Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : rodzaj pomiaru światła i i korygowanie balansu bieli...

kawo
21-01-2007, 18:52
jak w tytule: interesuje mnie, w jakich warunkach najcześciej używacie sposobów pomiaru światła oferującego przez 350d tzn: 1. pomiaru wielosegmentowego, 2. skupionego i 3. centralnie ważonego oraz do czego służy albo jak korzystać z korekcji balansu bieli za pomocą tej siatki na LCD (WB SHIFT/BKT). Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do ksiązki obsługi, bo ją przeczytałem i ona nie wnosi za wiele do wiedzy początkującego: prosze o konkretne odpowiedzi.

piast9
21-01-2007, 19:08
Moim zdaniem póki nie masz kontrastowej sceny to praktycznie wszystko jedno. A jak scena jest kontrastowa, to na żadnym z ogólnych pomiarów nie można polegać i trzeba użyć skupionego (z braku spota) i próbować ustawić się na jakiś średni obiekt i blokować ekspozycję. Niemniej jednak u mnie zwykle kończy się to tym, że się wkurzam i przechodzę na M. :)

Balansem bieli się w ogóle nie przejmuję ponieważ bawię się w RAW-y.

kawo
21-01-2007, 21:13
jak w tytule: interesuje mnie, w jakich warunkach najcześciej używacie sposobów pomiaru światła oferującego przez 350d tzn: 1. pomiaru wielosegmentowego, 2. skupionego i 3. centralnie ważonego oraz do czego służy albo jak korzystać z korekcji balansu bieli za pomocą tej siatki na LCD (WB SHIFT/BKT). Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do ksiązki obsługi, bo ją przeczytałem i ona nie wnosi za wiele do wiedzy początkującego: prosze o konkretne odpowiedzi.

słuchajcie czy tutaj nie ma kogoś kto w prosty spoób odpowiedziałby na moje pytania?!!!!!!! juz sam nie wiemczy nie wiecie o co pytam czy wam sie nie chce odpowiedzieć.... tym bardziej dzieki koledze powyzej ze jemu sie chciało cokolwiek napisać...

piast9
21-01-2007, 21:29
To napisz co jest niejasne bo ja np. nie wiem co potrzebujesz abym dopowiedział w kwestii pomiaru światła.

CYNIG
21-01-2007, 21:51
słuchajcie czy tutaj nie ma kogoś kto w prosty spoób odpowiedziałby na moje pytania?!!!!!!! ...

Czlowieku, przeciez jest niedziela, ludzie zdjecia robia albo spedzaja czas z rodzinami a Ty chcesz w ciagu dwoch godzin dostac wszystkie odpowiedzi???
Troche realizmu i cierpliwosci.
Wez sprzet w reke, wyjdz w teren i porob zdjecia tych samych motywow na roznych sposobach pomiaru, sam zobaczysz roznice. Poczytaj czym sie one charakteryzuja plus odrobine wiedzy z dowolnej ksiazki foto o naswietlaniu i bedziesz sam wiedzial wszystko.
Co do korekty WB na wykresie - jak dla mnie zbedny gadzet, robie na RAWach i mam na stale przyjeta temperature barwowa w ustawieniach aparatu (na 5200K)

Skipper
21-01-2007, 21:57
słuchajcie czy tutaj nie ma kogoś kto w prosty spoób odpowiedziałby na moje pytania?!!!!!!! juz sam nie wiemczy nie wiecie o co pytam czy wam sie nie chce odpowiedzieć.... tym bardziej dzieki koledze powyzej ze jemu sie chciało cokolwiek napisać...

to moze wpisz sobie na www.google.pl pomiar punktowy, itd to dostaniesz pełen opis, a nie histeryzujesz jak nastolatka...

marekb
21-01-2007, 22:56
już gdzies tu było, że zanim zapytasz przeczytaj dokładnie instrukcje, tam masz opisane do czego jaki pomiar światła, WB jw w RAW-ach robię8)

Fakungio
21-01-2007, 23:06
Ja robię tak.

Zawsze pstrykam na matrycowym. Nie po to kupujesz 350D z procesorem Digic II, żeby przejmować się blokowaniem ekspozycji, chyba że lubisz się tym bawić. Ja po paru próbach stwierdziłem że matrycowy jest nieomylny.

Co do "tej siatki" to ja się tym wogóle nie bawię tylko koryguję kolorystykę poprzez gotowe wzorce balansu bieli.
Np. Przy strzelaniu lampą zdecydowanie lepiej nastawić W/B na - błysk.
Naturalniej wygląda skóra - nie jest blada.
Przy zachodzie słońca ustawiam na - pochmórno (chmurka) - dodajesz tym zabiegiem czerwonej dominanty, słońce jest bardziej krwiste a model bardziej opalony.
Wszystko to kwestia upodobań i prób.
Ja zrobiłem kiedyś tak, że pstrykałem tą samą scenę z różnymi gotowymi nastawami W/B i porównywałem z AUTO W/B.
Jedno jest pewne.AUTO W/B w 350D działa doskonale w normalnych warunkach oświetleniowych tzn. światło dzienne niezależnie czy jest pochmurno czy słonecznie

Pozdrawiam.

PS. Siatką bym się bardzo nie przejmował bo kolorystykę zdjęcia i tak precyzyjnie zmodyfikujesz nawet w najprostszym programie komputerowym..nie mówiąc już o Photo Shopie.

PS. Lepiej mieć dobrą kolorystykę zdjęcia i później modyfikować niż nienaturalną np. pożółconą i starać się naprawić to zdjęcie - zawsze będzie strata na jakości w tym drugim przypadku

shady
22-01-2007, 12:25
Ja robię tak.

Zawsze pstrykam na matrycowym. Nie po to kupujesz 350D z procesorem Digic II, żeby przejmować się blokowaniem ekspozycji, chyba że lubisz się tym bawić. Ja po paru próbach stwierdziłem że matrycowy jest nieomylny.

etam, jak jest np. pod swiatlo to jedynie punktowy - ja ostatnio robiąc fotkę koleżance lekko od dołu, duzy wpływ zatem mialo niebo, niestety zaden z pomiarów się nie sprawdził, trzeba było podejść i z odległości około 0,5m zmierzyc swiatło na twarzy, zablokować i wtedy dopiero wyszło poprawnie - ewentualnie manual lub korekta expozycji, ale ja tam wole podejsc i nie kombinować w nieskonczoność ;) Pozatym nie macie wrazenia ze sporo fotek jednak wychodzi nieco niedoswietlonych?? Opieram sie na 400D ale koleś też to potwierdza z 350D - Bardzo czesto zdarza mi sie rozjasnianie w kompie.

K.

Mortiis
22-01-2007, 12:46
J
Np. Przy strzelaniu lampą zdecydowanie lepiej nastawić W/B na - błysk.
Naturalniej wygląda skóra - nie jest blada.

Ale jak odbijasz lampą od sufitu albo od ścian to wtedy trzeba ustawiać WB ręcznie, bo wszystko zależy od koloru ścian i najczęściej wychodzi za ciepło.

Co do metod pomiaru światła to proponuje, tak jak koledzy, porobić ten sam motyw na różnych trybach. Tylko nie może to być równomiernie oświetlona scena bo nie zauważysz żadnych różnic. Najlepiej wieczorem w ciemnym pokoju popstrykaj palącą się świeczkę, a najlepiej taki domek co się małą świeczkę wkłada do środka, wtedy zobaczysz różnicę, bo tak na sucho to ciężko opisać.
W większości sytuacji jest tak jak napisał Fakungio, matrycowy jest optymalny do większości zastosowań.
Pozdrawiam

Kolekcjoner
22-01-2007, 14:02

Kolego już w drugim poście objeżdżasz ludzi że nikt nie udziela Ci odpowiedzi. Weź pod uwagę że wiele z rzeczy o które pytasz tyczą sie podstaw fotografii w ogóle i nie ma szans wyjaśnić tego w dwóch zdaniach jednoznacznie. Po prostu poczytaj trochę na ten temat, porób zdjęć, poeksperymentuj, poszukaj i na tym forum i w innych miejscach w necie, a nie oczekuj że ktoś Ci przedstawi gotowe rozwiązania. O tym kiedy i jak stosować różne pomiary światła możnaby napisać niejedną książkę. O WB to samo.

Vitez
22-01-2007, 14:11

http://rtfm.killfile.pl/#zanim
http://rtfm.killfile.pl/#grzecznosc

kawo
22-01-2007, 17:56
Kolego już w drugim poście objeżdżasz ludzi że nikt nie udziela Ci odpowiedzi. Weź pod uwagę że wiele z rzeczy o które pytasz tyczą sie podstaw fotografii w ogóle i nie ma szans wyjaśnić tego w dwóch zdaniach jednoznacznie. Po prostu poczytaj trochę na ten temat, porób zdjęć, poeksperymentuj, poszukaj i na tym forum i w innych miejscach w necie, a nie oczekuj że ktoś Ci przedstawi gotowe rozwiązania. O tym kiedy i jak stosować różne pomiary światła możnaby napisać niejedną książkę. O WB to samo.

dobra, dobra... :)niepotrzebnie sie uniosłem ... ale jakby nie było to jest to forum dla początkujących i chyba wolno o wszytsko pytać...:) wiem ze podstawowe sprawy niektrórych bardziek doswaidczonych nudzą. ..mimo wszystko dzieki za wszystkie odp. przeczytałem juz co nieco na temat pomiaru światła, ale to nie to samo co ktoś napisze w praktyce.
no, a tak na marginseise to jak sie was troche opśtyka to zaraz sie kilka ładnych osp. znalazło:):):)

Vitez
23-01-2007, 11:14
ale jakby nie było to jest to forum dla początkujących i chyba wolno o wszytsko pytać

Pytac wolno... ale domaganie sie odpowiedzi w stylu "ale wy jestescie, nie chce wam sie odpowiadac" to juz niezbyt grzeczna forma proszenia o pomoc :p .

no, a tak na marginseise to jak sie was troche opśtyka to zaraz sie kilka ładnych osp. znalazło

Sprobuj jeszcze raz, a potem jeszcze raz... ciekawe kiedy sie zorientujesz ze cie nikt nie czyta albo ze nie masz gdzie pisac :twisted: .