Zobacz pełną wersję : Sterowanie bezprzewodowe w 400d z E-TTL.
Zastanawiam się nad jedną sprawą: jak w 400D realizowane jest sterowanie lampą zewnętrzną bezprzewodowo ? (nie znalazłem informacji na ten temat w instrukcji aparatu, pewnie trzeba szukać w instrukcji lampy) Czy można go realizować z lampą wbudowaną (czy może ona pracować jako master), czy konieczne jest wykorzystanie co najmniej dwóch współpracujących lamp zewnętrznych, z których jedna jest zamontowana w sankach ? Oczywiście nie chodzi mi o samo wyzwolenie drugiej lampy, a o zachowanie pełnego pomiaru światła błyskowego.
Pozdrawiam,
Marek
Zastanawiam się nad jedną sprawą: jak w 400D realizowane jest sterowanie lampą zewnętrzną bezprzewodowo ? (nie znalazłem informacji na ten temat w instrukcji aparatu, pewnie trzeba szukać w instrukcji lampy)
Nie znalazłeś, bo nie jest możliwe.
Ani w 400D, ani w 30D, ani w ŻADNYM innym Canonie.
Czy można go realizować z lampą wbudowaną (czy może ona pracować jako master),
j.w.
Nie
czy konieczne jest wykorzystanie co najmniej dwóch współpracujących lamp zewnętrznych, z których jedna jest zamontowana w sankach ?
Dokładnie tak.
I na stopce musi byc lampa MASTER czyli 550EX/580EX lub Sigma EF-500 Super.
Ewentualnie ten sterownik: http://canon-board.info/showthread.php?t=18936
i do tego dwie lampy slave np. 420EX/430EX
Dzięki za szybką odpowiedź. Trochę szkoda :( Przesiadłem się na 400d z Minolty A1 (tam wbudowana lampa doskonale chodziła jako master) i trochę mnie martwi konieczność zakupu jednej lampy więcej.
Przesiadłem się na 400d z Minolty A1 (tam wbudowana lampa doskonale chodziła jako master) .
Trzeba było najpierw zrobic rozpoznanie. Może wtedy zdecydowałbyś się na inny system.
Nikon i (chyba?) Sonolta kontrolują bezprzewodowo systemowe flashe.
trochę mnie martwi konieczność zakupu jednej lampy więcej.
U Canona podstawową zasadą jest: "Sorry Winnetou, biznes is biznes" więc jak czegoś chcesz, to musisz niestety zapłacić.
Nie było to główne kryterium wyboru systemu. W zasadzie to wogóle się nad tym nie zastanawiałem wybierając Canona. Dopiero kiedy doszedłem do wniosku, ze może będe chciał z tego skorzystać zacąłem drążyć ten temat w systemie Canona.
Pozdrawiam,
Marek
dentharg
25-01-2007, 16:55
Zawsze można kupić sobie w funsporcie wyzwalacz radiowy...
Zawsze można kupić sobie w funsporcie wyzwalacz radiowy...
Oczywiście, ale wtedy zapomnij o "zachowaniu pełnego pomiaru światła błyskowego" jak to ujął pytajacy.