Zobacz pełną wersję : Ułamana stopka 580EX
Jakamarus
21-01-2007, 22:50
Może ktoś z was ma pojęcie ile może kosztować naprawa? Aparat leciał na ziemię i złapałem go za lampę. Trzask i stopka pękła.
wieslaw27
21-01-2007, 23:05
Tak 120 zł w czerwcu 2006 r. Ubolewam i pozdrawiam Wiesław
Jakamarus
21-01-2007, 23:09
Tak 120 zł w czerwcu 2006 r. Ubolewam i pozdrawiam Wiesław
Dziękuję. Jutro jadę na Żytnią.
Aparat leciał na ziemię i złapałem go za lampę. Trzask i stopka pękła.
Z ciekawosci - pomoglo czy polecial dalej po peknieciu stopki?
heh... moja 550 tka uratowała aparat, upadek ze statywem na terakotę, lampa przejęła impet, stopka poszła się czesać, ale 5D całe.... bez draśnięcia
Jakamarus
22-01-2007, 23:45
Z ciekawosci - pomoglo czy polecial dalej po peknieciu stopki?
Złapałem. To właśnie ten mój zbyt mocny chwyt w akcie rozpaczy spowodował tą tragedję:| No, ale gdyby uupadł cały zestaw to strach pomyśleć. Dziś byłem na Żytniej, jutro lampa będzie zrobiona, koszt tak jak było to poruszane ok. stówy.
mnie także czeka wysyłka lampy na żytnią... chętnie poznam dokładny koszt takiej wymiany.....
A nie lepiej zamówic stopke i samemu wymienić ?
To 10 minut roboty ;)
auwo... tez tak myślałem przez chwilę, ale zbiło mnie z tropu to połaczenie elektroniczne - pewnie jakieś styki-kabelki do przelutowania.... robiłes to sam? i jak? łatwa operacja? może zamówię u nich stopkę i niech przyślą....
nic nie trzeba przelutowywac - bulka z maslem
dzięki zatem.... zamówię u nich stopkę i sam sobie zrobię dobrze :D.....
dzięki zatem.... zamówię u nich stopkę i sam sobie zrobię dobrze :D.....
... jak na onanistę przystało ;)
a jak mi się spodoba to będę częściej wyłamywał i sam sobie robił dob.... to znaczy montował nową ;)
Jakamarus
23-01-2007, 23:05
mnie także czeka wysyłka lampy na żytnią... chętnie poznam dokładny koszt takiej wymiany.....
95 zł sobie zażyczyli, za całą robotę. Lampa była gotowa na drugi dzień.
to dobra nowina jakamarus.... liczyłem że stracę ze dwie stówki.... dzięki
Arek Piekarz
24-01-2007, 23:51
A nie lepiej zamówic stopke i samemu wymienić ?
To 10 minut roboty ;)
Dzisiaj właśnie ułamała mi się część stopki w lampie :evil: Całkowicie z mojej winy, bo chciałem się popisać przed kolegą, że jak moja torba ze sprzętem upadnie na posadzkę, to nic mu się nie stanie :roll: Dobrze, że osłona od obiektywu i reszta jest cała. Ułamała się mała część, która wchodzi w jedną z szyn, na szczęście styki są nietknięte. Gdzie mogę kupić stopkę i w jaki sposób ją zamontować?
rotfl.
no to mnie ale rozwalileś.
:)
Arek Piekarz
25-01-2007, 23:21
Stopka jest już sklejona i się trzyma... Myślę, że przeżyję sobotnią studniówkę XDD Ale potem i tak będę musiał oddać lampę do serwisu lub sam kupić ten element.
Arek Ty sie nie przyznawaj lepiej ze z Jeleniej jestes :mrgreen: jak mozna rzucac torbą ze sprzetem za kilka tyś i to z własnej woli?:D to jakis nowy sport ekstremalny? ;)
Arek Piekarz
25-01-2007, 23:42
Mam teraz za swoje, że chciałem się popisać. Przeceniłem możliwości tłumiące torby. ;-) Od dzisiaj będę szanował swój sprzęt jak jajeczko ;-) Teraz już wiem, że aparaty sa pancerne, szkła są pancerne... ale nie lampy :D
nie rob tego niegdy wiecej... w kazdym razie powodzenia na 100dniówce :)
Dołaczam do grona tych, którzy skręcili stopkę lampce :) Idę na Żytnią ;)
dentharg
17-09-2007, 12:09
A gdzie sie kupuje samą stopkę? Na Żytniej? Pytam bo niedługo dołączę do grona posiadaczy 580ex i skoro tak łatwo skręcić stopkę to dobrze wiedzieć gdzie sie zaopatrzyć :)
to lepiej kup 580mkII bo ona ma metalową stopkę:)
dentharg
17-09-2007, 13:10
Acha. Taką zamierzam właśnie kupić; nie wiedziałem, że to jest cyborg na metalowej stopie ;)
to lepiej kup 580mkII bo ona ma metalową stopkę:)
To akurat niczego nie zmienia, gdzieś ta stopka i tak jest przytwierdzona do plastiku, wiec jak sie pierdzielnie lampą, to coś sie złamie. A ja wole, jak mi sie złamie stopka za 77 zł + Vat niż lampa w połowie lub mocowanie w aparacie.
PS. Zamontowali mi od ręki, stopkę można kupić, ale cena ta sama, więc poczekałem na montaż :]
PS. Teraz zauważyłem, że na fakturze jest wyszczególnione:
- Robocizna 70 zł
- Części 7 zł
A jak chciałem samą część to mi powiedział gość, że tyle samo. :|
Filla Kris
17-09-2007, 14:08
Pare lat temu kamerzysta na weselu kopnol i nadepnol mi na aparat z lampa ktora polozylem na pare sekund przy moich nogach na torbie ze sprzetem. resultat -zlamana stopka.
Dzwonilem po roznych serwisach i z powodu monopolu canona na czesci moge zrobic to tylko na zytniej w cenie 120 zl. Wyslanie samej stopki to koszt ten sam 120zl.
Napisalem emaile do serwisu w pradze i Bratyslawie. W Pradze naprawa wyszla by na 80zl a w Bratyslawie 60zl. Pojechalem do Bratyslawy ale niestety pociag sie spoznil i jak dotarlem do serwisu na godzinie 17:30. Pan serwisant poszedl juz do domu. Wytlumaczylem sprzedawcy z ktorym zreszta prowadzilem korespondencje ze jest to dla mnie problem bo chcialem tego samego wieczora wracac do domu i jesli to mozliwe to czy moze mi sprzedac sama czesc. Sprzedawca pomyslal i sprzedal mi 2 stopki za ok 15zl czyli za jedna zaplacilem te nie cale 8 zl. W drodze powrotnej zatrzymalem sie na jeden dzien w gorach "mala fatra". I w ten o to sposob zbojkotowalem monopolistyczny serwis canona w Polsce. I oby mieli jak najwiecej takich klijentow jak ja :)
pozdrawiam
kris
nomad_fh
17-09-2007, 19:54
Miałem ten sam kłopot przy lampie (niestety dość starej - 430 EZ) - kupiłem z jak się okazało ułamaną stopką (oczywiście odpowiedni komentarz na alledrogo poszedł). No i na Żytniej mi powiedzieli, że cena czy robocizny, czy wysłania stopki jest taka sama. We wszystkich znanych mi serwisach (m.in. krakowskich) odpowiedź była jedna "niestety monopol ma Canon, my bardzo rzadko takie części dostajemy). Więc dzięki za informacje o Bratysławie :)
Bo tak to lampa leży i się kurzy :/
To akurat niczego nie zmienia, gdzieś ta stopka i tak jest przytwierdzona do plastiku, wiec jak sie pierdzielnie lampą, to coś sie złamie. A ja wole, jak mi sie złamie stopka za 77 zł + Vat niż lampa w połowie lub mocowanie w aparacie.
Ha, czyli okazuje się, że plastikowa stopka jest lepsza niż metalowa, tak? :D
Nikt nas nie przekona, że czarne jest czarne a białe jest białe! :D
ja jakoś i tak nie jestem przekonany do tego argumentu:P
Nie chciałbym oglądać mojego aparatu po uderzeniu lampą z metalową stopką. Serio.
Ciekawe, czy udałoby się przytwierdzić metalową stopkę od 580EX2 do 580EX wbrew obawom Cichego...
Nie, tam jest zupełnie inny spód lampy i rodzaj mocowania.
Acha. Taką zamierzam właśnie kupić; nie wiedziałem, że to jest cyborg na metalowej stopie ;)
No, ale o co chodzi?? :???: