Zobacz pełną wersję : Canon 1N RS/ EOS 3/ 1V HS...
Nevermind
21-01-2007, 22:08
Witam !
Przede wszystkim chciałbym się bardzo serdecznie ze wszystkimi przywitać jako nowy użytkownik forum.
A teraz do rzeczy. Ostatnimi czasy przestała mi się podobać moja 350D i, oczarowany magią slajdów, postanowiłem przerzucić się na sprzęt analogowy. Za mną dużo przeczytanych stron , i pewnie jeszcze niemało przede mną, ale lubię wiedzieć wszystko , co by później nie żałować wyboru. Otóż rozważam zakup najwyższej półki, w mojej głowie wyklarowały się trzy modele : 1v, 3 , 1n. Przede wszystkim pytam , co to jest RS jako jeden z modeli EOS'a 1N ? Wiem, że robi 10 fps, ale czy czyms jeszcze się wyróznia ? Jeśli chodzi o pozostałe dwa , to mam tutaj chyba największy dylemat. Nie wiem w zasadzie, czy róznica miedzy 1v a 3 jest na tyle znaczna , żeby dopłacać do jednego prawie 1000zł. I tutaj zwracam się do Was o poradę (zawsze łatwiej zgonić póżniej na kogoś :wink: ) CEL : FOTOGRAFIA PRZYRODNICZA , a szczególnie ptaki
Ufff... To chyba wszystko, w razie czego bede jeszcze krzyczał ;-)
Pozdrawiam
Nevermind
Dosc karkolomny wybor jak na te czasy :)
Mialem kontakt z 1V i jak dla mnie rewelacja (szybki i pewny AF), ale przeanalizuj po jakim czasie intensywnego focenia ptakow zjedza cie koszty. Tak z 10 rolek slajdu (Provi) na jedno posiedzenie ze dwa trzy razy w miesiacu robi sie bolesne dla portfela
1n RS AFAIR ma nieruchome półprzepuszczalne lustro.
yggdrassill
21-01-2007, 22:35
trójka do ptaków może byc zbyt głośna
Nevermind
21-01-2007, 22:54
Dosc karkolomny wybor jak na te czasy :)
Mialem kontakt z 1V i jak dla mnie rewelacja (szybki i pewny AF), ale przeanalizuj po jakim czasie intensywnego focenia ptakow zjedza cie koszty. Tak z 10 rolek slajdu (Provi) na jedno posiedzenie ze dwa trzy razy w miesiacu robi sie bolesne dla portfela
Hehe, może i masz racje. Ale cyfrakom jeszcze długo zajmnie dojście do poziomu aparatów analogicznych , o ile kiedykolwiek się uda (pewnie się zdziwię). Koszta ? Cóż, zamierzam oszczędzać każdą klatkę, no i musi na siebie zarobić 8-)
350 się już chyba zwróciła jak podlicze wpływy :D Na Provi ? Nie, na Velvi ! :lol:
Pozdrawiam !
Nevermind
Nevermind
21-01-2007, 22:55
1n RS AFAIR ma nieruchome półprzepuszczalne lustro.
Mozesz wytłumaczyć ?
tak zwane lustro pelikalne (tak to sie tlumaczy?) - czyli robisz zdjecie, a lustro sie nie podnosi :) nie ma tak zwanego blackoutu.
co do pytania autora - zalezy ile chcesz wydac. ja za eos3 z boosterem, co daje jakies 7fps zaplacilem 1100zl :) mysle, ze 1N mozesz odpuscic, bo to stara i najczesciej zajechana konstrukcja. 1V z boosterem to jednak juz chyba wydatek rzedu 3000zl. Ale fotografia ptakow w dzisiejszych czasach... na slajdach to nie wiem czy ma sens ;)
Nooo RS to akronim od Rapid Shutter i rzeczywiscie jest "rapid" bo ma 10fps. W trybie seryjnym 10fps nie mamy standardowej sekwencji naswietlania, czyli podniesienie lustra -> lamelka 1 -> naswietlanie -> lamelka 2 -> opuszczenie lustra, lecz mamy tylko lamelka 1 -> naswietlanie -> lamelka 2 (lamelka = kurtyna migawki). Lustro siedzi nieruchomo i jest polprzepuszczalne. Nie wiem jaki jest stosunek odbicia do transmisji ale zdaje sie, ze 40% odbija do wizjera a 60% przechodzi na film. Oczywiscie tryb RS jest niekorzystny z dwoch powodow: 1. jest ciemno w wizjerze, 2. do filmu dociera mniej swiatla...no ale zysk jest oczywsity - 10fps :) Nie wiem tylko czy RS jest wlaczane jako opcja, czy jest permanentna cecha korpusu. Lepiej zeby byla to opcja.
http://photonotes.org/reviews/1-1N-3-1V/
a od siebie dodam, że byłem wczoraj na Żytniej zapytać o cene i wymiane migawki w 1V cena 800 zł wymiana 200zł więc przyjemność niemała.
Do jakiej fotografii głównie będziesz używał aparatu ?
Hehe, może i masz racje. Ale cyfrakom jeszcze długo zajmnie dojście do poziomu aparatów analogicznych , o ile kiedykolwiek się uda (pewnie się zdziwię).
Pozwól ze sie do tego nie ustosunkuje, przy jakiejs okazji zerknij czym robia nasi "wielcy" w fotografi przyrodniczej - ze szczegolnym zwroceniem uwagi na tych od ptakow i zwierzat. Ale to tak na marginesie coby kolejnej wojenki sprzetowej nie wywolywac :)
Koszta ? Cóż, zamierzam oszczędzać każdą klatkę, no i musi na siebie zarobić 8-)
350 się już chyba zwróciła jak podlicze wpływy :D Na Provi ? Nie, na Velvi ! :lol:
Pozdrawiam !
Nevermind
Oszczedzanie klatek przy takich tematach?? No chyba ze zmarzniete czaple bedziesz robil :)
A uzycie velvi akurat do ptakow jeszcze przemysl, latwiej sie kasuje pliki niz wywala klatki slajdu zwlaone przez kontrasty.
...no ale zysk jest oczywsity - 10fps :).
Gorzej ze przy rolce slajdu to niecale 4 sekundy wcisnietego spustu, oj trzeba miec delikatny palec :)
przy rolce slajdu to niecale 4 sekundy wcisnietego spustu,
A przy rolce negatywu? ;-)
A przy rolce negatywu? ;-)
do tej pory przewijala sie w rozwazaniach velvia albo provia,
negatywom w fotografii przyrodniczej mowimy zdecydowane NIE :) :) :)
Dla mnie analog do ptakow ,to dzisiaj przerost formy.....a velwi to uzywa sie najczesciej do krajobrazow i to na wielki format jak juz chcesz super jakosc.
Mam znajomych ktorzy zarabiaja na fotach ptakow-nikt z nich nie uzywa analoga do ptakow,poprostu ekonomia i dobra jakosc np- 1d mark ll
Nevermind
22-01-2007, 18:24
Dla mnie analog do ptakow ,to dzisiaj przerost formy.....a velwi to uzywa sie najczesciej do krajobrazow i to na wielki format jak juz chcesz super jakosc.
Mam znajomych ktorzy zarabiaja na fotach ptakow-nikt z nich nie uzywa analoga do ptakow,poprostu ekonomia i dobra jakosc np- 1d mark ll
No cóż, ale koszt 1v, a koszt Marka to kilka dobrych tysiączków slajdów. Na Marka nie uzbieram a tu mam tak ładnie "na raty". To będzie drugi aparat, obok cyfraka mojego ojca, ale powiedzcie sami, czy taki plik cyfrowy to to samo co namacalny pozytyw ? Pytanie retoryczne, nie chcę wywoływać wojny ;) ma dać tylko do myślenia. Prawda jest taka że cyfrówką często (a może nawet głównie) pstrykamy bez zastanowienia , i z tysiąca zdjęć wybierze się najwyżej kilka. Nie mówię tu o przewagach szybkiego podglądu czy długiego czasu oczekiwania na wywołanie. Nie zawsze trzeba natrzaskać 20 filmów żeby mieć dobre zdjęcia.
Pozdrawiam
Nevermind
Nevermind, wez pod uwage jedna rzecz - coraz trudniej o zaklad, ktory dobrze wywoluje slajdy. W dodatku ceny wolania wzrastaja. Teraz trzeba zaplacic 16-20 zl za rolke. Strasznie wkurzajace jest jak sie okazuje, ze lab spapral Ci slajdy - rysy, zacieki, paluchy. W tym momencie cala radosc z posiadania pozytywow pryska... Ja ciagle szukam, i jeszcze nie znalazlem "tego idealnego" labu.
Nie zebym chcial Cie zniechecac.. wprost przeciwnie. Zachecam do robienia na slajdach! :)
Tomek.
Nevermind, wez pod uwage jedna rzecz - coraz trudniej o zaklad, ktory dobrze wywoluje slajdy. W dodatku ceny wolania wzrastaja. Teraz trzeba zaplacic 16-20 zl za rolke. Strasznie wkurzajace jest jak sie okazuje, ze lab spapral Ci slajdy - rysy, zacieki, paluchy. W tym momencie cala radosc z posiadania pozytywow pryska... Ja ciagle szukam, i jeszcze nie znalazlem "tego idealnego" labu.
Nie zebym chcial Cie zniechecac.. wprost przeciwnie. Zachecam do robienia na slajdach! :)
Tomek.
Przy takich ilosciach najlepiej wywolywac samemu, wtedy wykorzystujac zestaw Tetenala na 5 litrow koszt jednej rolki to ok. 4zl8) . Proces jest dosc prosty do przeprowadzenia w domu szczegolnie wykorzystujac procesor (porzadne uzywane Jobo to ok. 500zl).
Polecam rozwiązanie: EOS 3 + booster (mam, używam, dbam, uwielbiam) + za zaoszczędzone pieniądze druga puszka EOS 5 ( o ile znajdziesz w dobrym stanie ). EOS 5 jest wręcz bezgłośny, tak więc do fotografii przyrody wręcz wymarzony. Obydwie wspomniane przeze mnie puszki świetnie naświetlają slajdy.
Piatka ma troche ciemny wizjer, ale tych ptakopw po nocach robic nie bedziesz. Jest za to cicha. Dobrze znosi intensywne uzytkowanie. 1v to moje marzenie, do zrealizowania. Kupilbym go. Trojka jest dosc glosna. Nie znam sie na ptakach, ale pewnie uciekaja. Jedynka jest lepiej wyciszona, albo ma inna charakterystyke pracy. Niektore egzemplarze sa malo zajezdzone, jesli maja papiery, zostaly kupione tuz przed rewolucja cyfrowa i szybko poszly lezec. Mozna trafic piekny egzemplaz.
czesc.Ch.
Nooo RS to akronim od Rapid Shutter i rzeczywiscie jest "rapid" bo ma 10fps. W trybie seryjnym 10fps nie mamy standardowej sekwencji naswietlania, czyli podniesienie lustra -> lamelka 1 -> naswietlanie -> lamelka 2 -> opuszczenie lustra, lecz mamy tylko lamelka 1 -> naswietlanie -> lamelka 2 (lamelka = kurtyna migawki). Lustro siedzi nieruchomo i jest polprzepuszczalne. Nie wiem jaki jest stosunek odbicia do transmisji ale zdaje sie, ze 40% odbija do wizjera a 60% przechodzi na film. Oczywiscie tryb RS jest niekorzystny z dwoch powodow: 1. jest ciemno w wizjerze, 2. do filmu dociera mniej swiatla...no ale zysk jest oczywsity - 10fps :) Nie wiem tylko czy RS jest wlaczane jako opcja, czy jest permanentna cecha korpusu. Lepiej zeby byla to opcja.
No właśnie. Płacisz światłem za dwie-trzy klatki więcej niż 1n czy 1v z boosterem. Ile razy będziesz potrzebował 10 kl/sek?. Poza tym, na nieruchomym lustrze, przy wymianie obiektywów odkładają się śmieci i będziesz się tym martwił jak użytkownik cyfrówki matrycą.
RobertKrus
17-03-2007, 11:56
Witam,
jako użytkownik jedynki, który miał w ręku inne modele, mogę stwierdzić, że z całym szacunkiem do "3", ale lepiej foci się "1" .
Wg mnie z jedynek lepiej kupić 1n niż 1v (zbyt duża różnica w cenie nie adekwatna do możliwości), a dodatkową kasę przeznaczyć na dobre szkło ze stałym światłem, w zakresie ogniskowych które będzie ci odpowiadało.
Dobre nie przechodzone EOSy 1n w atrakcyjnych cenach można teraz kupić na allegro.
Pozdrawiam
Robert
chyba jeszcze nie poznales przyjemnosci ogladania slajdow :-D:-D
autorze watku :-D wiec na ktory model sie zdecydowales ??????? musze przyznac ze i ja rozwazam kupno analoga , glownie do slajdow :) i tez jestem przyzwyczajony do seryjnych zdjec :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chyba jeszcze nie poznales przyjemnosci ogladania slajdow :-D:-D
autorze watku :-D wiec na ktory model sie zdecydowales ??????? musze przyznac ze i ja rozwazam kupno analoga , glownie do slajdow :) i tez jestem przyzwyczajony do seryjnych zdjec :)
'
Co Wy na to ??????????/
http://www.bhphotovideo.com/c/product/800599236-USE/Canon_C12831120S_EOS_1N_RS_35mm_SLR.html
http://www.bhphotovideo.com/c/product/800626533-USE/Canon_2044A005_EOS_1V_HS_Body_with.html
tanio
to ze tanio , to inna droga , ale ktory ??????????
moim skromnym zdaniem, jeśli cię stać, to zawsze lepszy a 1V lepszy jest
TylerDurden
24-05-2009, 11:00
Witam panowie.Chciałbym odkurzyć trochę ten wątek tym bardziej,że sam stoję teraz przed niemałym dylematem.Otóż ostatnio po chwilowym zauroczeniu się cyfrówkami zaczęła mnie ponownie wciągać fotografia analogowa.Ponieważ aparaty te można kupić obecnie za niewielkie pieniądze ,więc postanowiłem wymienić swojego 50e na wyższy model.Mój wybór ograniczył się do 2 modeli ponieważ 1v jest jeszcze ponad moim zasięgiem :p. Zastanawiam się nad EOS-em 3 i EOS-em1n.Teraz pytanie do was.Który model jest bardziej opłacalny tym bardziej,ze ceny tych modeli nie różnią się zbytnio od siebie?Czy 1n jest lepszy od 3 pod względem ergonomii,AF-u,szybkości,precyzji w pomiarze światła itp?
iktorn92
24-05-2009, 11:56
Ja szukam caly czas dla siebie eosa 3 ze wzgledu na AF cos pieknego przy EC i 45 pkt. A konstrukacja prawie jak w 1n. :)
O EOS-3 w tym również w porówaniu do EOS-1N za Jarosławem Brzezińskim autorem "Canon EOS SYSTEM":
"Po pierwsze dzięki zastosowaniu nowych czujników CMOS zamiast CCD firmie udało się mieścić w obrębie centralnej elipsy aż 45 punktów nastawiania ostrości, z czego 7 jest krzyzowych a środkowy działa z obiektywami o jasności f/4 dla lini pionowych i f/8 dla lini poziomych"
"Zachowując wiele funkcji i ogólną ergonomię modelu EOS-1N, przy konstruowaniu EOSa-3 uwzględniono postulaty wysówane przez użytkowników modeli EOS-1N i EOS 5."
"Dwa pokrętła sterujące, 18 funkcji indywidualnych ustawien użytkownika, dobry uchwyt oraz elementy kontrolne, ogólna konstrukcja i jakość materiałów wzorowana na modelu EOS-1N sprawiają, że EOS -3 ma znakomitą ergonomię. Aparat ma ponadto poziom zabezpieczeń przed kurzem i wilgocią identyczny jak EOS-1N, a wartość parametrów ekspozycji można wybierać co 1/3 EV."
"Układ informacji w wizjerze jest podobny do EOSa-1N, ale dodano informację o użyciu trybu FP, rozbudowano analogową skalę z prawej strony celownika i wprowadzono wreszcie pełen licznik klatek liczący od przodu lub od tyłu (wybór poprzez funkcję indywidualnych ustawień użytkownika)."
TylerDurden
24-05-2009, 12:57
W związku z tym co napisali iktorn92 a zwłaszcza Nerlo wybór jest już dla mnie oczywisty.Tylko EOS 3.Dzięki.Teraz tylko pozostaje obserwować allegro i ebay i zapolować na w miarę niezajechany korpus.Z tego co zauważyłem dużo jest ofert sprzedaży trójek na tych aukcjach.
O EOS-3 w tym również w porówaniu do EOS-1N za Jarosławem Brzezińskim autorem "Canon EOS SYSTEM":
"Zachowując wiele funkcji i ogólną ergonomię modelu EOS-1N, przy konstruowaniu EOSa-3 uwzględniono postulaty wysówane przez użytkowników modeli EOS-1N i EOS 5."
to z książki????
matko bosko
a tak co do tematu
staram się przypomnieć sobie co u mnie zdecydowało ze jednak 1N a nie 3
i zastanawiam się nad pokryciem wizjera i regulacją dioptrii przy nim
oraz jasnością matówki
eye control podobno mają ciemniejsze
znalazłem prównanie:
http://photonotes.org/reviews/1-1N-3-1V/
w eos 3
faktycznie wizjer mniejszy
brak korekcji dioptrii
czas błysku 200 (1N 250)
ale i 3 ma przewagi, szybkość, AF, E-TTL
generalnie to bliźniacze aparaty i którego byś nie kupił, będziesz szczęśliwy
dodatkowym skutkiem zakupu będzie to, że każda trzymana w ręku niepełnoklatkowa lustrzanka syfrowa zacznie ci śmierdzieć kupą
TylerDurden
24-05-2009, 17:26
Znalazłem na allegro taką aukcję EOS-a 1n
http://www.allegro.pl/item638756221_canon_1n_booster_e1.html
Sprzedający pisze coś o blokującej sie migawce i pojawiającym sie komunikacie BC.Chciałbym sie zapytać czy warto licytować i jaki byłby koszt wymiany całej migawki w 1n jeżeli zaszła by taka potrzeba?
Jeszcze pytanie do josifa.Przeglądałem to porównanie z linka którego podrzuciłeś i wyczytałem tam że 1n ma tylko 5 puntów AF natomiast 3 i 1v 45.To chyba nie jest aż taki celny,szybki i precyzyjny jak w pozostałych dwóch modelach?No ale mogę sie mylić dlatego pytam.
koszt migawki pewnie porównywalny z kosztem aparatu który teraz można kupić za jakiś 1000 zł a przy odrobinie szczęścia i taniej
Dla mnie z samej specyfikacji wynika, że 3 i 1V mają lepszy af a na pewno bardziej wszechstronny.
w 1N mam 5 punktów wyboru obok siebie w rzędzie : )
popatrz jeszcze na crossy w specyfikacjach
AF w 1N jest szybki, celny i dla mnie wystarczający (używam tylko ze szkłami USM/HSM) - ale ja nie jestem obiektywny bo jestem zakochany w tym aparacie
to z książki????
matko bosko
Matko bosko teraz palę się ze wstydu - oczywiście że to nie z książki... :oops:
TylerDurden
27-05-2009, 17:57
Josif jeszcze jedno.Jaki masz model jedynki tzn ten podstawowy czy 1N RS? Wiesz moze dokładnie czym one sie różnią?
ja mam 1N
a co do RS to po prostu przeczytaj ten wątek od początku : )
TylerDurden
01-06-2009, 08:38
Jeszcze taka kwestia.Zastanawiam się również nad Canonem EOS 5.Wiem co prawda,ze watek nie dotyczy tego modelu ale nie chcę specjalnie zakładać nowego tematu.Być może ktoś z was miał z nią kontakt. Czy piątka jest równie dobra jak wymienione tutaj modele?Czy opłaca sie go jeszcze kupować za kwotę około 500 PLN?Czy wymieniając mój 50e na 5-tkę odczuje jakiś większy skok jakościowy?
fabrykant
01-06-2009, 14:07
Witam
Moim zdaniem skok jakościowy niezbyt duży. Zastanawiałem się przy kupnie analoga nad 5-ką i 50e- zwyciężyło 50E bo ciut tańszy, lepszy ergonomicznie- same dźwignie i pokrętła (po nabraniu niejakiej wprawy z łatwością obsługuje się go bez odrywania oka od wizjera, czego nie oferują dzisiejsze cyfrówki Canona ze średniej półki), EOS 5 ma 5 punktów AF zamiast 3-ch w 50e, ale niestety eye control w starszej 5-ce działa tylko w poziomie (czasem używam tegoż bajeru) i do tego w tym trybie pomiar światła jest (o ile dobrze pamiętam tylko centralnie-ważony, nie związany z punktem celowania autofokusa jak w 50E). Małe przewagi EOSa 5 to jeszcze szybsza migawka (1/8000) i jedne z najszybszych ówcześnie zdjęć seryjnych (5kl/sek), ale ergonomicznie jest wg mnie gorszy od 50E bo ma niemal same przyciski, które trzeba obsługiwać patrząc na górny wyświetlacz. Jego niejaką zaletą jest nimb prestiżu (pomimo plastikowej konstrukcji) i legenda jaką się cieszy- był bardzo lubianym i najdłużej produkowanym EOSem po dziś dzień. Rozsądek i badania organoleptyczne wskazały mi jednak 50E jako bardziej mi odpowiadające.
tu masz porównanie
http://photonotes.org/reviews/5-50-30/
ja zmieniłem 50e na 5 ale nie używam lampy
z zamiany jestem zadowolony
TylerDurden
01-06-2009, 18:21
Jeszcze trochę pomarudze z tym 1N :-P.Znalazłem ofertę sprzedaży tego modelu za 499 PLN.Z tego co pisze sprzedający aparat jest sprawny i posiada jakieś ryski i przetarcia na obudowie.Nie ma do niego oryginalnego pudła ani zadnych dodatków typu pasek na szyje itp.Nie wie także dokładnie jaki jest przebieg aparatu bo nie jest jego pierwszym właścicielem.Jak myślicie opłaca sie kupować ten egzemplarz w takiej cenie a może spróbować sie potargować?Poniżej zamieszczam linki do kilku zdjęć tego egzemplarza.
http://img221.imagevenue.com/img.php?image=17796_IMG_6486_122_128lo.JPG
http://img16.imagevenue.com/img.php?image=17748_IMG_6477_122_1161lo.JPG
http://img220.imagevenue.com/img.php?image=17780_IMG_6483_122_477lo.JPG
http://img142.imagevenue.com/img.php?image=17759_IMG_6479_122_882lo.JPG
http://img234.imagevenue.com/img.php?image=17801_IMG_6488_122_357lo.JPG
kupiłem w stanie optycznie nie lepszym za cenę ( w sumie) dwukrotnie wyższą
i to niedawno
ja bym się nie zastanawiał tylko brał
500 zeta nie majątek
TylerDurden
05-06-2009, 19:35
A wie ktoś może czy można kupić i za ile pokrywkę (dekielek)złącza z obiektywem do tego Eosa 1n bo okazało sie ze jednak go nie będzie tak jak i paska.No ale dostane za to znizkę do 450 zeta.
Allegro ok 10 zl, w sklepie ok 25 zl.
Tomek.
Czy warto dać 750 zł za Canona Eosa 1 z gripem i z 50 mm f/1.8 (z matalowym bagnetem i skalą)
Metalowe 50mm 1.8 pierwszej serii (a właśnie MK.I ma skalę na korpusie) - oczywiście w dobrym stanie - chodzi po ok 400-500 PLN. Więc zadaj sobie pytanie czy 300 PLN za 1kę z gripem to dobre pieniądze? A tutaj znów wszystko zależy od tego w jakim jest stanie.. W końcu jako puszka profi może być zajeżdżony na śmierć.
To wszystko ze stanów, na zdjęciach wyglada ładnie. Sprzedający mowi ze sprzet jest od profesjonalnego fotografa "pristinely maintained". Nie ma zdartej nawet farby z sanek co jest dziwne troche :)
Jeśli studyjny to niekoniecznie dziwne.. Albo też może jest "refurbished"?
Ja sam kupowałem w ten sposób swojego Elana, i też musiałem wierzyć na słowo. Na szczęście się udało ;)
Tym niemniej - z jedynki zrezygnowałem na etapie planowania zakupów.. Ciężko jest trafić sztukę bez kilkudziesięciu tys. kłapnięć (zwłaszcza kupując od profoto). A w takiej sytuacji jesteś z każdą rolką filmu od serwisowania o równowartości 3 # body :twisted:
Chociaż z drugiej strony..
50mm MK.I
W najgorszym wypadku tracisz 300 PLN na komplecie :mrgreen:
Ernest_DLRS
30-09-2009, 19:04
Za taką cenę bym brał, jeśli miałbym ciśnienie na analogowy pro korpus. Pzdr!
TylerDurden
08-01-2011, 20:59
Odświeżę ten wątek bo nie będę zakładał nowego a sprawa dotyczy mojego Canona 1N. Mam taki problem z podświetleniem lcd.Otóż przycisk podświetlenia nie zawsze zadziała, muszę niekiedy poruszać aparatem we wszystkie strony aby "zaskoczyło". Wydaje mi się,że jest to spowodowane jakimś brakiem styku.Czy ktoś z was miał już taki problem w swojej lustrzance? Co prawda rzadko korzystam z tej funkcji no ale czasami zdarza mi się fotografować przy słabym świetle i wtedy jest to dosyć upierdliwe kiedy nie zawsze można dojrzeć ustawień.Nie wiem też jaki byłby koszt usunięcia takiej usterki?
Robson01
08-01-2011, 21:39
O to chyba najlepiej spytać w serwisie na Żytniej
Endriu86
04-02-2011, 23:45
Koledzy!
Czy wiecie może gdzie można kupić, pożyczyć, zdobyć, wynająć, posiąść...
Canon ES-E1 Link Software wraz z kablem?
Może ktoś z Was dysponuje i chciałby pomóc?
PZDR
Koledzy!
Czy wiecie może gdzie można kupić,
[ciach]
Kupisz bez problemu na Ebay. Jedyny problem to problem finansowy.
Endriu86
08-02-2011, 20:02
Masz jakieś dokładniejsze namiary?
Od dawna nie widziałem tego na ebayu.
PZDR
http://shop.ebay.pl/?_from=R40&_trksid=m570&_nkw=canon+eos+link&_sacat=See-All-Categories
Endriu86
08-02-2011, 21:21
Dzięki punky, ogromne dzięki ! :D
PZDR
Koledzy!
Czy wiecie może gdzie można kupić, pożyczyć
[ciach]
Jak znajdziesz kogoś życzliwego daj znać. Też chętnie zgram z korpusu bufor.
Mam pytanie, czy można gdzieś dostać Canona 1V (oprócz ebay)?
Może ma ktoś na sprzedaż? ;>
Mam pytanie, czy można gdzieś dostać Canona 1V (oprócz ebay)?
Może ma ktoś na sprzedaż? ;>
Popytaj na forach fotografii tradycyjnej http://www.aparaty.tradycyjne.net/ oraz http://www.korex.net.pl
Na pierwszej stronie było ogłoszenie o Canon 1V, ale zanim do niego dotarłam aparat znalazł nowego właściciela :(
Na pierwszej stronie było ogłoszenie o Canon 1V, ale zanim do niego dotarłam aparat znalazł nowego właściciela :(
Tak z ciekawości: wiesz może za ile poszedł? ;)
J
1400, ale nie jestem pewna.
Poza tym nie było zdjęć, ani przebiegu.
Nie moja aukcja i nie promuję ale tu jest ciekawy egzemplarz EOS 1V (http://allegro.pl/eos-1v-ostatni-super-analog-canona-i1479983221.html).
Czy można wierzyć w przebieg nie wiem - ale jak dokonywałem zakupu swojego EOS 3 to przebieg był podany przez sprzedającego również na niskim poziomie i się akurat sprawdziło bo wg serwisu na Żytniej migawka klapnęła 5200 razy.
Już niedługo stanę się szczęśliwym posiadaczem 1V. Zakupiony w inter foto w Warszawie, przebieg 135 rolek, cena 2 tys.
Już się nie mogę doczekać przesyłki.
Dziękuję za pomoc!
marbudzyk
10-03-2011, 15:11
Z Eosa 1V napewno będziesz bardzo zadowolony, używam go od wielu lat i ani razu mnie nie zawiódł. Jeśli masz dużą dłoń to polecam zakup Booster-a PB-E2. Jest na 8 baterii paluszków. Zalety - poprawia bardzo uchwyt i wszędzie takie zasilanie dostaniesz, nawet w "dzikich" miejscach w których dostęp do oryginalnej baterii jest niemożliwy. Pozdrawiam.
Z Eosa 1V napewno będziesz bardzo zadowolony, używam go od wielu lat i ani razu mnie nie zawiódł. Jeśli masz dużą dłoń to polecam zakup Booster-a PB-E2.
Obawiam się że aparat z gripem będzie za duży, chyba że koleżanka werusq pracuje w kuźni :mrgreen:
.... Jeśli masz dużą dłoń to polecam zakup Booster-a PB-E2....
mam wrażenie że jest odwrotnie. Parę analogowych jedynek miałem i jakoś nigdy z małym gripem na baterie 2CR5. Dopiero niedawno zakupiony 1v ma w komplecie booster + wymienny mały grip. Wyleczyłem się z jego używania gdy bateria 2CR5 padła przy drugiej rolce filmu. Na szczęście sesja była w Zakopanym wiec w każdym kiosku mają tam takie (choć zleżałe) baterie dla ceprów.
Koleżance z Krakowa polecam tylko boster. Ergonomia nie do zastąpienia. Za cenę wagi oczywiście.
Zresztą za 2 tys. to chyba musiał mieć booster, nie?
marbudzyk
10-03-2011, 17:47
Przepraszam za gafę - dopiero zobaczyłem że "kolega" werusq to jest Koleżanka :)
Mam jeszcze jedną radę apropos Twojego zakupu - sprawdź sama przebieg tego aparatu i zobacz czy działa OK z lampą błyskową. Kolega zakupił EOSa 1N właśnie w interfoto i okazało się że jest problem z synchronizacją lampy. Niestety okazało się to dopiero po dłuższym czasie od zakupu i niestety sprzedawca nie poczuwał się do odpowiedzialności, bo jak twierdzili - "miał pan czas na sprawdzenie". Nie wiem dokładnie co tam było ale sprzęt wylądował w serwisie. Mam nadzieję że moja rada pozwoli Ci uniknąć takiej niespodzianki :)
Pozdrawiam.
MacGyver
10-03-2011, 18:52
Koleżanki i koledzy, litości, nie kupuje się w Interfoto używanego sprzętu wysyłkowo, bez uprzedniego "obmacania", wystarczy poczytać tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=19130
Wujek Google znajduje jeszcze więcej ciekawych opinii na ich temat, ba, znajduje je od ładnych kilku lat.
Przebieg i stan aparatu sprawdzał znajomy w Warszawie, ale jak przyjdzie przesyłka to nie omieszkam sama sprawdzić :)
Dzięki za uwagę o lampie, bo jak coś pewnie wyszłoby dopiero w praniu :)
Aparat doszedł, wygląda w miarę, lampa działa (ale nie moja xD), ogólnie bez zarzutów.
Muszę go jeszcze rozpracować, bo na co dzień focę 50D :)
Boostera i gripa nie ma. Nie ma instrukcji, a tak zapakowali, że nie wiedziałam, czy go kiedyś wydobędę...
Ma ktoś może instrukcję?
Aparat doszedł, wygląda w miarę, lampa działa (ale nie moja xD), ogólnie bez zarzutów.
Muszę go jeszcze rozpracować, bo na co dzień focę 50D :)
Boostera i gripa nie ma. Nie ma instrukcji, a tak zapakowali, że nie wiedziałam, czy go kiedyś wydobędę...
Ma ktoś może instrukcję?
Mam angielską, ale prościej poszukać w sieci niż kserować.
Czyli jeśli nie masz boostera to masz mały grip na baterię 2CR5.
Instrukcja znaleziona, ale mam wrażenie, że ostrzy jak traktor -.-
Co prawda na 70 - 200 2,8 - innego do niego na razie nie posiadam.
Można to jakoś przyspieszyć?
Za tydzień w Rotundzie koncert TSA spróbuje coś na nim pofocić :)
Instrukcja znaleziona, ale mam wrażenie, że ostrzy jak traktor -.-
Co prawda na 70 - 200 2,8 - innego do niego na razie nie posiadam.
Można to jakoś przyspieszyć?
Testy w mieszkaniu czy na zewnątrz?
Nie wiem jak bardzo różni się AF jedynki od trójki, ale ten w trójce jest zdecydowanie mniej czuły niż w 40D w warunkach low light.
Okazuje się że na zewnątrz działa o niebo lepiej :)
Jaką lampę polecacie do niego?
marbudzyk
13-03-2011, 01:18
Ja polecam lampę Speedlite 580 EXII. Używam z 1V i jestem bardzo zadowolony. A czy wywołałaś już film z testu aparatu z lampą? Bo to że błyska przy naciśnieciu spustu to jeszcze nie do końca świadczy o tym że naświetla poprawnie... Zaniepokoiło mnie to "ostrzenie jak traktor" - rozumiem że głośno i dość długo? Mnie przy 70-200/2.8 ostrzy bardzo szybko dlatego radzę potestuj dokładnie ten korpus bo niestety aparaty z komisu czesto mają różne dziwne rzeczy o ktorych sprzedający nie informują.
Pozdrawiam.
Na pewno ExII? Mi ta nie wchodzi na sanki ;/
Tak jakby za małe były xD
Na pewno ExII? Mi ta nie wchodzi na sanki ;/
Tak jakby za małe były xD
Jak najbardziej wchodzi. Sam używam.
Może masz przygięte w dół prowadnice sanek lampy błyskowej?
Były podgięte :)
Działa, więc po południu zrobię test i jutro wywołam kliszę - zobaczymy co jest wart.
mizantropia
17-07-2015, 19:33
Koledzy i koleżanki, jak sprawdzić przebieg 1N, tylko Żytnia?
Zakupiłem przedwczoraj. :)
pringles50g
22-03-2016, 17:07
Koledzy i koleżanki, jak sprawdzić przebieg 1N, tylko Żytnia?
też jestem ciekawy... ktoś?? coś?? czy w wersji 1V można to sprawdzić przy użyciu Canon ES-E1 EOS Link??
też jestem ciekawy... ktoś?? coś?? czy w wersji 1V można to sprawdzić przy użyciu Canon ES-E1 EOS Link??Przecież 1V numeruje filmy. Odczytaj na negatywie nr i pomnóż przez 36. Sprawdź w instrukcji czy ten licznik można wyzerować bez posiadania ES-E1 Link
Przy okazji zapytam ponownie: czy na forum jest ktoś, kto posiada kabl ES-E1? Chciałem podjechać i w swoim 1V aktywować tryb cichej migawki.
pringles50g
23-03-2016, 13:58
Przecież 1V numeruje filmy. Odczytaj na negatywie nr i pomnóż przez 36. Sprawdź w instrukcji czy ten licznik można wyzerować bez posiadania ES-E1 Link
1V dopiero do mnie leci... mam nadzieje że jest tak jak piszesz... to się sprawdzi :)
a ten "zamiennik" ES-E1 widziałeś?? (http://www.meta35.com/shop/m35-c-1)
1V dopiero do mnie leci... mam nadzieje że jest tak jak piszesz... to się sprawdzi :)
a ten "zamiennik" ES-E1 widziałeś?? (http://www.meta35.com/shop/m35-c-1)Jest, jest. Naświetla kolejny nr filmu oraz nr fotografa (ten drugi można zmieniać gdy aparat idzie w inne ręce, w redakcji na przykład).
Zamiennik widziałem. Nadal drogi.
pringles50g
23-03-2016, 22:07
ale jest dużo lepszą opcją niż oryginał ES-E1 który był stworzony wieki temu i ciężko go uruchomić na współczesnych systemach operacyjnych.... chyba że chowasz gdzieś jakiegoś peceta z XP :) z tego co wyczytałem META35 chodzi bezproblemowo na nowych windowsach także na chwile obecną to jedyne słuszne rozwiązanie.... co do ceny... się nie wypowiadam... :)
Przemek_PC
24-03-2016, 00:21
Dlatego warto kupic malego laptopa z XP wyposazonego w zlacza RS232, Firewire a i rownolegly LPT tez moze sie przydac.
Dlatego warto kupic malego laptopa z XP wyposazonego w zlacza RS232, Firewire a i rownolegly LPT tez moze sie przydac.A jeszcze lepiej go nie wyrzucać gdy marketingowcy przekonają świat o konieczności posiadania nowego sprzętu (-:
Wracając do 1V, jeśli nie wygląda jak wracający z wojny, to nie warto się przejmować jego przebiegiem. Parę lat temu, stary technik na Żytniej uśmiechnął się z politowaniem gdy zapytałem o cenę usługi sprawdzenia przebiegu w 1V. I tym uśmiechem mnie przekonał.
pringles50g
24-03-2016, 12:49
... jeśli nie wygląda jak wracający z wojny...
... raczej po wojnie to nie jest :)...
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://drive.google.com/open?id=0B2az0-wCePRAelRuSVlVSmxmSS1sVl9TempRUmdicDM1NUJv)
źródło (https://drive.google.com/open?id=0B2az0-wCePRAd1JHRkFnZkx3aDM0NzZPQ3p2N0FNdFlQNkk0)
źródło (https://drive.google.com/open?id=0B2az0-wCePRAeHNfeTNjSkkxa3d5SC05TGVZc3JCYlMwcGFr)
nie wiem czemu nie widać obrazków, ale jak się kliknie i otworzy grafikę w nowym oknie to się wszystko ładnie pojawia :)
pringles50g
06-12-2018, 18:18
po takim czasie ale się dorobiłem tego kabla... jak by t jeszcze kogoś interesowało :)
1467
po takim czasie ale się dorobiłem tego kabla... jak by t jeszcze kogoś interesowało :)
Jeśli u Ciebie mogą włączyć w moim EOS 1V tryb cichy, to ja chętnie.
A Ty włączałeś w swoim? Jak dokładnie działa ten tryb? Czy tak jak w cyfrówkach 1D, że faktycznie silnik wolniej czyli ciszej naciąga lustro i migawkę? Czy też w 1V tak, że jeśli po zrobieniu zdjęcia nie puszczę spustu to aparat nie naciąga kolejnej klatki?
Marek
pringles50g
07-12-2018, 17:13
powiem szczerze nie wiem.... dopiero ogarniam temat tych ustawień... a czasem nie grzeszę więc to trochę pewnie potrwa...
Jeśli u Ciebie mogą włączyć w moim EOS 1V tryb cichy, to ja chętnie.
skąd jesteś??