Zobacz pełną wersję : Filtry kolorowe w lampach błyskowych
Właśnie, jakie mają zastosowania kolorowe filtry dorzucane do niektórych żarówek i lamp błyskowych? Rozumiem, że nadają się głównie do fotografii czarnobiałej, jednak czy ktoś mógłby wytłumaczyć po ludzku, kiedy używać filtrów niebieskich, czerwonych, białych lub żółtych? :-)
Dlaczego cz/b? Filtr kolorowy na błysk zabarwia światło w celu uzyskania jakiegoś bajeru albo dopasowania błysku do temperatury barwowej światła zastanego.
A nie działają tak jak filtry na obiektyw, używane ongiś właśnie w fotografii BW? Np. żeby wyciągnąć kontrast, uwydatnić usta albo skórę itp...
WereWolf
18-01-2007, 16:08
hmm... czy mnie pamięć myli, czy już odpowiadałem na ten post dzisiaj? czyżby zniknął?
w każdym razie... tak jak napisał poprzednik, wydaje mi się, że głównie stosuje się je do dopasowania (lub zbliżenia) temperatury barwowej lampy do temperatury światła zastanego
Filtr na obiektyw zabarwia obraz całej sceny, stąd jest sens jego stosowania w zasadzie tylko w b/w. Filtr nałożony na lampę zabarwia tylko światło lampy, a co za tym idzie tylko to na co lampa jest skierowana. A to daje duże pole do manewru/popisu ;)
Pewnie w b/w też mają jakieś zastosowanie. Powinny ukrywać barwy zgodne z kolorem filtra, tak mi się wydaje.
WereWolf
18-01-2007, 16:11
A nie działają tak jak filtry na obiektyw, używane ongiś właśnie w fotografii BW? Np. żeby wyciągnąć kontrast, uwydatnić usta albo skórę itp...
gwoli ścisłości, filtry takie z tego co wiem były też stosowane w analogowej fotografii kolorowej (chociaż rzadziej)... np. do zmiany "balansu bieli" jak to się dzisiaj nazywa - a przy cyfrowej fotografii można to po prostu ustawić w aparacie... podobnie z filtrami efektowymi, podobny efekt daje zmiana ustawień w aparacie lub obróbka na komputerze
przy cyfrowej fotografii można to po prostu ustawić w aparacie... podobnie z filtrami efektowymi, podobny efekt daje zmiana ustawień w aparacie lub obróbka na komputerze gdzie to można ustawic w aparacie..?? tzn żeby wyrównać temperatury barwowe z lampy i żarówek...?? przy nałożeniu takiego filtra i doświetleniu z lampy pierwszego planu z temp. ok 3000K, dalszy plan oswietlony żarówkami które mają też- jak mi sie zdaje-ok 2700-3300K to cały kadr ma podobny WB. daj sobie w aparacie WB na lampe to zobaczysz jaki kolor dadzą żarówki...