PDA

Zobacz pełną wersję : czy sigma EF-430st ma fotocele??

marekb
27-01-2007, 12:54
jak w tytule, kumpel ma takę lampe i chce miją dać za grosiki ale nie ma jak sprawdzic czy ma fotocele, może ktos wie??

marekb
12-02-2007, 22:12
bez odzewu...hmm. to może inaczej chciałbym wyzwalać tę lampę (nie ma fotoceli) jakkolwiek albo bezprzewodowo albo przewodowo - TTL -nie działa z cyfrą na sankach szkoda mi jej...;)

może jakiś pomysł...?

KuchateK
12-02-2007, 22:45
Bylo pisac na PW, bo watek mi umknal ;)

Fotoceli nie posiada (to juz wiesz).

Z kostka i przewodem czy radiem oczywiscie bedzie dzialac. Przy kreatywnym izolowaniu stykow powinno sie ja tez dac zmusic do wspomagania i dzialania w manualu na stopce.

marekb
12-02-2007, 23:12
Bylo pisac na PW, bo watek mi umknal ;)

Fotoceli nie posiada (to juz wiesz).

Z kostka i przewodem czy radiem oczywiscie bedzie dzialac. . Kuchatek

ja żem:wink: cienki jak **** węża w tym temacie. chciałem tylko za free albo prawie mieć do namiotu bez cienia drugą lampkę lub na imprezkach lub plenerku jakimś doświetlić najlepiej bezprzewodowo 2-gi plan. I tak:

1. jakiś gadżet(radiowy i nie drogi :)) na sankach co mi wyzwala mają 430ex-tke i w/w sigme

2. 430ex na sankach i cosik co mi wyzwoli w/w sigmę

jak to zrobić i co kupić ??:idea:

KuchateK
13-02-2007, 19:15
1.
Radio i dwa odbiorniki.
Dwie fotocele na drugi blysk.

Jesli chcesz radiowy to radia z funsports kosztuja jakies 200pln plus odbiornik za kolejne 100. Do tego kostki do lamp z allegro za jakies 60pln plus pare groszy na ewentualne przerobki gniazd/wtyczek.

Fotocele beda taniej. Tutaj wiele zalezy od wybranego modelu. Na allegro zacznaja sie od 40pln za ignorujace przedblysk. Mozna dorwac wersje podwojna, ale tutaj zaczna sie kombinacje z ciaganiem przewodow miedzy lampami. Nadal potrzeba tez kostek i przerobek.

Mozesz tez nieco pomieszac. Jedna lampe odpalac radiem badz przewodem, druga fotocela.

2.
Tutaj obedziesz sie sprzetem z pierwszego punktu. Do gniazda synchro w 30D mozesz podpiac radio badz przewod. Mozesz tez wykorzystac fotocele.

marekb
13-02-2007, 19:28
widzę że kombinacji jest wiele..:)

wielkie dzieki KuchateK:)

jeszcze jedno- tylko się nie śmiejcie- do gniazda synchro mogę podpiąć jeden przewód i np dorobić rozdzielke na 2 lampy czy mogę odpalić tylko jedną lampke a drugą np z fotoceli..??

no to zaczynam poszukiwanie badziewi..:)

KuchateK
13-02-2007, 19:53
Mozesz dorobic rozdzielacz, ale czesto lampy sie gryza i odpala tylko jedna... Albo nic.

Pomagaja w tym wypadku rozne uklady elektroniczne. Na przyklad taki:
http://ws.ps.pl/szymwal/synchronizacja_lamp/index.html

marekb
13-02-2007, 20:06
czyli można np. jedną: radiowo, drugą: fotocela....:)

faktycznie chyba najwiekszy problem bedzie (przynajmniej dla mnie:( ) bedzie z przeróbkami końcówek...:)