Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zwijanie filmu - ponowne uzycie

thoot
17-01-2007, 14:09
witam!
taka sytuacja: zrobilem powiedzmy 10 klatek na filmie A, ale stwierdzilem ze do panujacych warunkow potrzebuje filmu B, wiec wymuszam w aparacie zwiniecie filmu A tak zeby wystawala koncowa, zakladam film B - 'wypstrykalem go' i teraz ponownie chce wrocic do filmu A do 11 klatki, da sie to zrobic? tak zeby nie uszkodzic poprzednich 10 klatek?
prosze o konkretne odpowiedzi: 'nie, nie da sie'; 'tak, zrobisz to w ten sposob...'
dzieki i pozdrawiam
michal

Marcoone
17-01-2007, 14:16
Gdzieś wyczytałem, że w takich przypadkach: dekielek na obiektyw i wypstrykać 11 klatek (1-na więcej na wszelki wypadek, gdyby wciągnęło film minimalnie inaczej niż za pierwszym razem). Gdybym się mylił to proszę o poprawienie.

CYNIG
17-01-2007, 14:22
tak, da sie.
robilem tak bardzo czesto w eos30. Ustawial klatki na tyle dokladnie ze nie musialem pstrykac klatki buforowej. Jedyny minus takiego rozwiazania to wieksze ryzyko porysowania filmu jak ci jakis paproch czy ziarnko piasku wpadnie w uszczelke filcowa.

Tomasz1972
17-01-2007, 14:22
dekielek pod warunkiem ze jest szczelny + manual : jak najkrótszy czas , jak najwyższa przysłona .

Nelro
17-01-2007, 17:08
dekielek pod warunkiem ze jest szczelny + manual : jak najkrótszy czas , jak najwyższa przysłona .

Robiłem (i robię nadal) podobnie dziesiątki razy i to po kilka razy na jednej rolce filmu :? - przy czym normalnie pokrywka na obiektyw tzn. nie ściągałem obiektywu żeby założyć dekielek na body tylko zakrywałem obiektyw - nastawy manualne najkrótszy czas i najwyższa wartość przysłony jaką da się ustawić a do tego seryjny przesuw filmu i już - nigdy nie było żadnych problemów. Początkowo przestrzeliwałem jedną klatkę dla bezpieczeństwa ale to nie ma sensu - marnuje się klatki filmu - i teraz przesuwam film na tą klatkę na której skończyłem i jest OK.

krwisty
17-01-2007, 17:53
wszystko zostalo powiedziane. jedyna sugestia mozna sobie zrobic dla pewnosci kropeczke do ktorej dociagamy film wkladajac go - zeby dokladnie nie nalozylo sie nic (w eos3 jest takie cos standardowo)
pozdrawiam

tadek
17-01-2007, 19:55
mozna jeszcze zaslonic wizjer
cos tam tez zawsze wpada

schabu
17-01-2007, 20:26
no i jak masz markera to napisz sobie na filmie na ktorej klatce skonczyles:)

Krzychu
18-01-2007, 08:44
cos tam tez zawsze wpada

Przy podniesionym lustrze ???

Gizzmo
18-01-2007, 10:58
cos tam tez zawsze wpada

To co wpada do wizjera wplywa tylko na pomiar swiatla. Nie wplywa na to ile swiatla doleci do filmu. Lustro sie przeciez podnosi.

thorin
18-01-2007, 11:20
Gdzieś wyczytałem, że w takich przypadkach: dekielek na obiektyw i wypstrykać 11 klatek (1-na więcej na wszelki wypadek, gdyby wciągnęło film minimalnie inaczej niż za pierwszym razem). Gdybym się mylił to proszę o poprawienie.

mysle ze nawet nie trzeba tej klatki zostawiac pustej dla pewnosci, chyba ze przelozy sie film do innego body a ktorym droga filmu jest dluzsza niz zazwyczaj, przekladalem tak kiedys z 600tki do 50tki i bylo widac minimalnie mniejszy odstep pomiedzy klatkami, na szczescie nie nalozyly sie, zazwyczaj przy przekladaniu na pol zaswietlonej rolki, przestrzeliwuje do klatki ktorej numer mialem miec i nie widze roznicy. Reszta tak jak forumowicze napisali, przyslona 32, czas 1/8000 1/4000 1/2000 czy ile tam fabryka dala i seriami seriami :mrgreen:

thoot
18-01-2007, 11:36
temat uwazam za wyczerpany
dzieki wszystkim serdecznie ;)

minek
18-01-2007, 18:08
Potwierdzam. eos33v ustawia tak (niezależnie jak bardzo niedbale wyciągam końcówkę filmu przy zakładaniu) że nigdy nie widziałem jeszcze różnicy między tym co wcześniej a tym co później zrobione. O odstępach między klatkami mówię.

Damo
19-01-2007, 18:45
Krutka odpowiedz, da sie.
Sposob prosty i w sumie wyzej opisany, ja jeszcze oprucz dekielka i (najkrutdszego czasu naswietlania i najwyzszej wartosci przyslony) zmieniam film z obiektywem w torbie(skierowanym w dol) zawsze to dodatkowe zabezpieczenie przed swiatlem:) pozdrawiam

jak stosujesz to samo body mysle ze nie trzeba przewijac jednej klatki wiecej:)

powodzenia!!!

sax
19-01-2007, 21:53
No i już nie ma co dodawać. Faktycznie temat wyczerpany.
Powiem Wam coś jako ciekawostkę ... (tylko mnie nie zlinczujcie :P ) ...- Minolta Dynax7 zapisuje parametry ostatnich 7 filmów, jeśli wyciągniesz kasetę w połowie, a po jakimś czasie pakujesz ją jeszcze raz, sam przewinie film do pierwszej wolnej klatki ...uuups. :)

minek
21-01-2007, 00:26
Krutka odpowiedz, da sie.
Sposob prosty i w sumie wyzej opisany, ja jeszcze oprucz dekielka i (najkrutdszego czasu naswietlania i najwyzszej wartosci przyslony)

Troszkę OT, ale ... skup się jak piszesz, bo to nieco irytujące takie rzeczy czytać.

Damo
29-01-2007, 23:36
Troszkę OT, ale ... skup się jak piszesz, bo to nieco irytujące takie rzeczy czytać.
Staram sie jak moge, niestety ortografia jest mi obca i mam na to papiery:)
pozdrawiam

CASE
30-01-2007, 02:26
Zasadniczym zagrożeniem jest NIE uzycie markera... kiedyś w ten sposób naświetliłem dwukrotnie cały film cz-b Foma 100, więc nienaświetlony wyszedł czysty, a drugi naświetlony 2x :/ Dlatego pamiętaj, jak już definitywnie skończysz film, zwiń koniecznie końcówkę, nie będzie wątpliwości ;) I zawsze zapisuj, gdzie skończyłeś.

salceson
09-02-2007, 00:20
ja ma takie pytanko a co trzeba zrobić jak cały film zwinie się do kasetki??? jak go potem ponownie bezpiecznie wysunąć z niej????

Tomasz1972
09-02-2007, 00:25
ja ma takie pytanko a co trzeba zrobić jak cały film zwinie się do kasetki??? jak go potem ponownie bezpiecznie wysunąć z niej????

Trzeba mieć takie coś :
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.magma.pl/esklep/images/wyciagarka.jpg)

schabu
09-02-2007, 00:27
w ciemni (pojecie dwuznaczne;) ) mozesz troche rozszerzyc ta szczelinke (za cholere nie wiem jak sie nazywa) i probowac np penseta wyciagnac film. ja kiedys tak robilem i z tego co pamietam to sie udalo:)

Tomasz1972
09-02-2007, 00:29
w ciemni (pojecie dwuznaczne;) ) mozesz troche rozszerzyc ta szczelinke (za cholere nie wiem jak sie nazywa) i probowac np penseta wyciagnac film. ja kiedys tak robilem i z tego co pamietam to sie udalo:)

Tylko przy ponownym wkładaniu do aparatu lub innym narażeniu filmu w rozwalonej kasetce może dojść do zaświetlenia materiału.

chavez
09-02-2007, 00:31
Trzeba mieć takie coś :
A jak to się zwie po polsku? Możesz zapodać jakimś linkiem, gdzie można to dostać w Polsce?

Tomasz1972
09-02-2007, 00:33
A jak to się zwie po polsku? Możesz zapodać jakimś linkiem, gdzie można to dostać w Polsce?

Fotkę wziąłem z pierwszego linka google : wyciągarka do filmów

http://www.magma.pl/esklep/product_info.php?products_id=811

schabu
09-02-2007, 00:34
Tylko przy ponownym wkładaniu do aparatu lub innym narażeniu filmu w rozwalonej kasetce może dojść do zaświetlenia materiału.

no potem trzeba przeciez ta szczelinke przygniesc do poprzednich rozmiarow:) mysle ze da sie tez to zalatwic w labie jak sie ladnie usmiechniesz - o tak :lol:

Tomasz1972
09-02-2007, 00:36
no potem trzeba przeciez ta szczelinke przygniesc do poprzednich rozmiarow:) mysle ze da sie tez to zalatwic w labie jak sie ladnie usmiechniesz - o tak :lol:

W labach mają takie wyciagarki jak pokazałem i nie muszą psuć kaset i ryzykować zaświeleniem :):):)

salceson
09-02-2007, 00:36
a, używał ktoś coś takiego:
http://www.allegro.pl/item164553535_wyciagarka_do_filmow_firmy_hama_od_s _s_.html

chavez
09-02-2007, 00:39
http://www.allegro.pl/item164553535_wyciagarka_do_filmow_firmy_hama_od_s _s_.html
Tu masz prawie trzy razy tańszą: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=154943776

EDIT: nie zauważyłem, ze już zakończona...

schabu
09-02-2007, 00:40
W labach mają takie wyciagarki jak pokazałem i nie muszą psuć kaset i ryzykować zaświeleniem :):):)

no ni ewiedzialem ale widac ze dobrze kombinowalem;) zreszta dalej bede sie upierac ze - mimo ze jakies tam ryzyko istnieje - to mozna to zrobic wykorzystujac domowe narzedzia:) ja raz tak robilem i sie udalo. no ale zdarzylo mi sie to tylko raz i to w lomo, wiec moze dlatego neguje potrzebe kupowania takiego ustrojstwa;)

Tomasz1972
09-02-2007, 00:47
Metalowe końcówki moga porysować końcówkę filmu .Używałem , wole plastik.

no ni ewiedzialem ale widac ze dobrze kombinowalem;) zreszta dalej bede sie upierac ze - mimo ze jakies tam ryzyko istnieje - to mozna to zrobic wykorzystujac domowe narzedzia:) ja raz tak robilem i sie udalo. no ale zdarzylo mi sie to tylko raz i to w lomo, wiec moze dlatego neguje potrzebe kupowania takiego ustrojstwa;)

Moim zdaniem szkoda zdjeć :) To nie karta odzyskać się nieda :)

thorin
09-02-2007, 00:51

schabu za takie gadanie od rzecyz powinienes warna dostac ;) :mrgreen:
starzy gorale znaja taki sposob ;) bierzesz kawaleczek kolorowej odbitki (koniecznie kolorowa, z czarno biala nie wyjdzie), slinisz wpychasz do kasetki, krecisz rolka kasetki az pociagnie kawaleczek odbitki i energicznie wyciagasz posliniona (delikatnie posliniona nie zalana wydzielina ze sluzowki :mrgreen: ) odbitke i powinna wyjsc razem z kawalkiem rolki, probowac az do skutku jak nie wyjdzie za pierwszym razem :)

schabu
09-02-2007, 01:12
schabu za takie gadanie od rzecyz powinienes warna dostac ;) :mrgreen:
starzy gorale znaja taki sposob ;) bierzesz kawaleczek kolorowej odbitki (koniecznie kolorowa, z czarno biala nie wyjdzie), slinisz wpychasz do kasetki, krecisz rolka kasetki az pociagnie kawaleczek odbitki i energicznie wyciagasz posliniona (delikatnie posliniona nie zalana wydzielina ze sluzowki :mrgreen: ) odbitke i powinna wyjsc razem z kawalkiem rolki, probowac az do skutku jak nie wyjdzie za pierwszym razem :)

haha - no serio raz jedyny raz tak robilem i sie udalo:D

thorin
09-02-2007, 01:18
nie polecam, naprawde, mniej zreczne rece, malutkie zrodlo swiatla i mozna sie pozegnac z negatywem, tymbardziej przy czestym zmienianiu rolek, ja sie na szczescie o to wszystko nie martwie, moj wywija ;)

schabu
09-02-2007, 01:21
moj tez wywija. a jak pisalem wczesniej - w ciemni to robilem:P

mancat
09-02-2007, 01:21
(...)kawaleczek kolorowej odbitki (koniecznie kolorowa, z czarno biala nie wyjdzie), slinisz wpychasz do kasetki, krecisz rolka kasetki az pociagnie kawaleczek odbitki i energicznie wyciagasz posliniona (delikatnie posliniona nie zalana wydzielina ze sluzowki :mrgreen: ) odbitke i powinna wyjsc razem z kawalkiem rolki, probowac az do skutku jak nie wyjdzie za pierwszym razem :)

od bidy można też wykorzystać kolorowa klisze, oczywiście też należy poślinić :-)

nor
21-02-2007, 16:31
Da sie. Pewnie.
Niektore body mają taka opcję. Nie trzeba nic wypstrykiwać tylko po prostu przy uzyciu tej opcji zwija sie film z pozostawieniem koncowki na zewnątrz.
Jeśli nie - najlepiej zrobic to w labie przy okazji - zajmie to im 10 sekund