Zobacz pełną wersję : Osłona słoneczna do 17-40/4L
Witam. Może ktoś już ćwiczył ten temat. Więc mam pytanie: czy możliwe jest założenie osłony EW-83J (tej z 17-55) do obiektywu jak w temacie? Wymiary mocowania i kształt tulipana pasują (do cropa), ale czy zatrzaski blokujące będą OK. Zanim kupię chciałbym się upewnić.
Pozdrawiam.
Swoja droga to troche chamowa ze nie dosc ze sie placi taka kase za obiektyw to jeszcze nie daja oslonek. Moj 100 2.8 tez nie mial w komplecie
Tu nie o to idzie. Osłonę w komplecie mam, ale jest to EW-83E. I w tym problem. Jest to osłona dobra do rzeczywistych 17mm czyli puszki z FF. Do aparatu z cropem wystarczy osłona "ciaśniejsza" na jakieś 28mm. Więc z tego się wzięło moje pytanie.
Swoja droga to troche chamowa ze nie dosc ze sie placi taka kase za obiektyw to jeszcze nie daja oslonek. Moj 100 2.8 tez nie mial w komplecie dają tulipana
Kiedyś widziałem w internecie zestawienie tabelaryczne "ciaśniejszych" osłon do obiektywów, które nie winietują na corpie. Teraz nie mogę tego znaleźć. Pogooglaj trochę.
Do 17-40 na cropa pasuje i nie winietuje oslona EW-83DII od obiektywu EF 24mm f/1.4L :)
Kiedyś widziałem w internecie zestawienie tabelaryczne "ciaśniejszych" osłon do obiektywów, które nie winietują na corpie. Teraz nie mogę tego znaleźć. Pogooglaj trochę.
Gdyby ktoś na to zestawienie trafił - wrzućcie link do wątku.
Węższa osłona może być ciekawym rozwiązaniem...
M@riusz
moze to (http://www.allegro.pl/item161608573_17_40_podmieniona_oslonka_p_slon_ide alny_do_1_6x.html) cos pomoze
Wygląda na to, że EW-83J będzie pasowała do 17-40/4L.
Ryzyk-fizyk kupuję. Jak dojdzie to poinformuję o efekcie.
Tu jest to zestawienie:
http://www.burren.cx/photo/alternate_hoods.html
(pierwsze trafienie z Googli :-) )
Dzięki Cyborg. Teraz wszystko jasne.
No więc przed chwilą dostałem przesyłkę z zamiennikiem EW-83J (foto-tip.pl 49zł). Do obiektywu 17-40/4L pasuje idealnie. Z cropem 1,6 prz ogniskowej 17mm nie winetuje. Ochrona na granicy, to znaczy obracając osłonę o jakieś 10st wineta się pojawia. Zatem jest dobrze.
Co do wykonania. Od zewnątrz wygląda jak oryginał. Od środka brak tego "meszku" natomiast powierzchnia solidnie zmatowiona, gładka ale pozbawiona odblasku.
Jest dobrze! Jeśli komuś się to przyda do podjęcia decyzji to bardzo się będę cieszył.
Jest dobrze! Jeśli komuś się to przyda do podjęcia decyzji to bardzo się będę cieszył.
Oj przydało się. Własnie na takie info czekałem. Też nosiłem się z zamiarem kupna zamiennika EW-83J od foto-tipa. Dziś finalizuję zakup 17-40, potem osłonka i do pstrykania.
Wielkie dzięki za info.
Witam wszystkich,
Jak pisałem wcześniej nosiłem się z zamiarem kupna osłony EW-83J u foto-tipa (mowa o zamienniku). Zakończyłem aukcję , zapłaciłem za towar - jak to zawsze czynię, no i dziś dostaję maila, że niestety osłon nie mają i mogą mi zwrócić pieniądze lub zaoferować inny towar z upustem. Na osłonę będę czekał 3-4 tygodnie. Na aukcji widniało : dostępnych 19 sztuk.
Czyżby kolejny sprzedawca fikcyjnego Jeepa ? Co z takimi robić?
Piszę o tym w tym wątku, żeby uprzedzić kolejnych kupujących osłonę EW-83J u Foto-tipa. On ich po prostu nie ma. Wystawia towar, którego nie posiada.
Pozdrawiam.
Info dla admina: celowo piszę w tym temacie, żeby nie tworzyć nowego. Jeśli treść nie pasuje do tematu to proszę o przeniesienie wątku do innego działu.
Zakończyłem aukcję , zapłaciłem za towar - jak to zawsze czynię, no i dziś dostaję maila, że niestety osłon nie mają i mogą mi zwrócić pieniądze lub zaoferować inny towar z upustem. Na osłonę będę czekał 3-4 tygodnie. Na aukcji widniało : dostępnych 19 sztuk.
Oferuja rabat na inny towar lub zwrot pieniedzy - decyzja nalezy do ciebie co robic. Wg mnie zalatwili sprawe profesjonalnie zamiast kombinowac. Moze im po prostu planowana dostawa nie dotarla nie z ich winy?
Wez zwrot kasy i zajrzyj np na www.abfoto.pl - tam maja oryginalne oslony w bardzo atrakcyjnych cenach :)
Nie, oni po prostu sprzedają towar który zamówili a jeszcze do nich nie dojechał. Czasem się zdarza że są jakieś kłopoty bo np. w hurtowni zabrakło i wtedy klienci są w takiej sytuacji jak ty teraz.