Zobacz pełną wersję : Brak możliwości kopiowania RAW-ów
Dominooo
19-01-2007, 20:37
Nie wiem dlaczego, ale nie mogę skopiować RAW-ów z aparatu na komputer za pośrednictwem kabla USB dołączonego do zestawu.
Komputer widzi zjdęcia w JPEG a RAW-ów nie.
Czy zdjęcia zrobione W RAW tylko można ściągnąć za pomocą czytnika, czy poprostu coś u mnie jest nie tak?
Pozdrawiam
Tomasz1972
19-01-2007, 20:47
Czy zdjęcia zrobione W RAW tylko można ściągnąć za pomocą czytnika, czy poprostu coś u mnie jest nie tak?
Przez czytnik jest najszybciej i najwygodniej :)
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=18647
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=18288
Ale moze pochylmy sie nad problemem czlowieka, ktory nie zaopatrzyl sie w czytnik. Choc, aby to zrobic dobrze by bylo, gdybysmy wiedzieli o jakim softwarze mowimy?
Bo to raczej nie bedzie kwestia tego, ze kabel sie zepsul i tylko jpg przerzuca, tylko, ze oprogramowanie wariuje.
Dominooo
19-01-2007, 23:03
Niestety nie zaopatrzyłem się w czytnik, ale mam go już na uwadze i szukam na Allegro, bo to napewno rozwiąże problem i jest wygodniejsze w użyciu.
Jednak do póki nie mam tego sprzętu, chciałbym ściągnąć foty z aparatu.
Dodam, że zainstalowałem oprogramowanie Canona dołączone do zestawu i niestety nie ma żadnej reakcji o kopiowaniu.
Nie wiem jak ten problem rozwiązać :-(
Jesli masz XP sproboj w trybie dla niego dedykowanym - i pozniej metoda przeciagnij i upusc.
Jesli softem Canonowskim - to wpier moze go przeinstaluj - w Windowsowej rzeczywistosci to czasem pomaga.
Dominooo
19-01-2007, 23:43
Zainstalowałem najnowszego EOS Utility i też zero odzewu...
Windows, u mnie nie rozpoznaje tego typu plików.
Ktory Windows?
I "Nie rozpoznaje" czy "nie widzi"?
A jaki masz aparat? Bo ja z 20D do dzisiaj nie mogę RAW-ów przez aparat ściągnąć. Z 5D schodzi bez problemu. Sprawdzałem to tylko z ciekawości, normalnie tylko przez czytnik lub na databank.
Dominooo
19-01-2007, 23:59
Ktory Windows?
I "Nie rozpoznaje" czy "nie widzi"?
Nie widzi.
Windows XP posiadam.
Dominooo
20-01-2007, 00:01
A jaki masz aparat? Bo ja z 20D do dzisiaj nie mogę RAW-ów przez aparat ściągnąć. Z 5D schodzi bez problemu. Sprawdzałem to tylko z ciekawości, normalnie tylko przez czytnik lub na databank.
400D.
Coś mi się wydaje że będę musiał jak najszybciej kupić czytnik...
Sproboj zmienic tryb komunikacji w menu w aparacie na PTP i sprobowac przez XPka zrzucic. Ew. jesli juz masz PTP, to zmien na normal i sproboj canonowskimi programami.
Dominooo
20-01-2007, 00:35
Sproboj zmienic tryb komunikacji w menu w aparacie na PTP i sprobowac przez XPka zrzucic. Ew. jesli juz masz PTP, to zmien na normal i sproboj canonowskimi programami.
Nie wiem o jaką funkcję dokładnie chodzi, nie mogę nic takiego znaleźć w menu aparatu.
Trochę irytująca ta sytuacja z tymi RAW-ami...
w 300D to jest zdajsie w zakladce "set-up 2" przejedz pokolei, to na pewno znajdziesz u siebie. Bo ten tryb PTP to jest pod XPka dedykowany, a domyslnie (chyba) nie jest wlaczony. Wiec jest szansa, ze to rozwiaze Twoj problem.
Dominooo
20-01-2007, 12:31
w 300D to jest zdajsie w zakladce "set-up 2" przejedz pokolei, to na pewno znajdziesz u siebie. Bo ten tryb PTP to jest pod XPka dedykowany, a domyslnie (chyba) nie jest wlaczony. Wiec jest szansa, ze to rozwiaze Twoj problem.
Nie ma tej opcji w 400D.
Spróbuję coś pogrzebać w kompie.
Jeśli to nic nie pomoże to tylko czytnik rozwiąże mój problem.
Pewnie to kwestia jakichś ustawień w aparacie, tudzież w systemie. Nie wiem, ja swojego podłączam, zrzucam .jpeg i RAW i nie mam żadnych problemów.
Nie ma tej opcji w 400D.
Spróbuję coś pogrzebać w kompie.
Jeśli to nic nie pomoże to tylko czytnik rozwiąże mój problem.
Aż mi się wierzyć nie chce, że nie ma..Poszukaj ... tryb albo PTP albo Normal. PTP to wtedy aparat jest widziany jako dysk zewn.
Opisany przez Ciebie problem najczęściej pojawiał się jak ludkowie zgrywali fotki przy użyciu programu windowsowego do fotek.
Ja do zgrywania bezpośrednio z aparatu używam Zoom Browsera. On uruchamia program o nazwie CameraWindow...
Inna sprawa...że mam już czytnik :grin:
Dominooo
21-01-2007, 02:05
Owszem, jak zgrywam JPEG z aparatu to idzie mi przez program z Windowsa.
Po podłączeniu aparatu uruchamia się on automatycznie i nie wiem czy jest taka możliwość, żeby przestawić w jakichś opcjach tak, aby nie był on programem domyślnym, tylko system pozwalał na wybór innego softu, co pozwoliłoby na uruchomienie softu Canona.
Próbowałem różnych rzeczy i już wiem, że to wina leżąca po stronie komputera i jego oprogramowania, a konkretnie chyba sterowników.
Nie mam już czasu, ale postaram się zrobić to jutro.
P.S.
W sprawie tej opcji w aparacie- albo ja tego nie widzę, albo tego nie ma.
Najlepiej żeby wypowiedziała się osoba, która dobrze zna ten aparat.
Mimo wszystko dziękuję za próbę pomocy.
Tak czy inaczej muszę kupić czytnik, bo napewno ułatwi pracę i przynajmniej aparat nie będzie tracił energii bo podejrzewam, że przy kopiowaniu większej ilości zdjęć dużo jej pobiera.
power on -> menu -> druga pomarańczowa zakładka z opcjami -> 'connection'
a o ile pamiętam to na PTP nie dość, ze wolniej działa, to windows za chiny nie zgra .cr2 tą metodą;
Dominooo
21-01-2007, 11:15
power on -> menu -> druga pomarańczowa zakładka z opcjami -> 'connection'
a o ile pamiętam to na PTP nie dość, ze wolniej działa, to windows za chiny nie zgra .cr2 tą metodą;
Jakby nie było to i tak nie ma takiej opcji w żadnej z zakładek!
Po przeglądnięciu manuala z 400D, stwierdzam - ten model nie ma takiej funkcji ;p
Bez jaj panowie, jak to nie ma? Może macie ustawiony program "zielony" i dlatego nic nie widać? Szkoda że nie mam teraz pod ręką 400D, jak nie zapomnę to po południu u kumpla sprawdzę.
A jednak, sprawdziłem w moim 350D teorię z zielonym, nie - ta funkcja jest dostępna niezależnie od programu.
Bez jaj panowie, jak to nie ma? Może macie ustawiony program "zielony" i dlatego nic nie widać? Szkoda że nie mam teraz pod ręką 400D, jak nie zapomnę to po południu u kumpla sprawdzę.
Wystarczy zajrzec na szczegolowy review na dpreview, gdzie sa wypisane wszelkie mozliwe opcje z menu, by sie przekonac ze 400D NIE MA opcji wyboru trybu communication.
Dominooo
21-01-2007, 20:48
A nie mówiłem :-)
Zamówiłem już czytnik, żeby się więcej nie bujać z tym problemem.