Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jaka kupić lampę błyskową??

tymoteusz
07-02-2007, 19:29
Witam serdecznie.
Stoję przed dylematem zakupu lampy błyskowej.
Ma 3 manualne starocie, ale uzywam je tylko w połączeniu z fotocelą, na body ze zmiennym ogniskowym obiektywie się nie nadaje.
Mam RebelXT=350d i nie wykluczam zakupu czegoś mocniejszego w przyszłości.
Myślałem o lapach canona 580ex albo 430ex, nie moge znaleść sensownego porównania. Bardziej jestem skłonny kupić 580 bo jak kupować to lepsze, ale słyszałem o lampach Metza, a może ona?

Pomóżcie w wyborze.
Pozdrawiam

Tomasz1972
07-02-2007, 19:30
Jeżeli stać Cie na 580 to nawet się nie zastanawiaj .

arturs
07-02-2007, 22:50
Popieram Tomasza - też miałem kupić 430Ex do 350 ale po robieniu zdjęć na troszkę większej powierzchni lub na powietrzu stwierdziłem że dozbieram do 580 i nie żałuję..
Pozdr
Artur

AGO
07-02-2007, 23:08
poszukaj na forum: jest taki post o lampach, i jest wytlumaczenie co i jak.
Dobierz do tego co ci potrzeba i jaki masz budzet. Strzelenie 580 od razu jest troche pochopne ... bo jak ktos zapyta o szkielka to L-ke najlatwiej zaproponowac :D

arturs
07-02-2007, 23:16
poszukaj na forum: jest taki post o lampach, i jest wytlumaczenie co i jak.
Dobierz do tego co ci potrzeba i jaki masz budzet. Strzelenie 580 od razu jest troche pochopne ... bo jak ktos zapyta o szkielka to L-ke najlatwiej zaproponowac :D

Skoro pytający od razu zasugerował że zastanawia się nad 580 to jest jasne że ma taką opcję w budżecie, jakby napisał że jaka lampa za 600zł to na pewno dostałby inne odpowiedzi.. Poza tym jak kupi 580 to nie ma nic lepszego i nie będzie żałował, a jak kupi coś slabszego to potem bedzie myślał "a mogłem kupić 580" ;-) - u mnie tak to działa, jak stać go na 580 to niech kupuje bo to najlepsza lampa canona. Z lampami jest lepiej bo mniejszy wybór i są tańsze - ze szkłami gorzej bo ich trochę więcej i rozpiętość cenowa większa..

Pozdr
Artur
P.S. Tymoteusz - wpisz sobie w profil miasto bo nuż znajdzie się w Twojej okolicy ktoś kto posiada sprzęt który cię interesuje i mozna się umówić na testy przy piwku ;)

tymoteusz
08-02-2007, 14:27
ok dzięki za posty. Teraz juz wiem kupię 580 kę. Przynajmniej w kościołach fotki będą ok i nie będę płakał, że mogłem kupić coś lepszego.
Pozdrawiam

CamelXP
08-02-2007, 15:10
A jak wypadaja w porownaniu z Canonami lampy Metz'a: 54 MZ-4(i) lub 58 AF-1? Czy dodatkowy palnik nie jest mocno kuszacy?

eternus
08-02-2007, 15:47
ok dzięki za posty. Teraz juz wiem kupię 580 kę. Przynajmniej w kościołach fotki będą ok i nie będę płakał, że mogłem kupić coś lepszego.
Pozdrawiam

Ja mam 420, robie fotki w kosciolach i nie placze. 8)

ErnestPierwszy
08-02-2007, 16:18
Pozdrawiam

Ja mam 430EX i nie płaczę. Moim zdaniem wywalanie 1600 zł na lampę do 350D to przesada. Chcesz oświetlić cały kościół z jednej lampy:)?
430EX poradzi sobie prawie wszędzie.

Kolekcjoner
08-02-2007, 16:24
A jak wypadaja w porownaniu z Canonami lampy Metz'a: 54 MZ-4(i) lub 58 AF-1? Czy dodatkowy palnik nie jest mocno kuszacy?

Nie wiem jak w porównaniu do Canonów ale dodatkowy palnik jest miłą rzeczą :). Używałem ostatnio Mecablitz 76 MZ-5 Digi i na prawdę efekty są bardzo zadawalające - jak na zdjecia z błyskiem :).
Moje wrażenia opisałem bardziej szczegółowo w tym (http://canon-board.info/showthread.php?t=17019) wątku.

szycho
08-02-2007, 16:29
Dopisuję się do opinii Ernesta: 430EX jest git. Jeśli nie robisz fotek na utrzymanie tylko amatorsko to 430EX jest świetna. Kupe ludzi jest na forum z 580EX, ale podejrzewam, że nie śmigają z nią fotek non stop, prawda??:) Dobrze jest sobie postrzelać fotki z np. 430 a za jakiś czas przy jak sięzechce coś lepszego, to zawsze możan ją opchnąć. Ceny lamp nie zmieniają się aż tak strasznie.

Zodiakalny Rak
08-02-2007, 16:33
zglos sie do kuchatka (http://canon-board.info/member.php?u=1338)

eternus
08-02-2007, 16:46
Z reszta bylo o tym juz wielokrotnie .
Ostatnim argumentem, dla ktorego kupilbym 580-tke to jej moc. 42 mi w zupelnosci wystarcza (takze w kosciolach). W 420 brakuje mi mozliwosci podciagniecia mocy blysku z poziomu lampy - ale 430 juz tego problemu nie ma.

580 to oczywiscie znacznie lepsza lampa - ale jej pelne mozliwosci wykorzystasz dopiero w pracy w zespole lamp. A inne bajery dla wpspomnianych zastosowan wydaja sie nie warte tej sporej roznicy w cenie.

AGO
08-02-2007, 17:22
arturs: jak widac opcja "bo mnie stac" nie zawsze jest najlepsza ;)
Tak mi sie wydaje ze miec najlepszy sprzet w okolicy i pukac zdjecia do kotleta (mam nadzieje, ze nie urazilem tu nikogo ... a jesli to przepraszam) ma tylko 1-na zalete i jest nia przedluzenie meskiego ego.

podrawiam

amroz
08-02-2007, 18:13
kiedyś miałem taki sam dylemat. teraz jestem juz pewny. mam dwie lampy 580ex i wyzwalam je bezprzewodowo. działają świetnie i maja wystarczająco światła. porównywałem do 430 i w tych momentach kiedy 430 brakowało światła to 580 sprawdzała się znakomicie. moje zdanie jest takie że jeśli kupować to mocniejszą bo mocy nigdy nie za wiele a jak za wiele to lepiej i tak cos mieć w zapasie.

eternus
08-02-2007, 19:05
zapas moim zdaniem to tracenie pieniedzy - gdyby to byly 200 roznicy, to pewnie warto by bylo.
I nie przecze, ze czasem 42 nie wystarczy - ze sa takie, jak to napisales "momenty" - oczywiscie. Ale to sytuacje bym powiedzial dosc skrajne.

KuchateK
08-02-2007, 20:00
zglos sie do kuchatka (http://canon-board.info/member.php?u=1338)
Znowu ja? ;)

Dolaczam sie do wiekszosci... Masz kase, bierz 580ex. Jesli bardzo chcesz oszczedzic (na przyklad na eLki :D), 430ex tez jest swietna. Pozniej odpowiednio 420ex, 380ex. Duzo zalezy od tego co bedziesz fotografowal. Ale swiadomosc "mam najlepsza, lepiej sie juz nie da, jestem gotowy na wszystko" wbrew pozorom warta jest paru zlotych :D Na pozniejszych wymianach sprzetu sie tylko traci. Imho znacznie lepiej kupowac od razu najlepsze, nawet jesli nastepny element zestawu mial by poczekac nieco dluzej...

Wszystkie te lampy sa warte aby je posiadac. Wiadomo co potrafia, ze dzialaja jak nalezy i jakie maja wady (a wlasciwie jakich nie maja :D) w stosunku do konkurencji.

Canon to jednak canon :mrgreen:

liquidsound
08-02-2007, 20:08
Ale swiadomosc "mam najlepsza, lepiej sie juz nie da, jestem gotowy na wszystko"Jest zwyklym onanizmem przetowym:wink:

arturs
08-02-2007, 20:17
arturs: jak widac opcja "bo mnie stac" nie zawsze jest najlepsza ;)
A widzisz, moim skromnym zdaniej tu jednak ta opcja jest najlepsza ;-) zwłaszcza jak pytającego stać...

Tak mi sie wydaje ze miec najlepszy sprzet w okolicy i pukac zdjecia do kotleta (mam nadzieje, ze nie urazilem tu nikogo ... a jesli to przepraszam) ma tylko 1-na zalete i jest nia przedluzenie meskiego ego.

Ja mam 580 bo kupiłem ją jak na pożyczonej 430EX brakło mocy tam gdzie akurat mi zależało (a decyzja o zakupie 430 była juz podjęta). A kupiłem i nawet nie pstrykam do kotleta ;) (więc się nie obrażam ;-) ).
I co do zalet myślę że ma więcej niż przedłużenie ego.. I skoro różnica w cenie nie jest powalająca (a nie jest) to lepiej dołożyć niż potem żałować..
Ja na fotkach zupełnie nie zarabiam - jestem jak najbardziej fotoAMATOREM (z podkreśleniem jak widać), a że lubię to robić i chcę uprawiac hobby tak żeby dawało mi zadowolenie to kupiłem sobie 580 żeby się nie wkurzać gdy kolejny raz będzie brakować mocy i bedę sobie wyrzucał że mogłem jednak dołożyć niż teraz sprzedawać ze stratą.. A jak ktoś puka do kotleta to tym bardziej powinien kupić 580 ;-)

Pozdr
Artur

AGO
08-02-2007, 23:56
@ artus: a ja lampe potrzebuje do kotleta wlasnie i tylko :D ... chociaz ostatnio kupilem na te okazje ixusa 600-ke
Kazdy musi wiedziec SAM co i jak (szczegolnie co chce focic)

podrawiam

KuchateK
09-02-2007, 01:07
To ja dorzuce tylko, ze moja 580'tka tez glownie przyswieca do kotleta :D Nie tylko w kosciele trzeba duzo mocy ;)

Tomasz1972
09-02-2007, 01:09
To ja dorzuce tylko, ze moja 580'tka tez glownie przyswieca do kotleta :D Nie tylko w kosciele trzeba duzo mocy ;)

HEHE :) zależy jakie jada sie kotlety :)

Kolekcjoner
09-02-2007, 01:31
HEHE :) zależy jakie jada sie kotlety :)

No ciekawe czym się różni pod tym względem mielony od schabowego? :lol:

tymoteusz
09-02-2007, 13:51
heh. To bardzo ciekawe jak jeden początkowy post niby o błachim temacie: Jaka lampa?, moze dojść do tak fascynujących rozmyśleń na temat kotletów schabowych. :)
Wiecie Panowie (jeśli są to i Panie) właśnie zakupiłem 580. We wtorek powinna być juz umnie.
Zobaczymy jak będzie.
Generalnie ciesze sie że bedę miał lapmę z dużymi możliwościami bo te manuale co mam już mnie do furii doprowadzają. Mozecie wejść na www.tymoteusz.ao.pl tam jest album inne hasło to inne2007
Tam są zdjęcia 17 18 19. szlak mnie trafił jak zobaczyłem że są poprzepalane na skórce mandartynki. A całkiem niezły kadr mi wyszedł. A i tak już był ISO 100 i przyszłona 32.
No i nie ukrywam w pomieszczeniach napewno sie lepiej spisze niż moja. I co najwarzniejsze dogada sie z moim obiektywem.
Pozdrawiam

Zodiakalny Rak
09-02-2007, 14:17
heh. To bardzo ciekawe jak jeden początkowy post niby o błachim temacie: Jaka lampa?, moze dojść do tak fascynujących rozmyśleń na temat kotletów schabowych. :)
Wiecie Panowie (jeśli są to i Panie) właśnie zakupiłem 580. We wtorek powinna być juz umnie.
Zobaczymy jak będzie.
Generalnie ciesze sie że bedę miał lapmę z dużymi możliwościami bo te manuale co mam już mnie do furii doprowadzają. Mozecie wejść na www.tymoteusz.ao.pl tam jest album inne hasło to inne2007
Tam są zdjęcia 17 18 19. szlak mnie trafił jak zobaczyłem że są poprzepalane na skórce mandartynki. A całkiem niezły kadr mi wyszedł. A i tak już był ISO 100 i przyszłona 32.
No i nie ukrywam w pomieszczeniach napewno sie lepiej spisze niż moja. I co najwarzniejsze dogada sie z moim obiektywem.
PozdrawiamPogratulowac! Pochwal sie jeszcze za ile kupiles i gdzie? Moze byc na PW.

pozdrawiam,

tymoteusz
09-02-2007, 14:25
Pogratulowac! Pochwal sie jeszcze za ile kupiles i gdzie? Moze byc na PW.

Jestem początkującym userem więc nie wiem gdzie sie o taki rzeczach pisze.
A pochwalę się dopiero jak ja dostanę i wszystko bedzie ok.
Pozdro

Zodiakalny Rak
09-02-2007, 14:33
Jestem początkującym userem więc nie wiem gdzie sie o taki rzeczach pisze.
A pochwalę się dopiero jak ja dostanę i wszystko bedzie ok.
Pozdro... wyjasnione na PW

pozdrawiam

Raczek
09-02-2007, 15:41
Pogratulowac trafnego wyboru.Jest wiecej niz dobra,sprawdza sie we wszystkich warónkach.Mam ja od czterech miesiecy i jestem zadowolony z niej.Pozdrawiam

KuchateK
09-02-2007, 17:13
To ja tylko dorzuce zebys nie musial szukac :mrgreen:, ze Canony gdy lampa jest glownym zrodlem swiatla niedoswietlaja "tak normalnie" i korekta plus 2/3-1 nie jest niczym nadzwyczajnym ;) Natomiast jesli lampa tylko dopala trzeba wprowadzic korekte na minus 2/3-1 :D

suchyHc
09-02-2007, 17:14
Ja bym zamiast 580 kupil sobie uzywany zestaw 550 i dwie 420 :-P Wyszlo by około 1800 złotych, a z takim zestawem można zorganizować małe studio, plener... nie że tylko do kościoła :D

tymoteusz
09-02-2007, 17:45
jak bym miał robić sobie studio to bym kupił coś na wysokie napioęcie z podglądem. Mnie będzie potrzebna szybka, mocna, dobra lampa. Słabe juz mam i to 3.
Pzdr

To ja tylko dorzuce zebys nie musial szukac :mrgreen:, ze Canony gdy lampa jest glownym zrodlem swiatla niedoswietlaja "tak normalnie" i korekta plus 2/3-1 nie jest niczym nadzwyczajnym ;) Natomiast jesli lampa tylko dopala trzeba wprowadzic korekte na minus 2/3-1 :D

Bardzo cenna uwaga.
Z góry dzięki. Zobaczymy w praniu.

suchyHc
12-02-2007, 09:35
jak bym miał robić sobie studio to bym kupił coś na wysokie napioęcie z podglądem. Mnie będzie potrzebna szybka, mocna, dobra lampa. Słabe juz mam i to 3.
Pzdr

550 jest szybka, mocna i dobra. Z tego co pamiętam LP=55. Nie sądzę żebys zauważył różnicę w działaniu 550 i 580 - a jeśli nie widać różnicy, to .... :D

Vitez
12-02-2007, 14:00
550 jest szybka, mocna i dobra. Z tego co pamiętam LP=55.

Taka mala wskazowka. 380EX ma LP=38. 420EX ma LP=42. 430EX ma LP=43. 550EX ma LP=55. 580EX ma LP=58.
Widzisz jakas korelacje? 8)

CamelXP
12-02-2007, 14:17
eeeeeeeee wszystkie maja na końcu EX?? ;)

wspoxxx
12-02-2007, 14:18
Witam.
I tu pojawia się moje pytanie do 350D kupić 550EX czy 430EX bo ceny są podobne?

Vitez
12-02-2007, 14:38
eeeeeeeee wszystkie maja na końcu EX?? ;)

Te ktore wymienilem - tak. A no i jest jeszcze 220EX. Sa oczywiscie lampy z koncowkami EZ i moga miec te same cyferki w nazwie - ale tu sie nie znam w tej grupie lamp, tylko wiem ze z dSLR nie zadzialaja jak powinny.

gwozdzt
12-02-2007, 14:50
Witam.
http://canon-board.info/showpost.php?p=257366&postcount=3

Sa oczywiscie lampy z koncowkami EZ i moga miec te same cyferki w nazwie - ale tu sie nie znam w tej grupie lamp,
Te same numerki mają 420EZ i 430EZ.
Tak więc należy zachowac czujność przy zakupie.

KuchateK
12-02-2007, 16:05
Witam.
Chyba 430 (EX oczywiscie) wydaje sie lepsza. Szybciej sie laduje, ma kompensacje do cropa przez co bedzie oszczedniejsza i jest znacznie bardziej kompaktowa. Stracisz sterowanie innymi lampami i nieco mocy.

suchyHc
13-02-2007, 15:39
Chyba 430 (EX oczywiscie) wydaje sie lepsza. Szybciej sie laduje, ma kompensacje do cropa przez co bedzie oszczedniejsza i jest znacznie bardziej kompaktowa. Stracisz sterowanie innymi lampami i nieco mocy.

To jest tak jak z samochodem - można mieć nowego Lanosa lub wypasione auto używane pare lat. Są zwolennicy i takiej i takiej opcji :)

Jakoś niezauważyłem nieoszczędności 550ex. Strzeliłem nią ostatnio około 500 fotek w ciemnych pomieszczeniach na dwóch kompletach akumulatorków - jest znośnie :) Widziałem też co daje sterowanie innymi lampami i jakoś mnie to pchneło w kierunku 550EX.

KuchateK
13-02-2007, 16:05
Znaczna wiekszosc uzytkownikow lamp nigdy nie wykorzysta sterowania innymi, wiec ta zaleta jest mocno przeceniana.

Scream
13-02-2007, 16:09
Jak już jesteśmy przy lampach. To też stoję przed takim wyborem. Czy nową 430EX czy używaną 550EX.

Wady i zalety znam, nie o to mi chodzi. Moje pytanie dotyczy raczej kwestii czy 430ex ma możliwość wyzwalania np. lamp studyjnych ? Tzn. wiem,że działa tylko w trybie slave, czyli nie może wyzwalać innych lamp błyskowych , czyli takich jak np 550 , czy 580, ale czy to samo tyczy się lamp studyjnych ?

Jeżeli nie ma takiej możliwości, to w jaki sposób można to rozwiązać ? Przyznam, że w tej kwestii jestem zielony, a planuję niedługo porobić trochę zdjęć w studiu stąd moje pytanie.

KuchateK
13-02-2007, 16:17
430EX ma tryb manualny, wiec mozna nia bez problemow wyzwalac lampy studyjne (a wlasciwie wszystkie wyposazone w fotocele).

Scream
13-02-2007, 16:26
430EX ma tryb manualny, wiec mozna nia bez problemow wyzwalac lampy studyjne (a wlasciwie wszystkie wyposazone w fotocele).

Świetnie. W takim razie zdecyduję się pewnie na 430EX ;)

suchyHc
13-02-2007, 22:45

Wrócę do porównania. Porównujesz nowego Lanosa do używanego Mercedesa. Owszem - może i Lanos będzie pachniał fabryką, ale cały czas będzie blady przy Merolu :twisted:

Zobacz specyfikacje obu lamp - sporo jest różnic. Mnie skusiła ilość światła, duża w 550 - to zadecydowało o zakupie używanej 550ex... przy okazji poznałem profi fotografa :)

KuchateK
13-02-2007, 23:21
Ale ten lanos (jak to okreslasz) w stosunku do dziadka merola tez ma podgrzewane fotele i elektryczne szyby. Do tego klime, zmieniarke cd a pod maska turbo ;) Nawet mimo tego, ze merol ma pod maska 3l i mozliwosc ciagniecia przyczepy nie kazdemu w smak trudna do zaparkowania ciezka kobyla gdy nie planuje ciagniecia przyczep a lzejszy lanos jest pol sekundy szybszy do setki i mniej pali.

To nie jest takie czyste porownanie. 430'stka ma pewne zalety, ktorych prozno szukac u 550'tki. Choc by rozmiar i waga stawia ta lampe na pozycji bardziej uzytecznej i porecznej. Kompensacja dla cropa w wielu sytuacjach czyni strate mocy niezauwazalna. Przewaga maleje jeszcze z powodu uzywalnosci wysokiego iso w cyfrach. A sterowania naprawde malo kto potrzebuje i planuje uzywac. Zreszta liczac, ze musi kupic druga lampe moze wtedy brac 550'tke.

Tak na marginesie... Jesli rozmowa byla by o samochodach wybieram merola :mrgreen:

merger
13-02-2007, 23:32
430'stka ma pewne zalety, ktorych prozno szukac u 550'tki. Choc by rozmiar i waga stawia ta lampe na pozycji bardziej uzytecznej.

szczegolnie jesli chodzi o stosowanie razem z malym korpusem 350d.

Kolekcjoner
14-02-2007, 00:22
Ale ten lanos (jak to okreslasz) w stosunku do dziadka merola tez ma podgrzewane fotele i elektryczne szyby. Do tego klime, zmieniarke cd a pod maska turbo ;) Nawet mimo tego, ze merol ma pod maska 3l i mozliwosc ciagniecia przyczepy nie kazdemu w smak trudna do zaparkowania ciezka kobyla gdy nie planuje ciagniecia przyczep a lzejszy lanos jest pol sekundy szybszy do setki i mniej pali.

To nie jest takie czyste porownanie.

To w ogóle nie jest dobre porównanie, bo każdy kto choć raz się przejedzie jednym i drugim autem na daeewoooo już nie spojrzy :D.

Nie jest tak najgorzej (próbowałem z 550tką) ale rzeczywiście z 430 jest to dużo lepiej wyważony zestaw.

suchyHc
14-02-2007, 09:38

To tak jak z mieczami - niektórzy lubią ciężar na klindze, a inni na rękojeści ;-) A tak szczerze, to jak włożysz jakiś poważniejszy obiektyw do 350D to i tak punkt ciężkości pójdzie sobie daleko poza aparat :razz: Ja w 400D latam z Tamim 28-75 i lampą 550 i raczej nie czuję już ciężaru korpusu :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

To nie jest takie czyste porownanie. 430'stka ma pewne zalety, ktorych prozno szukac u 550'tki. Choc by rozmiar i waga stawia ta lampe na pozycji bardziej uzytecznej i porecznej. Kompensacja dla cropa w wielu sytuacjach czyni strate mocy niezauwazalna. Przewaga maleje jeszcze z powodu uzywalnosci wysokiego iso w cyfrach. A sterowania naprawde malo kto potrzebuje i planuje uzywac. Zreszta liczac, ze musi kupic druga lampe moze wtedy brac 550'tke.

hmm... L'ki też są ciężkawe przy tanich obiektywach - albo masz bicepsy, albo słabsze foty :lol:

Kompensacja cropa jest o tyle dla mnie bezużyteczna, że używam dyfuzora bądź odbijam światło ( lub to i to;-) ) Mam wrażenie, że to ma znaczenie tylko wtedy, gdy walisz światłem prosto w ryje, tak? Często robisz takie zdjęcia? :p :mrgreen:

Używalność wysokiego ISO niestety wpływa na jakość zdjęć - z mocniejszą lampą możesz robić zdjęcia na mniejszym ISO, co czyni je mniej zaziarnionymi... ale o bicepsach i jakości już mówiłem :lol:

Podsumowując moją wypowiedź. Canon ma dwie linie lamp i musi dodawać jakieś bzdurne funkcje do tej słabszej linii, żeby ludzie je kupowali zamiast używanych z lepszej linii :) ( Lanos i Mercedes:mrgreen: )

p.s. Kuchatek: czy Ty wiesz, co to jest Lanos??? :> Nie ma tych aut z takim wyposażeniem - przynajmniej w Europie :D

Algier
14-02-2007, 11:10
A ja zamówiłem 430EX, mam nadzieje, że będę zadowolony :)

suchyHc
14-02-2007, 11:42
A ja zamówiłem 430EX, mam nadzieje, że będę zadowolony :)

... no i bardzo dużo wniosłeś do dyskusji :razz:

gwozdzt
14-02-2007, 11:46
... no i bardzo dużo wniosłeś do dyskusji :razz:
Bo temat się juz chyba wyczerpał... :-)
No to ja też coś wniosę :twisted: : odczepcie się od Lanosa. Jak macie wątpliwości, to przejedźcie się Fabią :mrgreen:

suchyHc
14-02-2007, 11:59
Bo temat się juz chyba wyczerpał... :-)
No to ja też coś wniosę :twisted: : odczepcie się od Lanosa. Jak macie wątpliwości, to przejedźcie się Fabią :mrgreen:

No właśnie nie chodziło mi o samo dno - Lanos ma pare zalet :mrgreen: :twisted:

JaBlam
14-02-2007, 14:14
Nowa 430 kosztuje okolo 900. Uzywana 580 mozna dostac za 1150 (u mnie w komisie stala po tyle i to chyba 2 egzemplarze). Sklanialbym sie raczej do 580 w tym wypadku.

KuchateK
14-02-2007, 14:50
p.s. Kuchatek: czy Ty wiesz, co to jest Lanos??? :> Nie ma tych aut z takim wyposażeniem - przynajmniej w Europie :D
Sprzedawali to cos i tutaj. Nie wiem jak wyposazenie, bo juz ich prawie nie ma, ale liczac wygodnictwo amerykanow pewnie nieco lepiej ;)

Ja wiem ze zawsze mozna wytlumaczyc koniecznosc wiekszej mocy zdaniem "mozesz zmniejszyc iso". Ale przy takim zalozeniu to i 580'tka tak naprawde jest zbyt slaba aby to iso zmniejszyc tyle ile sie da i by sie chcialo :mrgreen:

A "w ryje"... Czasami sie niestety inaczej nie da :|

Jesli ktos kupuje lampe bo fotografuje sobie imprezy w domu z okazyjnym dopaleniem cieni na zewnatrz bez lazenia po ciemnych kosciolach, gdzie i tak pompuje sie iso i otwiera przyslone bo glowy na czarnym tle nie sa fajne, do tego walac "w ryje" bo nie ma od czego odbijac a softy sa i tak zwykle zbyt male, to naprawde mocna lampa nie jest tak konieczna.

A zalozenie "trzeba miec, bo a nuz sie przyda" to kazdy powinien jezdzic minimum mini vanem, bo "a nuz bedzie trzeba przewiezc pralke".

JaBlam
14-02-2007, 15:01
Kuchatek moze i masz racje , ja podalem cene nowej 430 lub uzywanej 580. Jesli okazaloby sie ze lampie nic nie dolega to napewno kupilbym 580. Zalozenie ze "a nuz sie przyda" nie jest takie glupie. Ja w kilku przypadkach gdzie "a nuz sie przyda" odkrylem kierunki w ktorych zaczalem sie wiecej bawic niz w innych :) (oczywiscie nie mowie tutaj 430 za 900 zl vs 580 za 1700)

KuchateK
14-02-2007, 18:02
Duzym minusem 550'tki jest brak gwarancji i jej uzywanie. Nie wiadomo kto to mial i jak po tym jezdzil. To ze nie jest zniszczona nie znaczy ze nie ma na koncie ilus tysiecy blyskow ponad norme. Jak sie zepsuje nikt jej za 20pln nie naprawi.

suchyHc
14-02-2007, 18:11
Duzym minusem 550'tki jest brak gwarancji i jej uzywanie. Nie wiadomo kto to mial i jak po tym jezdzil. To ze nie jest zniszczona nie znaczy ze nie ma na koncie ilus tysiecy blyskow ponad norme. Jak sie zepsuje nikt jej za 20pln nie naprawi.

Stare Mercedesy rzadko się psują, ale z obawy o te rzadkie przypadki jeździ tyle Lanosów albo Fabii;-)

KuchateK
14-02-2007, 18:56
Te Twoje porownania nie do konca oddaja istote. Ten "lanos" wyszedl z tej samej fabryki w ktorej zrobiono tego mercedesa, wykonany jest tak samo dobrze i z tych samych materialow. To moze nie S600, ale klasa A tez nie jest zla.

Kupujac merola po 200 tysiacach na liczniku z pewnoscia ze licznik jest cofany zyjesz w niepewnosci, ze po dowolnym nastepnym kilometrze padnie i trzeba bedzie wylozyc z kieszeni. Biorac samochod z salonu przynajmniej wiesz, ze ten nowy mozesz w kazdej chwili oddac i co by sie nie zepsulo to wymienia.

konradl
14-02-2007, 19:56
Stare Mercedesy rzadko się psują, ale z obawy o te rzadkie przypadki jeździ tyle Lanosów albo Fabii;-)

Ale w przypadku 550-tek tak nie jest :)
Chcialem wlasnie uzywana 550 i po 2 sztukach i po zwrotach (straty na przesylce) w koncu kupilem sigme 500 dg super.

W obydwu na pelnej mocy i zoomie na wide lecial lekki dymek i smeirdzialo z palnika a po przygladnieciu widac bylo zapieczone drobinki kurzu na szybce... Z czasem prawdopodobnie by sie to na cala szybke rozeszlo.

suchyHc
14-02-2007, 21:24
Ale w przypadku 550-tek tak nie jest :)
Chcialem wlasnie uzywana 550 i po 2 sztukach i po zwrotach (straty na przesylce) w koncu kupilem sigme 500 dg super.

W obydwu na pelnej mocy i zoomie na wide lecial lekki dymek i smeirdzialo z palnika a po przygladnieciu widac bylo zapieczone drobinki kurzu na szybce... Z czasem prawdopodobnie by sie to na cala szybke rozeszlo.

Mam wrażenie, że tak robią wszystkie mocne lampy. Ktoś mnie uświadomi? Czy to jest wada lampy?

KuchateK
14-02-2007, 21:41
To jest wada zajechanej lampy i predzej czy pozniej konczy sie jej zniszczeniem.

Moja 580'tka tak nie robi. A bynajmniej jakos jej kurzu nie oszczedzam. Moze zacznie z czasem, ale to jeszcze trzeba poczekac.

LFB
14-02-2007, 21:57
Chciałem coś skromnie od siebie dodać a propos kościołów, błyskania i mocy lampy. Posiadam 430EX, fociłem narazie trzy śluby. Na lampę nakładam stofen Softbox oraz folię balansującą do światła żarowego, razem zjada mi 1 EV. Powiem tyle że z 430 nie było najmniejszego problemu braku mocy. Lampa i tak służy do oświetlania pierwszego i niezbyt odległego planu, tło to kwestia doboru odpowiedniego ISO. Super mocna lampa na nic się nie zda bo zafundujemy sobie totalnie przepalone pierwsze plany tylko po to by nie mieć czerni dalej. Oczywiście ciut inaczej to wygląda przy odbijaniu od sufitu, tyle że w fotografii ślubnej rzadko jest o co odbijać sufity są zbyt wysokie, zbyt kolorowe, lub zbyt nierówne (fikuśne elementy architektoniczne).
Reasumując 430EX naprawdę daje sobie wyśmienicie radę w większości sytuacji, czasem 580EX by się przydało, ale to raczej ze względu na wysuwany odbłyśnik niż na moc.
To by było na tyle ;-)

suchyHc
15-02-2007, 09:21
To jest wada zajechanej lampy i predzej czy pozniej konczy sie jej zniszczeniem.

Moja 580'tka tak nie robi. A bynajmniej jakos jej kurzu nie oszczedzam. Moze zacznie z czasem, ale to jeszcze trzeba poczekac.

550 raz mi zrobila tak ze poleciało dymkiem przy pelnej mocy... ale to zdarzylo sie raz, gdy chciałem się popisać jaka to mocna lampka ;)

Mógłbyś mi wytłumaczyć na czym polega wada, że lampa pali kurz? Co się dzieje z czasem z lampą, że powstaje taka wada?

KuchateK
15-02-2007, 16:02
Plastik soczewki zostaje porysowany przez co matowieje, lampa przez dluzszy czas wchlonie nieco kurzu do srodka. To powoduje puktowo mocniejsze wydzielanie ciepla na szybce i dym. Nie od razu i przy pierwszej rysie czy drobinie kurzu, ale z czasem widac efekty zlego traktowania.

W nowej tego nie uswiadczysz. Moja polotora roczna 580'tka czesto wali w softboxie czy w parasol na pelnej mocy po kilkaset klatek i dymu nie wydziela. Nie ma tez smrodu topionego plastiku czy zzolknietej soczewki i wnetrza.

Kazda taka zmiana koloru powoduje topienie plastiku i stopniowa degradacje (komus to nawet ponoc dziura wyleciala) badz stres na szkle palnika, w ktorym pojawiaja sie mikropekniecia, naprezenia i z czasem sie rozsypuje.

Poza tym widac, ze jak dopiero raz wykorzystales pelna moc do pochwalenia sie jest Ci ona potrzebna :roll:

suchyHc
15-02-2007, 16:55
Plastik soczewki zostaje porysowany przez co matowieje, lampa przez dluzszy czas wchlonie nieco kurzu do srodka. To powoduje puktowo mocniejsze wydzielanie ciepla na szybce i dym. Nie od razu i przy pierwszej rysie czy drobinie kurzu, ale z czasem widac efekty zlego traktowania.

W nowej tego nie uswiadczysz. Moja polotora roczna 580'tka czesto wali w softboxie czy w parasol na pelnej mocy po kilkaset klatek i dymu nie wydziela. Nie ma tez smrodu topionego plastiku czy zzolknietej soczewki i wnetrza.

Kazda taka zmiana koloru powoduje topienie plastiku i stopniowa degradacje (komus to nawet ponoc dziura wyleciala) badz stres na szkle palnika, w ktorym pojawiaja sie mikropekniecia, naprezenia i z czasem sie rozsypuje.

Poza tym widac, ze jak dopiero raz wykorzystales pelna moc do pochwalenia sie jest Ci ona potrzebna :roll:

Napisałem, że raz poleciał dymek w tej konkretnej sytuacji - odsyłam do nauki rozumienia tekstu czytanego :-P

Skoro jest to stopniowa zmiana na plastiku, to na razie mogę spać ( błyskać ) spokojnie.

Shark-uk
02-03-2007, 21:00
Witam
na wstępie wiem co to opcja szukaj i szukałem i znalazłem ale nie do końca
więc pytam osób które z takiego zestawu kożystają:
Czy to prawda że ma jakieś problemy 5D ze współpraca z tą lampą ? a jak ma to jakie i jaką lampe radzicie ??

Proszę o poważne odpowiedzi i bez wyciągania tematu do kilkunastu stron, z góry dzięki i pozdrawiam.

amroz
02-03-2007, 21:36
bież 580ex. zapas mocy napewno sie przyda. Często słysze że ktoś słabsza kupił bo tańsza a póżniej i tak sprzedał i mocniejszą wziął.

liquidsound
10-03-2007, 17:15
Jaka kupic NAJTANSZA lampe zeby mozna bylo wylaczyc ttl'a i pstrykac jako wyzwalacz fotoceli??Mam 420 wiec potrzebuje budzetowe rozwiazanie

KuchateK
11-03-2007, 03:06
Zaklej styki tasma klejaca i bedzie za darmo ;)

Jaka masz puszke?

Nie lepiej kupic jakies radio albo przewod i nie czekac az naladuje sie jakis stary mlotek? Bo bedzie Cie tu z pewnoscia zwalniac, a uczciwa lampa ktora mozna ustawic na 1/16 bedzie kosztowala raczej troche wiecej.

jacekxyz
11-03-2007, 03:22
Ja tez mam 430ex i robie nia wesela jakos na razie mi mocy nie braklo a jest polowe tansza od 580, jakos nie zauwazylem zeby mi pelna moca blyskala wiec po co mi mocniejsza a w kosciele i tak przez sufit nie robie, bo sie nie da wiec nie widze sensu wywalac 2 razy tyle kasy, a bajery w stylu blyski strobo sa mi nie potrzrebne ale pewnie prestiz wiekszy z 580 co panowie?

suchyHc
11-03-2007, 04:17
A sterowanie systemem lamp? Gdybyś kiedyś użył dwóch (lub więcej) lamp, to byś nie pisał bzdur o prestiżu.

Bingant
11-03-2007, 06:12
No to wtedy tą drugą dokupi 580.

suchyHc
11-03-2007, 10:23
Wtedy będzie się musiał liczyć z nabyciem prestiżu :-?

liquidsound
11-03-2007, 10:46
Zaklej styki tasma klejaca i bedzie za darmo ;)

Jaka masz puszke?

Nie lepiej kupic jakies radio albo przewod i nie czekac az naladuje sie jakis stary mlotek? Bo bedzie Cie tu z pewnoscia zwalniac, a uczciwa lampa ktora mozna ustawic na 1/16 bedzie kosztowala raczej troche wiecej.

350D, jak mam to zakleic?? Ile kosztuje taki przewod?? bo kasowo to cienko bo zbieram na 85 1.8

jacekxyz
11-03-2007, 15:54
A sterowanie systemem lamp? Gdybyś kiedyś użył dwóch (lub więcej) lamp, to byś nie pisał bzdur o prestiżu.
Nie mowie bzdur tylko takie odnosze wrazenie , sterowanie sytemem lamp nie jest mi do niczego potrzebne, jesli ktos kozysta to oczywiscie 580 , zrobilem ladnych kilka tys fotek 430 i jakos nie odczuwam potrzreby wydawania 2x wiecej kasy na 580 lepiej ta roznice wykorzystac na zakup lepszego szkielka

Kolekcjoner
11-03-2007, 16:00
Nie mowie bzdur tylko takie odnosze wrazenie , sterowanie sytemem lamp nie jest mi do niczego potrzebne, jesli ktos kozysta to oczywiscie 580 , zrobilem ladnych kilka tys fotek 430 i jakos nie odczuwam potrzreby wydawania 2x wiecej kasy na 580 lepiej ta roznice wykorzystac na zakup lepszego szkielka

No ale to że Tobie coś nie jest potrzebne nie znaczy, że funkcje i możliwości jakie daje 580-tka są dla prestiżu. Po prostu zbytnio generalizujesz i stąd te uwagi kolegów.

jacekxyz
11-03-2007, 21:05
No ale to że Tobie coś nie jest potrzebne nie znaczy, że funkcje i możliwości jakie daje 580-tka są dla prestiżu. Po prostu zbytnio generalizujesz i stąd te uwagi kolegów.

Byc moze tak ale, ale czasem denerwuja mnie porady w stylu tylko 580 i Obiektyw L, jesli ktos swobodnie dyponuje gotowka to wybor jest prosty ale jesli sie ma ograniczony budzet wtedy trzeba sie zastanowic czy wartow wydac wiecej kasy na lampe a kupic gorszy obiektyw itd druga sprawa czy naparawde potrzreba mi tak zaawansowanej lampy czy wykorzystam jej mozliwosci, czy potrzebuje dodatkowych funkcji ktorych nie posiada 430 w moim wypadku doszedlem do wniosku ze nie

KuchateK
12-03-2007, 04:28
350D, jak mam to zakleic??
Zakleic cztery styki automatyki rozmieszczone "w kwadracie". Na stopce w puszce to te cztery mniejsze koleczka ;)

Najlatwiej to zrobic przyklejajac kawalek tasmy na stopce tak aby w kierunku lcd (tego duzego w cyfrach :D) wystawal kawalek. Trzymajac za niego aby sie nie przesunal przy mocowaniu zakladasz lampe. W zasadzie mozna uzyc nawet kawalek papieru.

Ile kosztuje taki przewod?? bo kasowo to cienko bo zbieram na 85 1.8
Zaleznie od puszki. Do 300D /350D/400D i reszty nie posiadajacej gniazda PC najtanszy (jaki do tej pory widzialem) przewod to SA03 dostepny w funsports (http://funsports.pl/).

Do innych dowolny standardowy przewod PC. W funsports za 20-23pln zaleznie od wielkosci wtyczki do lampy (wyposazenie studia, akcesoria, na samym dole strony).

suchyHc
12-03-2007, 09:04
Byc moze tak ale, ale czasem denerwuja mnie porady w stylu tylko 580 i Obiektyw L, jesli ktos swobodnie dyponuje gotowka to wybor jest prosty ale jesli sie ma ograniczony budzet wtedy trzeba sie zastanowic czy wartow wydac wiecej kasy na lampe a kupic gorszy obiektyw itd druga sprawa czy naparawde potrzreba mi tak zaawansowanej lampy czy wykorzystam jej mozliwosci, czy potrzebuje dodatkowych funkcji ktorych nie posiada 430 w moim wypadku doszedlem do wniosku ze nie

Doskonale wiemy o co Ci chodziło, chodzi tylko o formę w jaką to ująłeś. Dość obraźliwą w stosunku do posiadaczy 580ex - niektórzy na prawdę potrzebują możliwości tych lamp :P

liquidsound
12-03-2007, 11:34
Kuchatek a wtedy lampa wali pelna moca??

KuchateK
12-03-2007, 16:10
Kuchatek a wtedy lampa wali pelna moca??
Tak.

A to musialem dopisac bo post musi miec minimum piec znakow :D

MARANTZ
12-03-2007, 16:48
Zawsze lepiej jest mieć mocniejszą lampę. Po pierwsze można wtedy korzystać swobodniej ze stofena/dyfuzora, po drugie można strzelić krótką serię (bo lampa przy pierwszym strzale nie wywali z pełną mocą i ma zapas), po trzecie są już wbudowane akcesoriia (płytka odblaskowa), szybki błysk przy seriach zdjęć, poruszona już kwestia sterowania innymi lampami (jest jeszcze kilka innych funkcji dostępnych tylko w 580 EX, ale są dla mnie marginalne). Ja akurat często korzystam z pełnej mocy lampy, gdzie tylko mogę to rozpraszam i odbijam, często mam założonego stofena. Zdjęcia reporterskie, nie tylko ślubne. Z perspektywy czasu widzę, że 430EX czasami by mnie za bardzo ograniczała. Mając tego świadomość musiałbym pewnych sytuacji unikać, szukać innego miejsca. Tak mam większą swobodę i elastyczność a to w reporterce bardzo istotne.

liquidsound
12-03-2007, 16:49
Tak.

A to musialem dopisac bo post musi miec minimum piec znakow :D

Sprobowalem i faktycznie ok, ale wspomaganie focusa nie dziala :sad: