PDA

Zobacz pełną wersję : jak dokonać wyboru obiektywu MACRO

Piotr Patas
02-02-2007, 18:00
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak dokonać wyboru obiektywu MACRO (długość ogniskowej), mając określone:

- odległość do obiektu (od skraju szkła) i
- rozmiary pola widzenia
- aparat Canon 350D

Obiektyw (o stałej długości obiektywu) ma służyć do zrobienia dobrych zdjęć w dwóch poniżej opisanych przypadkach:

Przypadek 1.
Potrzebna skala odwzorowania 1:1
Pole widzenia – około 18 mm x 27 mm
Odległość do obiektu (od skraju szkła) – rzędu 50 mm do 100 mm

Przypadek 2.

Skala odwzorowania – nieistotna
Pole widzenia – 40 cm x 60 cm
Odległość do obiektu (od skraju szkła) – rzędu 50 mm do 100 mm

Słyszałem, że są opracowane do tego celu zależności matematyczne. Gdzie można je znaleźć?

Będę wdzięczny za pomoc.

Piotr

piast9
02-02-2007, 18:19
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak dokonać wyboru obiektywu MACRO (długość ogniskowej), mając określone:

- odległość do obiektu (od skraju szkła) i
- rozmiary pola widzenia
- aparat Canon 350D
W zasadzie nikt. Położenie głównych punktów nodalnych w obiektywie względem jego skraju jest niewiadome, producent też tego nie podaje.

Jeśli zadowoli Cię zgrubne przybliżenie obiektywu przez soczewkę cienką położoną np. w połowie jego długości to sam sobie to możesz policzyć przypominając sobie co to jest ogniskowa oraz twierdzenie Talesa.

Piotr Patas
02-02-2007, 18:49
Przepraszam. W przypadku drugim powinno być:

Przypadek 2.

Skala odwzorowania – nieistotna
Pole widzenia – 40 cm x 60 cm
Odległość do obiektu (od skraju szkła) – około 80 cm

Piotr

Tomasz Urbanowicz
02-02-2007, 22:23
Bardzo wyśrubowane masz wymagania i nie wiem, czy jest to w stanie spełnić jakikolwiek obiektyw do makro. W moim EF 100 F/2,8 skala 1:1 osiągana jest przy odległości od przedniej soczewki ok. 15 cm. Zauważ że im mniejsza ogniskowa, tym bliżej będziesz musiał się zbliżyć do obiektu. Ogniskowa 180 mm zapewne też będzie miała odległość od przedniej soczewki mniejszą od Twojej zadanej.
Jak piast9 napisał, możesz sobie bardzo zgrubnie wyliczyć (Tales, trygonometria), korzystając z równania soczewki płaskiej.

Przypadek 2: jak nie istotna jest skala, to po co obiektyw makro??

Piotr Patas
02-02-2007, 22:37
Wydaje mi się, że te wymagania może spełnić jeden z tych trzech obiektywów:

a) Sigma 50/2,8 EX DG MACRO
b) Sigma 70/2,8 EX DG MACRO
c) Canon EF-s 60 f2,8 MACRO

Czy ktoś mógłby to potwierdzić? - np. użytkownik takiego obiektywu?

Piotr

Tomasz Urbanowicz
02-02-2007, 22:37
Ojj....

Źle przeczytałem :) Oczywiście podałeś to w mm. Bardzo przepraszam :) (nie wiem o czym myślałem to czytając :) )