Zobacz pełną wersję : Zwariowanego monitora ciąg dalszy...
mattnick
16-01-2007, 20:43
Nie wiem jak to napisać nawet bo to się jakoś nie da opisać. Miałem jazdy z monitorem LG (białe wyświetlał na zielono) w między czasie siostra przywiozła mojego starego liteon'a. Zamieniłem monitory. Po jakimś czasie ten zaczął biały wyświetlać na czerwono :). Więc z głupia franc podpiąłem LG i...eureka. Piękne kolorki. Nikt nam nie wmówi że białe jest zielone a czerwone białe. Więc teraz moje pytanie...czy w moim pokoju mieszkają kosmici nessie czy jakaś inna franca co mi monitoy psuje ?? Zaznaczam że podczas nieużywania LG stał gdzie indziej...
Grafika pewnie Ci sie wali i tyle.
mattnick
16-01-2007, 20:59
wyświetlał tak niepodpięty pod kartę graficzną...:)
Tomasz1972
16-01-2007, 21:01
W takim razie na 100% kosmici :):):)
FOTOGRAF
16-01-2007, 21:04
W takim razie na 100% kosmici :):):)
moze tu beda wiedzieli?
http://www.forumzn.fora.pl :lol:
mattnick
16-01-2007, 21:06
śmichyhichy ale mnie to na prawdę nurtuje...
A jesli tak to jest tez inna mozliwosc poza kosmitami - silne pole elektromagnetyczne. Moze ktos ma jakies urzadzenie w tym samym budyku ktore je generuje - widzialem kiedys taki przypadek. Od 8-9 do 15 kolory na monitorze szalaly natomiast po 15 wszystko wracalo do normy :) Ogolnie wystarczy postawic silne kolumny kolo monitora zeby takie cos sie stalo.
Tomasz1972
16-01-2007, 21:44
Pole magnetyczne musiałoby byc bardzo silne , by równomiernie zniekształcić obraz . Stawiając monitor koło kolumny wystepuje takie zjawisko , jednak najczęściej nasila się w poblizu magnesu .
Można przetestować monitor zabierając go z miejsca w którym zjawisko występuje .
Osobiście korzystam z kilku kompów w pomieszczeniu ( 18m2 ) w którym pracują urządzenia o łacznej mocy 15kW i nic z obrazem się nie dzieje.
Wygląda jakby brakowało jednej (różnych) ze składowych sygnału RGB.
Stawiam na gniazdo w karcie graf. Spróbuj odgiąć lekko wszystkie szpilki we wtyczce od monitora, ale tak żeby wciąż jeszcze wchodziły do dziurek gniazda. Potem przed ostatecznym podłączeniem, kilka razy powtykaj wtyczke w gnieździe.
Tomasz1972
16-01-2007, 23:10
Wygląda jakby brakowało jednej (różnych) ze składowych sygnału RGB.
Stawiam na gniazdo w karcie graf. Spróbuj odgiąć lekko wszystkie szpilki we wtyczce od monitora, ale tak żeby wciąż jeszcze wchodziły do dziurek gniazda. Potem przed ostatecznym podłączeniem, kilka razy powtykaj wtyczke w gnieździe.
Chyba to nie to :)
wyświetlał tak niepodpięty pod kartę graficzną...:)
fakt :-D
To w takim razie ja bym się zabrał do czyszczenia bebechów skoro wyświetla kolory źle również bez karty. Przy okazji można sobie nieźle podrasować obraz. Zwłaszcza ostrość i czerń.
...No dobra, przyznaję nie mam pojęcia o co tam chodzi. :mrgreen:
swiderski
16-01-2007, 23:41
To ja w ramach ciekawostki dodam:
kilka lat temu spalił mi się komputer (nie pamiętam już co się stało, ale padło dosłownie wszystko). W gniazdach PCI znajdowały się modem 56K i tuner TV. Oczywiście po zdarzeniu były martwe jak gwoździe w drzwiach :). Po ok 2 latach - podczas porządków w szafie - podłączyłem je, żeby sprawdzić czy na 100% mam je wyrzucić. Zmartwychwstały! :lol: Tuner TV po dziś dzień jest w 100% sprawny. ;)
MacGyver
16-01-2007, 23:58
Miałem podobne problemy z brdzo starą Belineą i dwoma CTX-ami VL 700. Za każdym razem była to awaria kabla sygnałowego, w którym uszkadzały się żyły, zaraz przy monitorze (od zbyt mocnego zagięcia, monitory stały pod samą ścianą i kable były mocno wygięte, w kierunku wąskiej szpary pomiędzy ścianą i blatem biurka). Awaria objawiała się przy przesunięciu monitora, trąceniu biurka etc. Idąc tym tropem może to też być uszkodzenie gniazda sygnałowego na karcie, bo w kontekście przesyłania składowych sygnału, będzie to analogiczne uszkodzenie.
mattnick
17-01-2007, 00:01
gniazdo nie jest uszkodzone bo monitor wyświetla tak bez karty (wyświetlał), a monitor ma duuuużo luzu od ściany :)
mattnick
18-01-2007, 13:03
no i znowu jest wszystko na zielono...:(
no i znowu jest wszystko na zielono...:(
OT: Wiosna idzie
mattnick
19-01-2007, 17:32
lol...ale solidne bum w okolice kineskopu od góry i wszystko w normie :)
-=Festyk=-
20-01-2007, 19:08
To już wiesz jak naprawiać:)
mattnick
20-01-2007, 23:33
ale teraz już nie działa :(
Może gdzieś w monitorze masz tzw. zimny lut - musiałbyś go rozkręcić i samemu miernikiem sprawdzić wszystkie luty czy nie ma przerwy
mattnick
21-01-2007, 21:23
ile moze kosztowac naprawa ??