Zobacz pełną wersję : czy sigma EF-430st ma fotocele??
jak w tytule, kumpel ma takę lampe i chce miją dać za grosiki ale nie ma jak sprawdzic czy ma fotocele, może ktos wie??
bez odzewu...hmm. to może inaczej chciałbym wyzwalać tę lampę (nie ma fotoceli) jakkolwiek albo bezprzewodowo albo przewodowo - TTL -nie działa z cyfrą na sankach szkoda mi jej...;)
może jakiś pomysł...?
KuchateK
12-02-2007, 22:45
Bylo pisac na PW, bo watek mi umknal ;)
Fotoceli nie posiada (to juz wiesz).
Z kostka i przewodem czy radiem oczywiscie bedzie dzialac. Przy kreatywnym izolowaniu stykow powinno sie ja tez dac zmusic do wspomagania i dzialania w manualu na stopce.
Bylo pisac na PW, bo watek mi umknal ;)
Fotoceli nie posiada (to juz wiesz).
Z kostka i przewodem czy radiem oczywiscie bedzie dzialac. . Kuchatek
ja żem:wink: cienki jak **** węża w tym temacie. chciałem tylko za free albo prawie mieć do namiotu bez cienia drugą lampkę lub na imprezkach lub plenerku jakimś doświetlić najlepiej bezprzewodowo 2-gi plan. I tak:
1. jakiś gadżet(radiowy i nie drogi :)) na sankach co mi wyzwala mają 430ex-tke i w/w sigme
2. 430ex na sankach i cosik co mi wyzwoli w/w sigmę
jak to zrobić i co kupić ??:idea:
KuchateK
13-02-2007, 19:15
1.
Radio i dwa odbiorniki.
Dwie fotocele na drugi blysk.
Jesli chcesz radiowy to radia z funsports kosztuja jakies 200pln plus odbiornik za kolejne 100. Do tego kostki do lamp z allegro za jakies 60pln plus pare groszy na ewentualne przerobki gniazd/wtyczek.
Fotocele beda taniej. Tutaj wiele zalezy od wybranego modelu. Na allegro zacznaja sie od 40pln za ignorujace przedblysk. Mozna dorwac wersje podwojna, ale tutaj zaczna sie kombinacje z ciaganiem przewodow miedzy lampami. Nadal potrzeba tez kostek i przerobek.
Mozesz tez nieco pomieszac. Jedna lampe odpalac radiem badz przewodem, druga fotocela.
2.
Tutaj obedziesz sie sprzetem z pierwszego punktu. Do gniazda synchro w 30D mozesz podpiac radio badz przewod. Mozesz tez wykorzystac fotocele.
widzę że kombinacji jest wiele..:)
wielkie dzieki KuchateK:)
jeszcze jedno- tylko się nie śmiejcie- do gniazda synchro mogę podpiąć jeden przewód i np dorobić rozdzielke na 2 lampy czy mogę odpalić tylko jedną lampke a drugą np z fotoceli..??
no to zaczynam poszukiwanie badziewi..:)
KuchateK
13-02-2007, 19:53
Mozesz dorobic rozdzielacz, ale czesto lampy sie gryza i odpala tylko jedna... Albo nic.
Pomagaja w tym wypadku rozne uklady elektroniczne. Na przyklad taki:
http://ws.ps.pl/szymwal/synchronizacja_lamp/index.html
czyli można np. jedną: radiowo, drugą: fotocela....:)
faktycznie chyba najwiekszy problem bedzie (przynajmniej dla mnie:( ) bedzie z przeróbkami końcówek...:)