Zobacz pełną wersję : DPP vs Adobe CS2(raw conv.) - dlaczego źle konwertuje?
ErnestPierwszy
03-02-2007, 19:24
Zerknijcie na ten zrzut z ekranu.
Z LEWEJ to kadr z Adobe CS2 a z prawej z darmowego DPP.
Dlaczego Adobe tak szarpie krawędzie? Każde przejście o bardzo dużym kontraście ma takie ząbki:(
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.lab74.eu/images/ostre_krawedzie.jpg)
Zerknijcie na ten zrzut z ekranu.
Z LEWEJ to kadr z Adobe CS2 a z prawej z darmowego DPP.
Dlaczego Adobe tak szarpie krawędzie? Każde przejście o bardzo dużym kontraście ma takie ząbki:(
Dlaczego to nie wiadomo, ale też zauważyłem to i używam ACR tylko w wyjątkowych sytuacjach żeby ratować prześwietlenia.
A może wie ktoś jak się w DPP przy kadrowaniu lekko obraca zdjęcia? Bo wyciąć potrafię, ale za nic nie umiem zdjęcia np. "wyprostować"
na moje oko to za mocno podostrzasz w ACR. zdejmij sharpness i powinno wygladac normalnie(j)
Tomasz1972
16-02-2007, 10:01
A może wie ktoś jak się w DPP przy kadrowaniu lekko obraca zdjęcia? Bo wyciąć potrafię, ale za nic nie umiem zdjęcia np. "wyprostować"
Nie ma takiej opcji.
ErnestPierwszy
16-02-2007, 12:57
na moje oko to za mocno podostrzasz w ACR. zdejmij sharpness i powinno wygladac normalnie(j)
Testowalem wyostrzanie w ACR. Nie ma znaczenia czy wyostrzam czy nie, zawsze wychodzą ząbki, na 350D i na 30D tak samo:( Teraz wywołuję w DPP, i nie ma problemów:)
nie wiedziałem, że w DPP mozna kadrowac?? moze ktos mi powie jak..??
używam głównie RSE i nie ma problemów jakie też zauważyłem w ACR:)
nie wiedziałem, że w DPP mozna kadrowac?? moze ktos mi powie jak..??
używam głównie RSE i nie ma problemów jakie też zauważyłem w ACR:)
tools-start trimming tool
W DPP jest też całkiem miły w użyciu stempel i narzędzie do "naprawiania" - usuwa hot piksle z cieni i matrycowe brudy ze świateł :)
Dodam, że efekt użycia tych narzędzi (także cropa) nie jest widoczny na podglądzie po zakończeniu pracy z tymi narzędziami.
Wychodzi dopiero na skonwertowanym zdjęciu.
krzysiek5511
20-02-2007, 21:05
Witam!
Też zwróciłem uwagę, że z testowanych przeze mnie konwerterów Raw tylko DPP poprawnie przenosi krawędzie przy wysokim kontraście. Nie ma znaczenia czy wyostrzanie przeprowadzam w ACR, czy dopiero później w PS, pojawiają się czarne kontury np. na granicy skóra modela - białe tło. Nie mam tam takiego ząbkowania, ale to i tak ten sam efekt, tyle że kształty są obłe. ACR nie przenosi ustawień aparatu, więc konwertowany obraz nie ma wystarczającego nasycenia, kontrastu i ostrości, gorzej wychodzą szumy. Ale z kolei DPP czasami robi psikusa w jasnych partiach odcieni skóry (a w zasadzie pudru) i powstają wtedy żółte przebarwienia, których nie zaobserwujemy po ACR. Czyli znowu nie ma wyjścia doskonałego. Część roboty w DPP a część w ACR. Ehhh
Moje obserwacje dotyczą ap. 30D, ob.24-70L f2.8, zdjęć studyjnych. Zapis do tiff.
Pozdrawiam
Krzysiek
Janusz Body
20-02-2007, 21:45
Tak na moje oko to w tym cropie z ACR jest CA, którą trzeba by wyrównać. DPP jako produkt Canona chyba lepiej sobie radzi z tym co Canon sam spieprzył. ErnestPierwszy skontaktuj się na PW i daj mi tego RAWa bo mnie sie powaznie wydaje, że winna CA.
Krzysiek5511: To, że ACR nie przenosi ustawień aparatu to częściowa prawda (WB As Shot ma) ale reszta to już duby smalone. Zwykle największa trudnościa w ACR jest zmniejszenie kontrastu, zmniejszenie nasycenia a szumy? Te są obiektywnie w RAWie i można je usunąć lub nie. Zwykle wcale nie trzeba usuwać.
W ACR trzeba się przyjrzeć CA i cała tajemnica :)
krzysiek5511
21-02-2007, 20:59
A może dobrze byłoby przyjrzeć się w powiększeniu 100% w ACR i DPP, a potem zobaczyć co siedzi w jpg-u wyświetlonym w 100%. Wydaje mi się (ale nie mam w domu możliwości porównania), że w jpg-u w rozmiarze L nie będzie tych konturów. Poza tym one są czarne, co spowoduje niemożliwość korekcji CA standardowymi narzędziami np w ACR. Inaczej mówiąc: nie winiłbym optyki w aparacie, a przewrotne działanie oprogramowania, które w zamyśle jest przeznaczone do różnych aparatów (ACR). Ale jestem ciekaw co wyjdzie z tego testu :smile:
Co do szumów, jutro jeszcze raz sprawdzę różnice między ACR i DPP pod tym kątem. Jednak żeby od razu uściślić: z ACR schodzą mi fotki raczej przypominające skany negatywu z minilaba. Efekt po naświetleniu jest OK, ale chciałoby się lepszej gładkości.
Część druga:
1)IMG_00054... - ACR bez wyostrzania
2)DPP_0... - DPP bez korekcji
3)IMG_0053... - ACR z wyostrzaniem
http://krzysiek5511.webpark.pl/2007-02-26_141501.jpg
Po powiększeniu zdjęcia do 200% różnice w odwzorowaniu gładkich powierzchni widać już bardzo mocno. IMO na korzyść DPP.
Krzysiek