PDA

Zobacz pełną wersję : jaki aparat?

rubjo
31-01-2007, 16:32
witam. jestem tu nowy:? bawilem sie juz w robienie zdjec. uzywalem kodaka z-740. uzywalem puki mi go nie zajumali- a wlasciwie nie mi tylko mojemu kumplowi[pozyczylem mu go na jakas impreze].teraz chce kupic lustrzanke i potrzebuje jakiejs fachowej rady jaka.na co przede wszystkim zwrocic uwage. w robienie fotek bawilem sie czysto amatorsko a teraz chcialbym sie troche bardziej wkrecic. troche poczytalem sobie o tym i o owym i w oko wpadl mi canon eos 400d. czy to rozsadny aparacik? z gory dziekuje za rady.

Kolekcjoner
31-01-2007, 16:39
witam. jestem tu nowy:? bawilem sie juz w robienie zdjec. uzywalem kodaka z-740. uzywalem puki mi go nie zajumali- a wlasciwie nie mi tylko mojemu kumplowi[pozyczylem mu go na jakas impreze].teraz chce kupic lustrzanke i potrzebuje jakiejs fachowej rady jaka.na co przede wszystkim zwrocic uwage. w robienie fotek bawilem sie czysto amatorsko a teraz chcialbym sie troche bardziej wkrecic. troche poczytalem sobie o tym i o owym i w oko wpadl mi canon eos 400d. czy to rozsadny aparacik? z gory dziekuje za rady.

No to może jeszcze napisz co chcesz focić i ile chcesz przeznaczyć na sprzęt na początku?

M@riusz
31-01-2007, 16:40
Zacznij od tego -> http://canon-board.info/search.php?searchid=1188856

M@riusz

Vitez
31-01-2007, 20:36
Zacznij od tego -> http://canon-board.info/search.php?searchid=1188856

M@riusz

Podawanie wynikow wyszukiwan poprzez 'searchid' nie dziala - musisz podac wyniki do konkretnych watkow, ktore wyszukales.

rubjo
01-02-2007, 15:25
No to może jeszcze napisz co chcesz focić i ile chcesz przeznaczyć na sprzęt na początku?
moglbym dac tak 3 tysiaki na poczatek. lubie fotografowac przyrode ale chcialbym sprobowac tez robic portrety, moze akty. ogolnie to lubie tez fotografowac ludzi i to moize nawet bardziej niz matke nature

MacGyver
01-02-2007, 19:36
Na początek proponuje: eos 400D + KIT 18-55 + 50/1,8. Przydałby Ci się też teleobiektyw (przyroda) ale w tym budżecie się z nim nie zmieścisz.

Kolekcjoner
01-02-2007, 20:30
Wiesz są jeszcze inne opcje. Sony A100 np. w kicie z dwoma szkłami. Pentax, Samsung z całkiem fajnymi szkiełkami. Bardzo rozsądną ofertę ma w tym przedziale Nikon np. D40 + kit (lepszy niż u canona) lub ew. 18-200VR całkiem przyzwoite szkiełko o tym zakresie. Także musiałbyś napisać coś więcej o swoich preferencjach, co Ci potrzebne co zbędne.

franker
01-02-2007, 21:06
3 tysiące...
To moze na początek 350D nowe za 1900 na allegro do tego torba jakaś to juz 2 tys. Albo kupisz jeden dobry obiektyw albo tele(np. Sigma 70-300 za 800) i jeszcze kit

marioR
24-07-2007, 13:45
Witam!
Na początku chciałem się przywitać ponieważ jestem nowy na forum.

Po wielu latach chciałbym wrócić do swojego hobby jakim było fotografowanie. Zastanawiam się więc nad kupnem aparatu fotograficznego.
Co polecicie mi w cenie do 3500zł?

ripek
24-07-2007, 14:45
Jak samo body to 30d idealnie sie mieści w tej cenie :) Szkła to inna sprawa :)

tom634
24-07-2007, 14:52
30D. A co z szkłami?

marioR
24-07-2007, 14:54
Niestety nie samo body ponieważ na całość mam przeznaczone 3500zł.
Myslałem o eosie 400d...

Vresviik
24-07-2007, 14:59
20d plus 28-105 lub 24-85 na początek bedzie dobrze

marioR
24-07-2007, 15:01
a może jakieś uzasadnienie jeśli można ? Czym się kierujesz polecając mi ten model.
I co myślicie o 400d, bo słyszałem różne opinie..

Vresviik
24-07-2007, 15:03
uzasadniem masz sporo jak poczytasz sobie forum

tom517
24-07-2007, 15:05
Ja proponuję 30D (fotobasia.pl) + 50mm 1.8(np allegro) i jeszcze na jakąś kartę pamięci starczy, tylko musi być spełniony warunek że się w niedalekiej przyszłości znajdą fundusze na kolejne szkła :)

1507
24-07-2007, 15:47
30d polecam

sniper88
24-07-2007, 18:25
Bede oryginalny:mrgreen: 350D + 28-105 f3.5-4.5:) Jak zdolasz dozbierac jeszcze ciut kasy to bedziesz mogl dokupic 55-200.

Co do 400D to mam od polowy maja i jestem bardzo zadowolony;) Jedyne co mi doskwiera to nieumiejetnosc wykorzystania potencjalu tej puszki:mrgreen:

ewg
24-07-2007, 21:51
400d (2100pln) + sigma 17-70 (1400pln) albo
400d kit (2300pln) + tamron 55-200 (400pln) i zostanie jeszcze dość na torbę, statyw lub polar...

ps A to, że i tak niedługo przekroczysz budżet to pewne! ;-)

Picia
24-07-2007, 22:20
jeżeli Ci nie zalezy na gwarancji i nowym sprzęcie to kup używane 20d i nowego Tamrona od Cichego :)
moze wyjdziesz troche ponad 3,5 k ale będziesz zadowolony z takiego zestawu :)

świstasiek
25-07-2007, 06:25
Może Pentax K10D z kitem

jarekA
25-07-2007, 07:48
jeżeli Ci nie zalezy na gwarancji i nowym sprzęcie to kup używane 20d i nowego Tamrona od Cichego :)
moze wyjdziesz troche ponad 3,5 k ale będziesz zadowolony z takiego zestawu :)

Polecam ten zastaw - miałem Tamrona 28-75/2,8 i z 20D robił naprawde cudne fotki. A jak bedziesz mial troche szczęścia, to za ten zestaw nie zapłacisz wiecej niż 3200. Jak 28 na cropie to za wąsko, to dopłacajac około 300 zł masz w zamian Tamrona 17-50.

leia
15-02-2008, 13:41
witam, potrzebny jest mi aparat cyfrowy sądzę ze najlepiej lustrzanka, z dobrymi parametrami technicznymi do 3000zł. Obecnie nie mam zbyt duzej wprawy w robieniu zdjęć jednak mam zamiar to zmienic. Aparat jest mi potrzebny w pierwszej kolejnosci na podróż (azja) z której chciałabym przywieźć dobre zdjęcia bo taka wyprawa moze sie nie powtórzyc. Po drugie bedzie mi potrzebny tutaj, chciałabym zaczac robic zdjecia na powaznie glownie tematyka miejska architektura ludzie. poza moimi zainteresowaniami sa landszafty, kwiaty, krajobrazy, robaczki itd. Prosze o jakies rady bo sama utonełam w necie ale ciezko mi wytypowac.;)

marekk_ok
15-02-2008, 13:54
Co to oznacza dla Ciebie robic zdjecia na powaznie?
Czy kwote 3k chcesz przeznaczyc na body - czy rowniez w tej kwocie maja byc szkla?

Blindseeker
15-02-2008, 13:55
Chcesz kupić sam aparat do 3tyś czy aparat + obiektyw(y) + karta pamięci + dodatki - i na wszystko masz 3 tyś?

Bo to jest zasadnicza różnica

leia
15-02-2008, 14:26
na powaznie czyli nie lomo..przepraszam fanów. na dzien dzisiejszy moge przeznaczyc 3 na wszystko z czasem bede uzupełniac sprzet.

Aro
15-02-2008, 15:20
W taki razie mozna polecic 400 D i do tego jakies szkło.

zbyszekjan
15-02-2008, 15:31
C400D + Tamron AF SP 17-50 f/2.8

Ernest_DLRS
15-02-2008, 15:33
400D (1700zł nowe body) + Tamron AF 18-200mm F/3.5-6.3 (~1200zł nowy, takie szkło będzie dobre do "widoczków" - skoro chcesz upamiętniać swoją podróż, polecam bo stosunkowo niedrogi a dobry) + kit (w zestawie z 400D - w sumie 2300zł) albo zamiast kita - 50 f/1.8 (300zł) + jakiś polar / uv na każde szkło (dla ochrony i nie tylko warto dopłacić po 20zł/szt) + ze dwie karty 2GB Sandisk polecam (100zł/szt, do 400D nie kupuj większych niż 2GB)
i wsjo rawno

marekk_ok
15-02-2008, 15:36
... do 400D nie kupuj większych niż 2GB)

Dlaczego tak uwazasz?

A-la-N
15-02-2008, 15:45
Na wypad do azji potrzebny spory zapas kart. Proponuję wykonywać zdjęcia z RAWACH + najmniejszy jpg jako prewka.

Aro
15-02-2008, 16:00
Moze ja sie podlacze do tematu o polar.
Chce kupic cos w miare taniego a dobrego aby zalozyc na szkiełka te co mam w stopce.Tylko nie piszcie o HELIOPAN-nie bo mnie nie stac aktualnie na niego.
Co polecacie ?

Ernest_DLRS
15-02-2008, 16:00
Dlaczego tak uwazasz?

Nie wiem czy nowy firmware nadal tak ma ale starsze wersje miały problem z dużymi kartami. Możliwe że już wszystko w porządku, jeżeli tak to przepraszam za zamieszanie.
A kart im więcej tym lepiej, jasne szczególnie jak jedzie się w taką podróż ;)

leia
15-02-2008, 16:06
Na wypad do azji potrzebny spory zapas kart. Proponuję wykonywać zdjęcia z RAWACH + najmniejszy jpg jako prewka.
tez tak myśle :)

macgyver9
15-02-2008, 16:15
Nie wiem czy nowy firmware nadal tak ma ale starsze wersje miały problem z dużymi kartami.

nie miały problemów z kartami 4gb (chyba że na bardzo wczesnych firmware), problemem była prędzej z jakość tych kart.

krzys_jg
15-02-2008, 16:16
Ja też obstawiam 400D + Tamron 17-50 2.8 + jakiś filtr polaryzacyjny + parę gb:razz: :razz: Akurat się powinieneś zmieścić

marekk_ok
15-02-2008, 16:18
Nie wiem czy nowy firmware nadal tak ma ale starsze wersje miały problem z dużymi kartami. Możliwe że już wszystko w porządku, jeżeli tak to przepraszam za zamieszanie.
A kart im więcej tym lepiej, jasne szczególnie jak jedzie się w taką podróż ;)

Obecny firmware z karta 4GB nie sprawia klopotow - moze starsze go mialy - nie wiem.

leia
15-02-2008, 16:19
dzięki za rady zastanowię sie nad tym Canonem rzeczywiście wygląda sensownie, kumpel polecił mi właśnie Panasonic Lumix DMC-FZ18 kompakt..ale chyba mnie nie przekonał ma co prawda bardzo dobre parametry jak na taką głupawkę ale jednak małpa

bebesky
15-02-2008, 16:22
jeżeli wypad do azji to z pewnością na dłużej.
w związku z tym możesz przemyśleć zamiast wielu kart - laptop lub jakiś databank - nawet wypożyczenie.
robienie zdjeć w rawach i dodatkowo w jpegach moim zdaniem to tylko zaśmiecanie kart i pamięci - której w dłuższej podróży będzie i tak za mało. (chyba że masz na tyle pamięci w postaci kart, laptopa lub databanków)

co do aparatu to za 3000 zł (całość) wielkiego wyboru nie ma - pozostają amartorskie lustrzanki (które wcale złe nie są)
ponieważ zadałaś pytanie na forum canona to można polecać 400 d i wbrew większości porad forumowiczów(które pewnie się pojawią) polecam pozostanie przy kicie (18-55) i dokupienie canona 55-250. taki zestaw wcale zły nie jest (oczywiście są lepsze - wiele lepszych tylko czy cię na nie stać? z tego co piszesz nie)
dodatkowo tym zestawem pokrywasz ogniskową 18-250 czyli całkiem rozsądny zakres i nie bedziesz się denerwować że coś jest za daleko żeby zrobić zdjęcie podczas gdy nie można podejść. Będą ci polecać tamrony i inne pokrywające zakres kita tyle tylko że nie mając żadnego tele nie zrobisz zdjecia czemuś co jest oddalone od ciebie i nie ma jak do tego podejść. czyli moim zdaniem, w tym wypadku lepszy kit +55-250 niż np. elka 24-70. :)

Nie znam cen nikona ale może warto się zastanowić nad którymś tanim nikonem i obiektywem 18-200. ale o tym więcej się dowiesz na forum nikona.

pamiętaj o zakupie dodatkowych baterii. zamienniki są dobre i tanie.

leia
15-02-2008, 17:08
jeżeli wypad do azji to z pewnością na dłużej.
w związku z tym możesz przemyśleć zamiast wielu kart - laptop lub jakiś databank - nawet wypożyczenie.
robienie zdjeć w rawach i dodatkowo w jpegach moim zdaniem to tylko zaśmiecanie kart i pamięci - której w dłuższej podróży będzie i tak za mało. (chyba że masz na tyle pamięci w postaci kart, laptopa lub databanków)

co do aparatu to za 3000 zł (całość) wielkiego wyboru nie ma - pozostają amartorskie lustrzanki (które wcale złe nie są)
ponieważ zadałaś pytanie na forum canona to można polecać 400 d i wbrew większości porad forumowiczów(które pewnie się pojawią) polecam pozostanie przy kicie (18-55) i dokupienie canona 55-250. taki zestaw wcale zły nie jest (oczywiście są lepsze - wiele lepszych tylko czy cię na nie stać? z tego co piszesz nie)
dodatkowo tym zestawem pokrywasz ogniskową 18-250 czyli całkiem rozsądny zakres i nie bedziesz się denerwować że coś jest za daleko żeby zrobić zdjęcie podczas gdy nie można podejść. Będą ci polecać tamrony i inne pokrywające zakres kita tyle tylko że nie mając żadnego tele nie zrobisz zdjecia czemuś co jest oddalone od ciebie i nie ma jak do tego podejść. czyli moim zdaniem, w tym wypadku lepszy kit +55-250 niż np. elka 24-70. :)

Nie znam cen nikona ale może warto się zastanowić nad którymś tanim nikonem i obiektywem 18-200. ale o tym więcej się dowiesz na forum nikona.

pamiętaj o zakupie dodatkowych baterii. zamienniki są dobre i tanie.
dokładnie, mam laptopa także luzik z niezła pamięcią pewnie będzie mi towarzyszył, co do kasy tak wygląda sprawa ze spłukana będę w związku z wyjazdem masakrycznie drogie są same bilety...plan kupna aparatu mam od dawna myślałam jednak ze uda mi sie pożyczyc na wyjazd sprzęt a kupić w przyszłym roku kiedy sie trochę odkuje, jednak nie wypaliło i muszę pogodzić jedno i drugie. kurcze pasje są drogie...ale chyba lepiej je mieć mimo wszystko:roll:

lukep
15-02-2008, 17:19
W!

Jakis dziwny pomysl, zeby kupowac sobie lustro, szczegolnie jak sie nie ma z nim doswiadczenia. Dobry kompakt bedzie lepszym rozwiazaniem. Bo dobre szkla kosztuja bardzo duzo. Bedziesz rozczarowana rezultatmi, jezli kupisz 400D i jakies liche szklo do niego.

To tyle, moim zdaniem.

Zdrowko

Arkan
15-02-2008, 17:37
W!

Jakis dziwny pomysl, zeby kupowac sobie lustro, szczegolnie jak sie nie ma z nim doswiadczenia. Dobry kompakt bedzie lepszym rozwiazaniem. Bo dobre szkla kosztuja bardzo duzo. Bedziesz rozczarowana rezultatmi, jezli kupisz 400D i jakies liche szklo do niego.

To tyle, moim zdaniem.

Zdrowko

Popieram - zaawansowany kompakt o wiele lepiej sprawdzi się w takiej podróży (w Twoim przypadku). Jeśli to ma być podróż, która się prędko nie powtórzy i zależy Ci na tym żeby nie popsuć zdjęć, to zostaw sobie lustro na później. Dobry kompakt, po ustawieniu programu tematycznego, pozwoli Ci się skupić na robieniu zdjęć, a nie walce z technikaliami i obsługą sprzętu.

Goomis
15-02-2008, 20:43
Właśnie też tak myślałem czytając ten wątek czy nie będzie dla Ciebie lepszy zaawansowany kompakt. Wspomniany tu już Panasonic LUMIX (nie koniecznie ten 18 może nawet wyższy model ;-) ) to wspaniały aparat! Widziałem fotki z niego - rewelka, zoom optyczny jest super no i obowiązkowo dokup tulejkę i filtr polaryzacyjny kołowy(no chyba, że da się mu nakręcic na mordę to sam filtr bez tulejki) To będzie chyba lepsze rozwiązanie. Ale z drugiej strony jeżeli naprawdę planowałaś zakup lustra to może jednak lepiej. Chociaż za rok możesz kupic już 450D jak wejdzie na rynek itp. kwestia rozważenia budżetu w Twoim przypadku jest priorytetowa, tak mi się wydaje. Jakościowo fotki z lumixa nie będą złe. Musisz wszystko przemyślec dokładnie.

djcargo
15-02-2008, 21:12
Jakis dziwny pomysl, zeby kupowac sobie lustro, szczegolnie jak sie nie ma z nim doswiadczenia.

Boże jaka argumentacja... Prawa jazdy też nie rób, bo po co skoro nie masz doświadczenia w jeździe autem. I nawet nie myśl o studiach skoro nie miałeś jeszcze ani jednej sesji w swoim życiu!

Ja również polecam 400D i oczywiście zarezerwowanie przed wyjazdem kilku tygodni na zaznajamianie się ze sprzętem :)

Bedziesz rozczarowana rezultatmi, jezli kupisz 400D i jakies liche szklo do niego.

Dziwne, wydawało mi się, że to fotografujący robi zdjęcia, a nie aparat i słoiki... Drogi obiektyw za Ciebie przecież dobrych zdjęć nie zrobi, czyż nie?

Kliniak
15-02-2008, 21:42
Witam! Nic nie piszesz /autorka postu/ o swoich wcześniejszych doświadczeniach z fotografią, ze sprzętem foto... Jeśli dopiero zaczynasz swoją fotograficzną przygodę, sensowniejszym zakupem na początek wydaje się być ... porządny kompakt. Kupowanie lustrzanki na "chwilę", biorąc pod uwagę wszystkie dodatkowe koszty akcesoriów nie jest dobrym pomysłem. Za jakiś czas możesz żałować tego zakupu, a dobry kompakt zawsze się w przyszłości przyda jako fotograficzna "rezerwa", która na ogół mieści się się nawet w damskiej torebce...Lustrzankę kupisz sobie póżniej, na spokojnie i po głębszym namyśle. Nie warto kupować słabych obiektywów, tylko dlatego, żeby kupić i coś pod korpus można było podpiąć! Dobrych obiektywów jest sporo i również są takie za rozsądne pieniądze. Przy tych funduszach jednak jakimi obecnie dysponujesz, na body i na przyzwoite "słoiki" + inne akcesoria kasy ci nie starczy...

djcargo
15-02-2008, 21:57
Kliniak - zgadzam się z Tobą co do proponowania kompakta, jeśli dziewczyna wcześniej nie fotografowała (ja swoje pierwsze kroki stawiałem na Canonie A80 i dużo mnie to nauczyło).
Ale przytoczę post, który znalazłem: http://canon-board.info/showthread.php?t=18987 i z opinią jacama zgadzam się w 100% - to fotograf robi zdjęcia, a nawet najlepszy obiektyw nie zrobi za Ciebie zdjęć. Co będzie złego w kupieniu aparatu z kitem, pouczeniu się na nim (i zastanowieniu JAKI obiektyw będzie potrzebny) a potem dopiero kupienie lepszego obiektywu dopasowanego do naszych potrzeb?

lukep
15-02-2008, 22:22
djcargo, ano bedzie taki efekt, ze i tak bedzie uzywac trybu pelnej automatyki a zdjecia beda niezadawalajce. Szkoda marnowac sil na walke z lustrem, skoro podroz ma sie nie powtorzyc. Jezeli ma pol roku na nauke lustra, to i owszem, ale najpierw trzeba sie nauczyc chocby tego, jak sprawdzic czy obiektyw nie mydli i czy nie ma innych wad. A argumenty, ze to fotograf robi zdjecia, to naprawde drobna przesada i glownie wypowiadaja je Ci, ktorzy stawiaja pierwsze kroki w fotografii i maja w umiarkowanym stopniu opanowana technike. Po kliku latach, to moze i zgodze sie ze to jaki ma sie sprzet, to sprawa drugoplanowa, jak ktos ma opanowany warsztat i pewne umiejetnosci patrzenia. A to ze teraz jest pelno arhtystow, ktorzy maluja w PSie i uwazaja ze robia dobre zdjecia to inna kwestia.
Na poczatek i wyprawe w egzotyke, to w tak ograniczonym budzecie tylko zaawansowany kompakt.

Zdrowko

Dodatkowo argument o prawie jazdy, to tez miedzy bajki wloz... Z prawem jazdy, ledwie co niedawno zdanym, nie chialbys sie znalezc np w takich Indiach.

marfot
15-02-2008, 22:34
Zdjęcia z jakiegokolwiek kompakta będą gorsze pod względem fotograficznym niż z sensownego zestawu na bazie 400D. Moi znajomi, ktorzy posiadali analogi i kupili z rozpędu kompakty cyfrowe myślą o lustrzankach ze względu na monotonię zdjęć z kompaktów. Jeżeli osoba trafiła na forum Canona, ma do wydania 3000 zł, wie co chce fotografować to lepiej być nie może. Za 2000 zł ma 400D z kitem. Zestaw ten uzupełniony o jakikolwiek dłuższy obiektyw umożliwi zrobienie dobrych zdjęć, różnorodnych w sensie kadru, głębi ostrości, ogólnej jakości tonalnej.

djcargo
15-02-2008, 23:09
lukep, spoko, nie złapałem, że chodzi Ci o sens kupowania lustra tuż przed samym wyjazdem - zgadzam się z tym i to bardzo.

lukep
15-02-2008, 23:10
Malo widziales dobrych 'kompaktow', ja widzialem mase zdjec spieprz... lustrem.
Za 1000 zlotych nie ma na rynku dobrego tele. To wszystko polsrodki i wyrzucone pieniadze. A kit, raz dobry, raz lichy - spora loteria.
Na taka wyprawe w takim budzecie tylko zaawansowny kompakt.

Lustro to nie tylko szkla, ale i karty, plecak i dostanie sie syfu na matryce, dla laika, moze byc przyczyna sporych problemow.

Zdrowko

marfot
16-02-2008, 00:30
Mam przeczucie, że jest sporo kokieterii w tym "braku wprawy w robieniu zdjęć" u pytającej. Polecam aby sama podjęła decyzję o swoich preferencjach na podstawie tego co pokazali ludzie np. na http://pl.pixel-peeper.com. Będzie łatwiej zdecydować czy podoba się "teleobiektyw" 44 mm w G7/ G9 i czy 400D + kit to gwarancja nieudanych zdjęć. Wszystko tam jest do poglądania w wykonaniu bardzo amatorskim. Polecam.
P.S.
Rzeczywiście mało widziałem dobrych kompaktów a w tych które używam na co dzień (G3, A95, A620) majstrowanie parametrami niewiele zmienia - no może oprócz ISO - tu się dzieje!

Ernest_DLRS
16-02-2008, 08:50
Też fakt. Jeżeli nie miałaś do czynienia z lustrami to zainwestuj w dobry kompakcik Canon'a bądź Sony. Albo hybryda spod znaku Leica (Digilux). Nie będziesz mogła w tym za bardzo dłubać ale zdjęcia będą po prostu dobre. Chyba że masz chęci i ambicje by uczyć się lustra w takcie podróży po tej Azji :)

joshua
16-02-2008, 12:58
(...) potrzebny jest mi aparat cyfrowy sądzę ze najlepiej lustrzanka, z dobrymi parametrami technicznymi do 3000zł. Obecnie nie mam zbyt duzej wprawy w robieniu zdjęć jednak mam zamiar to zmienic. Aparat jest mi potrzebny w pierwszej kolejnosci na podróż (azja) (...) Po drugie (...) na powaznie glownie tematyka miejska architektura ludzie. poza moimi zainteresowaniami sa landszafty, kwiaty, krajobrazy, robaczki itd.
używany C350D + kit + C 28-105 f3,5-4,5 USM
używany C350D + Canon 17-85 IS
używany C350D + Sigma 17-70
używany C350D + Tokina 12-24 + C 28-105 f3,5-4,5 USM
używany C350D + Tamron 18-250

margines na grip, karty, plecak albo torbę, filtr polaryzacyjny -> do wyboru
używane 350D są teraz śmiesznie tanie
--

ale ja się nie znam

marfot
16-02-2008, 17:29
Canon proponuje w cenie poniżej 3000 zł zestaw składający się z 400D + C 18-55 + C 55-250 IS. Niemal identyczne zestawy proponuje Nikon (D40X + 18-55 + 55-200) oraz Olympus ( E 510 + 14-42 + 40-150). Może po prostu wypraktykowano, że jest to rozsądny zestaw startowy. Nie potrafię wskazać co takiego niedobrego jest w takim podejściu. Przez wiele lat używałem Eosa 100 z zestawem Sigm 28-70 i 75-300. Naprodukowałem sporo udanych zdjęć (nieudanych też) zanim się z nim rozstałem. Znajomi, którzy kupili lustrzanki nie wyszli często poza obiektyw kitowy, czasami dokupowali jakieś podstawowe tele. Byli bardzo zadowoleni z takich zestawów.

fret
16-02-2008, 17:33
Może ja się nie znam, może już ktoś napisał, nie czytałem wszystkich postów, ale jeśli ktoś się nie zna i chce miec dobre zdjęcia, to raczej nie lustro.

myciek
16-02-2008, 18:20
Może ja się nie znam, może już ktoś napisał, nie czytałem wszystkich postów, ale jeśli ktoś się nie zna i chce miec dobre zdjęcia, to raczej nie lustro.
Zgadzam się zwłaszcza z początkiem zdania... ;-)

Widziałem już nie jeden raz, gdy zdjęcia wakacyjnych "kompaktowców" stały się nagle lepsze po kupieniu najprostrzej lustrzanki. Przytaczany wcześniej argument o trudności obsługi lustrzanki przez początkującego jest dla mnie nietrafiony. Zawsze jest w końcu "zielone pole".
Oczywiście zatem popierałbym zestaw oparty na 400d - może ten nowszy kit (18-55 IS) albo ten "lepszy kit" (17-85 IS, choć jak każdy kit ma wrogów). A może nawet 450, choć na pewno zmniejszy kwotę na obiektyw.
Jeszcze tylko dla przeciwwagi drobny argument przeciw: waga i przenośność. Do Twojej oceny pozostawiam czy sprawi Ci różnicę czy nosisz cały sprzęt fotograficzny (ultrakompakt) w postaci futeraliku przy pasku (razem z dodatkowymi kartami i baterią, oczywiście) czy też jest to kilkukilogramowy plecaczek. Zdarzyło mi się być na kilkudniowym trekkingu w terenie praktycznie tropikalnym i doceniam zalety podróżowania na lekko. Wydaje mi się, że jest ogromna rozpiętość w podejściu "podróż i przy okazji zdjęcia" a "podróż by zrobić mnóstwo zdjęć, z których dużo się sprzeda". Wynika też z tego taka różnorodność powyższych porad.

bebesky
18-02-2008, 09:01
ciekawostka - zdjęcia z kompaktu będą lepsze od 400D z kitem - bardzo proszę o przykłady w rawach :)
I jeszcze proszę o uwzględnienie szybkości autofocusa, liczby klatek w ciągu sekundy itp.

popmart
18-02-2008, 09:46
ciekawostka - zdjęcia z kompaktu będą lepsze od 400D z kitem - bardzo proszę o przykłady w rawach :)
I jeszcze proszę o uwzględnienie szybkości autofocusa, liczby klatek w ciągu sekundy itp.

pod warunkiem ze ma się pojecie co to jest i umie się swiadomie to wykorzystać ....

dla człowieka początkującego to bardzo nietrafione. Dla kogoś kto potrafi fotografować choćby w trybie Av to już co innego ...

bebesky
18-02-2008, 10:30
pod warunkiem ze ma się pojecie co to jest i umie się swiadomie to wykorzystać ....

Nie do końca
mój kolega przesiadł się z S2IS na 400d. Wielkiego pojęcia nie miał (i na razie uczy się :) ) stracił makro i tele (przynajmniej na razie dopóki nie kupi obiektywów) a mimo to twierdzi że kupno S2IS nie miało sensu bo powinien od razu kupić lustro.
Powody które on podawał to - szybkość AF, ilość klatek, RAW, wężyk + czas B, jakość obrazu (nawet przy kicie). Wszystko to często bardzo ograniczało lub wręcz uniemożliwiało zrobienie zdjęcia.

leia
18-02-2008, 11:07
oczywiście ze miałam do czynienia z lustrzanka wczesniej bawiłam sie zenitem potem minolta, aparaciki analogowe..ale to było kilka lat temu i nie na oszałamiającym poziomie. w ogóle bym nie myslała o lustrzance gdybym miała zero dosw. panasonic wydaje sie byc niezły jednak wolalabym lustrzanke z opcją auto-zeby sie oswoic oraz robic fotki kiedy nie ma czasu na kombinowanie i manual.

Ernest_DLRS
18-02-2008, 11:17
Auto wcale Ci się nie przyda, kupisz, pobawisz się 10min i sama to zauważysz :)

krzysiek29
18-02-2008, 12:31
Ja bym doradził Sony R1 ( jakiś używany ) + lampa zmieścisz się w 2,5 tys. Dla twoich zastosowań myślę, że będzie takim złotym środkiem ze względu na jakość objektywu , prędkość działania.

Po kilku miesiącach zobaczysz co cię w nim ogranicza i być może dobierzesz sobie lustrzankę i odpowiednie szkła.

pozdrawiam Krzysiek

bebesky
18-02-2008, 12:40
Po kilku miesiącach zobaczysz co cię w nim ogranicza i być może dobierzesz sobie lustrzankę i odpowiednie szkła.
pozdrawiam Krzysiek

przepraszam że akurat ciebie cytuję choć często się powtarza taka rada. Chyba do końca przemyślana nie jest. W prostych słowach proponujesz (nie tylko zresztą ty) osobie która chce kupić lustrzankę, żeby wyrzuciła w błoto kilkaset złotych na jakiś kompakt tylko po to żeby się upewniła że chce lustrzankę.
Może to pogoda ale ja tego nie jestem w stanie pojąć.

leia
18-02-2008, 13:00
zdecydowałam się na olympusa http://www.agito.pl/fotografia/aparaty_cyfrowe.12.html?labels=1%7Cn2420%7C&pricemin=&pricemax=2000
w tym sklepie jest w niezłej cenie z dwoma obiektywami, 15 zł dostawa także zamówię po południu...jednak lustrzanka wygrała z kompaktem, ten panasonic tez był całkiem spoko ale przekonały mnie argumenty fanów lustrzanek. jak tylko bede miała go w rekach dam znać czy było warto. dzieki za rady pozdrawiam :razz:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chyba wrzuciłam zlego linka http://www.agito.pl/lustrzanki_cyfrowe/olympus_e410__obiektyw_zuiko_1442__obiektyw_zuiko_ 40150.197.327807.html
to ten :)

gwozdzt
18-02-2008, 14:34
Canon proponuje w cenie poniżej 3000 zł zestaw składający się z 400D + C 18-55 + C 55-250 IS. Niemal identyczne zestawy proponuje Nikon (D40X + 18-55 + 55-200) oraz Olympus ( E 510 + 14-42 + 40-150).
Przy cenie 2250zł za K10D KIT 18-55 nie widzę sensu zakupu któregokolwiek z w/w zestawów.
http://www.allegro.pl/item308835324.html

Za pozostałe 750zł na pewno da się dokupić tele, choćby Sigmę 70-300APO.

Ernest_DLRS
18-02-2008, 14:52
Hmm ten Olympus jest malutki, chociaż dla kobiecej ręki może być w sam raz :)

gwozdzt
18-02-2008, 14:56
Hmm ten Olympus jest malutki, chociaż dla kobiecej ręki może być w sam raz :)
dla ręki być moze, gorzej dla oka...

miałem ostatnio taki aparat w ręku. Wizjer w tym to jest nieporozumienie. Już się nie dziwię skąd w 4/3 było takie cisnienie na LV - po prostu inaczej się nie da.

bebesky
18-02-2008, 15:00
nie dołujcie już.
sprzęt kupiony i już
życzę miłego użytkowania :) i bardzo udanych zdjęć.
Jeżeli możesz to po powrocie pochwal się dokonaniami :)

Ernest_DLRS
18-02-2008, 15:06
Pochwal się koleżanko, pochwal, bo ja jestem ciekaw jak sprawdzi się w poniekąd trudnych warunkach (?) matryca CCD, która jak wiadomo do najnowszych nie należy. Pozdrawiam

MariuszM
18-02-2008, 16:39
+ jakiś polar / uv na każde szkło (dla ochrony i nie tylko warto dopłacić po 20zł/szt)

20 złotych na filtr UV?

leia
18-02-2008, 16:42
szczerze mowiac to chyba w dużej mierze zalezy tez od robiacego zdjęcia..miałam kilku znajomych na fotografii którzy potrafili 2mg pixelowymi apratami zdziałac cuda...kwestia determinacji, mozna miec sprzet za 10 tysi i nie wykorzystywac jego 5% mozliwosci, a ja nie potrzebuje sprzetu dla samej idei posiadania. taki wybór zobaczymy, staram sie mierzyc sily na zamiary.jasne ze sie podziele fotkami jak wroce ale wyjazd dopiero w lipcu!

MariuszM
18-02-2008, 16:57
Przy cenie 2250zł za K10D KIT 18-55 nie widzę sensu zakupu któregokolwiek z w/w zestawów.
http://www.allegro.pl/item308835324.html

Za pozostałe 750zł na pewno da się dokupić tele, choćby Sigmę 70-300APO.

Jak Ty to liczysz?:)
Olek 1800 z dwoma szkłami, K10D 2250 z jednym. Żeby K10D uzupełnić o tele potrzeba 700 zeta, czyli mamy 3000 wobec 1800 Olka.

Vitez
18-02-2008, 20:06
Jak Ty to liczysz?:)
Olek 1800 z dwoma szkłami, K10D 2250 z jednym. Żeby K10D uzupełnić o tele potrzeba 700 zeta, czyli mamy 3000 wobec 1800 Olka.

Pentax K10D to klasa równa lub wyżej Olkowi E-510, więc nie porównuj ceny zestawu E-410...

Sempoo
18-02-2008, 22:36
Miałem Olympusa z systemu 4/3 w ręku i wizjer to rzeczywiście śmierć kliniczna ;)

Leia jedziesz dopiero w lipcu i już kupujesz aparat? Bo wydawać by się mogło, że jedziesz np. w marcu, a takim okresie czasu, jaki masz - wiele może się zmienić w Twoim podejściu do fotografii.

MariuszM
18-02-2008, 22:52
Miałem Olympusa z systemu 4/3 w ręku i wizjer to rzeczywiście śmierć kliniczna ;)

Proponuję abyś wziął do ręki E-3. Jego wizjer deklasuje moje 30D.
350D/400D mają wizjery równie tragiczne jak tanie Olki.

marfot
18-02-2008, 23:27
Proponuję abyś wziął do ręki E-3. Jego wizjer deklasuje moje 30D.
350D/400D mają wizjery równie tragiczne jak tanie Olki.

No to CB wreszcie wybrało aparat dla zagubionej lei:
Olympus E-3.
Możemy sobie pogratulować:confused:
Teraz szkiełka...:-D

bebesky
19-02-2008, 08:54
ponieważ aparat został zakupiony - może by zamknąć wątek?

leia
19-02-2008, 13:58
bez przesady z tym zagubieniem...tak naprawde gdybym sama nie podjeła decyzji to nie kupiłabym aparatu w ogóle, bo każdy z Was doradza co innego i na inne rzeczy zwraca uwagę..oczywiscie pewnie znalazłby sie aparat co którego wszyscy krzyknęliby ze tak bierz go, ale podejrzewam ze niestety nie w tym przedziale cenowym. jak na razie nie narzekam jest całkiem dobrym sprzętem jak na swoją cene (szału nie ma wiadomo) do wyjazdu kupa czasu to fakt ale aparat chciałam miec wczesniej.pozdrawiam i dziekuje wszystkim za rady.

lily.
08-08-2008, 12:30
Witam! To mój pierwszy post na tym forum, jednak postaram się wyjaśnić wszystko tak, aby było jasne, (choć nie obiecuje;))

Zajmuję się fotografią od niedawna, bo od marca. Moim pierwszym aparatem był Zenit TTL, później, przypadkowo analogowy Canon EOS Rebel 2000. Zdjęcia podobno robię nienajgorsze, jednak nie mnie to oceniać. I w końcu nadszedł ten moment.. Zakup lustrzanki cyfrowej. Tylko, której? Początkowo myślałam, o używanym 300d, tak na początek, ale po przeczytaniu, o żywotności migawki, doszłam do wniosku, że nie. że bezpieczniej będzie kupić nowe lustro. Robię zdjęcia głównie dzieciom. Ich życie codziennie, zabawy na dworze itp., i widoki. A to z powodu licznych wyjazdów.

Po decyzji kupna aparatu nowego, nieużywanego, pierwsza myśl padła na Sony alfę 300 ewentualnie 350, ze względu na podgląd na żywo, na którym zależy nie tyle, co mi, a co mojemu tacie (w końcu to on będzie kupował ten aparat;)) W końcu wyszło, że nie, a to ze względu na mojego analoga, i to, że mimo wszystko Canon ma największe doświadczenie w aparatach.

I teraz pytanie? Jaki?! 350? 400? 450?
Zdjęcia, jak wcześniej pisałam, robię głównie dzieciom, i widoki. Pogląd na żywo nie jest niezbędny, choć mile widziany.
Do dyspozycji mam ok. 2500 zł
Mam nadzieję, że napisałam wszystko w miarę jasno i prosto

enter
08-08-2008, 12:39
wziąłbym 350d, ktory spokojnie Tobie wystarczy i za resztę kupił dobre szkło, nie wiem jakie masz teraz obiektywy systemowe

lily.
08-08-2008, 12:40
mam jedynie, kitowy 28-90 mm 1:4-5.6 II podpięty do analoga

levybike
08-08-2008, 12:42
Witam
Skoro live view jest dość niezbędną rzeczą dla ciebie to nie zastanawiaj się i kupuj 450D. Jest to nowe body, moim zdaniem lepsze od swoich poprzedników, zresztą po co się cofać w rozwoju :)

popi
08-08-2008, 12:46
bez live view sie obejdziesz, na poczatrek to wez 350D, i dobre szkielka zakup za reszte pieniedzy...... Body zawsze mozesz zmienic a szkla to inwestycja na cale zycie <lol>

lily.
08-08-2008, 12:52
hm.. a szkła wtedy jakiego do niego dobrać, do moich potrzeb?

levybike: na liev view bardziej zależy tacie niż mi, skoro cały czas robiłam zdjęcia przez wizjer, to i będę mogła robić dale.

levybike
08-08-2008, 13:01
Ok :) tyle, że w wypowiedzi napisane było, że jest rzeczą mile widzianą, a więc ja odebrałem to jako rzecz potrzebną :)

popi
08-08-2008, 13:14
masz 2500 zeta, za 1200 kupisz jak nowe 350D zostaje Ci 1300zlotych. Mozesz kupic 18-55 IS plus 55-250 IS, mozesz kupic tamrona 17-50 2.8, mozesz w USA kupic 17-40 4L... rozne sa mozliwosci, na poczatek ta pierwsza mozliwosc uwazam jest O.K.

gofer
18-08-2008, 11:45
Witam
Po baaaaaardzo dluuuuuugiej przerwie znow sie odzywam

Do tej pory uzywam analogowego EOS 50e z kitowym obiektywem do tego mam Helios - 44 - 4 58mm 1:2 i Arsat M 80-200mm 1:4,5 na M42. Zdjecia to przede wszyskim rodzina, troche przyrody. W niedalekiej przyszlosci planuje przejscie na lustrzanke cyfrowa. Mysle o zakupie samego body bo wydaje mi sie ze te szkla mi wystarczaja. Nie wiem w co zainwestowac(~ 1000 PLN)? A moze poczekac = dozbierac kase i kupic cos za wyzsza sume? Na allegro widzalem 300D z softem 10D, o co chodzi?

PZDR

aptur
18-08-2008, 12:04
Witam
Po baaaaaardzo dluuuuuugiej przerwie znow sie odzywam

Na allegro widzalem 300D z softem 10D, o co chodzi?

PZDR

Chodzi o patent który w 300D odblokował funkcje z 10D.
Osobiście 300D to bym sobie darował. Poszukaj jakiegoś 350D lub 400D. Jak chcesz większy gabarytowo sprzęt to poszukaj niezajechanego 10D lub 20D. Najlepiej chyba za ten 1000-1200 kupić 20D.

Slider
04-09-2008, 15:56
Witam wszystkich zgromadzonych. podobnie jak wiele osób ostatnimi czasy, tak i mnie wpadł do głowy pomysł zakupu lustra. Jako nowy uzytkownik tego forum, niemogący podjąć decyzji, jestem zmuszony (chcac nie chcąc) zadać Wam to samo, lakoniczne, powtarzajace się echem w lesie od wielu lat pytanie: co kupić?:roll: jesli chodzi o to co fotografuję (albo raczej co staram się fotografować) to pytanie nie jest proste, a to z tego powodu, że nie mam określonego fachu.. jak kazdy amator staram sie fotografować wszystko i po trochu. co do budzetu; to na wstępie ok 3500zł. narazie myslałem o zakupie amatorskiego korpusu (450d, 1000d) i zainwestoać w dwa szkla (standard + tele) w myśl zasady, że najwyzej w hierarchii foto plasuje sie fotograf, potem obiektyw i na koniec body. co do podstawowych szkieł tez juz mam pewne typy, ale narazie nie chcialbym niczego sugerować. tak więc jeśli mozna to prosze o odpowiedź. Przy czym mam nadzieje na pewna dyskusję na ten temat, wiec nie zbawiajcie mnie linkami do innych wątków i przeszukiwania całego forum w poszukiwaniu dobrych rad, bo wtedy moja tutejsza egzystencja nie mialaby prawa bytu o czym chyba nie musze mowić:smile:

Kolekcjoner
04-09-2008, 20:01
450D + ..... no tu musisz trochę pomóc. Jaki zakres najbardziej preferujesz? Jakie masz wymagania co do jakości szkła etc?

Jogi
04-09-2008, 20:05
To ja Wam coś powiem :) Na forum jestem nowy i wiedzę o foto mam żadną, od pewnego czasu gdy urodziła mi się myśl zakupu lustra, zacząłem przeszukiwać to forum, jak i nikona (tylko te 2 firmy brałem pod uwagę). Czytałem, czytałem, czytałem, zdobywałem podstawową wiedzę, i doszedłem do wniosku, że zakup amatorskiego lustra marki Canon, Nikon itp. to będzie zawsze dobry zakup. Wystarczy trochę poszukać na forum, zobaczyć co doświadczone osoby proponują, tym bardziej, że często są to te same modele aparatów. 300D, 350, 400 , 450D...nic nowego nikt nie pisze...w kółko te same modele, każdy chwali swoje.
I tak o to będąc w Cerfurze na zakupach spożywczych:) w tymże właśnie sklepie w sekundę podjąłem decyzję, że kupię 450D, który przepięknie uśmiechał się zza sklepowej lady:) I z aparatu jestem zadowolony, z fotek nie , ale to już inna bajka bo jestem kosmicznym amatorem. Nie kupiłem go w fotojokerze, vobisie itp. tylko na hali w cefurze. Nawet nie wiedziałem, że tak skończy się podróż po ziemniaki itp :) Tak więc cokolwiek nie kupicie z działu amatorskich lustrzanek, takich firm jak Canon czy Nikon , to będzie to raczej dobre. Tym bardziej, że jako amatorzy nawet w połowie na początku nie wykorzystacie ich możliwości, a do nauki to i tak za dużo jak na start. Oczywiście to tylko moje zdanie. Pozdrawiam

Slider
04-09-2008, 21:28
I tak o to będąc w Cerfurze na zakupach spożywczych w tymże właśnie sklepie w sekundę podjąłem decyzję, że kupię 450D, który przepięknie uśmiechał się zza sklepowej lady I z aparatu jestem zadowolony, z fotek nie , ale to już inna bajka bo jestem kosmicznym amatorem. Nie kupiłem go w fotojokerze, vobisie itp. tylko na hali w cefurze. Nawet nie wiedziałem, że tak skończy się podróż po ziemniaki itp

No to naprawde udany zakup:D nie, żebym miał coś do carrefourów, ale wystrzegam sie zakupow tego typu w takich sklepach;-) może to srodki ostroznosci, może przesądy, bo czasami w renomowanych sklepach tez mozna wpaść na minę, ot np jesli sprzedawca "ma misję" sprzedania Ci danego modelu, nie zważając kompletnie na to, co mowisz, tak jak bylo ze mną, ale to tez długa historia i niespecjalnie chce mi sie ja rozwijać w tym poście, może innym razem;-) Ale jak już przy tym jesteśmy, to sie pochwal za ile kupiłeś to cudo? zobaczymy jak cena ma sie do jakości, ale to oczywiscie po tym jak zdecydujesz sie coś więcej o tym napisać. pzdr;-)

Jogi
05-09-2008, 00:54
Slider to naturalne, że logiczne wydaje się kupienie czegoś u kogoś kto sprzedaje tylko to, powinien się na tym znać itp. Sam się nie raz nad tym zastanawiałem, ale wychodzę z założenia, że to ten sam sprzęt. Odpukać, coś się stanie - odsyłają do tego samego serwisu. Czy zakup udany? Normalny, taki sam jak w każdym innym sklepie, jeszcze działa. Hmmm, chcąc nie chcąc zgodzę się z Tobą, że mimo wszystko pewniej czułbym się kupując w profesjonalnym sklepie, wiesz...ta świadomość ...:) i rozumiem Twoją ostrożność przed zakupami w marketach. Nawet ponoć specjaliści śmieją się jak ktoś kupuje tv w Realu, komputer w Auchanie..... i pewnie lustrzankę w Cerfurze :) Spływa to po mnie, dopóki działa nie będę narzekał nawet jakby była z rynku.
Co do ceny to kosztowała mnie 2299 zł. Dużo? Mało? Nie wiem, nie kojarzę cen z innych sklepów na tamten dzień, to był pełen spontan :) A jak się ma cena do jakości ? Tak jak pisałem wcześniej, jestem amatorem i to mój pierwszy kontakt z lustrzanką, nie wiem jak prezentują się inne popularne modele, niektórzy narzekają na to jak leży w dłoni, na rozmieszczenie przycisków itp. Jak dla mnie to lustro leży w dłoni idealnie, a do przycisków się dostosowałem, nie miałem już zbytnio wyboru :) No i porównania. Specyfikacje sprzętu znajdziesz sobie bez problemu, według mnie nic się specjalnie nie wyróżnia w tej cenie. Ilość pixeli? Wielkość lcd? Eeee....takie pierdoły. Nie o to w tym chodzi. Bardziej boli mnie niewiedza o sztuce fotografii, ale to całkiem inny temat. Jak widać z prezentacji zdjęć robionych 450D, nawet te z kita nie są najgorsze, przynajmniej mnie jeszcze satysfakcjonują, i pewnie minie dużo czasu zanim sam wykorzystam możliwości tego kitowego słoiczka, i osiągnę jakiś tam poziom.
Pozdrawiam

Slider
05-09-2008, 16:14
Co do ceny to kosztowała mnie 2299 zł. Dużo? Mało? Nie wiem, nie kojarzę cen z innych sklepów na tamten dzień, to był pełen spontan :smile:

No to żes chłopie przepłacił;) oczywiscie niedużo, ale biorac pod uwagę, że w sklepach jak to nazywasz "pro" można go kupić w podobnej cenie a nawet niższej, to nie nazwałbym tego "okazją";-) ale jak mowią, miłość jest ślepa, a najlepsza to ta, ktorą opisałeś w poprzednim poście, czyli od pierwszego wejrzenia:D tak więc abstrachujac od wszystkich statystyk i zdrowego rozsadku i tak gratuluje zakupu,bo zapewne będziesz z niego długo zadowolony;-)

Co do sklepu w którym owych zakupów ja miałbym dokonywać, to nie mówię tutaj o wąsko specjalizujacych sie sklepach foto, ale takich ogólnych w których jest dostęp do elektroniki wszelkiego typu; Media Markt, RTV AGD itp.. w takim właśnie miejscu spotkałem takiego ekspedienta "z misją". zabawa polegała na tym, że kręciłem sie w dziale zaawansowanych kompaktów i wygladałem na czlowieka, ktory nie wie co wybrać.. długo nie trzeba bylo czekać, bo ów bardzo miły pan podszedł do mnie i zadał mi to samo pytanie ktorego (chcąc nie chcąc) się spodziewalem A jak!:D pytanie brzmialo: czy w czymś pomóc?8-) ja mu okreslilem dokładnie moje rozterki, powiedziałem że się interesuje dwoma modelami (jeden byl chyba za 999zł, drugi za 1299zl) tym drugim byl akurat Canon S5 IS o ile dobrze pamietam. Przy czym bardzo zwracalem jego uwage na cene, bo sugerowałem mu nawet, że lepszy bedzie ten pierwszy i nie warto dawac trzech stów za Canona.. On oczywiście miał to gdzieś co mu mowiłem i zaproponował mi coś innego.. zgadnij co? Fujifilm S9600. co z tego, że kosztował prawie 2000 i nawet mnie nie interesował.. Facet mial w sklepie flagowy model i musial go sprzedać; taka polityka;) wiec skoro zauważyłem, że z gosciem jest cos nie tak, dałem mu pole do popisu przy lustrach, bo skoro mnie wciąga w takie ceny, to zobaczymy co teraz zrobi.. wiec zaczynam mu gadac o niewygórowanych preferencjach, to tamto, żeby byl tani itp itd.. Spodziewałem sie czegoś w stylu Nikona d40, Sony Alpha 100, ktoregoś z Olympusów.. Nie! on mi proponuje Nikona d80 (aparat za 3500zł komuś, kto minutę wcześniej stał przy kompaktach i rozczulał sie nad trzema stówkami) już widzę, że jest źle! wiem, że facet jest ustawiony i dalej niż za Nikona z nim nie wyjdę, więc zaczynam mu gadać, o stabilizacjach matrycy w Sonych, Olkach, Pentaksach, że za Nikona w szkłach trzeba dopłacać, o trybie LV w amatorskich korpusach w/w firm, bo Nikon oczywiscie tego nie ma, ale co tam, ważne, że firma znana i nie ma takiego plastiku jak Canon.. oczywiscie po niedużej dopłacie mielibysmy 20d, 30d, 40d z korpusem ze stopu magnezu, ale na ten argument sprzedawca wyjechal z grubej rury i mi przywalił Nikonem D300..:D trochę żałuje, że nie pociagnąłem tematu dalej, bo facetowi by sie już korpusy skonczyły, a ja mialbym kilka modeli profesjonalnych;) Niestety gośc robil sie juz fioletowy, wiec spasowałem;) Z perspektywy czasu wiem, że nie była to najlepsza sprzeczka na modele, ale sprzedawca zapatrzony w jedna marke nie polecilby mi nic dobrego:smile: Sorki za tak dlugi esej, ale jest to dość ciekawa historia "ku przestrodze". co do postów to ja nie ide na ilość, ale na jakość;)8-)

raaf
05-09-2008, 21:27
No to żes chłopie przepłacił;)

Kolega wyżej napisał że zakup był spontaniczny, tak więc różnica w cenie o której jak pisze "nawet nie kojarzy" jest nieważna. Gratuluję zakupu i udanych zdjęć życzę :)

Slider
05-09-2008, 22:16
Ależ naturalnie;-) ja wcale nikomu nie wytykam, że dodał parę groszy na aparat, służę tylko dobrą radą. Jeśli użytkowanie i robienie zdjęć będzie niosło ze soba satysfakcję, to takie zakupy są warte każdych pieniędzy;-) przy okazji dołączam sie do życzeń. Pzdr;-)

Jogi
06-09-2008, 12:25
Slider i Raaf również z 3-city :) Co do tego sprzedawcy....no cóż...jak sam się nie rozejrzysz i nie poznasz tematu to obsługa w sklepie rzadko kiedy dobrze Ci doradzi. Czasem można im wybaczyć, patrząc na półkę np. z tel. komórkowymi których jest ponad 50 :D I weź teraz znaj specyfikacje każdego :)
Dzięki, pozdrawiam

Slider
06-09-2008, 22:25
...jak sam się nie rozejrzysz i nie poznasz tematu to obsługa w sklepie rzadko kiedy dobrze Ci doradzi.

Otóż własnie Cie zaskocze, bo sprzedawca wczesniej był naprawdę bardzo szczery w stosunku do klientów i z tego co podsluchalem to całkiem dobrze im radził.. przestrzegal ich przed elektronicznym VR, IS, OS, czy jak to się w innych firmach nazywa, przestrzegał przed zoomami cyfrowymi, tłumaczyl na czym to wszystko polega, o rozdzielczosciach, szumach, nawet doradzał 70-letniej babci z wnuczką, choć tamta pewnie nie wiedziała w jakim języku ekspedient do niej mowi:smile: w koncu nadszedl moment zeby doradzić mi i taka historia..:smile:

Jogi
07-09-2008, 00:25
A co jest nie tak w VR i IS? Stabilizacja chyba zawsze na + :) ?

Tezet-gdynia
07-09-2008, 00:56
"elektronicznym VR, IS, OS" czyli najczesciej podbicie iso na maxa i odszumienie bardzo agresywnym logarytmem ;)

Slider
07-09-2008, 10:58
"elektronicznym VR, IS, OS" czyli najczesciej podbicie iso na maxa i odszumienie bardzo agresywnym logarytmem ;)

Tak, właśnie;-) Tyle że trochę się zagalopowałem, bo OS to jest Optical Stabilization, a więc elektroniczny OS to jakiś oksymoron:D