Zobacz pełną wersję : Canon 24-70/2.8 pytanie???
robsonikus
31-01-2007, 23:23
Przymierzam sie niesmialo do kupna tego obiektywu. Wiem, wiem czytalem juz w wielu miejscach ze to szklo to loteria:(Nie ukrywam ze interesuje mnie doskonala ostrosc od pelnej dziury. Jesli ktos ma i jest zadowolony z jakosci od 2.8 bardzo prosze o informacje gdzie zakupil swoje szkielko:)
Pozdrawiam
fotopanorama w Krakowie, trafiona 1 sztuka z polskiej dystrybucji rok produkcji 2006
70-200 2.8 IS tez u nich kupiłem rocznik 2006 i tez udany
slawi_3000
01-02-2007, 09:07
Produkcja 2006, ostry. Fotomedia Polska.
Robert31-R1
01-02-2007, 09:24
Wiem, wiem czytalem juz w wielu miejscach ze to szklo to loteria:
Pozdrawiam
a gdzie to czytałeś? podaj jakieś konkrety. Czy twierdzisz że canon w wersji L to "L" jak loteria?
a gdzie to czytałeś? podaj jakieś konkrety. Czy twierdzisz że canon w wersji L to "L" jak loteria?
daleko nie trzeba szukac.
wlasnie czytalam ten (http://canon-board.info/showthread.php?t=18977) post.
niedawno bylam w 99% zdecydowana na to szklo ale teraz powaznie sie zastanawiam a glownie dlatego ze zakupy robie w BH bez mozliwosci testowania:(
W!
Zwykle najbardziej marudza na to szklo Ci ktorzy go nigdy w rekach nie mieli, albo mieli, ale ich na nie stac! Zapewniaja wtedy ze T28-75 to jest wypas zastepujacy 24-70 ;>
W pracy mamy kilka tych szkiel, ja kupilem sam sobie to szklo - wszystkie sztuki PELEN WYPAS !!!
Zdrowko
P.S. A po sprzedazy T 28-75, nie chce juz wiecej z Tamronami miec nic wspolnego. Cichy, wiem ze masz w tym interes, ale jestem przekonany ze sam uzywasz szkiel Canonowskich i ten podpis w stopce jest pewna zaslona dymna... ;/
Robert31-R1
01-02-2007, 10:14
ja mialem tamrona i bez próbowania przesiadłem sie na L-kę (o mój biedny portfel !!) kupilem bez wybierania w sklepie Foto-Raj (polecam gorąco tego sprzedawcę) oczywiscie nie przeczę że gdzies coś może byc nie tak ale nie sądze też że tak powazna firma jaka jest Canon moglaby sobie pozwolić na wypuszczenie bubla w postaci L-ki z wadami, no coby nie mowić to nie jest firma podwórkowa. pozdrawiam i życze udanych egzemplarzy!
mjastrzebski
01-02-2007, 10:55
No niestety zdarza sie. Ja mialem lekko walnieta sztuke, kupowana online za wielka woda. Na szerokim koncu miala bardoz duze CA, ostroscia tez nie powala. Serwis (nie Polski) cos tam wyregulowal, wymieniajac jakies rozleciane czesci ze srodka. Nie wiem, moze w przesylce ze sklepu cos sie tam potluklo. Ale po serwisie wszystko jest jak najbardziej OK :)
Marcin
slawi_3000
01-02-2007, 11:06
W sieci widziałem trochę negatywnych postów o loterii w stosunku do 24-70L z roku 2004 i wcześniejszych. Szukam teraz, ale nie mogę znaleźć (na PBase były porównania pojedynczych sztuk - przepaść). Wydaje się, że w tamtym okresie Canon przechodził jakieś kłopoty z QA. Od 2006 (seria UU) są stabilnie bardzo dobre. Można też przeczytac w starych opiniach u Franusia Mirandy.
Cichy, wiem ze masz w tym interes, ale jestem przekonany ze sam uzywasz szkiel Canonowskich i ten podpis w stopce jest pewna zaslona dymna... ;/
A czy ja mam w stopce napisane, że używam Tamrona ? O mojej zmianie Tamrona 28-75 na 24-70 był cały wątek popatry testem, w którym tamron wypadł nieco lepiej, więc wypraszam sobie :)
Czynniki dla jakich zamieniłem szkiełka były :
- brak flar pod światło (przydatne w kościele) jak w Tamronie
- dokładniejszy AF (choć z 5d nie miałem żadnych problemów z Tamronem)
- korzystna cena 24-70 jaką akurat wtedy uzyskałem
- L - feeling :)
ErnestPierwszy
01-02-2007, 11:14
A tu np.:
1. http://canon-board.info/showthread.php?t=18053&highlight=24-70
2. http://canon-board.info/showthread.php?t=18977
3. http://canon-board.info/showpost.php?p=258325&postcount=6
To jest masowa produkcja i zawsze się jakiś babol wyślizgnie z fabryki...
PS. Wątek przenieść do działu z obiektywami :)
mam, używam - nie wybierałem wziąłem jedyny który był na składzie w sklepie
jedyny problem który ma to pojawiające się purpurowe otoczki przy baaardzo dużych kontrastach - np konar drzewa za którym ukryte jest słoneczko, (nie zawsze) światła lampek stroboskopowych na świątecznym drzewku itp
Purpurowe otoczki są w każdej Lce, przynajmniej w tych które miałem. W tamronie w ich miejsce pojawiają się fioletowe otoczki, sporo większe :)
A topic nadal w złym dziale :)
bardzo prosze o informacje gdzie zakupil swoje szkielko:)
A topic nadal w złym dziale :)
A wg nas (zielonych) nie :p
kanonier
10-02-2007, 07:54
Przymierzam sie niesmialo do kupna tego obiektywu. Wiem, wiem czytalem juz w wielu miejscach ze to szklo to loteria
A mozesz podac gdzie wyczytales te rewelacje ???
Impra we Wrocławiu. Ostry i szybki AF
Swoją 24-70L kupiłem w FotoIT. Rocznik 2006. Jest w porządku.
W sklepie były akurat dwa ezemplarze. Nie było żadnych różnić w ostrości pomiędzy nimi i wybrałem ten z czystrzym pudełkiem :D
W!
Zwykle najbardziej marudza na to szklo Ci ktorzy go nigdy w rekach nie mieli, albo mieli, ale ich na nie stac! Zapewniaja wtedy ze T28-75 to jest wypas zastepujacy 24-70 ;>
W pracy mamy kilka tych szkiel, ja kupilem sam sobie to szklo - wszystkie sztuki PELEN WYPAS !!!
Zgadzam sie z toba w calej rozciaglosci :)
Co prawda do Canona mialem tylko jedno szklo niezaleznego producenta Tokiny 28-70/2.6-2.8 - przez 3 tygodnie.
Szklo swietne ale jednak gorsze od 24-70/2.8 L i poprzednika 28-70/2.8 L
W koncowym zakresie lepsza (mysle o Tokina) od pierwszego, sredniego Canona 28-80/2.8-4.0, ktorego mialem przez kilka lat do EOS 1 i EOS 1N - analogi.
Obiektyw ten przy ogniskowej 80 mm byl slaby, widocznie slabszy od poczatkowej ogniskowej 28 mm. Spadek kontrastu, ostrosci, ale ta plastyka, miodek. Owczesne niezalezne wysiadaly przy nim i tak.
Wiekszosc niezaleznych ma duzy kontrast, co tylko subiektywnie sprawia wrazenie lepszej ostrosci. Oddanie szczegolow, plastyka pozostawia w nich wiele do zyczenia.
Jesli jednak ktos woli jedynie sluszna firme na Ta lub To or Si to jego sprawa.
Ja zostaje przy 24-70/2.8 L cholernie ciezkim, duzym ale nie sprawiajacym mi problemow. Nie ineteresuje mnie BF, FF i cholera wie co jeszcze, gdyz nie mam czasu sie nad tym zastanawiac i musze robic foty.
POLECAM to szklo, jesli kogos na to stac WARTO
Udanych zdjec!
P.S. A po sprzedazy T 28-75, nie chce juz wiecej z Tamronami miec nic wspolnego. Cichy, wiem ze masz w tym interes, ale jestem przekonany ze sam uzywasz szkiel Canonowskich i ten podpis w stopce jest pewna zaslona dymna... ;/
Jak juz wspomnialem nigdy nie mialem i nie bede tesknil za niezaleznymi, choc czasem zakladam jakies by sobie "pstryknac". Ostatnio mialem Sigma 70-210/2.8 cos, cos tam. Wielkie to szklo przy moim 70-200/2.8 IS L, dosc szybkie ale takie jakies nieporeczne. Moj przyjaciel byl zaskoczony wielkoscia Canona - taki maly?! Wielkosc robi wrazenie i lepiej miec za duzego niz za malego...obiektywa.
W grudniu natomiast popelnilem kilka klatek Tokina 28-70/2.8 SV, robiac pewien duzy material. Kawal fajnego, solidnego szkla, metalowa solidna konstrukcja a'la Nikon :) niska cena, jak mowil wlasciciel, ale od mojego C odstaje pod wzgledami w/w
Reasumujac - Canon ponad wszystko ale nie z najnizszej polki! Poza tym w moim sporym zestawie tylko jeden obiektyw mam nowy, kupiony w sklepie. Reszta to uzywki. Trduno kupic uzywane w dobrym stanie ale warto, gdyz cena moze byc nizsza o 30, 40%, w zaleznosci od stanu.
Przedmiotowy 24-70/2.8 L kupilem chyba w 2003 roku, w Hamburgu w tzw Elbe Center, w sklepie, gdzie kroluje Leica :)
Swoja dorga polecam M-6, ktora fotografuje, acz wole M 4-2, ktora dla mnie jest przyjazniejsza. Nie ma w nich problemow z AF, BF, FF, jest tylko przyjemnosc z fotografowania. Niektorym przeszkadza, zazwyczaj nie userom, to, ze w celowniku widac obiektyw. Mimo to POLECAM