Zobacz pełną wersję : co oznaczają te funkcje 350d?
W custom fukctions znalazłem pod pozycją 07 mirror lockup i pod pozycją 08 ettl II (evaluative i avarange - co one oznaczają?) oraz pod pozycją 03 :flash syn. in av mode... niech mi ktoś odpowie do czego śei tych funcji konktrtnie używa, co one oznaczają. Wtehj smiesznej ksiązęczce obsługi to jest tak wyjaśnione ze nic nie rozumiem w dupe jeża.. (no, moze nie tak ze nic, ale prosiłbym, zeby ktoś to w przystępnych słowach wyjaśnił...:)). Mam nadzieję, ze moge na was liczyć:)
07 mirror lockup= wstępne podniesienie lustra:)
07 mirror lockup= wstępne podniesienie lustra:)
ale czemu to służy,a poza tym widzę ze w poważniejszych sprawach nie ma chetnych chetnych na forum do wypowiedzi. Pewnie jakbym rzucił tekst: kupiłem nikona d40 i jest sto razy lepszy od 350d to dyskusja nad tym jałowym i nic nie wnoszącym tematem rozwinełaby sie na 1000 postów...
ale czemu to służy...
Ano generalnie temu zeby otrzymac nieporuszone zdjecia. Jak robisz przy czasach od okolo 1/30 do 0,5 sekundy to wplyw drgan od klapniecia lustrem jest najwiekszy. Ja uzywam glownie przy makro gdzie przy drganiach raz ze masz poruszenie a dwa przesunieta odrobine GO (czesto robie w skalach 2:1 z f/2,8)
W custom fukctions znalazłem pod pozycją 07 mirror lockup i pod pozycją 08 pod pozycją 03 :flash syn. in av mode
jest to czas synchronizacji migawki z lapa blyskowa w trybie priorytetu przyslony obiektywu. Chodzi o to ze migwka nie jest zsynchronizowana z lampa przy kazdej predkosci i moze nastapic czesciwoe zaciemnienie obrazu przez podnoszace sie badz opadajace lustru, gdyz w trybie preselekcji przeyslony uzytkownik dobiera wartos przyslony a aparat sam dobiera odpowiedni czas by uzyskac poprawne naswietlenie ekspozycji.
Na marginesie - wszystkie te funkcje są ładnie opisane w instrukcji. Jeśli nie masz to ściągnij spod jednego z linków z przyklejonego wątku w dziale dSLR z forum.