PDA

Zobacz pełną wersję : mało żywe kolory

Banan70
03-02-2007, 21:31
Witam wszystkich,
od niedawna posiadam EOS-a 350D, zdjęcia nim wykonane są jakby kolorystycznie przymglone i mało żywe po wrzuceniu ich na kompa, praktycznie zawsze muszę korzystać z funkcji w programie ACDSee - Auto Kontrast i Kolor (AutoExposure) żeby to jakoś wyglądało.
Gdzie tkwi przyczyna ?

Kubak82
03-02-2007, 21:35
Gdzie tkwi przyczyna ?

a czytales moze instrukcje :roll: :?:

jesli nie to poczytaj, strona 63 do 64 :twisted:

kris75
03-02-2007, 21:38
a pokaz no te "pozbawione kolorow" zdjecia

Driver
03-02-2007, 22:04
a może one mają po prostu kolory takie jak występują w naturze tylko większość odbiorców oczekuje jakiś "powykręcanych' kolorów na zasadzie saturacja + 40 % , co funduje nam w ilośći az do zmulenia pl foto i niejakie oph

Fakungio
03-02-2007, 22:07
Ja też mam 350D z kitem.

Jeśli wychodzą Ci mało wyraziste i "kolorystycznie przymglone" jak to nazwałeś tzn. nie znasz aparatu.

Proponuję Ci (i to nie jest zarozumiałość) poczytać przewodniki fotograficzne i próbować zmieniać ustawienia aparatu. Jasne jest, że przy pomocy "kitowego" objektywu nie uzyskasz "kryształu", ale uwierz mi, że ja po paru próbach (tak naprawdę 4 miesiące potrzebowałem żeby poznać aparat) uzyskuję fantastyczne, wysycone zdjęcia..

PS. Odradzam obróbkę zdjęcia w ACDSEE - to profanacja!!! A AUTOCONTRAST I AUTOEXPOSURE to podwójna profanacja!! Krzywdę robisz tym zdjęciom a histogram będzie wyglądał jak grzebień. Tragedia

Pozdrawiam.

Banan70
03-02-2007, 22:24
a gdzie mogę Wam na szybko pokazać - te zdjęcia ?

hmm...tak, gdzieś jest ta moja nie znajomość aparatu - dlatego szukam, piszę, próbuję, uczę się.

a ACDSee, jakoś się przyzwyczaiłem jako do przeglądarki fotek. A co proponujesz ?

Krisspy
03-02-2007, 22:24
A sprawdzales jak to wygląda na innym monitorze?
Jaki masz obiektyw?

Banan70
03-02-2007, 22:27
właśnie, wszystko oglądam na monitorze LCD, laptop lub monitor lcd.

obiektyw kit - 18-55 canona

Kubak82
03-02-2007, 22:28
uzyskuję fantastyczne, wysycone zdjęcia..

wysycone czy nasycone ;-) :?:

a gdzie mogę Wam na szybko pokazać - te zdjęcia ?

www.imageshack.us

hmm...tak, gdzieś jest ta moja nie znajomość aparatu - dlatego szukam, piszę, próbuję, uczę się.

i bardzo dobrze :-) ..ale zacznij od instrukcji - to najlepszy podrecznik na poczatek 8-)

a ACDSee, jakoś się przyzwyczaiłem jako do przeglądarki fotek. A co proponujesz ?

IrfanView (http://www.irfanview.com/)

arturs
03-02-2007, 22:30
właśnie, wszytko oglądam na monitorze LCD, laptop lub monitor lcd.

obiektyw kit - 18-55 canona

LCD przekłamuje kolory..
wrzuć zdjęcia na www.imageshack.us - wybierasz plik z dysku i wrzucasz tam na serwer a potem podajesz tu linka..
Pozdr
Artur
edit: Kubak82 byleś szybszy ;-)
a ja polecam faststone

Krisspy
03-02-2007, 22:34
LCD na pewno nie jest najlepszym monitorem do tego typu zastosowań.
Sprawdź u kogoś na CRT (duży monitor)
Obiektyw kitowy, też nie jest najlepszy

Banan70
03-02-2007, 22:43
przykład bez poprawek koloru

2431

MacGyver
03-02-2007, 22:46
Moim zdaniem to to zdjątko jest lekko niedoświetlone i dla tego wygląda nieco szarawo dodatkowo trzeba by przestawić WB.
P.S. Trochę mały ten przykładzik, większy byłoby zdecydowanie łatwiej ocenić.

Krisspy
03-02-2007, 22:48
Popraw balans bieli i wstaw większe zdjęcie

Banan70
03-02-2007, 22:49
większego mi forum nie pozwala wstawić - jakieś ograniczenia są

Krisspy
03-02-2007, 22:50
wstaw na www.imageshack.us

Banan70
03-02-2007, 22:54
no właśnie - popraw - ja wszystkie zdjęcia mam właśnie takie szarawe.
info o parametrach:
1/320s
f/11
iso 200
auto white balanse

robione w programie P

Fakungio
03-02-2007, 22:57
Z tego co widzę to było zdjęcie robione w zachmurzony dzień.Co prawda słońce przeziera przez chmury. Podstawą jest nieciekawy plan z "zimującym" lasem w tle i "niekolorowymi" samochodami. Tak na prawdę masz same szarości bo tak to wyglądało w rzeczywistości. Balans bieli jest raczej poprawny.
Doświetlenie lampą jest niepotrzebne w tym przypadku bo wbudowana lampa nie sięgnie samochodów.
Wszystko jest OK. Gdybyś miał okazję zobaczyć słońce w ten dzień i strzelić zdjęcie wtedy zobaczyłbyś różnicę.
Sztuka fotografowania polega także na czekaniu na dogodne warunki oświetlenia.

Pozdrawiam.

PS. Teraz widzę, że miałeś ISo 200. Minimum 400 w tych warunkach!!. Balans bieli na pochmurny dzień!! Dlatego, że śnieg może wprowadzić błąd pomiaru. Zdjęcie byłoby cieplejsze.

Kubak82
03-02-2007, 23:03
przykład bez poprawek koloru

2431

banan70 - po pierwsze robiac zdjecia w takiej scenerii (snieg, duzo jasnych barw) musisz wprowadzic korekte ekspocyzji na + (o ile - to zalezy od warunkow - zwykle wystarczy 0,3 lub 0,6 EV ale czasem mozesz potrzebowac wiecej) :!: :!: inaczej kazde zdjecie wyjdzie Ci takie niedoswietlone i niebieskawe.. WB jest ok - to wina braku korekty ekspozycji :!:

imageshack ma ograniczenia do 1,5 mb.. zrob resize w ps i wstawiaj zdjecia jako "Thumbnail for forums"

edit: zmieniona korekta ekspozycji i zdjecie wyglada tak:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img48.imageshack.us/my.php?image=beztytuuzo5.png)

Banan70
03-02-2007, 23:08
no to muszę tam wrócić i popróbować - tylko nie ma śniegu już :-)
myślę że tu jest jakiś globalny błąd - bo WSZYSTKIE zdjęcia są właśnie takie szarawe, czy to ze śniegiem, czy to w pomieszczeniach, czy gdzie kolwiek.
Może pogrzebie w ustawieniach aparatu też (str. 63 i 64)

a ten serwer imageshack.us - to strasznie wolny nic mi tam nie ładuje

Kubak82
03-02-2007, 23:15
a jak masz ustawione EV jesli mozna zapytac ?? na drabince masz 0 czy moze na "-" ?? gdy poznawalem aparat zdarzylo mi sie przez pomylke ustawic na "-" i potem zachodzilem w glowe co jest grane :lol:

co do imageshack - zrob resize tak na 2000x1500 i zapisz jako high (10).. powinien w sam raz wejsc na imageshack'a 8-)

McKane
03-02-2007, 23:44
Banan70 nie dziwne ze masz takie zdjecia. W pochmurny dzien nie ma za duzo kolorow na swiecie wiec skad mialyby sie one pojawic na zdjeciu.

Pomijajac fakt niedoswietlonego zdjecia (co oznacza ze nie wiesz jak sie fotografuje zima) zly jest takze balans bieli. Poza tym po takim malym obrazku nic juz nie mozna powiedziec.

Laczac nieco te powyzsze fakty polecam jakas ksiazke o fotografii. Na forum jest o tym watek caly. Dowiesz sie jaka brak korekte ekspozycji na snieg, jak zrobic zeby pojawily sie kolory na zdjeciu (i bez udzialu programow graficznych) i mase innych fajnych rzeczy.

marekb
04-02-2007, 00:10
fotka niedoświetlona i myśle że tu o ok 2EV balans bieli zły -śnieg niebieski (spróbuj robić w RAWach i WB przestanie być problemem)poczytaj o pomiarach i korektach ekspozycji- ważne!!!!

Fakungio
04-02-2007, 00:34
Pomijajac fakt niedoswietlonego zdjecia (co oznacza ze nie wiesz jak sie fotografuje zima) zly jest takze balans bieli. Poza tym po takim malym obrazku nic juz nie mozna powiedziec.

Faktycznie, balans bieli jest niewłaściwy. Wystarczyło obrobić w PS CS2 i śnieg z niebieskiego stał się biały.

No tak, ale wracam do swoje wypowiedzi. To były bardzo trudne warunki oświetleniowe. Pochmurno i śnieg.

PS. No ale w tych warunkach, śnieg nie musi być biały...może mieć niebieską poświatę..tak sobie myślę...

Zaku
04-02-2007, 00:35
->ja bym rozpoczoł od sprawdzenia ustawień aparatu, może masz na minus parametry: Saturation, Color Tone ...
->potem przestrzeń kolorów, sprawdź jak jest ustawiona. Bardziej nasycone kolorki ma sRGB choć mi nie zawsze podchodzą 8)

Nie będę się wypowiadał o ekspozycji przykładowego zjęcia, lektura na temat balansu bieli podstawą, śnieg rządzi się swoimi prawami. Zrób zdjęcie owoców, zabawek gdzieś w sklepie, kolorów będziesz miał aż nadto i wtedy można będzie coś na ten temat powiedzieć.

marekb
04-02-2007, 00:42
PS. Teraz widzę, że miałeś ISo 200. Minimum 400 w tych warunkach!!. Balans bieli na pochmurny dzień!! Dlatego, że śnieg może wprowadzić błąd pomiaru. Zdjęcie byłoby cieplejsze. iso 100 lub 200 w zależności od czasu (pr AV ) korekta exp +1-2eV w zależności od pomiaru światła RAW i AWB - imho