Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Książka Nikona "Radość fotografowania"

Jerry99
09-02-2007, 10:24
Nie bijcie... kupiłem żonie żółtego... konkretnie D40 - tak żeby mieć porównanie... ;)
Jak dla kobiety (albo ogólniej jako 1-sza lustrzanka) - całkiem zgrabny aparacik.

Ale nie o tym chciałem pisać... w promocji do zestawu jest dołączona książka pt "Radość fotografowania" - pomijając fakt, że wydana przez Nikon PL, i traktuje tylko o Nikonie - naprawdę świetna pozycja - zwłaszcza dla początkujących. Świetnie wydana, dobry papier, super druk, w pełni kolorowa - czasem może przeszkadzać druk tekstu w srebrnym kolorze (na czarnym tle).
Chciałoby się rzec - żeby Canon zrobił coś podobnego... Zwłaszcza, że na końcu książki są różne linki internetowe, także do "żółtego forum".

Z ciekawostek - gdy piszą o matrycach (APS-C vs pełna klatka) wspominają: "tylko jeden producent oferuje w tej chwili na rynku cyfrowe lustrzanki pełnoklatkowe"...

gwozdzt
09-02-2007, 10:41
Chciałoby się rzec - żeby Canon zrobił coś podobnego...
Już dawno zrobił :-)
(choć nie wiem, na ile podobnego, bo książki Nikona nie widziałem)

2475

To mam w domu. Całkiem przyjemne. Muszę kiedyś spdfować :-)

Jerry99
09-02-2007, 10:46
No proszę nawet nie wiedziałem (znałem tylko "System Canon EOS" - wydane chyba przez FotoKuriera)...

Nemeo
09-02-2007, 10:53
Z ciekawostek - gdy piszą o matrycach (APS-C vs pełna klatka) wspominają: "tylko jeden producent oferuje w tej chwili na rynku cyfrowe lustrzanki pełnoklatkowe"...

Bardzo tajemniczo napisane, ciekawe kogo mieli na myśli ?:lol:

PS.

Czy słowo Canon jest zakazane w wydawnictwach Nikona ?

szycho
09-02-2007, 10:55
Już dawno zrobił :-)
...
To mam w domu. Całkiem przyjemne. Muszę kiedyś spdfować :-)

No to osobiście czekam na pdf'a;) Z góry dzięki wielkie:!:

Diabeł
09-02-2007, 11:31
mam takie coś w formacie pdf i word, (tak przynajmniej mi się wydaje ze to jest to) był kiedyś taki kurs ABC FOTOGRAFOWANIA na stronie Canona, zainteresowanych zapraszam na PM

gwozdzt
09-02-2007, 11:41
mam takie coś w formacie pdf , zainteresowanych zapraszam na PM
Dawaj choćby tu:
http://www.speedyshare.com/
może mi roboty zaoszczędzisz :-)

EDIT:
Diabeł ma to co ja pokazałem. Kto chce, pisać na PM :-)

MacGyver
09-02-2007, 13:05
Canon wydał jeszcz książeczkę pt. "Podstawy fotografowania aparatemi Eos". Bardzo przyjemna pozycja, prosto napisana, dużo ładnych przykładów. Stworzona głównie pod fotografię analogową (cyfranki kończą się tam na 10D, albo D60, nie pamiętam dokładnie) ale jest to kompletnie bez znaczenia. Kupiłem to półtorej roku temu na allegro, za jakies grosze.
Niestety już nie mam na stanie, własna matka mi zabrała, jak sprawiła sobie 3000n ;-)

EDIT: Jednak źle pamiętałem, jest tylko D30 :-)

strus_pedziwiatr
09-02-2007, 14:25
No to można ją jeszcze kupić:
http://www.allegro.pl/item159115791_abc_latwego_fotografowania_aparatami _serii_eos.html

szycho
09-02-2007, 15:24
No to można ją jeszcze kupić:
http://www.allegro.pl/item159115791_abc_latwego_fotografowania_aparatami _serii_eos.html

Fajno, tylko aukcja zakończona;)

Rpoto
09-02-2007, 15:41
Jak książki to ja podaję kolejną:
Canon Podstawy Fotografowania Aparatami EOS (#http://www.speedyshare.com/476834328.html*)

Miłej lektury.

P/S
Skasowałem sobie tą Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.
Chętnie odzyskam jak ktoś ma. Wersja w czterech częściach.

akustyk
09-02-2007, 15:57
Canon Podstawy Fotografowania Aparatami EOS (http://www.speedyshare.com/476834328.html)

Miłej lektury.

P/S
Skasowałem sobie tą Michael.Freeman.Fotografia.Studyjna.
Chętnie odzyskam jak ktoś ma. Wersja w czterech częściach.

dzieki, sciagam Twoja.

Freemana wystawiam Ci na ftp-a :)

chavez
09-02-2007, 17:09
Freemana wystawiam Ci na ftp-a :)
A możesz tu podać linka do tego ftpa? Albo na PW.

akustyk
09-02-2007, 17:14
spoko koko... to jest prawie 100MB, to na "szerokopasmowym" stalym laczu wroclawskiej Generacji tra kilka godzin :(

Diabeł
09-02-2007, 18:40
Z książek mam jeszcze W. Dederko "Oświetlenie w fotografii" ale to trochę waży

Kolekcjoner
09-02-2007, 18:42
Bardzo tajemniczo napisane, ciekawe kogo mieli na myśli ?:lol:

PS.

Czy słowo Canon jest zakazane w wydawnictwach Nikona ?

Bardzo możliwe :mrgreen:. Choć trochę dziwi mnie po co oni to w ogóle napisali?

strus_pedziwiatr
09-02-2007, 19:03
Fajno, tylko aukcja zakończona;)

Przepraszam, chyba jakiś "filtr zaporowy" mi się na oczy wrzucił....i nie zauważyłem.

akustyk
09-02-2007, 20:47
zaraz, zaraz... przeciez Nikon tez ma FF...

tyle ze kliszowy :)

Nemeo
09-02-2007, 22:54
Canon Podstawy Fotografowania Aparatami EOS (http://www.speedyshare.com/476834328.html)

Coś jest nie tak z tym linkiem.:(

Kubak82
09-02-2007, 23:03
dziala, wlasnie sciagnolem.. musisz odczekac az minie 15 min, a potem kliknac na link - pdf otwiera sie w tym samym oknie.. potem juz tylko zapisujesz na dysk 8)

jak cos to wyslij mi PM to pojdzie na maila 8)

Rpoto
09-02-2007, 23:08
Coś jest nie tak z tym linkiem.:(
Mi się wyświetla, że 20 min czekać. Czyli cierpliwości.

Drugi link.

0CanonPodstawyFotografowaniaAparatamiEOS.rar (#http://www.speedyshare.com/376420510.html*)

Nemeo
09-02-2007, 23:57
Drugi link.

0CanonPodstawyFotografowaniaAparatamiEOS.rar (http://www.speedyshare.com/376420510.html)

Teraz jest ok. Dzięki.

akustyk
10-02-2007, 00:46
fajna ta canonowska ksiazka. i jakies takie "slajdowe" te zdjecia :) Provia czuc i Ektachrome'ami :)

Rpoto
10-02-2007, 09:42
Mam scany tej książki o wadze ok. 300Mb.:lol:
Mogę wrzucić jak chcecie.

szycho
10-02-2007, 11:42
Mam scany tej książki o wadze ok. 300Mb.:lol:
Mogę wrzucić jak chcecie.

Rpoto, mówisz o Canonowskiej ABC fotek z EOSem, czy o Freemanowej Fotografii Studyjnej (której wspomniałeś wcześniej). Jeśli o tej drugiej to jestem bardzo, ale to bardzo zainteresowany:!:

-=Festyk=-
10-02-2007, 11:52
Zabawnie się to czyta.Jerry99 wam tylko zwrócił uwagę na książkę Nikona,a tu od razu zaczął się handel wymienny pdfami:D Nie to,żeby mi to przeszkadzało,ale wygląda to śmiesznie:)

Diabeł
10-02-2007, 12:46
Zabawnie się to czyta.Jerry99 wam tylko zwrócił uwagę na książkę Nikona,a tu od razu zaczął się handel wymienny pdfami:D Nie to,żeby mi to przeszkadzało,ale wygląda to śmiesznie:)

ja za dawnych lat, ja pani herbatę to pani mi papier toaletowy;)

Rpoto
10-02-2007, 12:56
Rpoto, mówisz o Canonowskiej ABC fotek z EOSem, czy o Freemanowej Fotografii Studyjnej (której wspomniałeś wcześniej). Jeśli o tej drugiej to jestem bardzo, ale to bardzo zainteresowany:!:
Nie o tej co dałem link'a. Sam czekam na Freeman'a. Swoją skasowałem przypadkowo.

Nic nie skorzystałeś.

ja za dawnych lat, ja pani herbatę to pani mi papier toaletowy;)
To w sumie książki nie do kupienia.

-=Festyk=-
10-02-2007, 13:12
Pewnie,że skorzystałem.Nie o to mi chodziło...spójrz tylko na temat wątku i na to co się tutaj dzieje.Zawsze można założyć osobny wątek ze spisem linków do wszystkich książek w pdf jakie macie.EOT bo się robi kolejny OT.

Rpoto
10-02-2007, 13:48
...
Chciałoby się rzec - żeby Canon zrobił coś podobnego... Zwłaszcza, że na końcu książki są różne linki internetowe, także do "żółtego forum"...
Ale wszystko jest odnośnie tej wypowiedzi.

-=Festyk=-
10-02-2007, 14:10
Dobra,pokój:)

strus_pedziwiatr
10-02-2007, 15:59
Dla kompletu: ma ktoś może pdf z książką Nikona?
Podziękowanie za CanonPodstawyFotografowaniaAparatamiEOS.pdf :) :) :)

szycho
10-02-2007, 16:10
Dla kompletu: ma ktoś może pdf z książką Nikona?
...
Fakt, to też może być i jest, jak pisze Jerry99 ciekawe. O to też poprosimy;)

Skipper
10-02-2007, 17:20
Zawsze można założyć osobny wątek ze spisem linków do wszystkich książek w pdf jakie macie.EOT bo się robi kolejny OT.

nie mozna włąsnie... prawa autorskie :)

był taki jeden post z kolekcją to az hazan nie wytrzymał i wykasował:D
gosc mial chyba z 20 ksiązek na linku...

a tak to zawsze jedną czy dwie pozycje uda sie przemycic ;)

Jerry99
10-02-2007, 17:51
Jak żona wróci z (przeczytaną mam nadzieję) książką to zeskanuje i wrzucę - chyba że ktoś będzie szybszy... ;)

akustyk
10-02-2007, 20:11
Jak żona wróci z (przeczytaną mam nadzieję) książką to zeskanuje i wrzucę - chyba że ktoś będzie szybszy... ;)
ale szybszy co? do Twojej zony? :lol:

Krisspy
10-02-2007, 20:40
akustyk, oplułem sobie monitor! :D

Jerry99
10-02-2007, 21:11
ja też... (OT)

mkwiek
10-02-2007, 23:24
nie mozna włąsnie... prawa autorskie :)

był taki jeden post z kolekcją to az hazan nie wytrzymał i wykasował:D
gosc mial chyba z 20 ksiązek na linku...

no to mozna załozyć jakąś stronkę gdzie będziemy wrzucać pdfy a na forum poda się tylko linka do tej stronki :)

Nemeo
11-02-2007, 02:32
no to mozna załozyć jakąś stronkę gdzie będziemy wrzucać pdfy a na forum poda się tylko linka do tej stronki :)

Kiedyś, dawno, dawno temu, był na forum, dział "download".
Trzeba uderzyć do Hazana żeby zrobił reaktywację.

Diabeł
11-02-2007, 12:46
a później za pdawane linki bedziemy dostawać czerwone kartki :wink:

Driver
11-02-2007, 14:05
Niech by komus z was ktoś jakąś fotke ruszył

Krzyk !! Wrzask !! Odszkodowanie chcą po 10 000 !! I wszyscy od razu murem za taką osoba stają. No bo naszemu biednemu koledze z forum ktoś gniota podprowadził

A tu. Piractwo się szerzy az miło. Skanowanie PDFy, puszczenie w obieg.

Typowe Polskie . Jak moje - to nie rusz !! Bo ugryze. Jak cudze - to wspólne i można brac dowoli

mattnick
11-02-2007, 14:09
popieram...ale i na to jest sposób. Wystarczy podawać niepełne linki...

Driver
11-02-2007, 14:24
popieram...ale i na to jest sposób. Wystarczy podawać niepełne linki...

nie za bardzo rozumiem. te nie pełne linki to przed czym maja zabezpieczyć ?

a skoro nie pełne i nikt z nich nie ma skorzystać to po co je podawać ?

mattnick
11-02-2007, 14:48
ratunku...niepełne czyli niekierujące nigdzie...ale po wpisaniu czegoś zadziałają...to tak jak ochrona maili przed spamem podając tofik(at)badziew(dot)pl rozumisz tera ??

strus_pedziwiatr
11-02-2007, 15:12
Pytając o pdf-a z książką Nikona myślałem raczej o legalnym pdf-ie, o ile taki udostępniany jest przez Nikona. I tak potraktowałem pdf'a z książką Canona, choć może to był błąd, ale z drugiej strony książki tej nigdzie już nie można uświadczyć... Na stronach Canon Polska były kiedyś wskazówki dla fotografujących i to całkiem obszerne, potem nie wiedzieć czemu zostały stamtąd zdjęte - nie wiem czy to nie były duże fragmenty z tej lub podobnej książki.
Tak sobie myślę, że jakby znalazło się kilku chętnych do poszperania po naszym forum to sami byśmy napisali całkiem "profesjonalny" przewodnik dla fotografujących nie tylko jedynie słusznymi aparatami marki Canon, ale też i dla wszystkich innych. Mamy tu już całkiem niezłą bazę wiedzy i doświadczeń z użytkowania wielu typów aparatów. Wystarczy tylko trochę tego magicznego CTRL+C i CTRL+V i 200 stron wychodzi w pewnie mniej niż 2 godziny :) No tylko pewnie z tymi chętnymi będzie trudniej...

Driver
11-02-2007, 15:13
kurna ... nie kumam.

czy to mają być linki dla "watajmniczonych" ?

takie "można kraść, tylko nie można dać się złapać" ?

Viracocha
11-02-2007, 15:24
Tak sobie myślę, że jakby znalazło się kilku chętnych do poszperania po naszym forum to sami byśmy napisali całkiem "profesjonalny" przewodnik dla fotografujących nie tylko jedynie słusznymi aparatami marki Canon, ale też i dla wszystkich innych. Mamy tu już całkiem niezłą bazę wiedzy i doświadczeń z użytkowania wielu typów aparatów. Wystarczy tylko trochę tego magicznego CTRL+C i CTRL+V i 200 stron wychodzi w pewnie mniej niż 2 godziny :) No tylko pewnie z tymi chętnymi będzie trudniej...

W 2 godziny, to można stworzyć chaos, a nie przewodnik. Musiałby znaleźć się kilka osób, które podjęłyby się zrobienia takiego przewodnika, najlepiej ilustrowanego zdjęciami. Myślę, że myśl jest godna uwagi, z tym, że jeśli robić coś takiego, to porządnie, a nie na szybko "CTRL+C, CTRL+V".

mattnick
11-02-2007, 15:29
kurna ... nie kumam.

czy to mają być linki dla "watajmniczonych" ?

takie "można kraść, tylko nie można dać się złapać" ?

hehe no mniej więcej :)

Driver
11-02-2007, 15:33
hehe no mniej więcej :)

Aaaaaaa, no to już rozumienm

Innymi słowy mogę dowolnie dysponować i wykorzystywać wasze zasoby zdjęciowe, byleby wykorzystywać je w taki sposób, żeby wam to nie wpadło w ręce

No to już kumam na czym to polega. Miałem do tej pory skrupuły :-? Niepotrzebnie :evil:

mattnick
11-02-2007, 15:35
ale nie wiem czy to ja kradnę skoro krtoś to umieszcza gdzieś a ja podaję do tego linka...

Driver
11-02-2007, 15:44
Ty nie, ale ktoś to "łyka". I to pewnie sporo osób, skoro "jakiś tam serwer nie wyrabia"

zOOn
15-02-2007, 11:47
Canon Podstawy Fotografowania Aparatami EOS

Czy nie orientuje sie ktos, jaki to mialo tytul w edycji angielskiej (bo taka raczej byla - patrzac na stopke redakcyjna). Moze bedzie na Amazon czy innej podobnej.

Fajna pozycja - zwlaszcza dla rozpoczynajacych przygode z fotografia. Mniej wiecej ta sama zawartosc, co NG Field Guide, ale podana bardziej przejrzyscie.

EDIT: U mnie w biurze ostatnio 'obrodzilo' w lustrzanki :-) Goscie sie, niemal, z telefonow z aparatem przesiedli i juz nie wyrabiam z korepetycjami. Przydalaby im sie jakas lekturka (NG juz pokupowali).

hroopek
15-02-2007, 12:49
My tu gadu gadu a link nie działa...

Podajcie jakis działający link.
a Freeman jest na ośle...

akustyk
15-02-2007, 16:24
z ciekawych ksiazek to wygrzebalem ostatnio na sieci
"Lighting for Nudity Photography" (blizej nieznanego autora)
oprocz tego album Guido Argentiniego "Private Rooms"

z rzeczy dla fanow innej fotografii niz bimbalki jest jeszcze
"Essentials of Meteorogy" - cos w sumie dla przyrodnikow
i glownie landszafciarzy

kuba100
25-11-2008, 18:50
mam prośbę mógł by ktoś jeszcze raz wystawić plik z książką "Podstawy fotografowania aparatami Eos" z góry dzięki

Paenka
25-11-2008, 21:18
przyłączam się do prośby

rumcajs007
09-03-2009, 17:34
Przepraszam, że odkopuję, ale też przyłączam się do prośby o reaktywację linka. Na pewno przyda się nie tylko mi, ale też początkującym użytkownikom EOS-ów analogowych:)

Z góry dziękuję.

btw. To mój pierwszy post:)

efish
11-03-2009, 13:10
Dla chętnych z okolic B-stoku mogę książkę wypożyczyć :) Mam też bardzo fajne płytki z podobnym kursem NG. Bardzo fajna pozycja dla początkujących.
A propos: ksiązki Nikona, znajomy ja pisał :-D Przedstawiciel Nikon Polska :twisted:

cresky
12-03-2009, 23:53
podajcie maile to Wam wyślę !!!

sirlukas
18-03-2009, 16:57
podajcie maile to Wam wyślę !!!

Mail w profilu :) Proszę :)