Zobacz pełną wersję : ilość wyzwolonyc migawek
Proszę o pomoc w związku z moją niewiedzą na temat doliczenia się ilości zrobionych zdjęć przez mój aparacik. Nie wiem jak czytać foldery generowane w trybie "continuous". Kupiłem nowego Canona 30D i wystartowałem z folderwm nr. 897 9772. Zrobione jest kilkanaście fotek. Bez sensu jest zapisywanie tej liczby w notesie, żeby później odejmować wszystko o siebie. Proszę o radę, jak mogę ustawić aparat aby liczył faktyczną ilość zrobionych zdjęć? Gwoli ścisłości, myślałem że kupując nowy sprzęt foldery powinny mieć wartość 000 0000 i z tąd startować. Dziękuję.
Peri Noid
17-01-2007, 08:59
Jeśli włożyłeś do aparatu kartę, którą już wcześniej wykorzystywałeś w innym Canonie, to aparat się do niej dopasował. Dlatego teraz numeruje ci tak jak numeruje.
Co do ustawienia - aparat liczy faktyczną ilość zdjęć, poczynając od tego numeru który ustawił na początku ;-) Jak chcesz mieć od 0 (nie licząc tych które zrobiłeś do tej pory) to proponuję na komputerze założyć na karcie folder o numerze 999 (analogicznie do tego co teraz jest), potem włożyć ją do aparatu, wejść w menu i w opcji numerowania zdjęć wybrać "Manual reset" (czy jakoś tak) - w tym momencie aparat zapewne wyświetli komunikat, że karta jest pełna, ale to nic - trzeba ją sformatować (może być w aparacie) i od tej pory powinien liczyć od 000-0000.
Tomasz Golinski
17-01-2007, 13:39
Przestaw z continuous na to drugie, zresetuje się i będziesz miał od zera. Potem znowu na continuous.
Aparaty często nie zaczynają od zera, bo pamiętają numerację z ostatnio włożonej karty.
PS. 897 9772 = 89772
Edit: czemu były dwa watki?
Edit: czemu były dwa watki?
czasem cos sie pieprzy przy edycji... mnie juz sie dwa razy tak zrobiło i nie wiem skąd to sie wzieło
tak popiepszyło mi się bo pisałem to o 5ej nad ranem na wpół żywy i podniecony nowym zakupem. Bardzo dziękuję. nawet nie przypuszczałem że tak można.
Jeśli włożyłeś do aparatu kartę, którą już wcześniej wykorzystywałeś w innym Canonie, to aparat się do niej dopasował. Dlatego teraz numeruje ci tak jak numeruje.
Co do ustawienia - aparat liczy faktyczną ilość zdjęć, poczynając od tego numeru który ustawił na początku ;-) Jak chcesz mieć od 0 (nie licząc tych które zrobiłeś do tej pory) to proponuję na komputerze założyć na karcie folder o numerze 999 (analogicznie do tego co teraz jest), potem włożyć ją do aparatu, wejść w menu i w opcji numerowania zdjęć wybrać "Manual reset" (czy jakoś tak) - w tym momencie aparat zapewne wyświetli komunikat, że karta jest pełna, ale to nic - trzeba ją sformatować (może być w aparacie) i od tej pory powinien liczyć od 000-0000.
No idziała jak należy, coprawda jest folder 899 ale następne cztery cyfry liczą od zera. Dziękuję.