Zobacz pełną wersję : 430EX pytanie o zoom
Witam
Zauwazylem, ze zoom w lampie zmienia sie jak wkrece obiektyw 17-50, a jak wkrece 70-200mm to juz stoi w jednym miejscu. Na wyswietlaczu ladnie sie zmienia ogniskowa do 105mm, ale palnik stoi w miejscu. W instrukcji jest napisane, ze jest do 105mm
Czy ktos z posiadaczy lampy 430EX moze sprawdzic caly zakres lampy do 105 mm przy jakiej ogniskowej w obiektywie przestaje pracowac zoom?
pozdrawiam
Tomek
430EX uwzględnia cropa i ustawia kąt palnika zgodnie z faktycznym kątem widzenia, a więc wynikający z ogniskowa*crop. Z puszką FF by bzykało ładnie do 105 mm.
ja mam 30d+24-105L i moja 430ex "bzyka" od 24 do 105 zgodnie z parametrami z instrukcji.
JAk wyłaczysz funkcję (w lampie) dostosowania do cropów - to powinno działac od 70 do 105.
Witam
Po zmianie CF3 w lampie wszystko działa jak powinno. Dziękuje za pomoc.
pozdrawiam
Tomek
Zaraz. Jak to "jak powinno". Po to lampa rozpoznaje cropa aby dostosować kąt błyskania do kąta widzenia obiektywu. Rośnie wtedy liczba przewodnia. Po co wyłączać to dopasowywanie? Tylko po to aby bzykał zoom?
Po co wyłączać to dopasowywanie? Tylko po to aby bzykał zoom?
Ja wylaczylem bo mi na 20D+17-40@17mm nie doswietlala rogow. Wlaczylbym chyba tylko gdy uparlbym sie blysnac na kilkanascie metrow i to jakims tele, ale nie przypominam sobie bym mial taka potrzebe.
Ja wylaczylem bo mi na 20D+17-40@17mm nie doswietlala rogow.
u mnie na wide też nie doświetla rogów więc jednak wyłączenie ma jakiś sens :roll:
Dla 17 trzeba wysunąc odbłyśnik - rozpraszacz ( czy jak on się tam zwie)
Dla 17 trzeba wysunąc odbłyśnik - rozpraszacz ( czy jak on się tam zwie)
Na cropie? Nie zgodze sie...
Na cropie? Nie zgodze sie...
no właśnie jak tu jest? teoretycznie odbłyśnik trzeba by dać na cropie wtedy jak założymy 10 co nam da ogniskową 16 (odbłyśnik jest dla 17), ale jak mamy włączone dopasowywanie do rozmiaru matrycy to przy obiektywie 17 ( co nam da 27) wysuwać czy nie?
czy to jest dla rzeczywistej ogniskowej niezależnie czy mamy włączone dopasowywanie czy nie, czy dla ogniskowej przeliczanej?
ja mam optyczne 15 mm
Z 300 D który nie współpracował z lampą pod względem "widzenia" wielkości matrycy bez płytki naświetlał idealnie. Odkad dopasowuje sie do matrycy to tak jak Vitez, niedoświetla rogów.
Jakieś dziwne rzeczy piszecie...
Wziąłem 350-kę z Tokiną 12-24 i 430EX. Przy schodzeniu z ogniskową poniżej 18mm palnik przesuwa się max w przód przy cropie i tkwi cały czas z przodu bez cropa. W zakresie ogniskowych 12-17mm (i mniej pewnie też) nie ma najmniejszej róznicy w położeniu palnika w lampie niezależnie czy włączę czy wyłączę uwzględnianie cropa. Skąd zatem niedoświetlanie rogów???
Dla ogniskowych 18 i więcej przy uwzględnieniu cropa palnik zaczyna się odsuwać w głąb lampy tylko przy CF3=0, zatem samo ustawienie działa.
Co ciekawe, ogniskowa mruga popędzając do wysunięcia klapki przy 15mm niezależnie od włączenia czy wyłączenia uwzględniania cropa. To raczej błąd. Według mnie inaczej powinna również być wyświetlana ogniskowa, pokazując rzeczywistą uwzględnianą ogniskową obiektywu. A nie tak jak jest teraz, że z Tokiną 12-24 cały czas wyświetla się "24" a palnik bzyka przy zoomowaniu w zakresie 24-17mm.
Skąd zatem niedoświetlanie rogów???
Odpowiem za siebie
15 x 1.6 = 24 a lampa bez odbłyśnika kryje 28
15 x 1.6 = 24 a lampa bez odbłyśnika kryje 28
24.......
To ja w tym wątku zapytam. Po podłaczeniu 430EX do 10D nie wyswietla sie w prawym gornym rogu ikonka dopasowania do cropa. W custom Functions jest wszystko OK. Czytalem gdzies ze ta funkcja nie dziala z 10D. Czy ktos moglby to potwierdzic?
Czytalem gdzies ze ta funkcja nie dziala z 10D. Czy ktos moglby to potwierdzic?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=864
Jest na dole w tabelce "synchronizacja z lampą". Czyli TTL a nie TTL II.
chyba że coś pomieszałem?
~~Edit:
Pomieszales :)
:D
chyba że coś pomieszałem?
Pomieszales :)
Ale juz nie wazne prawie na pewno wiem, ze ta funkcja dziala z puszkami nowszymi niz 10D :)
To ja w tym wątku zapytam. Po podłaczeniu 430EX do 10D nie wyswietla sie w prawym gornym rogu ikonka dopasowania do cropa. W custom Functions jest wszystko OK. Czytalem gdzies ze ta funkcja nie dziala z 10D. Czy ktos moglby to potwierdzic?
Potwierdzam na 100%