Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prośba o test

tygryssssss
31-01-2005, 11:57
Witam !

Zwracam się z prośbą do posiadaczy EOS 10D o mały teścik z lampą wbudowaną i przedstawieniu go (coś mi się wydaje że u mnie jest coś nie tak).

Mianowicie chodzi o zrobienie fotki na " M " i innych z włączoną lampą wbudowaną
i przyciśnięciu blokady " * " raz (u mnie bez błysku ale słyszalne jażenie) po raz drugi naciśnięcię " * " (u mnie błysk wstępny) wciśnięcie spustu (u mnie nie błyska).
Proszę zwrucić uwagę na panel operatorski (u mnie po każdym nacisnięciu " * " napis FEL mimo że nie błysła lampa)

z góry dziękuję

Cychol
31-01-2005, 12:31
U mnie działa prawidłowo. Tzn w "manualu" po naciśnięciu "*" jest błysk, a po naciśnięciu migawki - drugi :)

Vitez
31-01-2005, 14:28
u mnie po każdym nacisnięciu " * " napis FEL mimo że nie błysła lampa

A ile razy probowales i czy miales dobrze naladowane akumulatorki? Przy nieco rozladowanych lampka wbudowana chwile sie laduje i FEL nie zawsze zadziala.

U mnie dziala normalnie - przy kazdym wcisnieciu * robi przedblysk.

tygryssssss
31-01-2005, 14:43
A może to faktycznie wina akumulatora ...

qrcze mam problem z tą lampą nie chciał bym wysyłać do serwisu całkiem sprawnego aparatu :mrgreen:

Vitez: jak byś mugł zagadaj do mnie na GG

Shadow
01-02-2005, 21:01
u mnie po każdym nacisnięciu " * " napis FEL mimo że nie błysła lampa

A ile razy probowales i czy miales dobrze naladowane akumulatorki? Przy nieco rozladowanych lampka wbudowana chwile sie laduje i FEL nie zawsze zadziala.

U mnie dziala normalnie - przy kazdym wcisnieciu * robi przedblysk.

Vitez a co daje ten błysk po naciśnięciu *. Bo jakoś nie wiem jak go stosować ?

Cychol
01-02-2005, 21:15
Podczas tego błysku następuje pomiar światła.

Vitez
02-02-2005, 17:35
Vitez a co daje ten błysk po naciśnięciu *. Bo jakoś nie wiem jak go stosować ?

Pomiar E-TTL i jego zablokowanie na najblizsza klatke - wg punktu AF ktorym aktualnie celujesz (nie pamietam dokladnie czy E-TTL lapie zawsze z centralnego czy z aktualnie wybranego punktu AF ale ja i tak uzywam zawsze centralnego).
Ja bardzo czesto stosuje przy przekadrowywaniu. Jesli nie przekadrowuje to blyskam normalnie - bez * czyli FEL (Flash Exposure Lock).

Shadow
02-02-2005, 22:08
Oki. Wielkie dzięki.