Zobacz pełną wersję : Adapter Canon EOS / Minolta
Jak w temacie, spotkał się ktoś z takim rozwiązaniem?
Adapter do szkieł z mocwaniem minolty do zamocowania w EOS?
hejo
www.ebay.com
prawde Ci powie zupelnie jak Cyganka, a mi powiedział że na 99% nie ma takiego adaptera .
Tomasz1972
29-01-2007, 23:34
Brak możliwości takiego rozwiązania . Minolty mają AF na "śrubokręt" z silnikiem w body , canony elektryczny z silnikiem w obiektywie .
Hej Hroopek! Kiedyś też szukałem takiego adaptera. Mam kilka kilka fajnych szkieł do minolty. Przeglądając dogłębnie allegro i różne oferty sklepów on-line to tylko chyba Raysfoto (http://www.raysfoto.pl/) oferuje szeroki wybór przeróżnych adapterów. Mimo to adaptera EOS/Minolta nie mają w ofercie i miła Pani powiedziała, że ciężko cośtakiego trafić;(
BTW. wątek bardziej do Osprzęt detykowany/Pozoztałe a nie do Testów Sprzętu.
Jak go tu zobaczyłem to mi się ciepło zrobiło...już myślałem, że go trafiłeś:-(
Brak możliwości takiego rozwiązania . Minolty mają AF na "śrubokręt" z silnikiem w body , canony elektryczny z silnikiem w obiektywie .
chyba nie sądzisz że kolega chciał przenieść AF ?!
raczej chodziło o szkła manualne .... ale może się mylę
mor_feusz
30-01-2007, 17:50
znalazlem cos takiego - raczej nie da rady
http://www.bobatkins.com/photography/eosfaq/manual_focus_EOS.html
Tomasz1972 wyjaśnił sprawę. Kwestia rozwiązania i przeniesienia napędu...
Tak jak niejeden z nas, mam parę obiektywów z bagnetem minolty, bawiłem sie trochę ostatnio, rozkręcając canony i zamieniałem bagnety, w uzyciu była nawet wiertarka bo trzeba było wiercic w bagnetach :) ale za kazdym razem nie bede się tak bawił, poza tym problem z centrowaniem.
Pomyslalem ze jak dorwę gdzieś adapter, to było by super, ale widzę ze pozostaje opylić szkła na allegro...
Szkoda że nie ma, w koncu manualnie tez da sie pracować...
Chyba kupię tokarkę....
M.
...albo wymień Canona na Minoltę ;)
Tomasz1972
31-01-2007, 09:19
...albo wymień Canona na Minoltę ;)
:) Jest na forum kilka , kilkanaście osób które zmieniły system z DYNAXa na EOSa . O zmianie odwrotnej nie słyszałem/czytałem :)
Ja mam i Minoltę i Canona :) Minoltę dla przyjemności a canona do roboty :P Szczerze mówiąc strasznie mi u C brakuje plastyki obrazu niektórych szkiełek minolci :) np. 70-210/4 (szkło, które było w wersji manualnej robione dla Leici) dlatego mam dwa systemy obok siebie.
warewolf
31-01-2007, 15:49
:) Jest na forum kilka , kilkanaście osób które zmieniły system z DYNAXa na EOSa . O zmianie odwrotnej nie słyszałem/czytałem :)
To zajrzyj na forum Minolty. Tam jest paru osobników, którzy zmienili system na Minoltę. :)
Jak w temacie, spotkał się ktoś z takim rozwiązaniem?
Adapter do szkieł z mocwaniem minolty do zamocowania w EOS?
zapytaj tu, moze Ci dorobia :
www.foto-akcesoria.com.pl
FOTO-AKCESORIA
Ryszard Jankowski
20-824 Lublin, ul. Platanowa 26A
fotoakcesoria@tlen.pl
tel. 605 602 608
e-mail: info@foto-akcesoria.com.pl
tenbashi
02-03-2008, 23:22
http://www.allegro.pl/item319803386__adapter_canon_eos_minolta_md_raryta s_.html - znalazłem coś takiego. Napisałem do Pana Ryszarda w tej sprawie, jestem ciekaw co powie.
Pozdrawiam
pawel-foto
03-03-2008, 02:21
http://www.allegro.pl/item319803386__adapter_canon_eos_minolta_md_raryta s_.html - znalazłem coś takiego. Napisałem do Pana Ryszarda w tej sprawie, jestem ciekaw co powie.
Pozdrawiam
Ale chyba ten adapter posiada soczewkę. A to już brzydko pachnie :evil:
michalab
05-03-2008, 20:56
Ja soczewki nie widzę, zresztą chyba nie ma potrzeby. MD ma większą odległość od filmu niż EF z tego co pamiętam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To jest adapter do szkieł MD - czyli manualnych szkieł Minolty nie AF.
Tak jak niejeden z nas, mam parę obiektywów z bagnetem minolty, bawiłem sie trochę ostatnio, rozkręcając canony i zamieniałem bagnety, w uzyciu była nawet wiertarka bo trzeba było wiercic w bagnetach :) ale za kazdym razem nie bede się tak bawił, poza tym problem z centrowaniem.
Pomyslalem ze jak dorwę gdzieś adapter, to było by super, ale widzę ze pozostaje opylić szkła na allegro...
Szkoda że nie ma, w koncu manualnie tez da sie pracować...
Chyba kupię tokarkę....
M.
Po co psuc tyle szkiel. To moze lepiej popsuc jeden aparat EOS. Wymontuj z niego bagnet EOS i sprobuj dostosowac do niego bagnet z jakiegos aparatu minolta.
Na poczatek sprobuj jakis EOS 300D jak masz wiele ciekawych szkiel.
Ja przerobilem kliszaka Eos 50 na bagnet canon-FD bo mam fajne stalki. Chcialem sie przekonac czy po prostu kiedys za kilka lat nie przerobie sobie jakiegos 5D na FD. Lubie te szkla, bo sa male. Uzyskalem praktycznie nieskonczonosc.
Z minolta MD moze byc duuuuzo latwiej bo jej bagnet jej tylko troche cofniety od bagnetu EOS.
fotobaraba
24-06-2013, 14:17
Trochę czasu minęło
Czy ktoś ma doświadzenia z adapterem z dandelionem z soczewką EOS EF / Minolta MD?
Ja używam od powiedzmy tygodnia - na razie jest troche uporczywie odzwyczaić się od AF ale jak już się trafi w punkt to ostrość nieraz lepsza czy f2.8 niż z kilka dekad młodszych obiektywów choćby 50 f1.8, co ciekawe, zwykle przy ustawieniu obiektywu na minimalne ostrzenie.
Korzystam z Eximara 135 2.8 oraz Eximara 35 2.8 - mam też 50 f2 Rokkora ale ten podpiąłem raptem raz, ma bardzo miekki bokeh, aż wręcz za miekki, tło wygląda jak rozmyte w PSie :)
Co do samego adaptera - na brzegach chcąc złapać pole AF trzeba się nieco obeznać tzn gdy np podpinam 135tkę to mam lekki BF przy potwierdzeniu, z kolei na 35 mam FF. Zaznaczam, że to tylko na rogach, centralnie jest w obu przypadkach OK. I nie sądze, by to była wina samego adaptera :) Ogółem fajna sprawa, długo polowałem żeby znaleźć w PL takie cacko poniżej 150zł i udało mi się wyhaczyć za 100zł.
fotobaraba
26-06-2013, 15:02
byłyby fajnie gdyby ktoś wrzucił jakieś sample,
mam zamiar kupić adapter ze względu na rokkor 300mm f4.5; rokkor 200mm f3,5; rokkor 50 f1.4 aby wzbogacić posiadaną szklarnię EF.
wie ktoś ile ten adapter pochłania EV?
zostaje pytanie jak to będzie się zachowywać na body EOS 1N oraz na EOS 20D?