Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bracketing

mistasz
18-01-2007, 19:05
Czy używając 300D jest mozliwe zrobienie w jakiś sposób zdjęć z bracketingiem przy uzyciu lampy błyskowej? (myślę o automatycznym i samowyzwalaczu)

Goose
06-07-2007, 13:18
Może mnie ktoś oświecić jak robić zdjęcia seryjne przy różnym naświetleniu (bracketing) w C30D?

solti
06-07-2007, 13:21
Normalnie:D Ustawiasz bracketing w interesującym Cię zakresie i przełączasz aparat w tryb zdjęć seryjnych:wink:
Po resztę odsyłam do instrukcji obsługi8-)

aleph
19-04-2008, 09:25
Witam serdecznie, czy moglibyscie mi pomoc i wyjasnic jak zrobic zdjecie z bracketingiem? Nie mam instrukcji a jakos nie moge tego obczaic.

Dzieki za pomoc.

maciej de b
19-04-2008, 10:23
Zacytuję instrukcję ( choć bez symboli " : wyświetl menu i przejdź na symbol aparatu z cyfrą 2.Wybierz pozycję AEB i naciśnij SET. przyciskami kierunkowymi rozsuń znaczniki do pożądanych wartości i zatwierdź SET . Po naciśnięciu spustu migawki do połowy na monitorze wyświetla się symbol trzech zachodzących się na siebie prostokątów- szary ,czarny i biały.Wykonanie zdjęć : W trybie zdjęć seryjnych i pojedynczych po naciśnięciu spustu migawki do końca , aparat wykona serię trzech zdjęć -ekspozycja standardowa , przyciemniona o podaną wartość i rozjaśniona o taką samą wartość. SEKWENCJA AEB NIE WYKONUJE SIę Z LAMPą BłYSKOWą ANI W TRYBIE " BULB" Pozdrowienia i miłego focenia :)

davidbaluch
19-04-2008, 10:25
A co tu tłumaczyć? Zrób jedno zdjęcie naświetlone "normalnie", jedno niedoświetlone o jedną wartość przysłony i jedno prześwietlone. Ot i cała filozofia.

senner
20-04-2008, 13:18
dołącze się do tematu:
bracketing WB - jak to działa?.. coś kiedyś testowałem ale chyba nie zauważyłem różnicy w zdjeciach i chyba dlatego zaniechałem dalszych testów..

a21031979
11-06-2008, 08:37
czy jest możliwe w modelu Canon EOS 350D wykonywanie bracketingu tylko w kierunku prześwietlenia lub tylko w kierunku niedoświetlenia?

do tej pory posługiwalam się jedynie sekwencją 3 zdjęć (jednego zgodnie ze wskazaniami światłomierza, jednego niedoświetlonego i jednego prześwietlonego) a takiej opcji w jednym kierunku nie znalazłam.
czy jest to tylko możliwe przy pomocy samodzielnego dobrania parametrów ekspozycji:wink: ?

będę wdzięczna za informację

romko
11-06-2008, 08:51
Jest możliwe. Osobno trzeba ustawić zakres bracketingu, tj. w menu - AEB i kółkiem (na górnym panelu)wybrać zakres - odstępy. A zdjęcia robić w trybie manualym po ustawieniu ekspozycji na drabince ( na wyświetlaczu wybrać kierunek - prześwietlenie lub w kierunku niedoświetlenia).

a21031979
11-06-2008, 09:12
jestem teraz w biurze i nie mam pod ręką aparatu i sprawdzę . ale wg mnie SIĘ NIE DA - W TEN SPOSÓB MAM 3 FOTY A CHCĘ TYLKO JEDNĄ

gwozdzt
11-06-2008, 09:32
czy jest możliwe w modelu Canon EOS 350D wykonywanie bracketingu tylko w kierunku prześwietlenia lub tylko w kierunku niedoświetlenia?

ale wg mnie SIĘ NIE DA - W TEN SPOSÓB MAM 3 FOTY A CHCĘ TYLKO JEDNĄ
Tobie chodzi o korektę ekspozycji a nie żaden bracketing :lol:

Oczywiście że jest mozliwe --> instrukcja str. 89 (http://bercow.inwestnet.com/pliki/canon/aparaty/Canon%20EOS-350D.rar)

My Nick
12-06-2008, 19:22
Nie chcę się mondralinować ale z tego co ja wiem to używanie samego sformuowania "bracketing" jest troszkę mylące i tak naprawdę nic nie tłumaczy. Domyślnie używane jest jako "robienie 3 fotek ze zmianą -/0/+ WB" ale tak naprawdę zwrot ten powinien być stosowany z określeniem czego ma dotyczyć BKT.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bracketing