Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Programowa ostrosc w 350d

Danielz
23-01-2007, 21:20
Witam!!
Mam pytanie , czy korzystacie z podkrecania ostrosci w programie aparatu czy tez wszystkie wartosci macie ustawione na zero.Osobiscie nie sprawdzalem ( z braku czasu niestety ) jak dotychczas roznic z tego wynikajacych ale slyszalem ze lepiej tego nie robic i ma to wplyw na jakosc zdjecia.Nie widzialem podobnego tematu na forum , tak wiec bede wdzieczny za odpowiedz

marekb
23-01-2007, 22:27
z tego co wiem to w 350d ustawienie ostrości na zero to i tak jest podkręcone...nawet chyba jak dasz całkiem na minus to i tak podostrza (jpeg)..??

Kubak82
23-01-2007, 22:58
Witam!!
Mam pytanie , czy korzystacie z podkrecania ostrosci w programie aparatu czy tez wszystkie wartosci macie ustawione na zero.

ja osobiscie mam ostrosc na +1 ale to wszystko kwestia indywidualnych preferencji..

Osobiscie nie sprawdzalem ( z braku czasu niestety ) jak dotychczas roznic z tego wynikajacych

no to najwyzsza pora :mrgreen:

ale slyszalem ze lepiej tego nie robic i ma to wplyw na jakosc zdjecia.Nie widzialem podobnego tematu na forum , tak wiec bede wdzieczny za odpowiedz

i tu znow wracamy do indywidualnych preferencji..trudno jest mi opisac Ci roznice w zdjeciach.. tym bardziej, ze mozesz to sprawdzic samemu i ocenic :-) .. osobiscie spadku jakosci nie zauwazylem ale moze inni maja lepsze oko niz ja i ich mogloby cos bardziej draznic :-)

pozdr.

Danielz
24-01-2007, 00:19
Dzieki Szanowni koledzy za info , musze jednak sprawdzic te kwestie -pozdrawiam

sadaman
24-01-2007, 12:49
Hey
Może nie jestem aż tak bardzo zaznajomiony jeszcze z moim sprzętem i czasami także i stosowaną terminologią na tutejszym ofrum - jednak proszę o kilka słów wyjasnienia na temat programowej ostrosci.
Gdzie ją odnaleźć - czy mowa o programie, czy o funkcji aparatu.
Wszak nie wszystko musimy wiedzieć - a wówczas najlepiej zapytaj:)

Pozdrawiam i dziękuję za uprzejme odpowiedzi.
Pozdrawiam

Kubak82
24-01-2007, 13:22
Może nie jestem aż tak bardzo zaznajomiony jeszcze z moim sprzętem

Gdzie ją odnaleźć - czy mowa o programie, czy o funkcji aparatu.
Wszak nie wszystko musimy wiedzieć - a wówczas najlepiej zapytaj:)

ad1 - dlatego najlepiej jest na poczatku poczytac instrukcje ;-)

ad2 - to ustawienie aparatu dostepne w menu (opcja sharpness) ktora mozesz dowolnie regulowac (od -2 do +2).. to decyduje o tym jak silnie aparat programowo (czyli zgrywajac zdjecia na komputer bedzie ono juz wstepnie "przerobione") wyostrzy Ci zdjęcie.. nie znam sie dokladnie na algorytmach ale pewnie jest to cos podobnego jak unsharp mask w PS'ie :-)

sadaman
24-01-2007, 13:39
Kubak82 - dziękuję.
Rozumiem że masz na myśli zakładke PICTURE STYLE - W której do wyboru są style obrazów - w każdym znich można dokonać indywidualnej modyfikacji.
Racja - trzeba czytać...mi się nie chciało, zwłaszcza dlatego że instrukcje mam w pdfie - a czytanie takiego pliku jest wyjątkowo niewygodne.
Z moim body nie było książeczki PL.
Ale póki co wiem co i jak:)

Kubak82
24-01-2007, 14:07
tak, to chyba ta zakladka.. "chyba" bo nie mam 400d a w 350d troche inaczej to wyglada - nie ma picture style a sa po prostu predefinowane tryby (co w zasadzie wychodzi na to samo ale nie wiem jak rozbudowane sa ustawianie w 400d - 350d ma 4 parametry) :)