Zobacz pełną wersję : 70-300 DG APO + 50/1,8 czy 85/1,8
Witam
Mam pewien dylemat. Otóż w najbliższej przyszłości mam zamiar kupic EOS'a 400D z kitem. A że jeszcze mi zostaje około 1500zł na szkła, postanowiłem coś dokupic. I wacham się pomiędzy opcjami :
1. SIGMA 70-300/4-5,6 DG APO Macro + Canon 50/1,8 EF II
2. Canon 85/1,8 EF USM
Dodam że główne zastosowanie to portret i przyroda.
Z góry dzięki za sensowne podpowiedzi :)
Pozdr esteper
No coz ja mam pierwszy zestaw od kilku lat i kilka plynacych z tego stanu wnioskow. Posiadanie tele pozwala na zrobienie pewnej kategorii zdjec gdzie zblizenie jest niezbedne (chociazby przyrodniczych) ale uzywam go rzadko bo nie jestem jakims zapalonym lowcą kaczek. 50tka zapewnila mi dobry stosunek jakosci do ceny eliminujac potrzebe korzystania z 55 mm kita, nieco makro, sporo zdjec w trudnych warunkach, portret z pewnymi ograniczeniami oraz raz sie zepsula.
Zaden z tych obiektywow ze mna nie zostanie bo sa one kompromisem pomiedzy jakoscia a iloscia pieniedzy (chociaz jakosciowo i jeden i drugi sa jak dla amatora naprawde fajne).
Jak to bywa jednak w kompromisach trzeba sie przyzwyczaic do ograniczen albo zmienic obowiazujacy stan. Docelowo do portretow zamierzam wiec kupic 85/1.8 czyli Twoj drugi wariant. Ide o zaklad ze dojdziesz do tego samego wniosku wiec rodzi sie pytanie czy nie warto od razu zrobic zakup ktory bedzie zakupem ostatecznym w tej klasie (no chyba ze kiedys bedziesz mial tyle kasy ze stac Cie bedzie na 85/1.2L) ?
fotoglaf
17-01-2007, 00:23
esepter, ja równiez mam zestaw a'la pkt. 1 Twojego postu i podpisując się obiem rękami pod (pomijając końcówkę) odpowiedzią McKane mam jedno pytanie - czy Ty aby jesteś pewien czego chcesz? Sądząc po pkt. 1 potrzebujesz jasnej niedrogiej stałi i równie niedrogiego zooma a w pkt. 2 wymieniasz stałke o niebo lepszą niż Canon 50/1,8. Ja również mialem podobny dylemat i wybrałem dwa tańsze szkła do różnych zadań (w końcu ciągle się uczę robić zdjęcia) niż JEDNO dużo lepsze. Sam napisałeś, że chcesz szkła do portretu i przyrody więc sam dałeś sobie odpowiedź.
Gdybym miał 100% pewności co wybrac, to bym nie zakładał tematu ;)
Może spytam tak - czy 85/1,8 da rade wykorzystac do przyrody ?? Nie chodzi mi tu o ptaki siedzące na gałęziach kilka metrów nad ziemią i kaczki oddalone o xx metrów ode mnie.
85/1.8 da sie wykorzystac do wszystkiego. To bardzo szybkie, jasne szklo o rewelacyjnej jakosci (kontrast ostrosc kolory) i badzo ladnym bokehu. Do tego solidnie wykonane. Jesli kaczka podejdzie do Ciebie blisko to zrobisz jej technicznie trudne do pobicia zdjecie.
Jesli kaczka podejdzie do Ciebie blisko to zrobisz jej technicznie trudne do pobicia zdjecie.
A jak skubana nie podejdzie - trzeba będzie użyć zoomu nożnego i o zdjęciach przyrody możesz zapomnieć. Chyba, że chcesz robić tylko zdjęcia kwiatków - one nie uciekają ;) .
M@riusz
Właśnie w kwestii przyrody, to właśnie kwiatki ewentualnie jakieś ociężałe motylki, koniki polne :p Zoom nożny nie jest ogromnym problemem, ale troszkę kusi ta wygoda żeby miec dłuższą ogniskową. Tyle że troszkę czytałem o tej Sigmie, że powyżęj 200mm mydli lekko :(
jakieś ociężałe motylki, koniki polne
Jak zaczniesz eksperymentować z zoomem nożnym to zobaczysz, że motylki i koniki polne wcale nie są takie ociężałe.
Zoom nożny nie jest ogromnym problemem, ale troszkę kusi ta wygoda żeby miec dłuższą ogniskową.
j.w. ;-)
Poza tym nie oszukujmy się - stałka 85 mm jest bardzo "takim sobie" rozwiązaniem przy fotografii przyrodniczej. Chyba, że rzeczywiście do zdjęć przyrody nieożywionej. Tu w wielu przypadkach może być super.
Tyle że troszkę czytałem o tej Sigmie, że powyżęj 200mm mydli lekko
Poczytaj jeszcze trochę - a co ważniejsze, poszukaj sampli robionych w przedziale 200-300. Zobaczysz, że z tym mydleniem to bardzo różnie bywa.
M@riusz
Sample też widziałem :p I częśc z nich zakoczyła mnie pozytywnie, natomiast druga częśc rozczarowała. I właśnie przez te sample mam dylemat, bo wiem że 50/1,8 za tyle ile kosztuje jest ok, 85/1,8 to już cud miód i orzeszki, i właśnie pozostaje kwestia tej Sigmy. Widzę po Twojej stopce że posiadasz właśnie tą Sigmę... Mógłbyś może podesłac jakieś sample właśnie z przedziału 200-300 ??
Z jednej strony pełen zakres ogniskowych (zestaw 1), z drugiej super ostrośc (zestaw 2).
A jak skubana nie podejdzie - trzeba będzie użyć zoomu nożnego i o zdjęciach przyrody możesz zapomnieć. Chyba, że chcesz robić tylko zdjęcia kwiatków - one nie uciekają ;) .
M@riusz
Nie no wiem ale autor pytal czy obiektyw sie nadaje do zdjec przyrody nieoddalonych obiektow. Do kwiatow, lisci itp nada sie idealnie ... piekny bokeh mala GO.
Co do Sigmy to przy 300 mm mydli i to jest fakt. 200 mm natomiast ma juz bardzo dobre. Mozesz zawsze kupic Canona 70-200/4L ale 300 mm tam nie ma w ogole. Mozesz kupic Canona 70-300IS ale jak zobaczysz sample to tez nie jest on zbyt ostrym zawodnikiem przy 300 mm. Canon 100-300 to samo tylko nad sigmą duza przewage daje mu naped USM. Wniosek jest prosty ... do 800 zl nie kupisz nic lepszego niz Sigma 70-300 APO ... kolo 1000 masz juz Canona 100-300 - optycznie podobnego natomiast sporo szybszego. Jesli chcesz miec dobre 300 mm musisz zainwestowac ponad 3000 zl.
O 70-200/4L to ja oczywiście myślałem, ale to inna półka cenowa, co nie wyklucza tego szkła z listy zakupów przyszłościowych :) W końcu na cropie da ona mi max 320mm, więc tak w sam raz do przyrody (kwiatki, motylki, itp.) i moich trzęsących się rąk ;) Chyba jednak narazie się skończy na zestawie nr.1 następnie 85/1,8 i 70-200/4L. Chyba że ktoś ma lepsze propozycje do 1500-1700zł
Do 1900 to zmiescilbys sie z uzywaną 85 i 70-300.
O 70-200/4L to ja oczywiście myślałem, ale to inna półka cenowa, co nie wyklucza tego szkła z listy zakupów przyszłościowych :) W końcu na cropie da ona mi max 320mm, więc tak w sam raz do przyrody (kwiatki, motylki, itp.) i moich trzęsących się rąk ;) Chyba jednak narazie się skończy na zestawie nr.1 następnie 85/1,8 i 70-200/4L. Chyba że ktoś ma lepsze propozycje do 1500-1700zł
jesli dobrze pokombinujesz to stac Cie na 70-200 f4 tyle ze uzywane ale te obiektywy sa niesmiertelne wiec ryzyko niewielkie a kupa ludzi pozbywa sie stosunkowo młodych szkieł jeszcze z resztką gwarancji odkąd weszła wersja z IS. jesli juz jestes skłonny wydac 1700 zł to wstrzymaj sie chłopie miesiąc (wiem jak łatwo to sie pisze a jak trudno wykonac) dołoż 200 zł i kup ********e szkło które bedziesz miałna lata... ja sam kupuje to szkło i wczoraj nie miałem czasu śledzic aukcji i mnie jeden gosc przelicytował.. szkło poszło za dokładnie 500 euro to przy kursie z dzis jest troche ponad 1900 zł, a tydzien temu poszło za 485 euro ale tu to w ogole dałęm d.. bo zapomniałem o tej aukcji...
wiec odrobina cierpliwosci i mniejsza jak u mnie skleroza a bedzie mogł to sobie kupic :)
Właśnie widziałem na alledrogo jedną sztukę, za nie całe 1,6k i dwa dni do końca. Jakbym odebrał już pieniądze za wzmacniacz który sprzedaje to pewnie bym powalczył o nią :) Co raz to większy mętlik w głowie co do tych szkieł :p
Właśnie widziałem na alledrogo jedną sztukę, za nie całe 1,6k i dwa dni do końca. Jakbym odebrał już pieniądze za wzmacniacz który sprzedaje to pewnie bym powalczył o nią :) Co raz to większy mętlik w głowie co do tych szkieł :p
ale z czym mętlik??? masz do wyboru najostrzejszego zooma canona, ktory poza swiatłem moze powalczyc z 85 jak równy z równym i taka se sigme... nie wiem nad czym sie tu zastanawiac... a 50/1.8 to zawsze sie za jakies drobne dokupi wiec to nie ucieknie... :D
Teraz powstało pytanie, czy 85/1,8 + 70-300 APO DG Macro (używane) czy 70-200/4L. Co prawda jeszcze jakieś dwa miesiące bym musiał się pomęczyc z samym 18-55, żeby kupic tą L i mógłbym zapomniec do końca roku o kolejnym szkle. Jedyny minus tej L to światło :(
Może jakieś sample macie z tej L, własne, nie retuszowane ?? :)
Nie no jak stawiasz szklo f1.8 na rowni ze szklem f4 to jednak nie wiesz jakie masz potrzeby. Kup 70-200/4 i bedzie po problemie ... na 85/1.8 nie jestes gotowy. Jakosciowo 70-200/4L to w opinii wielu uzytkownikow tego forum (i nie tylko) najlepszy pod wzgledem jakosci obrazu zoom canona.
Zestawiłem dwie opcje, jak sam widzisz 85/1,8 + 70-300 lub ciemne 70-200/4L. Wiem że zupełnie inne światło, GO, itp. itd. Sample z Sigmy widziałem, z 85 widziałem, teraz by się przydały z tej eLki i będzie po kłopocie.
Masz pewnie ze 100 watkow na tym forum z czego wiele z przykladami. Wystarczy uzyc wyszukiwarki
poszukaj sobie fotek w necie znajdziesz całe miliony a tu masz test tego szkła...
http://optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=34
niemniej jednak to jeden z najlepszych zoomów jesli chodzi o ostrość jaki w zyciu widziałem... u canona najlepszy :)
poza tym ta sigma przeciez ciemniejsza jest wiec o czym my tu gadamy?
Sigma ciemniejsza i dlatego do tego 85/1,8 by było. Dobra troche sampli już obejrzałem i na 99% będzie jednak 70-200/4L