Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kingston 2GB elite pro - dziwne zachowanie

K.Muszkiet
29-01-2007, 22:35
Witam!

Dziś nabyłem kartę jak w tytule i w czasie kilkukrotnego sprawdzania w hdtach - parę razy pojawił się błąd , zawsze na ostatnim etapie testu tj Sequential Read Test, komunikat "Error during test or test cancelled by user". Po zamknięciu okna komunikatu hdtach nie widzi już karty w czytniku, nie widać również karty jako napędu w total commanderze - tzn zostaje litera dysku ale nie można "wejść" na dysk.
Trochę mnie to zdziwiło, karta nowiutka, ostatnie testy z elite pro 1GB i dane elec 1GB XS nie kończyły się takim komunikatem. W czasie sprawdzania w aparacie żadnych problemów, pod zmianie kart w hdtach na 2 pozostałe - brak komunikatów. Czyżbym trafił na uszkodzonego kingstona ??
Proszę o jakieś pomysły mogące to potwierdzić lub wykluczyć, jeśli nic nie wymyśle zapewne pójdę jutro do sklepu oddać, wymienić na nowa lub zamienić za dopłata za pretec 2GB x80. Mam nadzieje że nie każą mi czekać 2 tygodnie na nową kartę... :(

Czytnik Sandisk extreme 3in1.

W trakcie dalszego katowania karty, oprócz Hdtach, dokonywałem zapisu i odczytu w total commander. Tam też dzieją się szopki, a dokładnie przy zapisie i odczycie (powtarza się to raz na kilka razy) z karty zawsze jak pasek stanu dojdzie do 100%, wówczas tak jakby czytnik się zawieszał... Dioda czytnika szybko pulsuje, szybciej niż przy samym odczycie/zapisie. Natomiast przy odczycie z karty ja dojdzie do 100% czasem dzieje się tak, że zostaje na tych 100% i wyskakuje komunikat, że nie może znaleźć określonej ścieżki (plik źródłowy na karcie cf). Po sprawdzeniu w panelu sterowania ->system->sprzet ->m.urządzeń->kontrolery usb znika "masowe urządzenie magazynujące" czyli mój czytnik. Dioda na czytniku świeci światłem stałym
W tej sytuacji nie wiem czy to może czytnik szwankuje, a może ta karta powoduje takie zamieszanie....
Może jutrzejszy dzień podsunie jakieś logiczne rozwiązanie.... :)

Pozdrawiam
KM

adamek
30-01-2007, 01:44
skoro możesz to oddaj. po co masz się stresować. :)

kris6000
30-01-2007, 09:37
Miałem podobny problem z kartą Extreme III 2GB i czytnikiem ednet USB 2.0
Okazało się, że był uszkodzony kabel USB od czytnika (akurat kabel z aparatu jest identyczny).

Pozdrawiam

K.Muszkiet
30-01-2007, 10:43
Witam!

Podczas dzisiejszego sprawdzania karty okazało się, że takie zawieszanie się występuje gdy zgrywam na karte, i zgrywam z karty pojedyńcze pliki dużej pojemności ok 1GB. W przypadku zapisu i odczytu pojedynczych plików ~300-600 mega nie ma problemu z zawieszaniem pod koniec zapisywania. Być może tu tkwi przyczyna?? wiadomo aparat nie zapisuje tak ogromnych plików, ale z drugiej strony jeśliby potraktować kartę jako przenośny pen drive to raczej nie mogą występować takie problemy, gdyż użytkownika raczej interesuje całkowita pojemność, a wątpię żeby były jakieś ograniczenia, co do wielkości pojedynczego pliku...
Co do kabla, sprawdzałem na oryginalnym, na kablu z innego czytnika i na kablu z aparatu.Także kabel raczej nie wchodzi w rachubę.

Pozdrawiam
KM

K.Muszkiet
30-01-2007, 19:05
Witam!

Dziś wymieniłem 2GB elite pro x50 kingstona na 2GB pretec x80. Nie dzieją się już jaja z zawieszaniem kompa po zapisie dużych plików >1GB. Natomiast czasem zdarzy się, że w czasie testu w hdtach wyskakuje taki sam komunikat, jak w kingston "error during test or test cancelled by user". W elite pro 1GB i Dane elec 1GB XS - nigdy to nie wystąpiło. Oprócz tego co najdziwniejsze mniejszy, jest transfer dla pretec'a niż kingston'a :

Hdtach
dane elec ~7/mega sekunde
pretec ~9-10 mega/sekunde
kingston ~14 mega/sekunde

total commander
dane elec ~6mega/sekunde
pretec ~8 mega/sekunde
kingston 10mega/sekunde zapis i 12mega/sekunde odczyt

Teoretycznie x50 powinno być wolniejsze niż x80, ale jak widać jest inaczej. Pretec jest metalowy, nowy ze sklepu. Przeinstalowałem windowsa xp z sp2, mimo to nic się nie zmieniło. Może jednak czytnik robi jaja. Może mi się uda znaleźć kogoś z innym czytnikiem ew kompem, żeby sprawdzić moje karty i czytnik...
Jakoś tak za bardzo się chyba cieszyłem z czytnika i nowej 2 gigowej karty... :(

A może po prostu czytnik sandisk extreme 3in1 nie lubi innych kart, niż sandiskowe.... ??

Pozdrawiam
KM

KMV10
30-01-2007, 21:09
Kiedyś miałem przejścia z kartą Kingstona. Ona jedyna spośród innych włożona do czytnika wieszała komputer. Winny okazał się czytnik - karta działa do dzisiaj bez problemów. Czytnik poszedł do kosza.

pionaj
31-01-2007, 18:48
K.Muszkiet
tez nabyłem wczoraj tą kartę (kingston) i w związku z tym pytanie :lol:
ile GB widzi u Ciebie aparat? bo u mnie 1.8 :roll:

K.Muszkiet
31-01-2007, 19:14
K.Muszkiet
tez nabyłem wczoraj tą kartę (kingston) i w związku z tym pytanie :lol:
ile GB widzi u Ciebie aparat? bo u mnie 1.8 :roll:
300D kingstona widział jako 1.9

Pozdrawiam
K.M.

pionaj
31-01-2007, 20:49
ok dzb
zapytam ile dałeś na te 2GB? ja 120-ścia :-)
pobawię się i sprawdzę potem w HDTachu
na razie żona okupuje lapka a w nim mam czytnik kart;-)

K.Muszkiet
31-01-2007, 22:38
ok dzb
zapytam ile dałeś na te 2GB? ja 120-ścia :-)

Kingstona kupiłem poza allegro w sklepie, kosztował 140zł, nie miałem czasu na zamówienie przez allegro. Jak potestujesz, daj znać jakie transfery osiągniesz na tej karcie w hdtach i np w zapisie i odczycie, w total commanderze lub podobnym programie.

Pozdrawiam
KM

pionaj
01-02-2007, 00:48
test w HDTach 2.70
2GB Kingston Elite Pro
odczyt --6340
zapis -- 6500 i tu czasem zdarzało sie 7000 a raz nawet 9300

1GB Platinum HS
odczyt --6516
zapis --7819

wykonałem kilkanaście testów i nie było żadnych problemów czy przestojów
no chyba za wyjątkien tego że wykasowało mi karty do zera :-)