ale czas trzeba mieć :(

maslo
09-02-2007, 23:22

myslalem o tym, ale mieszkam w ostrowcu świętokrzyskim (niewielkie miasto w świętokrzyskim) i malo w nim profesjonalistow, ktorzy moga mi pomoc.

gwozdzt
09-02-2007, 23:26
malo w nim profesjonalistow, ktorzy moga mi pomoc.
Nie szukaj kogoś, kto miałby Ci pomóc;
lecz takiego, któremu Ty mógłbyś na początek pomagać...

arturs
09-02-2007, 23:29
mam standard canona 17-55 i sigme 28-105 3.8-5.6 UC-III, ale nie jestem z niej zadowolony, bo ma lekki defekt.

Canona EF-S 17-55 2.8 IS czy KIT 18-55?
To zasadnicza różnica - pierwszy jest całkiem ok, natomiast drugi.. powiedzmy że zależy od egzemplarza ;-)

myslalem o tym, ale mieszkam w ostrowcu świętokrzyskim (niewielkie miasto w świętokrzyskim) i malo w nim profesjonalistow, ktorzy moga mi pomoc.
Obawiam się że i w Warszawie czy Krakowie wcale tak lekko nie jest zarobić na fotografii.. A okolice Ostrowca są całkiem fajne jeśli chodzi o fotografię

Napisz jeszcze jaki masz budżet na obiektyw

Pozdr
Artur

marekb
09-02-2007, 23:29
standard 17-55??? a może KIt 18-55 ??

tymoteusz
09-02-2007, 23:31
koledzy jak człowiek zdolny to sam sie uczy.
Ja robię od 10 roku zycia i nie byłem nigdy asystentem. Fakt był czas że 5 latek chodziłem na kółko foto i tam sie sporo nauczyłem. Ale w dzisiejszych czasach cyfraki oduczają myśleć, walą wszyscy jak popadnie i co sie rusza.
Każdy musi swoją technikę wyrobić. Najwarzniejsze dla fotografa jest to, że ktoś kiedyś powie "wiesz twoje zdjęcia są rozpoznawane, odrazu widać, ze ty je robiłeś".
Tego życzę wszystkim z was.
Pozdrawiam

muflon
09-02-2007, 23:35
Najwarzniejsze dla fotografa jest to, że ktoś kiedyś powie "wiesz twoje zdjęcia są rozpoznawane, odrazu widać, ze ty je robiłeś".
Ha! A mi już co najmniej kilka osób (w większości obcych, na plf/oph) tak powiedziało :-D A moja "technika" to właśnie "walić jak popadnie i co się rusza" :lol: I co teraz, hemm? :-P ;-)

maslo
09-02-2007, 23:35
kit 18-55 i sorry za pomylke. Na nowy obiektyw mam okolo 1300 złotych. potwierdzam, ze te okolice sa ładne. mam mnostwo fotek.

Blindseeker
09-02-2007, 23:40
Jak potrzebujesz obiektywu uniwersalnego (czyli zarówno szeroko jak i nie zbyt krótko) i budżet ok 1300 zł - to może Sigma 17-70? Nie jest zła, cenowo akurat się zmieścisz.
Na zagranicznych forach dyskusyjnych zbiera bardzo dobre opinie. Osobiście nie testowałem, ale na tym forum na pewno ktoś taki obiektyw posiada, więc może się bardziej szczegółowo wypowiedzieć.

tymoteusz
10-02-2007, 00:05
"walić jak popadnie i co się rusza" :lol: I co teraz, hemm? :-P ;-)

Wiesz to też jest technika. Tylko szkoda, że myśleć nie musisz, walisz z myślą że któreś ci wyjdzie - to nie jest rozwiązanie. Ciekawe jak byś je robił analogiem bez funkcji Zielonej lub AV i TV. Może zacznij robić zdjęcia przed tym jak weźmiesz aparat do ręki. Ale to juz twoja sprawa. Tak na marginesie to gratuluję ci tych opinii. Ciekawy jestem kto je wystawił.
Dalszch sukcesów.

arturs
10-02-2007, 00:45
Wiesz to też jest technika. Tylko szkoda, że myśleć nie musisz, walisz z myślą że któreś ci wyjdzie - to nie jest rozwiązanie. Ciekawe jak byś je robił analogiem bez funkcji Zielonej lub AV i TV. Może zacznij robić zdjęcia przed tym jak weźmiesz aparat do ręki. Ale to juz twoja sprawa. Tak na marginesie to gratuluję ci tych opinii. Ciekawy jestem kto je wystawił.
Dalszch sukcesów.

Zobacz (zanim zaczniesz ironizować zbytnio) najpierw jakie zdjęcia robi Muflon to zrozumiesz ze tam ta technika jest jak najbardziej na miejscu :mrgreen: . W obiekt poruszający się z prędkościami nierzadko kilkuset km/h to "seriami,seriami " chyba jest jedyną najlepszą techniką.
Tu masz dla ułatwienia link (http://photosite.pl/aviation/index.html)

Pozdr
Artur

Kubak82
10-02-2007, 11:11
Ciekawe jak byś je robił analogiem bez funkcji Zielonej lub AV i TV. Może zacznij robić zdjęcia przed tym jak weźmiesz aparat do ręki. Ale to juz twoja sprawa. Tak na marginesie to gratuluję ci tych opinii. Ciekawy jestem kto je wystawił.

nie no, swietny poczatek na forum :lol: .. sluchaj tymoteusz, czy Tobie naprawde sie wydaje, ze ludzie tutaj dowiedzieli sie co to fotografia z chwila kupienia pierwszej cyfry :roll: .. wybacz, ale to troche niepowazne z twojej strony ;-)

no i jeszcze jedna rzecz - czy dobrze rozumiem, ze radzisz poczatkujacemu by zaczal od koncertow, tak ;-) :?: ok, nie ma wiecej pytan :lol:

maslo, co do szkiel to napisz prosze co fotografujesz.. latwiej bedzie dobrac obiektyw do twoich potrzeb niz pozniej potrzeby do obiektywu ;-) .. masz kit'a - jesli jest ok to zostaw go do szerokiego katu - domkniety jest nawet ok.. pytanie jakich ogniskowych Ci brakuje.. chcesz tele jako uzupelnienie kit'a, cos "zamiast" kit'a czy "przedluzenie" kit'a.. za 1300zl kupisz juz fajne szklo.. tylko napisz do czego ma Ci byc potrzebne..

kanonier
10-02-2007, 11:28
Mam "trabanta"(300d) i myslalem o dokupieniu do niego Canon EF28-135 1/3.5-5.6 IS USM?

Obiektyw taki sobie.
Ale moze byc, jesli Ci pasuje.

Osobiscie na poczatek polecilbym EF 20-35/2.8L
Tani, dobry i ma czerwony pasek.

tymoteusz
10-02-2007, 12:14
Wiesz wg mnie można robić nawet spoko zdjęcia kitem. Myślę że koncerty bez zobowiązań to dobra szkoła. Ja robiłem swojego czasu zenitem i MC WOŁNĄ 50 :) i ze światłem na koncetrach nie miałem problemów. Potem się siedzi i analizuje. Na koncertach sie dużo dzieje, ludzie skaczą, grajki miny walą.
Wg mnie doskonałe miejsce do popisu, nawet kiepskim sprzętem. No jeśli chce chłopak na tym zarobić to siłą rzeczy musi mieć trochę lepsze "obie".
Ale na nauke w sam raz.

muflon
10-02-2007, 12:17
Zobacz (zanim zaczniesz ironizować zbytnio) najpierw jakie zdjęcia robi Muflon (...)
Stop, stop, stop ;-) Dzięki za próbę obrony (TWA rulez :mrgreen:), ale mi naprawdę nie o to chodzi. Oczywiście swoją drogą, żeby strzelać takie (http://photosite.pl/aviation/lodrino06/solo/00645.html), takie (http://photosite.pl/aviation/air04/takeoff/15.html), czy takie (http://photosite.pl/aviation/mollis06/00651.html) fotki, szybki AF i trochę fps jest.... khem, no powiedzmy że przydaje się trochę ;-)

Ale mi nie o to chodzi. No dobra, mam swój sposób na pstrykanie - szybki AF, dużo fps w puszce, bufor na 20 RAWów, 160GB databanków i... czas na przegrzebywanie się przez to w domu ;-) Czasem nawet na pstrykanie statyki nie wyłączam "karabin mode", bo nie wiadomo co się za chwilę może zdarzyć (czyli: nawalam ile wlezie, a nuż się coś fajnego trafi). Często jedno ujęcie robię kilka razy, na róznych ogniskowych, po to żeby w domu wybrać to, które mi bardziej pasuje (czytaj: cienias, bezmyślny pstrykacz, zdjęcie trzeba robić aparatem a nie cropem w PS). No krótko mówiąc wszystko to, o czym z taką ironią (nie konkretnie w moją stronę, bynajmniej nie w pierwszym poście - ale ogólnie) pisze tymoteusz. Sprawia mi to dużą frajdę a i efekty nawet czasem nienajgorsze wychodzą. I tylko co jakiś czas znajduje się ktoś kto ma z tym jakiś problem. A to ktoś mi mówi "phi, nie jesteś fotografem tylko operatorem PSa", a to "żenada, brak myślenia", a to "kupa sprzętu i za grosz talentu" ;-) Cytując czarnych braci zza oceanu what's the big fucking problem?

A ja mam to w nosie i cieszę się kilkunastoma fotkami w dużym formacie, które rozwiesiłem sobie po ścianach w całym mieszkaniu. Gościom się podoba i nawet żona nie protestowała - zarezerwowała tylko sypialnię i pokój dziecięcy na jakieś inne tematy ;-)

Kubak82
10-02-2007, 12:20
ale ta Wolna ma swiatlo 2,8 a kit'a trzeba domykac, najlepiej do f8 :!: jesli nawet maslo bedzie chial nim focic na koncertach to a) bedzie musial byc bardzo blisko jesli tematem nie bedzie skaczacy tlum a to co na scenie.. b) wbudowanym flesh'em nie zdziala zbyt wiele c) nawet monopod czy statyw nie wiele pomoze bo czasu przy uzyciu kit'a beda na tyle dlugie ze wiekszosc postaci bedzie rozmazana..

Wiesz wg mnie można robić nawet spoko zdjęcia kitem.

tu sie zgodze - ale niekoniecznie na koncertach :smile:

tymoteusz
10-02-2007, 12:23
nawalam ile wlezie, a nuż się coś fajnego trafi).

Każdy facet ma coś z myśliwego. :) Ja gdybym miał lepsze tele też w wolnej chwili bym tak robił. Kiedyś na zenita miałem 300mm+ konwerter 2x na kolbie ale była frajda z robienia bocianom oczu :)

Vitez
10-02-2007, 13:04
Kanonier vs Tymoteusz poszli sobie tu :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=19514 .
A z kanonierem pozegnalismy sie... watpie czy na zawsze bo zazwyczaj tacy wywaleni za chamskie odzywki szybciutko zakladaja kolejne nascie kont byle pobluzgac dalej i zwalac cala wine za swoje zachowanie na "zlych moderatorow" 8) .

arturs
10-02-2007, 13:09
Stop, stop, stop ;-) Dzięki za próbę obrony (TWA rulez :mrgreen:), ale mi naprawdę nie o to chodzi. Oczywiście swoją drogą, żeby strzelać takie (http://photosite.pl/aviation/lodrino06/solo/00645.html), takie (http://photosite.pl/aviation/air04/takeoff/15.html), czy takie (http://photosite.pl/aviation/mollis06/00651.html) fotki, szybki AF i trochę fps jest.... khem, no powiedzmy że przydaje się trochę ;-)

Ok, akurat na ciebie trafiło - nie żebym to akurac ciebie bronił specjalnie - twoje zdjęcia bronią się same (chyba nadaję się do TWA :mrgreen: ) - po prostu przykład był akurat zupełnie nietrafiony (odnośnie serii i braku myślenia przy fotografii samolotów)..
[...]

A ja mam to w nosie i cieszę się kilkunastoma fotkami w dużym formacie, które rozwiesiłem sobie po ścianach w całym mieszkaniu. Gościom się podoba i nawet żona nie protestowała - zarezerwowała tylko sypialnię i pokój dziecięcy na jakieś inne tematy ;-)

Ja mam tak samo, u mnie też wiszą (jedno nawet z krzywą linią krajobrazu znad morza ;-) )

Teraz żeby nie być całkiem OT

Za 1300 zł zostawiłbym kita, opchnłą sigmę za parę groszy i kupiłbym u Cichego ostrego tamrona 28-75 f2.8 i 50mm/f1.8
Da to niedrogi i w miare uniwersalny zestaw, jakby kolego potrzebował niedrogiego i przyzwoitego zooma to dokupiłbym canona 100-300 USM

Pozdr
Artur

Kolekcjoner
10-02-2007, 14:53
(...) Ale w dzisiejszych czasach cyfraki oduczają myśleć, walą wszyscy jak popadnie i co sie rusza.
Każdy musi swoją technikę wyrobić. Najwarzniejsze dla fotografa jest to, że ktoś kiedyś powie "wiesz twoje zdjęcia są rozpoznawane, odrazu widać, ze ty je robiłeś".

Bardzo generalizujesz. I wcale nie uważam, że to co napisałeś jest dla fotografa najważniejsze. To zależy od bardzo wielu czynników.

maslo
10-02-2007, 20:20
no i jeszcze jedna rzecz - czy dobrze rozumiem, ze radzisz poczatkujacemu by zaczal od koncertow, tak ;-) :?: ok, nie ma wiecej pytan :lol:

maslo, co do szkiel to napisz prosze co fotografujesz.. latwiej bedzie dobrac obiektyw do twoich potrzeb niz pozniej potrzeby do obiektywu ;-) .. masz kit'a - jesli jest ok to zostaw go do szerokiego katu - domkniety jest nawet ok.. pytanie jakich ogniskowych Ci brakuje.. chcesz tele jako uzupelnienie kit'a, cos "zamiast" kit'a czy "przedluzenie" kit'a.. za 1300zl kupisz juz fajne szklo.. tylko napisz do czego ma Ci byc potrzebne..

Przyznam sie, ze koncerty mnie nie interesują...:roll:
Często robię krajobrazy, a ostatnio (właściwie tylko kolezankom) zacząłem robić potrety.

maslo
10-02-2007, 20:22
dobierzcie mi szkło bardziej pod kątem portretow i ogolnie zdjec robionych w pomieszczeniu. Dzieki za pomoc

arturs
10-02-2007, 21:21
dobierzcie mi szkło bardziej pod kątem portretow i ogolnie zdjec robionych w pomieszczeniu. Dzieki za pomoc

Jak pisałem wyżej - przy Twoim budżecie sprzedałbym sigmę i kupiłbym Tamrona 28-75 i stałoogniskową 50/1.8
Za to co masz powinno wystarczyć..

Pozdrawiam
Artur

Kubak82
10-02-2007, 21:21

szkla Ci nikt nie dobierze - mozemy jedynie cos proponowac ;)

do portretow najlepszy bylby ef 85 1.8.. natomiast pisales o uniwersalnosci to w tym momencie proponowal bym tamrona 28-75.. to dobre, jasne szkło - sprawdzi sie jako portretowka i jest bardziej uniwersalne niz 85 1.8.. kit'a bedziesz mial do szerokich planow.. swoja droga - sam wlasnsie od takiego zestawu zaczynalem :smile:

maslo
10-02-2007, 21:51
chyba kupie tego tamrona, a pozniej uzbieram na 50/1.8. dobrze, ze jest takie forum.

Kubak82
10-02-2007, 22:01
chyba kupie tego tamrona, a pozniej uzbieram na 50/1.8.

tez chcialem kupic ta 50-tke ale jakos mi przeszlo - Tamron mi w zupelnosci wystarczal, zwlaszcza ze jest ostry od 2,8 a 50-tke ponoc trzeba domknac aby bylo ok..

jesli mozesz - przed kupnem podepnij Tamrona do body i sprawdz czy wsio jest ok - pojawiaja sie czasem felerne egzemplarze.. ale generalnie to swietne szklo z ktorego na pewno bedziesz zadowolony 8)

maslo
10-02-2007, 22:39
jesli mozesz - przed kupnem podepnij Tamrona do body i sprawdz czy wsio jest ok - pojawiaja sie czasem felerne egzemplarze.. ale generalnie to swietne szklo z ktorego na pewno bedziesz zadowolony 8)

jest cos na co szczegolnie powinienem zwrocic uwage podczas ogladania przed zakupem??

arturs
10-02-2007, 23:01
tez chcialem kupic ta 50-tke ale jakos mi przeszlo - Tamron mi w zupelnosci wystarczal, zwlaszcza ze jest ostry od 2,8 a 50-tke ponoc trzeba domknac aby bylo ok..

Co do 50 to jest całkiem ok, nawet na pełnej dziurze - pewnie to kwestia egzemplarza - tu przykład (http://www.starz.pl/24_105/Image_2_00001.jpg) z mojego na f1.8.. Momo że mam porządnego zooma to nie ma porównania do stałki (nawet takiej jak 50/1.8)

jest cos na co szczegolnie powinienem zwrocic uwage podczas ogladania przed zakupem??

Przede wszystkim czy ostrzy w punkt (ff/bf)

Pozdr
Artur

Kubak82
10-02-2007, 23:38

zwroc uwage na to o czym pisal arturs.. czasem tez wystepuje problem z prawidlowym ostrzeniem na szerokim kacie i przyslonie 2,8 - dotyczy to obiektow oddalonych o kilka metrow.. moj egzemplarz ma ten "defekt" (albo to wina sensorow af w 350d) ale radze sobie z tym ostrzac na 75mm i nastepnie zjezdzajac do 28 - dziala bez problemu 8)

Co do 50 to jest całkiem ok, nawet na pełnej dziurze - pewnie to kwestia egzemplarza - tu przykład (http://www.starz.pl/24_105/Image_2_00001.jpg) z mojego na f1.8.. Momo że mam porządnego zooma to nie ma porównania do stałki (nawet takiej jak 50/1.8)

faktycznie, jak na szklo za 350zl - jest naprawde ok 8) .. masz racje, moze to kwestia konkretnego egzemplarza/serii ale za ta cene taki egzemplarz warto miec :smile:

maslo
14-02-2007, 18:50
Jesli kupie sobie tego tamrona 28-75 do mojego 300d i lampy 380ex to moge probowac sie oglaszac i cos zaczac zarabiac?? Czy sprzet bedzie wystarczajacy??

bartosz108
14-02-2007, 20:37
Jeśli chodzi o zarabianie i naukę fotografii to polecam wątek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=11731
Na największych microstockach są strony z poradami jak robić foty na których możesz zarobić.
Pozdrawiam
Bartosz