PDA

Zobacz pełną wersję : Ładowarka do aku AA

mancat
06-02-2007, 11:38
Witam!

Chciałem kupić komplet akumulatorów do gripa podłączonego do 350D. Problem jest taki, że wchodzi tam 6 baterii/akumulatorów. Naturalnie wolałbym pracować na akumulatorach, ale nie moge znaleźć ładowarki która ładowałaby na raz 6 akumulatorów. Takie rozwiązanie byłoby dużo wygodniejsze od zwykłej ładowarki z czterema miejscami. W tym drugim przypadku trzebaby oddzielnie ładować dwa pozaostałe aku co wydłużyłoby cały proces przygotowania zasilania. Znacie ładowarki z 6 miejscami na aku typu AA?

Pozdrawiam,

Marek

Cyborg
06-02-2007, 12:01
Moim zdaniem odpuść temat zasilania z AA w ogóle. Aparat źle współpracuje z akumulatorkami NiMH, nieprawidłowo podaje też stan ich naładowania. Zasilanie AA zostało pomyślane tylko jako awaryjne.
Na Allegro można tanio nabyć nie firmowe akumulatorki LiIon sprawujące się bardzo dobrze i to jest właściwa droga.

mancat
06-02-2007, 12:06
Mam teraz podpięty oryginalny akumulator z jakimś niefirmowym z allegro właśnie. Problem w tym, że oba znacząco różnią się pojemnością i nie wiem czy nie ma to jakiegoś negatywnego wpływu na aparat, tym bardziej, że używam batterypacka Delty. Dlatego też rozglądam się za akumulatorami, ale skoro nie współpracuje to najlepiej to może rzeczywiście lepiej pozostać przy dedykowanych aku.

gwozdzt
06-02-2007, 12:09
Mam teraz podpięty oryginalny akumulator z jakimś niefirmowym z allegro właśnie....
najlepiej trzymać dwa takie same niefirmowe w gripie, a oryginał na zapas.

mancat
06-02-2007, 12:17
Jak to jest z akumulatorami już używanymi a nowymi tego samego typu? To jest chyba mniejsze zło niż łączenie aku o różnych pojemnościach...

Ramirez
06-02-2007, 13:46
Moim zdaniem odpuść temat zasilania z AA w ogóle. Aparat źle współpracuje z akumulatorkami NiMH, nieprawidłowo podaje też stan ich naładowania. Zasilanie AA zostało pomyślane tylko jako awaryjne.
Na Allegro można tanio nabyć nie firmowe akumulatorki LiIon sprawujące się bardzo dobrze i to jest właściwa droga.

Używam zestawu 6 akumulatorków AA Sony 2500 mAh. Działają znacznie dłużej niż zestaw oryginalny aku canona i niefirmowy zamiennik. O tandemie 2 zamienników już nie wspomnę.
Masz rację, wskażnik naładowania baterii pokazuje błędnie poziom naładowania baterii. Wynika to z tego, że akumulatorki AA mają 1,2V a baterie 1,5V. Aparat traktuje w związku z tym akumulatorki jako częściowo rozładowane, bo mierzy poziom naładowania poprzez pomiar napięcia.
Mi to jednak nie przeszkadza, bo akumulatorki trzymają znacznie dłużej.

Jeśli chodzi o ładowarkę, to nie wiem, czy opłac się szukać, a potem wozić ze sobą jakieś wielkie urządzenie do ładowania 6 x AA. Myślę, że lepiej kupić szybką (30-40 min) ładowarkę na 4 x AA.
Ja mam ładowarkę GP USmart. Używam jej często w podróży (np. ładuję aku z zapalnicznki w aucie) i jest na tyle szybka, że problemu z doładowaniem dodatkowych dwóch paluszków nigdy nie miałem.

Szybkie ładowarki nie wpływają dobrze na żywotność akumulatorków. Używam jednak moich baterii ok. 1,5 roku i na razie żadnych problemów z nimi nie mam. A jak padną to kupię nowe, pojemniejsze ;)

EDIT:

Jak to jest z akumulatorami już używanymi a nowymi tego samego typu? To jest chyba mniejsze zło niż łączenie aku o różnych pojemnościach...

Nie ma to znaczenia, bo aparat nie używa akumulatorów (NB-2LH) równolegle. Był wątek o tym na forum.

tadek
06-02-2007, 14:33
jezeli uzywasz w gripie oryginalnej baterii i podroby to nie ma to znaczeniz bo grip ssie najpierw z jednej potem z drugiej a na koncu z obydwu
co nie wsadzisz to i tak bedzie dzialac
ja mam 3 baterie kazda inna i sie tym nie przejmuje
na 2 nie oryginalach ponad 1200 fot strzelilem (i jeszcze nie padly) to naprawde mozna zapomniec o zasilaniu aparatu jak padna te dwie to wkladam oryginala a tamte laduje

gwozdzt
06-02-2007, 14:43
Używam zestawu 6 akumulatorków AA Sony 2500 mAh. Działają znacznie dłużej niż zestaw oryginalny aku canona i niefirmowy zamiennik. O tandemie 2 zamienników już nie wspomnę.
Powyzszego nie kwestionuje, bo nie miałem do czynienia, ale dalej to już nieprawda:

Masz rację, wskażnik naładowania baterii pokazuje błędnie poziom naładowania baterii. Wynika to z tego, że akumulatorki AA mają 1,2V a baterie 1,5V. Aparat traktuje w związku z tym akumulatorki jako częściowo rozładowane, bo mierzy poziom naładowania poprzez pomiar napięcia...
NB-2LH ma napięcie 7,4V natomiast 6xAA mają 7,2V czyli różnica jest praktycznie pomijalna.
wariactwo wskaźnika bierze się raczej z tego, iż akamulatory Li-Ion (NB-2LH) mają inny opór wewnetrzny niż Ni-MH (AA, AAA)

Kolekcjoner
08-02-2007, 02:03
Te akumulatory Ni-MH podobno lepiej sprawują się przy niskich temperaturach.

bon~zaj
12-05-2007, 09:24
stoje przed podobnym zakupem
tez mam 350d - kurcze nie wiedziałem że AA stwarzają problemy... czy zawsze musi być gdzieś jakiś haczyk(?)
czy z 5d tez jest taka zasada? bo myśle juz o przyszlym body i wymyśliłem sobie coś takiego https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=3115
co byście polecili w perspektywie 5d ?

pozdrowienia

Premislaus
12-05-2007, 19:16
Ja do AA kupiłem ładowarkę BC-900. Jest trochę droga, ale jej zakup na pewno się opłaci. Poszukaj na allegro.

schabu
14-05-2007, 15:39
NB-2LH ma napięcie 7,4V natomiast 6xAA mają 7,2V czyli różnica jest praktycznie pomijalna.
wariactwo wskaźnika bierze się raczej z tego, iż akamulatory Li-Ion (NB-2LH) mają inny opór wewnetrzny niż Ni-MH (AA, AAA)

jeżeli chodzi o AA to nie wiem czy jest pomijalna, ale zamiennik aku z napięciem 7.2 V to naprawdę dużo gorsza alternatywa.

bon~zaj
29-05-2007, 14:48
co myślicie o aku które są w zestawie z bc-700
4 oryginalne akumulatory TechnoLine 2600
warto to brać np do lampy 580ex?

pozdrawiam

Delt4
29-05-2007, 16:23
Ładowarka ok natomiast aku nic specjalnego. pewnie mają max 2000 mAh