Zobacz pełną wersję : Czy grip ma mozliwosc montazu na statywie?
Witam ponownie (jakies pol roku po zarejestrowaniu sie na forum :mrgreen: ),
pytanie moze lamerskie.... ale szukam szukam i nie moge dotrzec ... czy po montazu Gripa istnieje mozliwosc zamontowania aparatu na statywie? Czy grip ma gwint?
I druga sprawa: czy dobrze rozumiem, ze montaz gripa to koniecznosc demontazu oryginalnej klapki przytrzymujacej baterie w aparacie? Bardzo to skomplikowane jest? W instrukcji mojego 350D nie znalazlem info o demontazu tej klapki... :roll:
Sory za lamerskie pytanie, ale nie dotarlem do takich odpowiedzi choc przeszukalem troche forum i juz mam jakies zdanie w kwestii oryginal gripa a "zamiennik" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
DoMiNiQuE
30-01-2007, 13:15
Tak, ma.
pytanie moze lamerskie.... ale szukam szukam i nie moge dotrzec ... czy po montazu Gripa istnieje mozliwosc zamontowania aparatu na statywie? Czy grip ma gwint?
I druga sprawa: czy dobrze rozumiem, ze montaz gripa to koniecznosc demontazu oryginalnej klapki przytrzymujacej baterie w aparacie? Bardzo to skomplikowane jest? W instrukcji mojego 350D nie znalazlem info o demontazu tej klapki... :roll:
Sory za lamerskie pytanie, ale nie dotarlem do takich odpowiedzi choc przeszukalem troche forum i juz mam jakies zdanie w kwestii oryginal gripa a "zamiennik" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
koledzy już napisali, że z zamontowaniem nie ma problemu, a co do klapki na baterie to bardzo prosta sprawa, jest tam taki malutki "dinks" który przesuwając w jedną stronę cała klapka wyskakuje, nie pamiętam dokładnie ale chyba w instrukcji gripa jest to rozrysowane. pozdrawiam
Jeżeli kupisz oryginalny grip do 350-tki to tam jest instrukcja jak zdemontować klapkę. Operacja dziecinnie prosta.
OK Dzieki piekne za info :D
Potwierdzam informacje przekazane przez kolegow - jest mozliwosc zamocowania do statywu.
Dla potwierdzenia tego zdjecia:
http://slrsite.com/gallery/d/1635-2/bottom.jpg
EDIT:
tato: tylko najwazniejsze, zeby pozniej nie zgubic ;)
rysiaczek
30-01-2007, 13:30
tak, ma:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
a demontaz klapki na baterie jest banalnie latwy - ot wyjecie jednego teleskopu - kilka sekund. Na wymontowana klapke jest miejsce wewnatrz grip'a, co by jej nie zgubic
EDIT: buehehe tak to jest, jak sie czyta nowe watki po kilku minutach od ich wyswietlenia na ekranie (tab'y) - dziesiec odpowiedzi w kilka minut:mrgreen:
Od siebie dodam, że taki zestaw traci nieco na sztywności. Zwykle nie jest to problemem. Ale w przypadku cięższych szkieł nie posiadających mocowania statywowego, może być trochę za "elastycznie" i wtedy lepiej odpiąć gripa i mocować do statywu sam korpus.
DoMiNiQuE
30-01-2007, 14:06
Ale w przypadku cięższych szkieł nie posiadających mocowania statywowego, może być trochę za "elastycznie" i wtedy lepiej odpiąć gripa i mocować do statywu sam korpus.
A jeszcze lepiej dokupic mocowanie statywowe ;)
Kolekcjoner
30-01-2007, 23:21
A jeszcze lepiej dokupic mocowanie statywowe ;)
Zdecydowanie. Zwłaszcza że mocowanie statywowe w gripie (nawet orginalnym) nie budzi mojego zaufania.