PDA

Zobacz pełną wersję : EXACTA - czy ktos cos wie ?

andymis
26-01-2007, 21:40
Jestem posiadaczem obiektywu Exacta 28-80 MC - czy ktoś wie cos na temat tego sprzętu - co to za firma i jak wygląda jakościowo. Myśle tez o dołączeniu go zamiast kitowego obiektywu do 400D - co o tym sadzicie ?
Bede wdzięczny za wszelkie informacje
pozdrawiam wszystkich
a.

Kolekcjoner
27-01-2007, 01:28
Jestem posiadaczem obiektywu Exacta 28-80 MC - czy ktoś wie cos na temat tego sprzętu - co to za firma i jak wygląda jakościowo. Myśle tez o dołączeniu go zamiast kitowego obiektywu do 400D - co o tym sadzicie ?
Bede wdzięczny za wszelkie informacje
pozdrawiam wszystkich
a.

To jest prawdopodobnie to samo szkło co cosina (u której jest produkowane), vivitar, soligor. Niestety nic o nim więcej nie potrafię powiedzieć - szukaj tego samego z firm które wymieniłem. Ale z doswiadczenia wiem że rozrzut jakościowy jest spory. Także może być to mocno uzależnione od egzemplarza.

popmart
27-01-2007, 08:36
a jakie to mocowanie posiada ? bo jeśli bagnet exata to można sobie zrobić przycisk do papieru ...

ynse
27-01-2007, 09:43
MC sugeruje mocowanie M42, co oznacza, że do Canonowego body bez przejściówki tego nie podłączysz.

Z tego co wyczytałem na niemieckich forach (google przyjacielem Twoim jest) to ten obiektyw prawie działa i pozwala na robienie prawie zdjęć. A prawie robi wielką róźnicę. Innymi słowy, zamiennik kita to to nie jest, chyba, że interesują Cię "artsy" efekty, ale to już kwestia indywidualnego braku gustu ;).

popmart
27-01-2007, 09:48
imho MC tylko w pewnym sensie sugeruje M42, ja nie słyszalem o szkłach marki exata na m42 ale może się myle ...

po pobieżnym sprawdzeniu może być to zarówno pentax jak i minolta .... również MC !

ynse
27-01-2007, 09:52
Spójrz na Allegro (http://www.allegro.pl/search.php?string=exakta&category=8858&category=8885).

Niewiele w sumie tego, ale jest. Z tego co kojarzę, to Exakta zrezygnowała ze swojego mocowania gdzieś w latach siedemdziesiątych.

jotes25
27-01-2007, 10:04
Podaruj sobie ten obiektyw, kup kita.

jajurek
27-01-2007, 10:27
Osobiście odradzałbym stosowanie tego obiektywu do 400D z wielu względów, których część wymienili już koledzy, a ponadto:
a) po przeliczeniu otrzymujemy zakres 44-128, czyli nie kwalifikuje się jako podstawowy zoom (brak szerokiego kąta);
b) prawdopodobnie jakość optyczna jest problematyczna.
Znam dobrze aparaty Exakta i Exa z lat 70-tych, wtedy jeszcze nikomu nie śniło się o zoomach; to jest prawdopodobnie zupełnie inna firma, ale wiem, że produkuje zoomy z bagnetem K do Pentaxa; czy również z bagnetem EF, to należałoby sprawdzić, osobiście wątpię.

Krzychu
27-01-2007, 11:19
MC sugeruje mocowanie M42, co oznacza, że do Canonowego body bez przejściówki tego nie podłączysz.

MC sugeruje powłoki anty-odblaskowe obiektywu a nie żadne M42...

ynse
27-01-2007, 14:06
MC sugeruje powłoki anty-odblaskowe obiektywu a nie żadne M42...
Ano pewnie masz rację. Zasugerowałem się nazwami - te z MC miały mocowanie M42.

andymis
27-01-2007, 14:49
Wielkie dzięki za próbe pomocy - podłączyłem to do 400d i działąją tylko tryby programowalne - nie dizała żaden z automatycznych, także raczej to odpuszcze. Przeraza mnie jednak kitowy obiektyw, gdyz w trybach automatycznych np. portretowym zdjęcia wychodza bardzo ciemne.
Nie wiem czy to wada wrodzona kita, czy też da sie to jakoś obejść ?
a.

tomaj_2
27-01-2007, 15:01
Przeraza mnie jednak kitowy obiektyw, gdyz w trybach automatycznych np. portretowym zdjęcia wychodza bardzo ciemne.
Nie wiem czy to wada wrodzona kita, czy też da sie to jakoś obejść ?
a.
Dziwne...a spróbuj po prostu w trybie Av...w trybie portretowym aparat stara się utrzymywać największą (max otwarcie) możliwą przysłonę czyli w przypadku kita na 55mm będzie to f/5,6. Zrób na automacie...zrób na np Av. i porównaj..
U mnie tak nie ma...jest oki :D

PawelB
27-01-2007, 15:07
Aparaty Exakta i Exa z lat 70tych i starsze, a aparaty i obiektywy Exakta dostępne później to dwie zupełnie różne rzeczy. Kiedy w NRD zaczęto produkcję aparatów Praktica prawo do nazwy Exakta odkupili Japończycy (być może Cosina, nie wiem). Pod tą nazwą były produkowane obiektywy do różnych systemów i proste aparaty kompaktowe. Bagnet Exakta zniknął wraz z zakończeniem produkcji w Niemczech.

slawi_3000
27-01-2007, 15:25
Aparaty Exakta i Exa z lat 70tych i starsze, a aparaty i obiektywy Exakta dostępne później to dwie zupełnie różne rzeczy. Kiedy w NRD zaczęto produkcję aparatów Praktica prawo do nazwy Exakta odkupili Japończycy (być może Cosina, nie wiem). Pod tą nazwą były produkowane obiektywy do różnych systemów i proste aparaty kompaktowe. Bagnet Exakta zniknął wraz z zakończeniem produkcji w Niemczech.

Mam lustrzankę Exakta japońską, bardzo fajny, ale prosty (najniższa półka) aparat z automatyką Tv i bagnetem K Pentaxa (nazwy użyczyli Japończykom krótkookresowo Holendrzy - przedwojenni właściciele Ihagee, obecnie właścicielem nazwy jest Pentacon GmbH Drezno).Mam do tego zoom Sigmy, wszystko mosiądz, tłumienie pierscieni, miód, tylko efekt optyczny gorszy, jak z kita :D .

EDIT: Swoją drogą od Exakty wszystko się zaczęło - pierwsza (1936 r.) kamera SLR 35mm z systemem wyposażenia.

andymis
28-01-2007, 14:48
Muszę się pochwalić, że upór przyniósł sukces. Przeczysciłem styki i elementy , podłączyłem i działa. Na pierwszy rzut oka wiele lepiej niz kit - przede wszystkim sporo jaśniej. Exacta to prawdopodobnie dawniej obiektywy produkowane w Niemczech później przejęta firma przez Pentaxa. Obecnie produkowane w Japoni do różnych marek - głównie na rynku amerykańskim chociaż w Niemczech czy Anglii tez jest sporo amatorów.
Pozdrawiam
a.