Zobacz pełną wersję : 20D czy 30D
witam
co byscie radzili?
mowie o nowych aparatach
20D - ok 3300
30D - 4450 - 590 = 3860
warto doplacic te 600pln
czy w praktyce doplacam tylko za wiekszy LCD???
ja bym dopłacił, poszukaj na forum bo takich rozważań było juz dużo.
dopłacasz jeszcze za przycisk DirectPrint i za spota :P
dopłacasz jeszcze za przycisk DirectPrint i za spota
I za podgląd głębi ostrości.
I za podgląd głębi ostrości.
nie ma w 20D? żartujesz, nawet nie zauważyłem :)
kto wam powiedział że nie ma ?
po lewej stronie .. pod przyciskiem otwierającym lampę .. jest przycisk przymykający przysłonę
nie wprowadzajcie chłopaka w błąd
20d i 30d robią identyczne zdjęcia
z tym ze za różnice .. po dołozeniu jeszcze ze 20 zeta ma 430ex i tu już na pewno combo 20d + 430ex wygra z 30d
z tym ze mały wyświetlacz przeszkadza .. ale czy warto za niego płacić 500 zł?
dla mnie liczą się zdjęcia wiec moim zdaniem nie warto
pewnie już nie raz czytałeś ...
http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=16&roz=2
I za nowy system AF
nie podane oficjalnie przez canona, ale też mi się wydaje, że nowy
kto wam powiedział że nie ma ?
po lewej stronie .. pod przyciskiem otwierającym lampę .. jest przycisk przymykający przysłonę
coś dziwne to dla mnie by było jakby go nie było :) stąd me zdziwienie :)
ale jakos nigdy nie wpadłem na pomysł aby mając w rękach 20D sprawdzać czy ma podgląd GO
paweleverest
26-01-2007, 22:40
30D to nie tylko większy ekran :)
- Pomiar punktowy ( 3,5% pola ) bardzo ważne
- Histogram RGB ( bardzo ważne)
- skok ISO po 1/3 dziłaki ( ważne)
- ekaran 2,5" ( jednak sporo większy )
- dwukrotnie większy bufor RAWow ( wazne)
- zmiany ISO widoczne w wizjerze
Pewnie oczymś jeszce zapomniałem ale oczywiście nie mówie ze 20D nie da się robic zdjęć przez brak tych funkcji ;)
co by nie pisali 30D jest lepszy od 20D, choc przesiadanie sie z 20D na 30D wiekszego sensu w moich oczach by nie miało, ale jesli to ma byc twoj pierwszy aparat to bierz 30D, bo nawet jak bedziesz chciał sie go pozbyć to zawsze bedzie łatwiej sprzedac bo to aktualny (przynajmniej jak na razie) model.
20d ma lepszy AF od 350d 300d i 400d .. .. było to już poruszane w kilku wątkach ..
ale nigdzie nie spotkałem się by gdzieś pisali że 30d ma lepszy AF od 20d
wydaje mi się że jak by tak było to Canon nie zapomniał by o tym wspomnieć .. nie sądzicie ...??
być może jestem mało obiektywny ..bo sam mam 20d .. ale nie oszukujmy se ... jestem z niego zadowolony i to bardzo ..
naprawdę nie uważacie że lepiej kupic 20d plus lampę
wyjdzie podobnie cenowo .. a zdjęcia na tym na pewno lepsze wyjdą niż na samym 30d
naprawdę nie uważacie że lepiej kupic 20d plus lampę
wyjdzie podobnie cenowo .. a zdjęcia na tym na pewno lepsze wyjdą niż na samym 30d
nie jest lepiej... jak dojdzie do sprzedazy to stracisz i to sporo.
30D jest bezwzglednie lepszy od 20D, a róznica w cenie jest niewielka kiedy dostaniesz zwrot kasy... pomijając ze z nowym 30D dostaniesz jeszcze kupony rabatowe na obiektywy, konwertery i lampe(przynajmniej ja dostałem i łacznie odzyskałem 350 euro wiec tu juz 30D robi sie tańszy od 20), a tego, tu juz nie jestem na 100% pewien ale cos mi sie po głowie telepie, w stosunku do 20 D poprawiono migawke.
ale jesli to ma byc twoj pierwszy aparat to bierz 30D.
przesiadam sie z 350d
różnica ze zwrotem to 500 zeta .. a 20d tez nowy
migawka z tego co wiem w korpusach półprofesjonalnych(20d/30d) jest przewidziana na 100 tys cykli więc tyle samo
uzasadnij to bezwzględnie lepszy .. bo bez argumentów to jakoś do mnie tym nie trafiasz ..
jak dla mnie to jedyną istotna różnica jest większy wyświetlacz ale moim zdaniem nie jest to warte 500 zł .. wolał bym lampę .. a zdjęcia oba aparaty robią identyczne
a dla mnie powazna przewaga jest LCD skok iso oraz przede wszystkim Picture styles(duzo robie na jpg)!!!!. Co do AF to jest taki sam - a przynajmniej w terenie sie nie rozni sam sprawdzalem. co do pytanie to bralbym 30D. ja kupilem 20d po tym jak na ryku byl dostepny 30D ale wtedy roznica ww cenach byla 1200 i gdyby bylo tak dalej to zrobilbym to samo dorzycilbym 200 ikupilbym 85/1,8 albo gripa i jeszcze by zostalo na dobra karte (oczywiscie jak maszszklo)
jak dla mnie to jedyną istotna różnica jest większy wyświetlacz ale moim zdaniem nie jest to warte 500 zł .. wolał bym lampę .. a zdjęcia oba aparaty robią identyczne
dla mnie skok ISO co 1/3 a nie 1EV to poważna różnica na + dla 30D. po za tym to co teraz dorzuci się do 30D moze się odzyskać przy odsprzedaży puszki, bo jak wiadomo puszki zmienia się znacznie częściej niż szkła.
Kolekcjoner
27-01-2007, 01:38
20d ma lepszy AF od 350d 300d i 400d .. .. było to już poruszane w kilku wątkach ..
ale nigdzie nie spotkałem się by gdzieś pisali że 30d ma lepszy AF od 20d
(...)
400D ma ten sam czujnik AF co 20D :).
Po pierwsze to nie wiem czy jest jeszcze szansa dostać nowy 20D. Jeśli tak to (na podstawie cen jakie jeszcze niedawno widziałem) gra jest nie warta świeczki, bo różnica w cenie po odliczeniu zwrotu jest niewielka.
Tak jeszcze w sprawie migawki to nigdzie się nie spotkałem żeby Canon dawał gwarancję w 20D na 100000 klapnięc, a w 30D to wymieniali jako jedną z zalet tego korpusu. Co do tego że migawka jest inna to można stwierdzić choćby po odgłosie - zupełnie inny (przede wszystkim cichszy niż w 20D:)).
paweleverest
27-01-2007, 09:00
różnica ze zwrotem to 500 zeta .. a 20d tez nowy
migawka z tego co wiem w korpusach półprofesjonalnych(20d/30d) jest przewidziana na 100 tys cykli więc tyle samo
uzasadnij to bezwzględnie lepszy .. bo bez argumentów to jakoś do mnie tym nie trafiasz ..
Żywotnośc migawki w 30D jestwydłużaona dwukrotnie w stosunku do 20D
dzięki za rady, jak sie okazało dokładna róznica miedzy 20 i 30
20 - 3499
30 - 4449 (-590)
czyli 360,-
za 1,5h jade po 30D :))
dzięki za rady, jak sie okazało dokładna róznica miedzy 20 i 30
20 - 3499
30 - 4449 (-590)
czyli 360,-
za 1,5h jade po 30D :))
i słusznie, czekamy na relację :)
mam:grin:
w porownaniu z 350D BAJKA, co prawda na sigmie 70-200 mam maly ff (ale minimalny) ale i tak jestem bardzo zadowolony.
za tydzien mam mecz wiec przetestuje na placu boju