Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wspomaganie automatyki ostrosci na 430 ex

sadaman
18-01-2007, 13:54
Witam
Zwracam się do forumowiczów z kolejnym pytaniem na które przeszukując dotychczasowe tematy nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
A zatem tak.
Posiadam EOS-a 400D oraz lampe 430EX
Czasem zdarza mi się korzystać z oświetlenia wspomagającego automatykę ostrości emitowanego przez wbudowaną lampę błyskową - mam na myśli sporą liczbę tzw przedbłysków przed wykonaniem zdjęcia...mam nadzieję że domyślacie się o co mi chodzi:|

Chciałem zasięgnąć waszego doświadczenia i dowiedzieć się czy tak samo może zachowywać lampa SPEEDLIGHT 430EX,.
Jeżeli jest takowa możliwość to proszę o informację jak ją uruchomić.

Pozdrawiam i dziękuję za "zdrowe" odpowiedzi.

Tomasz1972
18-01-2007, 14:01
Lampy zewnętrzne do wspomagania AFa nie używają serii błysków , lecz wyświetlają siatkę poprzez diody umieszczone z przodu lampy.

Ze strony CANONA : Wspomaganie AF Wbudowane - pokrywa wszystkie punkty AF (do 9 punktów) Efektywny zasięg: Punkt centralny: ok 0.7-10m Punkty skrajne : ok 0.7-5m

tepe
18-01-2007, 14:29
Możesz "przedbłysnąć", wyzwolić jeden błysk, w którym aparat i lampa mierzą światło odbite i ustawiają odpowiednie parametry. W trybach (pół-)manualnych trzeba guzik z gwiazdeczką nacisnąć (tak w 350D, ale tu pewnie podobnie).

gwozdzt
18-01-2007, 14:37
Czasem zdarza mi się korzystać z oświetlenia wspomagającego automatykę ostrości emitowanego przez wbudowaną lampę błyskową - mam na myśli sporą liczbę tzw przedbłysków przed wykonaniem zdjęcia...
Chciałem zasięgnąć waszego doświadczenia i dowiedzieć się czy tak samo może zachowywać lampa SPEEDLIGHT 430EX,
Na szczęście NIE.
Wspomaganie AF za pomocą serii przedblysków to wyjątkowo przykry sposób (zwłaszcza dla osób fotografowanych :roll: )
Zewnętrzna lampa NA SZCZĘŚCIE tak nie robi, a zamiast tego ma eleganckie i dyskretne wspomaganie AF za pomocą emitowanego przez nią czerwonego wzorka.

sadaman
18-01-2007, 14:39
Dziękuję wszystki forumowiczom za przytoczone odpowiedzi.
Jak dlamnie temat jest zamknięty - wiem wszystko co chciałem.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia ... a raczej jego reszty.