Zobacz pełną wersję : Ręczny Balans BIeli
DarekSzu
22-01-2005, 16:28
No właśnie, do tej pory robiłem zdjęcie białej płaszczyzny z założoną powiedzmy lampą błyskową na aparat z parametrami ekspozycji jakie stosować zamierzałem do całości zdjęć - mam na myśli zdjecia powiedzmy w kościele. Czy nie powinno sie robić nie białej a szarej płaszczyzny zgodej z kartą szarą kodaka ????
Tomasz Golinski
22-01-2005, 16:31
ktoś tu podawał link z przykładami, że szara jest lepsza. Ja tego nie rozumiemi się tym nie przejmuje na razie. IMHO szara to to samo co biała.
na chlopa, to balans bieli szuka silnego odchylenia skladowych filtra Bayera od rownych wartosci. i to koryguje.
w takiej sytuacji lepiej brac jako wzorzec taka jasnosc, na ktorej najlatwiej wylapac roznice. sila rzeczy bedzie to blizej srodka (czyli tych 18% szarosci), niz bieli na ktorej latwo ktorys kanal wyjarac wprowadzajac blad
Tomasz Golinski
22-01-2005, 20:03
ale światłomierz białą kartkę też ustawi ci na 18%. A jeśli nie to wystarczy klepnąć korektę -2. Jasne jest, że nie można dopuścić do clippingu sygnału.
Witam i mam pytanko o te ustawienia :
Jak ustawia sie ten balans bieli ? tzn. że wchodze do kościoła ustawiam balans bieli na auto, robie zdjecie szarej kartki z lampą skierowaną w sufit (tak jak robie zdjęcia) ustawiam owe zdjęcie jako wzornik bieli i przestawiam balans bieli na ten z wzornikiem ? czy w czymś się pomyliłem ??
Jak ustawia sie ten balans...
... dokładnie tak jak napisałeś :D
czyli dobrze to robiłem :D
Problem zaczyna sie wtedy kiedy nad głową mamy mnóstwo kolorowych balonów przez które przebija lampa i jest niezły zafarb :/ na to już chyba nie ma sposobu ?? :roll:
Witam i mam pytanko o te ustawienia :
Jak ustawia sie ten balans bieli ?
W zaleznosci od aparatu roznie.
Kazdy aparat posiadajacy funkje "wlasnego" (custom) balansu bieli ma dokladnie wytlumaczone w instrukcji jak to ustawic.
Np 10D robi sie wlasnie tak jak opisales, ale takim G3 juz zupelnie inaczej :roll: .
balony w kościele???? :-)
balony w kościele???? :-)
po kościele na sali :D
VITEZ mam d60 czyli pewnie to tak samo jak w 10d
pozdrawiam
VITEZ mam d60 czyli pewnie to tak samo jak w 10d
No tak, chcialem zwrocic tylko uwage ze :
a) w kazdym aparacie inaczej
b) z kazdym aparatem masz instrukcje lub znajdziesz ja w necie i tam jest napisane jak sie ustawia , zamiast pytac na forum 8)
b) z kazdym aparatem masz instrukcje lub znajdziesz ja w necie i tam jest napisane jak sie ustawia , zamiast pytac na forum
czyli co, zamknąć forum?
:?
czyli co, zamknąć forum?
:?
jest wiele problemow zwiazanych ze sprzetem ktore nie sa opisane w instrukcji. Jest wiele tematow nie zwiazanych z problemami ktore mozna omawiac na forum. Nie marudz :P
Algorytm:
a) instrukcja
b) google
c) forum/grupy dyskusyjne
A nie na odwrot :roll: .
zdumiewa mnie, że zawsze masz coś mądrego do powiedzenia :P .
Forum to społeczność, a ta nie obejdzie się bez komunikacji. Czasem można podyskutować na tematy znane i zawarte w instrukcji - po prostu aby porozmawiać i pomóc tym, którzy z jakiś tam powodów nie potrafią z tej instrukcji skorzystać. Ja jestem gotów na taki wysiłek.
Czasem można podyskutować na tematy znane i zawarte w instrukcji - po prostu aby porozmawiać i pomóc tym, którzy z jakiś tam powodów nie potrafią z tej instrukcji skorzystać.
Ale jest pewna roznica pomiedzy dyskusja na temat zawarty w instrukcji a pytaniem "jak to zrobic" podczas gdy owpoeidz znajduje sie w instrukcjie - wtedy jedynie mozna wskazac paluszkiem "przeczytaj tu" i dopiero jesli osoba przeczyta i nadal bedzie miala problemy - mozna odyskutowac i pomoc... ale nadal pierwszym punktem do zrobienia jest przeczytanie instrukcji :roll: .
Instrukcji nie miałem w chwili zakupu .
Google pewnie działa, ale że akurat byłem na forum to pomyślałem że spytam ...
Po co nam forum jeżeli jest google ? :D
Po co nam forum jeżeli jest google ? :D
Masz wyjasnione w 3 czy 4 ostatnich wypowiedziach :roll: .