Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z FD

Kmusztard
04-02-2007, 20:09
Witam. Czy ktoś z szanownych kolegów mógł by mnie poczęstować instrukcja serwisową z 50/1.4 SSC, dostałem takowy niedawno w prezencie ale coś w nim nie gra. Przysłona działa ale tylko przesuwając suwak z tyłu od strony aparatu, za to kręcenie pierścieniem przysłony nie daje żadnego efektu :-?

Kmusztard
09-02-2007, 04:18
No i co nikt nie ma :(

jatzzek
09-02-2007, 08:21
Jesli nie pracujesz w trybie Stopped-Down (czyli z przymknieta przyslona) to krecenie pierscieniem przyslony nie daje efektu jej przymykania. I tak ma byc. Przyslona przymykana jest dokladnie w momencie wykonywania zdjecia.

Zejdz z A na obiektywie. Wcisnij przycisk przymykania przyslony. I teraz krec pierscieniem patrzac w wizjer. Juz widzisz?

Kmusztard
12-02-2007, 01:00
No wiesz niewpadł bym na to :/ Na mój nos to to szkło nie ma przeniesienia z pierscienia przysłony na samą przysłonę dlatego też pytałem o manuala. Ale dzieki za dobre checi mimo wszystko :)

jatzzek
12-02-2007, 14:20
nie ma przeniesienia z pierscienia przysłony na samą przysłonę dlatego też pytałem o manuala

Sorry ale nie wiem o co ci chodzi. Powiem tak: za malo danych wejsciowych aby ci jakkolwiek pomoc. Nie mozna zadnej diagnozy postawic. Opisz dokladnie co sie dzieje i kiedy, a moze ktos ci pomoze. Ale nie pisz co ci sie wydaje tylko tak na sucho co ustawiasz a co jest.

Kmusztard
12-02-2007, 21:41
Kręcac pierscieniem przyslony od 1.4-16 przyslona stoi.
Szklo po zdjeciu kupra wyglada tak jest kompletne :?:

http://img207.imageshack.us/my.php?image=pict2310ba7.jpg

Bagnet007
12-02-2007, 22:02
Nie wiem jak to jest z FD, ale w moim Olympus'ie jest tak, że pomiar światła i nastawianie ostrości robi się przy w pełni otwartej przysłonie. Dopiero podczas robienia zdjęcia jest domykana do ustawionej wartości. Czyli tak jak w np. EOS'ach. Pomimo tego mam na obiektywie przycisk do wymuszenia domknięcia przysłony, taki podgląd głębi ostrości. Sprawdź czy podczas robienia zdjęcia przysłona się domyka. Jeśli tak to wszystko jest ok.

Właściwie to napisałem to samo co jatzzek :-)

MacGyver
12-02-2007, 22:17
Nie wiem jak to jest z FD, ale w moim Olympus'ie jest tak, że pomiar światła i nastawianie ostrości robi się przy w pełni otwartej przysłonie.
W moim Pentaxie, po podpięciu manualnego szkła, w którym przysłona domykana jest mechanicznym popychaczem, działo to dokładnie tak samo.

Bagnet007
12-02-2007, 22:46
Pogoglowałem trochę i już wiem, że wszystko u Ciebie z tą 50'tką jest ok. Podłącz obiektyw, domknij pierścieniem przysłonę i wciśnij w aparacie przycisk do podglądu DoF. Po prawej od bagnetu patrząc od przodu :smile: Podczas robienia zdjęcia sama się domyka.

Kmusztard
13-02-2007, 00:04
To bede musialo poczekać bo A-1 w naprawie leży :/ Czyli w nie podpiętym szkle moge sobie kręcić pierscieniem przyslony i nic się nie bedzie działo dopuki go nie podepne ?

Bagnet007
13-02-2007, 10:35
Tak jest :wink:

jatzzek
13-02-2007, 11:28
Pogoglowałem trochę i już wiem, że wszystko u Ciebie z tą 50'tką jest ok. Podłącz obiektyw, domknij pierścieniem przysłonę i wciśnij w aparacie przycisk do podglądu DoF. Po prawej od bagnetu patrząc od przodu :smile: Podczas robienia zdjęcia sama się domyka.

Kmusztard czy nie pisalem tego samego co radzi ci Bagnet007?

Jesli nie pracujesz w trybie Stopped-Down (czyli z przymknieta przyslona) to krecenie pierscieniem przyslony nie daje efektu jej przymykania. I tak ma byc. Przyslona przymykana jest dokladnie w momencie wykonywania zdjecia.

Zejdz z A na obiektywie. Wcisnij przycisk przymykania przyslony. I teraz krec pierscieniem patrzac w wizjer. Juz widzisz?

Jak myslisz o jakim PRZYCISKU mowilem? Moze o tym o ktorym pisze Bagnet007 (DoF)? Zreszta czy gdziekolwiek napisales, ze krecisz pierscieniem przyslony na obiektywie ZDJETYM Z KORPUSU? To jest kluczowa informacja. Moja rada jest taka: w przyszlosci jesli bedziesz prosil o porade musisz dokladnie sprecyzowac o co ci chodzi chocbys mial sie wiele razy powtarzac.

Bo w tym watku twoje wskazowki wygladaly mniej wiecej tak:

Kręcac pierscieniem przyslony od 1.4-16 przyslona stoi.

Sorry ale to jest tak ogolnikowe, ze ciezko cokolwiek poradzic.
A jesli chodzi o FD to (jesli obiektyw jest sciagniety z korpusu) krecenie pierscieniem przyslony nie przymyka listkow przyslony. Wiem ze w mocowaniu nFD przyslona po zdjeciu obiektywu z korpusu przymyka sie do F5.6 i tak zostaje cokolwiek robisz pierscieniem przyslony. (chociaz sa sposoby zeby oszukac obiektyw, tak zeby "myslal", ze jest podpiety do korpusu... wystarczy pchnac dwie, czy trzy dzwigienki i wykonac obrot pierscieniem mocujacym). Sam tak robilem na obiektywie 50mm/1.4 z mocowaniem nFD.

Kmusztard
13-02-2007, 11:44
Jak już to nie otiwera się. A jeszcze będe mieć 1 pytanko tylko go musze rozebrać. Bo jedno mi tam niepasuje.