Zobacz pełną wersję : canon 580ex pytanko
trzpiola
26-01-2007, 06:01
male pytanko odnosnie 580tki, a dokladnie lampki wspomagajacej autofocus, po wnikliwej obserwacji zauwazylem ze sklada sie ona z trzech lampek 2 u gory 1 na dole, w trybach TV AV M autofocus wspomagany jest jedna lampka na dole, natomiast w pozostalych programowych zaswiecaja sie pozostale przynajmniej powinny , tak jest w mojej 580 zapietej na 30d, od jakiegos czasu zauwazylem ze nie swieca wszystkie tzn przy trybach programowych (z ktorych nie kozystam), aczkolwiek denerwuje mnie to ze swieca sie tylko 2 lampki dolna i lewa gorna, pytanie do posiadaczy 580 czy zwrocili uwage jak to u nich dziala, obawiam sie ze moja lampa nie najlepiej sie poczula spadajac ze statywu potracona przez niezbyt trzezwego imprezowicza, moze ktos zna odpowiedz na pytanie czy to normalne ze swieca 2, czy 3cia zapala sie hmm w jakis inny sposob, choc nie kozystam z tych trybow to strasznie mnie to boli bo nie wiem czy oddac lampe do serwisu czy to normalne zjawisko ?? z gory dzieki za odpowiedz
Jesteś pewien, że to jest w trybach, bo według mnie napewno takie działanie ma miejsce w przypadku ustawiania, punktu łapania ostrości AF. Wówczas jest to prawidłowe działanie lamy, przy wspomaganiu AF zapala się jedna lub dwie diody nie spotkałem się z trzema zapalającymi diodami na raz, przynajmniej nie zauważyłem. Obecnie swoją lampę zostawiłem w pracy, więc nie mogę jej podpiąć pod 1D i sprawdzić ale na 20D napewno tak jest, bo kiedyś sam miałem ten dylemat.
WereWolf
26-01-2007, 08:06
prawdopodobnie przy trybach manualnych masz ustawionych tylko centralny punkt, dlatego uruchamia Ci się tylko jedna dioda, natomiast programy tematyczne (auto chyba też) same dobierają sobie punkty ostrzenia i lampa działa wspomaga wszystkie, zamiast tylko centralnego
jeśli przestawisz sobie przy manualu punkty ostrzenia na wszystkie, albo któryś konkretny, to lampa będzie wspomagać tylko te, czyli nie zawsze będą świecić wszystkie 3 diody
trzpiola
27-01-2007, 05:25
no sprawdziaja lampe bawilem sie trybami wiec przy nich zauwazylem niepokojace mnie dzialanie, wczesniej przed upadkiem nie zwrocilem na to uwagi, jakos nie doszukiwalem sie wad dzialania przy sprawnym sprzecie. dopiero ostatnio zadziwil mnie fakt ze swieca 2, gdy wbudowane sa 3
dzieki za odpowiec troche mi ulzylo
KuchateK
27-01-2007, 05:52
Trzecia byc moze jest do komunikacji bezprzewodowej...
trzpiola
28-01-2007, 22:18
no ta trzecia napewno nie bo do komunikacji jest taka pionowa czarna nad wspomaganiem, juz uzyskalem odpowiedz wiec dzieki