PDA

Zobacz pełną wersję : Kto pomoże w ustawieniach PSa

axor
31-01-2007, 22:23
Koledzy mam problem z poustawianiem profili w PS CS2 en.
Dodam że zaczynam poznawać program i pewnie przedemną daleka droga.

Jakiś czas temu dostałem profile zrobione specjalnie dla mojej drukarki IP5200 i papieru + profile ICC moitora (mam i1 D2).
Kolega który ma PSa w jednym palcu poustawiał mi w ustawieniach wszystko tak że faktycznie wydruki były bliskie ideału, który widzę na monitorze.

I tak życie płynęło miło i bezproblemowo, cieszyłem się z właściwie wydanej kasy na kalibrator, do momentu kiedy to mojego PCta i szopkę opanował na kilka godzin inny kolega (tym razem jeszcze większy laik odemnie).

Oczywiście efekt był taki, że poprzestawiał wszystko co dało się przestawić, włącznie z ustawieniami profili moitora i drukarki.
Teraz wydruki zupełnie odbiegają od tego co wyświetla monitor.

Moje próby grzebania w ustawieniach nie przynoszą spodziewanego efektu, a kolega nr. 1 pojechał za chlebem do Irlandii.

Dlatego proszę expertów o pomoc i wskazówki co i gdzie należy ustawić.
Może dzięki Wam uda mi się przywrócić właściwe wydruki z PSa i cieszyć oko fajnymi wydrukami bez zafarbu.

Vitez
01-02-2007, 12:38
http://canon-board.info/showthread.php?t=11670

A na przyszlosc - jak ci wszystko dziala w porzadku w systemie, tak jak chcesz i jak ci sie podoba - zrob backup (Norton Ghost). Jak ci jakis "kolega wiekszy laik" albo jakikolwiek inny czynnik zepsuje idealne ustawienie - 10-15 minut i masz z powrotem system tak jak go sobie zapisales.

axor
01-02-2007, 14:07
.... dzieki za link ale profile to ja już mam do drukarki zrobione przez Jac'a.
Monitor kalibruję w trybie "auto" EYE-ONE D2

chodzi o poustawianie opcji w PSie.

a jeśli chodzi o Backup'a to niestety nie używam Nortona,
ale pewnie trzeba będzie na przyszłość zainstalować.

PrzemeS
01-02-2007, 14:39
Na przyszlosc, nie dopuszczaj nikogo do komputera. Ja tak robie i od ponad 2 lat ciesze sie stabilnoscia systemu i wszystko jest po mojemu ;)

Kr4nkEd
01-02-2007, 15:23
To z kolegami to racja...nie dopuszczac jesli nie jestes pewien co potrafi.
A jak jestes pewien to przynajmniej na rece patrzec :)

A tak na szybko:

Windows: we wlasciwosciach ekranu wstawic profil moniotra (a jeszcze lepiej w color control panel applet, choc jesli masz eyeone to LUT z profilu wgrywa automagicznie przy starcie)

Photoshop: w color settings przestrzen sRgb/Adobe RGB, wazne zebys przed wydrukiem mial dokument z przypisanym profilem (srgb/adobe) poprzez assign profile lub convert to profile.
Wejdz do menu view > proof setup > custom - wybierz profil drukarki, relative colorimetric + black point comp. przelaczajac ctrl+y bedziesz mogl "zobaczyc" wydruk.

Druk: w szopie print with preview > "photoshop determine colors" > wstaw profil drukarki (relative colorimetric + bpc) > wejdz we wlasciwosci drukarki i ustaw jej "no color adjustment" i reszte tak jak robiles wydruki profilowania

Winno smigac. Jesli nie, zlap kolege :)

Vitez
01-02-2007, 21:24
.... dzieki za link ale profile to ja już mam do drukarki zrobione przez Jac'a.
Monitor kalibruję w trybie "auto" EYE-ONE D2

chodzi o poustawianie opcji w PSie.

Ja tam bym podejrzewal ze jak sie ktos zna na profilach to nie tylko na ich tworzeniu ale tez stosowaniu/uzywaniu, wiec uderzalbym do fachowca w takiej sprawie.

axor
01-02-2007, 22:50
Dzięki koledzy, szczególnie Kr4nkEd, jest już znacznie lepiej, choć pewnie trzeba by było zrobić nowe profile dla drukarki, bo wymieniłem tusze z oryginałów na oryginały, ale pewnie i tu mały rozstrzał występuje.

Dla Jac'a zapewne to "bułka z masłem", ale gdyby każdy zawracał mu głowe serwisowaniem wyprodukowanych profili, miałby chłop co robić ;-)

Kr4nkEd
01-02-2007, 23:07
A nie za ma co...wazne ze dziala :)

Jak ustawiles wszystko to wydaje mi sie ze lepiej nie bedzie.
Rozstrzal na tuszach moze sie zdarzyc, zrob nowy profil i bedzie jasne.
Druknij sobie przy okazji arkusz "testowy", ktory bedziesz mogl sobie zawsze wydrukowac i poszukac gdzie cos nie gra.
Poza samym profilem monitora osadzonym w systemie wazne jest wczytanie LUT i...te same ustawienia co przy kalibracji :)
EyeOne udostepnial darmowy programik - calibration tester, ktorym mozna bylo sprawdzic obecny LUT karty.

No i to chyba tyle :)

kjoanna
05-02-2007, 16:14
Jakiś czas temu dostałem profile zrobione specjalnie dla mojej drukarki IP5200 i papieru + profile ICC moitora (mam i1 D2).

to ja spytam o profile papieru: jak je zainstalowac?

Kr4nkEd
06-02-2007, 02:21
to ja spytam o profile papieru: jak je zainstalowac?

Skopiuj do:
C:\windows\system32\spool\drivers\color\

Nastepnie zastosuj to co napisalem wyzej (tam gdzie wytluszczone etapy).
Jesli to profile papieru od producenta to powinny byc dostepne dla ronych modeli drukarek. Sprobowac mozna, moze beda lepsze niz dostarczone ze sprzetem.
Nic jednak nie zastapi wykonanych indywidualnie dla pary tusz+papier.

kjoanna
06-02-2007, 02:25
Skopiuj do:
C:\windows\system32\spool\drivers\color\

dzieki-pracuje na macu:)
ale mysle ze dam sobie rade:)

pzdr