PDA

Zobacz pełną wersję : Co robisz po kupnie nowego sprzetu fotograficznego ?

Tomasz1972
01-02-2007, 21:58
W związku z napiętą sytuacją , jaka miała miejsce w ostatnim czasie na FORUM , mała ankieta :):):)

DoMiNiQuE
01-02-2007, 22:03
Oprocz metod wymienionych przez ciebie lubie fotografowac niebo na ISO3200 oraz sciany z cegiel na pelnej dziurze ;)

KMV10
01-02-2007, 22:04
czytam instrukcję - przecież pisali ją mądrzejsi ode mnie - lecz zwykle po angielsku, aby uniknąć efektu tłumacza ;)

Tomasz1972
01-02-2007, 22:05
Oprocz metod wymienionych przez ciebie lubie fotografowac niebo na ISO3200 oraz sciany z cegiel na pelnej dziurze ;)

Ankieta ma max 10 pozycji , więc wszystkich opcji nie mogłem zamieścić :)

muflon
01-02-2007, 22:06
Ostatnia rzecz którą kupiłem to chyba focusing screen z siatką do 1D... żadna odpowiedź mi nie pasuje ;-) bo chyba nawet na forum się nie pochwaliłem :-D

Dilbercik
01-02-2007, 22:08
jak 5 lat temu kupilem g2 przyznaje sie robilem dekielek :)
z 300d i z 30d juz nie :)

muflon
01-02-2007, 22:11
A ja, mimo osiągnięcia dość wysokiego poziomu onanizmu sprzętowego (o testach BF/FF napisałem tu w końcu dość obszerne FAQ) ciągle kurde nie wiem o co chodzi z tym dekielkiem :-D

mattnick
01-02-2007, 22:12
no z deklem to się sprawdzaq jak matryca się nagrzewa, poza tym hot i bad pixele...i czy się świato nie dostaje :)

Skipper
01-02-2007, 22:13
polecam uzupelnienie ankiety o jeden punkt bo nie mam co zaznaczyc :(
upijam sie oblewając nowy sprzęt :D

Tomasz Urbanowicz
01-02-2007, 22:14
A ja, mimo osiągnięcia dość wysokiego poziomu onanizmu sprzętowego (o testach BF/FF napisałem tu w końcu dość obszerne FAQ) ciągle kurde nie wiem o co chodzi z tym dekielkiem :-D

Ustawiasz dekielek na stole i robisz mu serie zdjęć :) Może wyjdzie coś ahtystycznego :)

Tomasz1972
01-02-2007, 22:15
polecam uzupelnienie ankiety o jeden punkt bo nie mam co zaznaczyc :(
upijam sie oblewając nowy sprzęt :D

Punktów dodać się nie da :( ale z drugiej strony potraktuj ankietę jako co robisz jak już opijesz :):):)

aptur
01-02-2007, 22:21
Brakuje mi "chowam w szafie i mam satysfakcję z posiadania" ;)

Skipper
01-02-2007, 22:22
i tak wyjdzie ze wszyscy tylko normlane zdjecia robia, a linijki dekielki to ci inni...
to tak jak z nazizmem w niemczech... kogo nie zapytasz to nie był nazistą a hitlera wybrali kosmici ;)

Tomasz1972
01-02-2007, 22:22
Brakuje mi "chowam w szafie i mam satysfakcję z posiadania" ;)

O tym nie pomyślałem :):):)

snow
01-02-2007, 22:27
Gdzie opcja "ciesze sie z zakupu"?

Tomasz1972
01-02-2007, 22:28
i tak wyjdzie ze wszyscy tylko normlane zdjecia robia, a linijki dekielki to ci inni...
to tak jak z nazizmem w niemczech... kogo nie zapytasz to nie był nazistą a hitlera wybrali kosmici ;)
Jak na razie odpowiedzi są różne :):):)

Przecież to tak samo oczywiste jak opijanie :):):)

snow
01-02-2007, 22:30
Z tym opijaniem to sciema bo przeciez jak sie wyda oszczednosci na zabawki to nie ma na picie :razz: ;)

Tomasz1972
01-02-2007, 22:32
Z tym opijaniem to sciema bo przeciez jak sie wyda oszczednosci na zabawki to nie ma na picie :razz: ;)

Najcześciej zostaje parę groszy :):):)

DoMiNiQuE
01-02-2007, 22:32
a jak dla mnie Ci co nie klikneli na "czytam instrukcję" powinni oddac glos na "zadaję na CB pytania odnośnie obsługi" :P

aptur
01-02-2007, 22:33

Jak tu się cieszyć skoro wszędzie te BF/FF, CA, mydła i zabrudzenia matrycy. ;)

Skipper
01-02-2007, 22:33
ja mam spora kolekcje alkoholi wiec a ze generalnie malo pije to kazdy kto mnie odwiedza dochodzi do wniosku ze trafił do alkoholika bo 1/3 lodówki to jakies wódy a na stojakach kilkanascie butelek wina... dlatego zawsze jest czym opijac :mrgreen:
nie zebym sie chwalił ;)

snow
01-02-2007, 22:35
Pewnie dlatego Skipper masz tylko jedną L'ke ;)

Skipper
01-02-2007, 22:36
wiesz... ja mam troche wiecej sprzętu ale po co US denerwowac? ;)

DoMiNiQuE
01-02-2007, 22:39
ja mam spora kolekcje alkoholi wiec a ze generalnie malo pije to kazdy kto mnie odwiedza dochodzi do wniosku ze trafił do alkoholika bo 1/3 lodówki to jakies wódy a na stojakach kilkanascie butelek wina... dlatego zawsze jest czym opijac :mrgreen:
nie zebym sie chwalił ;)
Ustalilismy na IRCu, ze nastepny zlot bedzie u Skippera, a konkretniej w kuchni :mrgreen:

Skipper
01-02-2007, 22:43
chrzanic picie:D nasi w dogrywce prowadza 29-27 :D jeszcze 5 minut i mamy srebro :D

ja pier... duńczycy wyrównali na 15 sekund przed koncem i druga dogrywka :|

Nicram
01-02-2007, 22:56
Ja najpierw przeczytałem instrukcję, zaczełem robuc zdjęcia potem naczytałem się o FF/BF porobile zdjęcia linijek i sobie dalem spokój - teraz tylko robie zdjęcia. Jak bedę mieć nowy korpus to pozostaje mi tylko instrukcja do czytania- żadnych linijek.

Reno
01-02-2007, 23:03
a jak dla mnie Ci co nie klikneli na "czytam instrukcję" powinni oddac glos na "zadaję na CB pytania odnośnie obsługi" :P
Nie, bo instrukcję czyta się przed zakupem. (no, dobrze, dopiero od niedawna tak robię ;), parę zgryźliwych uwag na CB dobrze człowiekowi robi w tej kwestii ;) ).

Michu (Pentax)
01-02-2007, 23:13
Reno - to Ty jakiś taki nie nasz jesteś...
... prawdziwy Polak bowiem n i g d y nie czyta instrukcji.

Tomasz1972
01-02-2007, 23:27
Ja czytam jak poradzić sobie nie mogę z jakimś problemem lub ustawieniem czegoś tam :) Klawiszologia i menu w różnych modelach canona zbliżona , więc łatwo opanować :)

Bagnet007
01-02-2007, 23:28

Czyli ja również nie jestem prawdziwym Polakiem :cry:
Zawsze czytam instrukcję n razy przed zakupem :mrgreen: Ale to chyba tak z niecierpliwości (najczęściej kupuję na Allegro i paczka trochę idzie) a nie ciekawości.

MacGyver
01-02-2007, 23:30
Jako że sam popełniłem kilka instrukcji obsługi/eksploatacji to mam w zwyczaju czytać to co mi dołożą do urządzenia.
Tylko instrukcji obsługi samochodów nigdy mi się nie chce czytać w całości :mrgreen:

CASE
01-02-2007, 23:52
Tesh trzymam w domu instrukcję do swojej 50-tki, mimo, że obsługa prosta jak budowa cepa, a jedyna potrzebna strona to ta z zaprogramowanymi ustawieniami CF :)

rolaj
01-02-2007, 23:53
Kupuję flaszkę (zostało na) i się cieszę. Znaczy oblewam.

Fan nr 1
01-02-2007, 23:58
Prawdę mówiąc pierwszą żeczą po zakupie aparatu było walnięcie szybkiej serii zdjęć jakegoś beznadziejnego niebieskiego płotu, nieopodal TIPa u którego kupowałem, tak coby sprawdzić czy aparat działa.

zOOn
02-02-2007, 00:54
Mi brakuje opcji:

"Zmagam sie z poczuciem winy, ze wydalem, co najmniej, o polowe wiecej niz mialem w planach i tlumacze sobie, ze tak trzeba bylo" :)

Walcze z tym kacem moralnym obfotografowujac wszystko w okolo :)

TiTeUF
02-02-2007, 01:02
W związku z napiętą sytuacją , jaka miała miejsce w ostatnim czasie na FORUM , mała ankieta :):):)

Ja pisze pm do DoMiNiQuE, emisiaczka i kilku innych kolegow mowiac ze przechodze do Nikon'a po czym dostaje wyrazy wspolczucie i ubolewania :-P

Ramirez
02-02-2007, 01:13
He, he. Na razie prowadzi "robię normalne zdjęcia". Takiej odpowiedzi na tym forum spodziewałem się najmniej ;)
Ludzie! Więcej szczerości. Ta ankieta jest anonimowa :)

strus_pedziwiatr
02-02-2007, 08:48
Nikt tu na razie o tym nie napisał, ale warto zrobić zdjęcie samemu sprzętowi (o ile ma się drugi aparat, ale można pożyczyć od znajomych), szczególnie od strony numerów seryjnych + ewentualnie skan/zdjęcie faktury zakupu+gwarancji - potem nagrać to wszystko np. na CD-ROM-ie i wynieść w bezpieczne miejsce np. do pracy/rodziny itp.. W razie (czego nikomu nie życzę) przypadku utraty naszego kochanego sprzętu będą dane dla ubezpieczyciela/policji. A i jakaś pamiątka też nam pozostanie...

DoMiNiQuE
02-02-2007, 09:28
Ja pisze pm do DoMiNiQuE, emisiaczka i kilku innych kolegow mowiac ze przechodze do Nikon'a po czym dostaje wyrazy wspolczucie i ubolewania :-P
Mnie w to nie mieszaj. D80 to super puszka, przeciez nie raz pisalem :razz:

Viracocha
02-02-2007, 09:58
Ja testuję sprzęt, robiąc normalne zdjęcia. Wiem, że dla niektórych niepojęte, ale taki test w zupełności mi wystarczy. Staram się sprawdzić jak działa nowy aparat/obiektyw w różnych warunkach - np. przy zdjęciach pod światło i to wszystko. Jeśli wszystko jest OK, cieszę się nowym nabytkiem i robię dalej foty, nie szukając dziury w całym ;).

mjastrzebski
02-02-2007, 10:22
Ustalilismy na IRCu, ze nastepny zlot bedzie u Skippera, a konkretniej w kuchni :mrgreen:

I rozumiem ze bedziemy testowac FF/BF na etykietkach rozlicznych butelek ;-)

Marcin

Reno
02-02-2007, 10:23
Bo ja jestem Polką :)
Pozdrawiam,
Renata

Skipper

no cóz... wazne ze sie choc dowiedziałem co zostało ustalone :mrgreen:

mjastrzebski

Instrukcje to sie czyta, gdy zawioda wszystkie inne sposoby ;-)

Marcin

Vitez
02-02-2007, 11:12
No to ja jako nieprawdziwy Polak przyznam sie ze ZAWSZE czytam instrukcje.
(tak - do monopodu, glowic, gripa i obiektywow tez przeczytalem :roll: , dzieki temu np dowiedzialem sie ze 100-400 nie moge uzywac z IS na statywie a 70-200 moge)

Skipper
02-02-2007, 12:46
dzieki temu np dowiedzialem sie ze 100-400 nie moge uzywac z IS na statywie a 70-200 moge)

a z czego to wynika? bo z racji nie posiadania zadnego z wyżej wymienionych obiektywów nie posiadam równie zinstrukcji :D

a z netowych nie korzystam bo ja szanuje prawa autorskie ;)

TiTeUF
02-02-2007, 13:48
Mnie w to nie mieszaj. D80 to super puszka :razz:

No wlasnie, puszka jest okay ale to co w srodku ... ???

Kupilem starego Nikon'a, wywalilem mu bebechy i dalem chomikowi myslac ze zrobi sobie z tego szalowe mieszkanko - a on ani myslal sie tam wprowadzic ! Do puszki po Canon'ie to i owszem ale do Nikon'a ? Taki obciach przed kolegami ??? Nigdy :p !

Zielony
02-02-2007, 14:25
Brakuje kolejnej opcji masturbatora. Mianowicie.
- Kombinuję czy nie wysłać do serwisu na sprawdzenie czy dobrze działa i czemu jest jeden pyłek pod LCD :lol:

Vitez
02-02-2007, 15:24
a z czego to wynika?

100-400 ma starsza wersje IS niz 70-200.

liquidsound
02-02-2007, 16:06
Czemu niema opcji "dotykam sie w miejscach intymnych"??:D

TiTeUF
02-02-2007, 16:38
Czemu niema opcji "dotykam sie w miejscach intymnych"??:D

Moze z puszka to cos mozna zrobic ale co ty robisz z obiektywem to wole nawet nie myslec :-P :-P :-P

mungo
02-02-2007, 18:57
Pierwsze co zrobiłem po kupnie 50 mm to cyknąłem portrety wszystkim dookoła:p

TiTeUF
02-02-2007, 19:15
Pierwsze co zrobiłem po kupnie 50 mm to cyknąłem portrety wszystkim dookoła:p

Policja interweniowala (jak na dworcu) ??

liquidsound
02-02-2007, 19:44
Moze z puszka to cos mozna zrobic ale co ty robisz z obiektywem to wole nawet nie myslec :-P :-P :-P

Hehe nie skumales idei;) dotykac sie rekami patrzac na sprzet :D no ale wyszlo co koledze w glowie siedzi;)

mungo
02-02-2007, 19:52
Policja interweniowala (jak na dworcu) ??

Niee, bo byłem wtedy w domu;) Ale dzięki temu pół rodziny mam sportretowanej;)

TiTeUF
02-02-2007, 20:20
Niee, bo byłem wtedy w domu;) Ale dzięki temu pół rodziny mam sportretowanej;)

A czemu wycykales tylko pol rodziny a nie calosc ? Czyzby jak zabierales sie za druga polowe interweniowala policja ? No przyznaj sie ... :p

goobie
02-02-2007, 20:55
hmmm, ciekawi mnie pozycja
"żadne z wymienionych"... i 5 głosów oddanych...

to do czego kupujecie sprzęt skoro nie fotografujecie ani dekielków ani linijek
ani nawet normalnych zdjęć nie robicie ??? (p.8 )

a ten dekielek to mnie rozbawił naprawdę...
- z przerażeniem odkryłem, że pierwsze zdjęcie puszką cyfrową walnąłem właśnie w dekielek :twisted:
ale widać nie ja jeden... coś w tym jest...
te dekielki bardzo fotogeniczne robią....:-D

tomaj_2
02-02-2007, 23:36
...dopisałem się do grona czytających instrukcję...
300D to moja pierwsza cyfrówka i po walnięciu kilku zdjęć na trybie zielonym..zacząłem się zastanawiać jak zablokować lampę....:razz:

hejas
03-02-2007, 11:26
Od tygodnia jestem dumnym posiadaczem 350 tki. Po odbiór aparatu jechałem spory kawałek i musiałem od razu wracać. Dobrze że miałem drugiego kierowce. W samochodzi założyłem obiektyw i sprawdzałem na samochodach szybkość AF ijego precyzję. LUX. A w domku kiedy po paru godzinach zmuszę się żeby odłożyć na chwile aparat( w końcu trzeba też jeść) czytam instrukcje ( choć zazwyczaj jest tam mało nowości. Następnie testuje robienie zdjęć przy różnych czułościach itd. itd. itd.:grin:

ZBAZ
03-02-2007, 14:03
Jestem tak zafascynowany faktem posiadania nowego aparatu czy też obiektywu, że nie potrawię skoncentrowac się tyko na jednej z wymienionych czynności w ankiecie dlatego Wszystko po trochu

imaginee
30-07-2007, 01:37
ja, podobnie jak Vitez, jako podróba prawdziwego Polaka muszę przyznać się, że też zawsze najpierw czytam instrukcję, często jeszcze nawet przed otrzymaniem upragnionego sprzętu. Dzięki temu nie zadaję głupich pytań na CB ;)
tylko zastanawia mnie jedno, co mi dało przeczytanie "instrukcji" od osłony przeciwsłonecznej?!? :lol:

Vitez
30-07-2007, 21:52
tylko zastanawia mnie jedno, co mi dało przeczytanie "instrukcji" od osłony przeciwsłonecznej?!? :lol:

Jak ja zalozyc zeby nie polamac i po co ja wlasciwie kupiles :roll: .

dan7770
30-07-2007, 22:49

dlaczego uwazasz,ze ktos moze nie wiedziec do czego jest oslona przeciwsloneczna? czyzbys mial probelmy z zakladaniem takich rzeczy jak oslona przeciwsloneczna i nie wiedzial do czego sluzy ze radzisz to innym? no chyba.

M.I.K
30-07-2007, 23:00
dlaczego uwazasz,ze ktos moze nie wiedziec do czego jest oslona przeciwsloneczna? czyzbys mial probelmy z zakladaniem takich rzeczy jak oslona przeciwsloneczna i nie wiedzial do czego sluzy ze radzisz to innym? no chyba.

Bo niektórzy mają problem i z osłoną... poza tym przeczytaj post Viteza jeszcze raz

DoMiNiQuE
30-07-2007, 23:01
Czyli co? Producenci, ktorzy daja instrukcje do tego typu rzeczy traktuja z gory uzytkownika jak glupka?

dan7770
30-07-2007, 23:18
producent musi zakladac kazda ewentualnosc.takie rzeczy kupuja takze idioci.
no ale juz radzic to kolegom z forum,oczywiscie ironicznie,chcac wykazac,ze sie jest takim madrala,to dla mnie niskie.niech vitez da sam sobie ostrzezenie za traktowanie innych z gory.gdbyby vitez nie byl moderatorem to czerwone kartki by mu lecialy az milo,gwarantuje.

niektorzy potrzebuja zeby ktos im przeliterowal,co to znaczy przeciw-sloneczna. ale to maly odsetek i nie nalezy bez powodu traktowac tak kolegow z forum.
niektorzy nie wiedza,jak wlozyc wtyczke do gniazda,wiec i to musi byc opisane w instrukcji.
ale jakby ktos tutaj napisal,jak podlaczyc kabel od ladowarki do gniazdka to zostalby wysmiany. i wiem,kto pierwszy by go wysmial.

... poza tym przeczytaj post Viteza jeszcze raz

nie mam zamiaru.nic tam ciekawego nie ma.

Driver
30-07-2007, 23:24
Czyli co? Producenci, ktorzy daja instrukcje do tego typu rzeczy traktuja z gory uzytkownika jak glupka?

nie. ale brak instrukcji to doskonała furtka w procesie o odszkodowanie. powód ? jakikolwiek. czym głupszy tym lepszy. z tego też powodu mozna spotkać na żelaskach napisy 'nie prasoać na sobie"

dan7770
30-07-2007, 23:30
nie. ale brak instrukcji to doskonała furtka w procesie o odszkodowanie. powód ? jakikolwiek. czym głupszy tym lepszy. z tego też powodu mozna spotkać na żelaskach napisy 'nie prasoać na sobie"

wlasnie w tym rzecz. chociaz jak widzisz po wczesniejszych wypowiedziach,nie bez kozery sa i takie zapiski. sa ludzie,dla ktorych takie informacje moga byc kluczowe. np. potrzebuja wiedziec,do czego sluzy oslona przeciwsloneczna. napewno tez poszukuja zapisu w stylu 'aparat ten sluzy do robienia zdjec'.bo nie wiedza,co i po co kupuja. a co gorsza uwazaja,ze inni tez na to choruja i ich laskawie 'edukuja',robiac z siebie ....... (kazdy dopisze sobie wlasciwy epitet wedlug uznania)

Yuri47
30-07-2007, 23:36
dan7770, dziękuję za poprawienie humoru na noc.

dan7770
30-07-2007, 23:42
prosze bardzo.

muflon
30-07-2007, 23:50
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img509.imageshack.us/img509/8194/littledgwiq6.jpg)

imaginee
31-07-2007, 06:34
niestety w instrukcji nie było napisane po co ją kupiłem... tą kwestię muszę sobie dopowiedzieć sam :wink:

a swoją drogą, ale rozgorzała tu dyskusja... i pomyśleć, że zaczęło się od mojej wypowiedzi "z przymrużeniem oka" o osłonce przeciwsłonecznej, a dalej przez dopisek Vitez'a: "Jak ja zalozyc zeby nie polamac i po co ja wlasciwie kupiles :roll: ".

I co w tym było obraźliwego?!?! Dunno what :confused:

BelYaal
31-07-2007, 08:19
No to bedac onanista, biegam z obanzonym sprzetem, foce co sie da, wyswietlam na ekranie i czesto mam dola pozakupowego, ze sprzet nie robi za manie fotek takich jakie bym chcial aby robil lub takie jakie wlasnie widzialem na forum, a potem dlugo sie lecze z tego dola poznajac mozliwosci sprzetu :)