Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Grip do 20D - ceikawe wyniki pomiarów napięcia

twlodar
05-02-2007, 22:32
Było już o serii wadliwych gripów, mój nie z tych, ale seria ostatnio
napotkanych w trakcie zlecenia problemów skłoniła mnie do zrobienia
pomiarów napięcia na bateriach, a potem na stykach gripa..

No i tu mam pewien problem interpretacyjny, bo:
- napięcie na świeżo naładowanym BP-511 Canon wynosi 8,19V
- napięcie na stykach gripa z aku po lewej stronie wynosi 8,19V
- napięcie na stykach gripa z aku po prawej stronie wynosi już TYLKO 7,81V.

Problemy z aparatem polegają na częstym pokazywaniu się komunikatu
BC, choć do aparatu wkładam świeżo załadowanego BP-511 od Canona,
Hahnela lub PREMIUM gold.

Czy ktoś posiadający miernik mógłby się pofatygować i dokonać podobnego
pomiaru na swoim gripie? Nie powiem, że chętnie również usłyszałbym
interpretację pomiarów..

Focus604
05-02-2007, 22:54
Moje akumulatory co prawda nie są naładowane w pełni ale wygląda to tak;
Oba maja po 8,03v . Gdy są dwa włożone razem pokazuje mi 7,68v
Kiedy włożę pojedyńczo to nie ma róznicy w napięciu czy aku.jest z lewej
czy prawej strony pokazuje to samo napięcie ale nie 8,03 tylko 7,68

Cyborg
06-02-2007, 10:40
Zmierzona przez Was różnice napięć wynikają zapewne z działania układu automatyki, który zabezpiecza m.in. przed przepływem energii pomiędzy akumulatorami.

Ale tak przeprowadzone pomiary nie są miarodajne, bo nie uwzgledniają rezystancji po drodze i niewiele mówią o problemach aparatu z zasilaniem. Trzeba by określić szczytowy pobór prądu przez aparat (oscyloskopem?), obciążyć gripa takim prądem i dopiero mierzyć.

piast9
06-02-2007, 10:49
Te pomiary również mogą nie być miarodajne w przypadku, gdy elektronika gripa w jakiś bardziej inteligentny sposób dołącza akumulatory w zależności od obciążenia (i być może sygnałów z aparatu) w czasie pracy aparatu. To również trzeba by pomierzyć w czasie pracy, najlepiej, jak napisał Cyborg, oscyloskopem.

Cyborg
06-02-2007, 11:55
Te pomiary również mogą nie być miarodajne w przypadku, gdy elektronika gripa w jakiś bardziej inteligentny sposób dołącza akumulatory w zależności od obciążenia (i być może sygnałów z aparatu) w czasie pracy aparatu. To również trzeba by pomierzyć w czasie pracy, najlepiej, jak napisał Cyborg, oscyloskopem.
Nie wydaje mi się że tam było jakieś skomplikowane sterowanie i to z aparatu. Aparat po prostu potrzebuje zasilania i tyle. Która bateria ma wyższe napięcia - ta oddaje prąd. Wystarczy układ z 2 diód. W przypadku włożenia 1 baterii wogóle nie ma tematu.
Tak więc, moim zdaniem, nie trzeba bawić się w pomiary na działającym sprzęcie, wystarczy pod obciążeniem.