PDA

Zobacz pełną wersję : Co może FD?

Yrrhedes
06-02-2007, 11:23
Witam,
Mam EOSa 350D i chcę do niego kupić obiektyw manualny. Mogę wybrać Canona 50 f1.4 FD albo cos innego typu 50 f1.8. Tylko nie wiem czy znajdę przejściówkę do FD i co mi taka przejściówka da - tzn, czy cokolwiek będzie działało automatycznie? Jakieś potwierdzenie ostrości może?

Pozdrawiam.

Mutt
06-02-2007, 11:30
Jak manualne to chyba lepiej M42.

Aby zamontować bagnet FD na EF musisz mieć specjalną przejściówkę z soczewką która pogarsza ostrość i chyba są problemy z ostrzeniem na nieskończoność.

Yrrhedes
06-02-2007, 12:11
A jakaś automatyka? Potwierdzenie ostrości by działało z taką przejściówką? Są takie?

gwozdzt
06-02-2007, 12:19
Jak manualne to chyba lepiej M42.
O wiele lepiej.
FD to raczej w ostatecznej desperacji :-)

Aby zamontować bagnet FD na EF musisz mieć specjalną przejściówkę z soczewką która pogarsza ostrość i chyba są problemy z ostrzeniem na nieskończoność.
Są dwa rodzaje przejściówek:
- z soczewką, która potencjalnie pogarsza jakość, a co gorsza działa jak teleconwerter 1,26x
- bez soczewki, w tym przypadku obiektyw nie ostrzy na nieskończoność.

W praktyce opcja z soczewką jest godna uwagi dla długich, jasnych teleobiektywów; natomiast bez soczewki dla szkieł macro.

http://photonotes.org/articles/eos-manual-lenses/#canonfd

A jakaś automatyka? Potwierdzenie ostrości by działało z taką przejściówką? Są takie?
Powszechne sa w tej chwili takie przejściówki ale dla EOS - M42.
Dla EOS - FD nie spotkałem i chyba nie istnieją, bo to raczej gra nie warta świeczki.

Poszukaj sobie raczej jakieś pięćdziesiątki z tych mocowań, co na zielono:

2447
http://www.bobatkins.com/photography/eosfaq/manual_focus_EOS.html

jatzzek
06-02-2007, 12:31
Powszechne sa w tej chwili takie przejściówki ale dla EOS - M42.
Dla EOS - FD nie spotkałem i chyba nie istnieją, bo to raczej gra nie warta świeczki.

Rozumiem ze chodzilo o przjesciowki z potwierdzeniem ostrosci. Wiec wyjasniam. Kazda przejsciowka EOS - XXX moze potwierdzac ostrosc na korpusach EOS. Bo nie jest to cecha przejsciowki a takiego malego dinksa ktory sie przykleja do przejsciowki od strony korpusu (a ta strona jest zawsze taka sama w dowolnej przjsciowce typu EOS -XXX). Ten dinks nazywa sie dandelion. W szczegolnosci rowniez przejsciowka EOS - FD, jesli przykleisz do niej dandeliona, da ci potwierdzenie ostrosci.

gwozdzt
06-02-2007, 12:39
Rozumiem ze chodzilo o przjesciowki z potwierdzeniem ostrosci.
Tak, oczywiscie :-)

Wiec wyjasniam. Kazda przejsciowka EOS - XXX moze potwierdzac ostrosc na korpusach EOS. ..., jesli przykleisz do niej dandeliona, da ci potwierdzenie ostrosci.
Zgadza sie, ale póki co można dostać tylko przejściówki z chipem dla M42.

BTW, skąd ten termin dandelion/dendalion? (spotykam uzywane zamiennie)

pierwsze to mlecz/dmuchawiec :-)
http://en.wikipedia.org/wiki/Dandelion

a drugie niewiadomoco (nie znam hiszpańskiego :-))
http://es.wikipedia.org/wiki/Usuario: Dendalion (http://es.wikipedia.org/wiki/Usuario:Dendalion)

jatzzek
06-02-2007, 12:57
Tak, oczywiscie :-)
Zgadza sie, ale póki co można dostać tylko przejściówki z chipem dla M42.

No wlasnie mowie, ze temu chipowi jest wszystko jedno do jakiej przejsciowki jest podpiety. To nie jest tak jak mowisz, ze to sa chipy dla M42... one nie sa w zaden sposob "dla" M42. Dzialaja na kazdej przejsciowce typu EOS - XXX. Przykladowo ktos tutaj na forum (zdaje sie popmar) ma takiego dandeliona na przjsciowce EOS - Contax/Yashica.

EDIT:

A wiem tobie chodzi o to ze jedyne przejsciowki jakie mozna kupic z juz naklejonym dandelionem to te z M42. No tak. Zgadza sie. Ale mozna sprobowac odkleic i przykleic na jakakolwiek inna przejsciowke.

EDIT II:

A ta nazwa tez dla mnie jakas ni w gruszke ni w pietruszke.

popmart
06-02-2007, 13:10
A wiem tobie chodzi o to ze jedyne przejsciowki jakie mozna kupic z juz naklejonym dandelionem to te z M42. No tak. Zgadza sie. Ale mozna sprobowac odkleic i przykleic na jakakolwiek inna przejsciowke.

tak ale na przejściówkę contax-yashica to ciążka próba dla nerwów połączona z obróbką przejściówki i również "struganiem" samego układu ... dość sporo dłubania z możliwością zepsucia

tak więc nie na każdą przejściówkę tak łatwo zakłada się te elektronikę ...

gwozdzt
06-02-2007, 13:15
Tak, miałem na myśli gotowe :-)

Co do robótek ręcznych, to nawet nie trzeba się szarpać i odklejać, ponieważ spotkałem te chipy aka dandelion sprzedawane luzem.
http://www.allegro.pl/item162713939.html

Yrrhedes
06-02-2007, 14:02
Dandelion - tak nazwali, bo tak sobie wymyślili. Dmuchawiec i tyle. Miałby się nazywać Grundmaster 8000? :P
Wiem, ze on jest niezależny od obiektywu, ale obawiam się że tak łatwo się w inne złącze nie zmieści i że trzeba rzeźbić. Wolę tego uniknąć.
W takim razie wybieram coś na M42. Jakieś propozycje co do jasnej manualnej taniej 50 lub 85?
Pozdrawiam.

popmart
06-02-2007, 14:37
klasyka ....

forum M42, trzeba się zalogować

ale krótko:

Zeiss Jena Pancolar MC 1,8 50mm - ok 250pln
Zeiss Jena Biometar MC 2,8 80mm - ok 200pln (to psix wiec potrebna dodatkowa redukcja psix-m42 typowe posuniecie w temacie)

Rosyjskie 50 b.dobre makro= industar 61L 2,8 , Wołna Makro -kultowa ponoc do makro sam nie miałem

80 rosyjskie to w wiekszości gorsze kopie Zeiss Biometara i jest oczywiście Jupiter 85 2.0 znane cenione i dziwne w obsłudze

jatzzek
06-02-2007, 14:55
Niedlugo przyjezdza do mnie Canon EF 85/1.8 i zamierzam sprzedac posiadanego i chwalonego przeze mnie Jupitera MC 85/2.0. Jakby co to PM.

kettler
06-02-2007, 15:02
jak coś to przejściówke EF/FD mam i mogę sprzedać bo się sprzętu na FD wyzbywam

Saurus
06-02-2007, 15:51
Jupiter 85/2 ma 15 listków przysłony więc przymknięty powinien dać ładniejszy bokeh niż CZJ Biometar 80/2,8. No i światło lepsze, a podobno lekko przymknięty jest równie świetnie ostry. Jest także tańszy.

popmart
06-02-2007, 16:06
ja go miałem z mieniłem na biometara owszem obiektyw jest fajny ale obsługa przesłony ... tu juz nie tak słodko .

1czarek1
06-02-2007, 16:08
Na allegro jest do dostania redukcja EF-FD zapewniająca nieskończoność
http://www.allegro.pl/item162636925_adapter_canon_eos_fd_made_in_japan.h tml

kettler
06-02-2007, 16:41
Na allegro jest do dostania redukcja EF-FD zapewniająca nieskończoność
http://www.allegro.pl/item162636925_...n_japan.h tml

identyczna oddam zdecydowaniej taniej jeśli ktoś potrzebuje

MacGyver
06-02-2007, 16:54
...80 rosyjskie to w wiekszości gorsze kopie Zeiss Biometara i jest oczywiście Jupiter 85 2.0 znane cenione i dziwne w obsłudze

ja go miałem z mieniłem na biometara owszem obiektyw jest fajny ale obsługa przesłony ... tu juz nie tak słodko .
Potwierdzam, fajne szkło, świetny bokeh ale obsługa przesłony jest dalece niekomfortowa.... mam to szkło od pół roku i dalej mi się pierścienie mylą jak nie patrzę na szkło ;-)

ewg
07-02-2007, 16:28
Testy najczęściej spotykanych w Polsce obiektywów m42:
http://foto.recenzja.pl/Subjects-index-req-listpages-subid-1.html

Poohutch
07-02-2007, 16:43
Ja dodam, że w adapterze EF-->FD, który miałem soczewkę się wykręcało i można było wtedy stosować do macro i portretów bez straty jakości (ale bez nieskończoności ofkorz) - zamieniała się wtedy z niby-telekonwertera w niby-pierścień macro. Soczewka jednak skutkowała dużym spadkiem kontrastu przy ostrym świetle, dlatego też się adaptera pozbyłem. Teraz podobno sprzedaje się z powłokami - może są lepsze. Generalnie, jakbym nie miał kolekcji rzadkich, jasnych szkiełek pod FD to bym się w to nie bawił.

W jupiterze 85/2 przysłona wcale nie jest dziwna. O ile pamiętam jest ręcznie przymykana, a nie automatyczna, czyli tak jak w moim pierwszym obiektywie - heliosie na zenicie E :) To może być całkiem praktyczne, kwestia przyzwyczajenia.

Pozdro

popmart
07-02-2007, 18:07
hhh e jupietrze automatyczna niezły tekst ... są 2 pokrętla do przesłony i tyle

czornyj
07-02-2007, 19:39
A ja polecam manualne stałki Nikkor - w swoim czasie były lepsze od Canona ;) Do tego cholernie solidne i chodzą jak marzenie.

Poohutch
08-02-2007, 09:57
popmart, o co chodzi? Przecież napisałem, że nie automatyczna. Dla wyjaśnienia, automatyczna to taka z bolcem, nie chodzi mi sterowaną z korpusu.

Greguar
08-02-2007, 14:09
witam,
mam pytanie bo jestem tuż przed zainwestowaniem w 350d

jak działa przesłona w obiektywach zamocowanych przez przejściówkę -M42
tzn. jeśli ustawiam przesłonę np. 16 a dopiero później ustawiam ostrość to obiektyw będzie miał cały czas zamkniętą przesłone do 16 czy zamknie ją dopiero w momencie naciśnięcia spustu migawki???
chodzi mi o to czy jakieś obiektywy M42 lub jakieś konkretne przejściówki pozwalają na to, że obiektyw zamyka wcześniej ustawioną przesłonę dopiero w momencie naciśnięcia spustu migawki.

pozdr
Greg

Bagnet007
08-02-2007, 14:24
witam,
mam pytanie bo jestem tuż przed zainwestowaniem w 350d

jak działa przesłona w obiektywach zamocowanych przez przejściówkę -M42
tzn. jeśli ustawiam przesłonę np. 16 a dopiero później ustawiam ostrość to obiektyw będzie miał cały czas zamkniętą przesłone do 16 czy zamknie ją dopiero w momencie naciśnięcia spustu migawki???
chodzi mi o to czy jakieś obiektywy M42 lub jakieś konkretne przejściówki pozwalają na to, że obiektyw zamyka wcześniej ustawioną przesłonę dopiero w momencie naciśnięcia spustu migawki.

pozdr
Greg

Są takie przejściówki: Zenit, Praktica... :-D
Już na poważnie. Każdy obiektyw m42 czy podobny nie ma kontaktu z korpusem i tak jak poustawiasz przysłony, ostrości itd. tak będą bez względu co ustawisz w aparacie.

edit: Lepiej ustawić ostrość zanim przymkniesz przysłonę. Jest po prostu łatwiej.

Poohutch
08-02-2007, 14:35
Ciekawe... nie słyszałem o przejściówkach z bagnetu praktica, no chyba że z gwintu M42.

Bagnet007
08-02-2007, 14:41
Ciekawe... nie słyszałem o przejściówkach z bagnetu praktica, no chyba że z gwintu M42.

Miałem oczywiście na myśli te z gwintem M42.

A swoją drogą: http://oomz.net/kadapter/ :-)

Poohutch
24-02-2007, 15:01
o, kurcze Przydałby mi się taki baaardzo! Moja luba używa pentaxa i nie da się nawrócić, mógłbym się trochę pobawić jej stałkami. Polak potrafi, może ktoś u nas już to sprzedaje?