Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Inteligentny czujnik pozycji aparatu - schrzanione...

micles
16-01-2007, 22:55
Mam canona a95 i wydaje mi się, że od jakiegoś czasu mam zepsuty "Inteligentny czujnik pozycji aparatu" czyli jakieś małe gówienko, które mówi aparatowi czy trzymam go pionowo czy poziomo.
Jest to na tyle wkurzające, że przy przeglądaniu zdjęć aparat zawsze obracał je tak jak obrócone być powinny, a teraz albo ich nie obraca(jak wyłączę automatyczne obracanie) albo obraca je źle.
Powiedzmy, że to jeszcze przeboleję, ale dalsza praca ze zdjęciami z danymi o ustawieniu aparatu zapisane w EXIF-ie jest jeszcze bardziej denerwujące gdyż większość programów czyta EXIF-a i odrazu obraca zdjęcia dzięki czemu muszę wykonać proces odwrotny na samym jpeg-u co trwa długo.

Moje pytania :
czy ktoś miał podobny problem?
czy ktoś wie jak go naprawić?
czy ktoś wie jak fachowo(po polsku i po angielsku) nazywa się to urządzonko do wykrywania pozycji aparatu?
czy ktoś ma może program do edycji danych dot. pozycji aparatu w danych z EXIF-a?

P.S. nie mam już gwarancji.

Vitez
17-01-2007, 11:33
P.S. nie mam już gwarancji.

To sprobuj rzucic o sciane - ruski sposob naprawiania a zazwyczaj dziala ;)

czy ktoś miał podobny problem?
Ja nie.

czy ktoś wie jak go naprawić?
http://www.e-csi.pl/

czy ktoś wie jak fachowo(po polsku i po angielsku) nazywa się to urządzonko do wykrywania pozycji aparatu?
Orientation sensor.

czy ktoś ma może program do edycji danych dot. pozycji aparatu w danych z EXIF-a?

Exifer.

micles
17-01-2007, 12:46
Nijak ale nie moge znaleźć okienka z czyms takim jak "orientation" a całego exifa nie chcę podmieniać, bo wtedy wszystko będzie inne niż w oryginale.

micles
09-04-2007, 20:22
To sprobuj rzucic o sciane - ruski sposob naprawiania a zazwyczaj dziala ;)

No cóż... Niedawno stwierdziłem, że wartoby zobaczyć czy się nie naprawił sam. Włączam auto-rotate i co? Działa! :D. No i to pewnie dzięki Twojej radzie, bo ostatnio gdzieś nim przywaliłem, nawet nie wiem gdzie, ale wgniecenie na obudowie mówi samo za siebie, że było to solidne spotkanie z ciałem obcym :P.