PDA

Zobacz pełną wersję : D20 + 50 f/1,8

andy28
27-01-2005, 01:03
Od niedawna posiadam D20. Generalnie zacząłem dopiero działac na cyfrowej lustrzance. Zakupiłem 50-tke f1.8 Canona. Zdjęcia które zrobiłem na nim nie są dla mnie zadowalające. Oczywiście szwankuje ostrość. Co może byc powodem sprzet czy moj brak umiejetności :twisted: Zdjęcia robione były z priorytetem przesłony. Co powinienem zrobić :?: Wcześniej fociłem Olympusem C5050 i zdjęcia były ok. Zwracam sie do fachowców o pomoc :!: :!:

djtermoz
27-01-2005, 01:14
hmm, trudno powiedziec tak nie majac wgladu w zdjecia. moze moglbys gdzies wrzucic w sieci jakies przykladowe fotki (w powiekszeniu 100% albo przynajmniej wycinki zdjecia ze srodka i rogu kadru). przyczyn moze byc kilka:
- wadliwy obiektyw
- wadliwe body (back/front focus)
- zle dobrany punkt ostrosci w polaczeniu z ktoryms z powyzszych

widze ze masz tez tamrona - jak dziala korpus z tym obiektywem. sa problemy? jesli nie to wychodzi na to ze trafiles pechowo na wadliwa 50-tke.

proponowalbym wycieczke do sklepu, podpiecie drugiej 50-tki i porownanie czy sa te same problemy.

akustyk
27-01-2005, 01:16
a moze po prostu chodzi o to, ze zdjecia z cyfrowego lustra trzeba wyostrzyc? bo standardowo sa miekkie i dopiero po odpowiednim potraktowaniu wychodza na jaw wszystkie szczegoly obrazu

andy28
27-01-2005, 01:33
Jezeli o Tamrona to tak testowałem go w teatrze podczas występu Maćka Sztura :D
Sa na mojej stronie http://www.max.uni.opole.pl/~adek/gallery/list.php?exhibition=19
Trochę je ostrzyłem w PS. Pozostałe zdjęcia to olympus. D20 robione są zdjęcia w galerii KABARETY. Spójżcie na nie. Te bliskie (twarze Ani m,ru mru) robiłem własnie 50 tką i tu uciekała mi ostrość. Popztrzcie na to okiem fachowców. Please !!!!

[ Dodano: 26-01-2005 ]
Jestem początkujący. :D I liczę na Waszą pomoc nie tylko w tej pierwszej kwesti ale tez innych. Bardzo mnie to wciagnęlo. D20 daje dużo możliwości. Ja chcialbym to wykorzystywć i zwyczajnie robic dobre zdjęcia. Bede wdzięczny za pomoc. Niestety na kilka dni wyjeżdzam. Na forum wrócę w sobote :) Pozdrawiam wszystkich :!:

p13ka
27-01-2005, 09:53
Sa na mojej stronie http://www.max.uni.opole.pl/~adek/gallery/list.php?exhibition=19
Trochę je ostrzyłem w PS. Pozostałe zdjęcia to olympus. D20 robione są zdjęcia w galerii KABARETY. Spójżcie na nie. Te bliskie (twarze Ani m,ru mru) robiłem własnie 50 tką i tu uciekała mi ostrość. Popztrzcie na to okiem fachowców. Please !!!!

Też ostatnio zrobiłem parę fotek "Ani mru mru" (http://republika.pl/p13ka/animrumru/) ale niestety z miejsca dla publiczności (dalszy rząd :( ). Tu widzę, że miałeś możliwość focenia ze sceny i chyba w kuluarach. Zazdroszczę :)
(Ani mru mru 11 super złapane :o )
Ale do rzeczy. Otóż koniecznie musisz wrzucić gdzieś wybrane zdjęcie (kilka zdjęć) lub jego crop w full size, tak jak proponuje djtermoz, z dołączonym EXIF. Natomiast w Twojej galerii, dymek pojawiający po najechaniu kursorem na każdą miniaturkę pokazuje, że w robocie był 70-200 z ISO800 :roll:
Z doświadczenia powiem, że z 50-tką trzeba uważać, szczególnie gdy robi się fotkę na dużej przysłonie (mała wartość). Łatwo można wypaść z DOF a szczególnie przy przekadrowywaniu po złapaniu ostrości. Proponuję też, żebyś porobił kilka fotek testując AF (statyw, mirror lockup itd.) na okoliczność FF/BF.

Jurek Plieth
27-01-2005, 10:30
Bardzo mocno generalizując - amatorskie dSLR nie sprawdzają się jeśli idzie o AF w wypadku trudnych warunków oświetleniowych i/lub scen mało kontrastowych. Jak jest w przypadku korpusów wybitnie profesjonalnych, jak 1D itp. nie wiem, bo nie miałem przyjemności ich używać. W związku z tym rozsądniej jest przejść na MF i ostrzyć ręcznie. Co nie jest proste z powodu stosunkowo małych i stosunkowo ciemnych matówek, na dodatek pozbawionych rastra itp. :cry:

p100
27-01-2005, 14:07
Dokladnie mam to samo. Uzywam 300d i 50 1,8 edycja I. Wydaje mi sie ze zdiecia, ktore robie czasem sa nieostre. Niebardzo wiem od czego to zalezy. Dzis robilem testy fotografujac linijke ze statywu, w odleglosci ok 40cm, w celu sprawdzenia B/F focusa z roznymi warosciami przyslony i ISO. WYNIK: ostrzy w punkt, nie ma B/F focusa. Przy przyslonie 1,8 glebia ostrosci jest ponizej 1cm, przy 8 glebia zwieksza sie do ok 2,5cm, wiec to moze byc powod nieostrosci zdiec szczegolnie robionych z bliskiej odleglosci. Zdiecia robione w wiekszej odleglosci automatycznie maja wieksza glebie przy tych samych wartosciach przyslony, ale ciagle sa to wartosi male. :roll: Wniosek jest taki, ze obiektyw ten trzeba bardzo dobrze poznac zeby robic nim dobre zdiecia. Ja wykonalem nim okolo 1000 fot i czasem zaskauje mnie strasznie marny rezultat pomimo, ze wydaje mi sie ze juz go troche rozgryzlem. Jedyna zaleta tego obiektywu jest swiatlo i dlatego go jeszcze nie sprzedalem, bo jakos zdiec czesto wydaje sie gorsza nawet od kitowego 18-55 EFS. :shock: Swoja droga jestem ciekaw czy pojawia sie jacys inni uzytkownicy 50, ktorym ten obiektyw sprawia problemy? :?:

Vitez
27-01-2005, 15:52
1. Ustawic lapanie AF na One shot (instrukcja)
2. Ustawic punkt ostrosci tylko na centralny a nie automatyczny wybor (instrukcja)
3. Wbrew wczesniejszym poradom - nie ostrzyc recznie w ciemnych warunkach - zbyt ciemna matowka, szczegolnie dla kogos kto z kompaktu cyfrowego sie przesiadl :roll:
4. uwazac na Glebie Ostrosci (kazdy kurs czy ksiazka foto o tym traktuje - linki znajdziesz w podforum "Technika robienia zdjec" )
5. Uzyc zewnetrznej lampy blyskowej do wspomagania AF - w teatrach/na koncertach najlepiej ustawiajac Custom Function odnosnie tej opcji na Emits/Does not fire (wspomaga AF a nie blyska - vide instrukcja).

Dopiero z tak przygotowanym sprzetem - wysokie iso, otwarta przyslona i lecim - jesli przy takich ustawieniach a w podobnie trudnych warunkach nadal wiekszosc zdjec niezbyt ostra (nawet po wyostrzeniu - najczesciej ostra nie tam gdzie chcesz np jestes pewien ze ostrzyles na oko a ono nie bedzie ostre) - to sprobuj/porownaj z innym szklem oraz z wszystkimi szklami zrob test na BF/FF (back focusing/front focusing ).

Jurek Plieth
27-01-2005, 16:12
3. Wbrew wczesniejszym poradom - nie ostrzyc recznie w ciemnych warunkach - zbyt ciemna matowka, szczegolnie dla kogos kto z kompaktu cyfrowego sie przesiadl :roll:
No to jeszcze tylko bądź uprzejmy dodać co robić, jeśli w tych warunkach:
a) AF w ogóle nie łapie,
b) AF fałszuje.
?

sv
27-01-2005, 17:08
Zakupiłem 50-tke f1.8 Canona. Zdjęcia które zrobiłem na nim nie są dla mnie zadowalające.

Ten objektyw jest ostry od f4 (przy 1,8 - zapomnij). Testując ostrość ustaw objektyw na statywie i zrób fotę przy iso 100 i minimum f4.

DarekSzu
27-01-2005, 19:11
50 mm wer I jest ostry już od 1,8 !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sprawdzałem i choć głębia wybitnie mała to ostrość powalająca. Niegdy od wykalibrowania body nie miałem problemu z tym obiektywem. Dodam, że nigdy nie pracuję na automatyvcznym wyborze punktu AF a tylko na centralnym. 10D na którym pracuję ma bardzo dobry AF nawet przy niezbyt dobrym oświetleniu jakie mam np w studio przy pilotującym świetle.

sv
27-01-2005, 22:07
50 mm wer I jest ostry już od 1,8 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Miałem tylko wersję II i przy 1,8 nie był to rekord świata (50/1,4 też zreszta przy pełnej dziurze nie zachwyca).

Cychol
27-01-2005, 22:17
Miałem tylko wersję II i przy 1,8 nie był to rekord świata (50/1,4 też zreszta przy pełnej dziurze nie zachwyca).

Pamiętaj, że 50 MkII to obiektyw za niecałe 400zł, i jak na tę klasę to wg mnie cudo ostrzenia (mimo, że silnik jest głośny i powolny) i jakości zdjęć. Faktem jest, że tym obiektywem przy przesłonie 1,8 i 2 trzeba umieć robić ostre zdjęcia :D

sv
27-01-2005, 22:40
Pamiętaj, że 50 MkII to obiektyw za niecałe 400zł, i jak na tę klasę to wg mnie cudo ostrzenia (mimo, że silnik jest głośny i powolny) i jakości zdjęć. Faktem jest, że tym obiektywem przy przesłonie 1,8 i 2 trzeba umieć robić ostre zdjęcia

Wiem, że za tą kasę to rekord świata. Widziałem foty z 1ds robione z tym objektywem i były super (przy 5,6). Ciekaw jestem jak Ty robisz ostre zdjęcia przy 1,8? a może nie do końca to samo rozumiemy przez "ostre zdjęcie" :)

Cychol
27-01-2005, 22:54
Jeżeli odległość do fotografowanego przedmiotu wynosi 3-4m, to przy przesłonie 1,8, głębia ostrości ma jakieś 2-3 cm, a więc robiąc portret nie można się spodziewać, że czubek nosa będzie ostry; jeżeli ostrość jest ustawiona na oko i odwrotnie :) i chodzi mi o to, że po prostu trzeba wiedzieć, że ten obiektyw tak ma :D

sv
27-01-2005, 23:01
Jeżeli odległość do fotografowanego przedmiotu wynosi 3-4m, to przy przesłonie 1,8, głębia ostrości ma jakieś 2-3 cm,
piszesz rzeczy oczywiste. zakładam, że ostrość została ustawiona w obszarze głębi ostrości. twierdzę jednak, że 50/1,8 przy 1,8 nie zrobi ostrego zdjęcia (ale jak napisałem wcześniej, ocena ostrości może być sprawą indywidualną :D )

tpop
27-01-2005, 23:07
Cychol jesli bylaby taka mozliwosc to bylbym wdzieczny gdybys mogl zaprezentowac ostrą fotke z 50tki II przy 1.8.

p13ka
27-01-2005, 23:13
50 mm wer I jest ostry już od 1,8 !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sprawdzałem i choć głębia wybitnie mała to ostrość powalająca.

Przyłączam się! DarekSzu czy mógłbyś pokazać ostrą (w Twojej ocenie) fotkę, zrobioną 50 f/1.8 Mk I przy przysłonie f/1.8? Również będę wdzięczny :)

Cychol
27-01-2005, 23:32
OK - jutro zrobię :D

djtermoz
27-01-2005, 23:50
co prawda nie mam 50mm f/1.8 tylko f/1.4 ale co powiecie na to: (uwaga - 1.1MB!)

statek Wikingow (http://www2.bc.edu/~rybczyns/photos/3493-Viking_ship_model.jpg)

czy to jest ostre? (oczywiscie w granicach DOF czyli gdzies srodek burty, dziob lodzi i top masztu)

ISO 400, 1/50 sek., f/1.4

Jac
28-01-2005, 00:47
wyniki testow.. ewentualnie jutro wrzuce 100% cropy dla niedowiarkow
50mm MKI:
1.8 lekkie mydelko :cry:
2.0 jest ostro :)
2.2 zyleta :D

Cychol
28-01-2005, 00:52

słowo "crop" znaczy obcięcie, czyli 100% crop - to jest wszystko obcięte, to znaczy, że nie wrzucisz nic? :lol:

p13ka
28-01-2005, 09:02
50mm MKI:
1.8 lekkie mydelko :cry:
...

Jeżeli o mnie chodzi to niewiarę mam do ostrych fotek właśnie tylko przy f/1.8 i f/1.4 (w zależności od rodzaju 50-tki). Tak więc dla mnie nie jest zaskoczeniem mydełko, o którym wspominasz :)

DarekSzu
28-01-2005, 09:08
OKI dziś po południu wrzucę - zabiorę córkę do studia pstryknę ale nie weim jak wy to robicie, że tu się wam pokazują zdjęcia. Dam najwyżej odnośnik do strony ale wytnę prawie całość zdjęcia tak by nie zmniejszająć fotki pokazać ostrość. I tak pewnie zajmnie z 6 MB :) Standartowo zdjęcia u mnie zajmują 36 mb..... więc trochę wytnę. Zamieszczony plik bedzie tiff bez obróbek wyostrzen itp. Ale teraz zmykam do W-wy bo mi się syn urodził w poniedziałek a nadal w szpitalu z żoną. Córkę muszę wysłać do przedszkola ..... ui mam nadzieję, że wieczorkiem znajdę chwilkę by wysłać fotkę. Jak nie to będzie jutro rano.

Jurek Plieth
28-01-2005, 10:02
co prawda nie mam 50mm f/1.8 tylko f/1.4 ale co powiecie na to: (uwaga - 1.1MB!)
Musisz wybrać do testu obiekt bardziej płaski :wink: Tu masz tak małą głębię ostrości, że jakości odwzorowania nie ocenisz :cry:

DarekSzu
28-01-2005, 10:23
NIe mogę wrzucić fotek na mój serwer - może do południa go uruchomią. Kiedyś zrobiłem zaraz po zakupie obiektywu http://www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=12604 tę fotke ale to jest skan z negatywu o niezbyt dużej rożdzielczosci. Po południu jak powiedziałem wrzucę. Zdjecia już wykonałem na szybko. Czas to 1/400 s, pełan dziura również będzie fotka na pełnej dziurze 17-40 - fotografowałem swoją dłoń a raczej jej wierzch .... :) Tak tylko do testu na szybko.

Cychol
28-01-2005, 12:18
No to proszę:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://homepage.mac.com/krzych.p/.Pictures/CRW_0231_srodek.jpg)
To środek kadru. Możecie jeszcze zobaczyć całość JPG (http://homepage.mac.com/krzych.p/.Pictures/CRW_0231.jpg), albo RAW (http://homepage.mac.com/krzych.p/.Pictures/CRW_0231.CRW), acha ostrzone było na "SKI" :lol:

muflon
28-01-2005, 14:03
No to proszę: (..)
No i dobrze Ci pisali :) Owszem, jest nieźle, ale te fotki ostre nie są - nawet w centrum (napisy).

Cychol
28-01-2005, 15:39
No i dobrze Ci pisali :) Owszem, jest nieźle, ale te fotki ostre nie są - nawet w centrum (napisy).

:lol: nie bądźmy onanistami sprzętowymi :mrgreen: wiem, że przy 2,8 jest ostrzej, ale uważam, że za niecałe 400 zł jest to zupełnie wystarczające :lol:

muflon
28-01-2005, 15:59
:lol: nie bądźmy onanistami sprzętowymi :mrgreen: wiem, że przy 2,8 jest ostrzej, ale uważam, że za niecałe 400 zł jest to zupełnie wystarczające :lol:
Ależ ja nic innego nie twierdzę :)

djtermoz
28-01-2005, 16:27
Musisz wybrać do testu obiekt bardziej płaski :wink: Tu masz tak małą głębię ostrości, że jakości odwzorowania nie ocenisz :cry:

Tez prawda... Dobra to zapomnijmy o tym zdjeciu. Wywalilem je z serwera. Rzeczywiscie kawalek burty lodzi to troche malo zeby myslec nad ostroscia calosci...

DarekSzu
28-01-2005, 16:48
Obie fotki na pełnej dziurze - mogło by być lepiej ale to bardzo dobre rezultaty. Przymknięcie przesłony o 2 działki daje żyletki :) http://www.robert.art.pl/szubinski/modules.php?set_albumName=album07&op=modload&name= gallery&file=index&include=view_album.php

Vitez
28-01-2005, 16:52
No to jeszcze tylko bądź uprzejmy dodać co robić, jeśli w tych warunkach:
a) AF w ogóle nie łapie,
b) AF fałszuje.
?

Napisalem w punkcie 5.
Jesli AF nadal nie wyrabia lub ktos nie ma lampy zewnetrznej - to robic testy na FF/BF w dobrych warunkach oswietleniowych :roll: .

Jurek Plieth
29-01-2005, 08:58
Napisalem w punkcie 5.
Jesli AF nadal nie wyrabia lub ktos nie ma lampy zewnetrznej - to robic testy na FF/BF w dobrych warunkach oswietleniowych :roll: .
Obawiam się, że nie zastanowiłeś się dobrze w momencie naciskania klawisza Enter. Albo nie wiesz co piszesz, jedno z dwojga - sam wybieraj :wink:

Vitez
29-01-2005, 23:55
Obawiam sie ze po prostu nie zrozumiales i czepiasz sie dla zasady :roll: .

Jurek Plieth
30-01-2005, 23:53
Obawiam sie ze po prostu nie zrozumiales i czepiasz sie dla zasady :roll: .
Nieprawda! Z Twoich słów można wyciągnąć wniosek, że aparat powinien ostrzyć prawidłowo w nieomal każdych warunkach oświetleniowych. Co jest nieprawdą - wystarczy zaglądnąć do danych technicznych aparatu.
Jeśli już nie ostrzy, to Twoim zdaniem wystarczy wykorzystać lampę błyskową. Co znowu jest nieprawdą, bo:
a) zasięg wspomagania lampą nie jest nieograniczony,
b) są miejsca, gdzie po prostu z lampą Cię nie wpuszczą, nawet jeśli będziesz przysięgał, że to gadżet i, że jej nie włączysz!

Vitez
31-01-2005, 00:39
Ano niestety nie zrozumiales :roll: :? .
Ty gdybasz, ja podaje porady ogolne. Nigdy nie wejdziemy w ta sama faze :roll: .

Vitez
01-02-2005, 14:44
Post TomekD byl nie na temat zdecydowanie i zduplikowany wiec poszedl sobie do Krainy Wiecznych Łowów ;) .
Szkoda ze inny Moderator nie wywiazal sie ze swoich obowiazkow mimo ze odwiedzil watek :?