PDA

Zobacz pełną wersję : Jak uzyskać taki Black and White

sowask8
17-01-2007, 00:22
jak uzyskac taki black and white plus specyficzny szum?
http://img.timeinc.net/skate/content/images/06/bts31l.jpg

http://img.timeinc.net/skate/content/images/06/bts11l.jpg

Aparat+Filtr? Czy moze Ustawienia w PSie?

interesuje mnie to.

Kubak82
17-01-2007, 00:25
a szukalismy :twisted: :?:

nie, nie szukalismy :evil: :!:

gdybysmy szukali to bysmy znalezli :-P

http://canon-board.info/showthread.php?t=9616

McKane
17-01-2007, 00:52
Nie chce wywolywac wojny ale jesli masz cyfre to zapomnij o fajnym B&W

MacGyver
17-01-2007, 00:57
Nie chce wywolywac wojny ale jesli masz cyfre to zapomnij o fajnym B&W
Racja, a taki "szum" to najłatwiej uzyskać focąc na odpowiednio ziarnistym negatywie BW.

McKane
17-01-2007, 00:58
Zeby nie zostac zjedzonym dodatkowo link:

http://www.fotosite.pl/index.php?title=Cyfrowa_fotografia_czarno-bia%C5%82a

MacGyver
17-01-2007, 01:04
A tutaj (http://www.cherub.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=348&Itemid=92)bezpłatny plugin do PSa który dość przyzwoicie imituje niektóre negatywy i ich ziarenko.

sowask8
17-01-2007, 09:25
Zeby nie było ze nie szukałem to znalazłem taki tutorial http://www.photoshopdigest.com/photo-effects/black-and-white-portrait/
albo taki http://digital-photography-school.com/blog/digital-black-and-white/
interesowało mnie czy ktos zna to od innej strony dzieki za pomoc przetestuje reszte.

minek
18-01-2007, 17:47
Aby zdjęcie było czarno-białe, należy je zrobić czarno-białe. Koniec, korpka.

(hint: wszystkie cyfry robią kolorowe)

Skipper
18-01-2007, 17:51
plus specyficzny szum?

najprosciej to kupic Nikona D200 i ISO dac na 800< :D i moze to brzmi jak zart ale do końca żartem nie jest :)

Frg
19-01-2007, 00:32

Niekoniecznie najciekawsze podejście aby od razu robić B&W ;) Osobiście cenię konwersję kolorowego zdjęcia na szarości z ręcznym dostrajaniem mieszania kanałow RGB. Mianowicie zawsze można wtedy łatwo dopracować zdjęcie aby np. rozjaśnić zieleń czy przyciemnić niebo bez konieczności użycia właściwych filtrów kolorowych w trakcie robienia zdjęcia B&W.

Fakungio
19-01-2007, 01:08
EE tam..gadacie.

Proponuję PS + OptikVerve Labs - Virtual Photographer

Tam masz ze 20 filtrów B/W, które możesz dowolnie modyfikować następnie zmieniasz ASA na 1800 i masz ziarno.

PS. Edycja w kolorze też genialna w tym programie!!

Pozdrawiam :)

MacGyver
19-01-2007, 01:11
Niekoniecznie najciekawsze podejście aby od razu robić B&W ;) Osobiście cenię konwersję kolorowego zdjęcia na szarości z ręcznym dostrajaniem mieszania kanałow RGB. Mianowicie zawsze można wtedy łatwo dopracować zdjęcie aby np. rozjaśnić zieleń czy przyciemnić niebo bez konieczności użycia właściwych filtrów kolorowych w trakcie robienia zdjęcia B&W.
Dyskutowałbym. Aby uzyskać zbliżony efekt trzeba najpierw nałożyć w PSie warstwę filtra, spłaszczyć obrazek i dopiero konwertować, z użyciem mieszania kanałów. A i tak efekt będzie daleki od tego co można uzyskać na średniej klasy negatywie BW. Poza tym nie wydaje mi się aby te operacje w PSie były mniej pracochłonne od przykręcenia filterka na obiektyw, pomijając jeszcze fakt że do robienia zdjęć służy aparat a nie komputer.

Frg
19-01-2007, 10:04
Tak ale robienie zdjęć od razu czarno-białych wymaga ogromnego wyczucia jak dany kolor odwzoruje się na szarość - przykład: czerwony ceglany dom lub dachówki mogą zlać się z otaczającą zielenią gdy jasności obu kolorów będą zbliżone. Oczywiście z czasem oko się wyćwiczy w widzeniu tych podobieństw i ręka automatycznie sięgnie po kolorowy filtr :D

MacGyver
19-01-2007, 11:09
Tak ale robienie zdjęć od razu czarno-białych wymaga ogromnego wyczucia jak dany kolor odwzoruje się na szarość...
Fotografia generalnie wymaga wyczucia ;-)

Fakungio
19-01-2007, 22:04
Ja proponuję jeszcze tak. Robić w kolorze. W PSie użyć opcji Image - Adjustments - Gradient Map (od czarnego do białego). Następnie Filter - Noise - Add Noise - metoda Gaussian - moc filtra od 3-5.
Następnie rozmycie Gaussowskie na 0.7

Powinno być dobrze ;)

minek
21-01-2007, 00:17

Właśnie w tym rzecz.
wersja A) ręcznie dostroić mieszanie, dopracować, rozjaśnić, przyciemnić, filtrowac, zmieniać, kombinować , bla bla bla
wersja B) pstryk!

Mozliwości zrobienia zdjęcia pseudo czarno-białego z kolorowego jest tak wiele, że dla mojej małej głowy za wiele.
Wolę robić czarno białe i nie mieć problemów.
Nidgy jeszcze nie byłem zadowolony z mojego kombinowania pixelowego, a przy (nawet skanach) z BW, tylko krzywe i jest super (-:

McKane
21-01-2007, 23:15
Ja walcze ostatnio z roznymi pluginami i efekty sa mniej lub bardziej do ****. Akceptowalnych jest naprawde niewiele stad moje wczesniejsze wnioski.

krwisty
21-01-2007, 23:35
odczytujac exifa tego zdjecia widac, ze to zdjecie wykonane... na blonie :) (hint: skaner noritsu). zatem jak zrobic takie fajne bw? wlozyc dobry negatyw i robic, robic, robic!;)

MacGyver
21-01-2007, 23:58
Ja walcze ostatnio z roznymi pluginami i efekty sa mniej lub bardziej do ****. Akceptowalnych jest naprawde niewiele stad moje wczesniejsze wnioski.

odczytujac exifa tego zdjecia widac, ze to zdjecie wykonane... na blonie :) (hint: skaner noritsu). zatem jak zrobic takie fajne bw? wlozyc dobry negatyw i robic, robic, robic!;)
I to jest najlepsze podsumowanie tematu. Zastanawiam się skąd ten opór przed robieniem bw na kliszy. Porzadną analogową puszkę można mieć w cenie lepszego filtra CPL, negatywy tez nie kosztują majątku a efekty ciekawsze. No i satysfakcja większa, ze zrobienia zdjęcia aparatem a nie PSem

krwisty
22-01-2007, 00:03
tak w temacie, to ide zaraz wlozyc dwie rolki z dzis do koreksu i wywolac ;) ale najpierw nalezy napisac prace zaliczeniowa.. (aaaa... deadline za 53 minuty :D).

Korean
22-01-2007, 00:20
Jeżeli ktoś rozwiąże ten problem to uścisnę mu dłoń :D

Sam spędziłem jakieś 2 tygodnie na szukani tylko fotki ! która była wykonana cyfra i wygląda jak stare dobre B&W z kliszy.

Na czym polega ten problem ? To jest dopiero ironia losu, najbardziej skomplikowane fotomontaże można a dobre b&w nie.

krwisty
22-01-2007, 00:32
możecie nas zabić, ale nas nie pokonacie!

czy jakoś tak :D

Korean
22-01-2007, 16:21
i chyba tutaj muszę tobie przyznać rację :P

sowask8
22-01-2007, 23:54
Widze ze mój wątek zrodził dyskusje fajnie fajnie bo tez duzo skozystałem z tego tak myslałem ze klisza ale zdjecie robione osobom to widac ze cyfrą chyba mark II z dobrym zoomem ;)

Skipper
23-01-2007, 10:32
Na czym polega ten problem ? To jest dopiero ironia losu, najbardziej skomplikowane fotomontaże można a dobre b&w nie.

problem jest banalny... zakres tonalny dobrej kliszy jest duzo lepszy jak matryc uzywanych w dSLR'ach dzis produkowanych... ale pewnie w ciągu najbliższych kilku lat to poprawią i rozróznienie bedzie niemozliwe a z czasem cyfrowe B&W bedą wyższej jakosci jak z kliszy...

bonk
24-01-2007, 19:45

Nie do końca jest to prawdą.
Z tego co pamiętam to Kodak zmajstrował kiedyś DSLR-M (eM od monochrome), która to robila tylko BW

DCS 760M
niestety nie maja jej juz na swojej stronie