Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ręczny Balans BIeli

DarekSzu
22-01-2005, 16:28
No właśnie, do tej pory robiłem zdjęcie białej płaszczyzny z założoną powiedzmy lampą błyskową na aparat z parametrami ekspozycji jakie stosować zamierzałem do całości zdjęć - mam na myśli zdjecia powiedzmy w kościele. Czy nie powinno sie robić nie białej a szarej płaszczyzny zgodej z kartą szarą kodaka ????

Tomasz Golinski
22-01-2005, 16:31
ktoś tu podawał link z przykładami, że szara jest lepsza. Ja tego nie rozumiemi się tym nie przejmuje na razie. IMHO szara to to samo co biała.

akustyk
22-01-2005, 19:57
na chlopa, to balans bieli szuka silnego odchylenia skladowych filtra Bayera od rownych wartosci. i to koryguje.

w takiej sytuacji lepiej brac jako wzorzec taka jasnosc, na ktorej najlatwiej wylapac roznice. sila rzeczy bedzie to blizej srodka (czyli tych 18% szarosci), niz bieli na ktorej latwo ktorys kanal wyjarac wprowadzajac blad

Tomasz Golinski
22-01-2005, 20:03
ale światłomierz białą kartkę też ustawi ci na 18%. A jeśli nie to wystarczy klepnąć korektę -2. Jasne jest, że nie można dopuścić do clippingu sygnału.

kml
23-01-2005, 14:54
Witam i mam pytanko o te ustawienia :
Jak ustawia sie ten balans bieli ? tzn. że wchodze do kościoła ustawiam balans bieli na auto, robie zdjecie szarej kartki z lampą skierowaną w sufit (tak jak robie zdjęcia) ustawiam owe zdjęcie jako wzornik bieli i przestawiam balans bieli na ten z wzornikiem ? czy w czymś się pomyliłem ??

Cychol
23-01-2005, 14:59
Jak ustawia sie ten balans...

... dokładnie tak jak napisałeś :D

kml
23-01-2005, 15:05
czyli dobrze to robiłem :D

Problem zaczyna sie wtedy kiedy nad głową mamy mnóstwo kolorowych balonów przez które przebija lampa i jest niezły zafarb :/ na to już chyba nie ma sposobu ?? :roll:

Vitez
23-01-2005, 15:12
Witam i mam pytanko o te ustawienia :
Jak ustawia sie ten balans bieli ?

W zaleznosci od aparatu roznie.
Kazdy aparat posiadajacy funkje "wlasnego" (custom) balansu bieli ma dokladnie wytlumaczone w instrukcji jak to ustawic.
Np 10D robi sie wlasnie tak jak opisales, ale takim G3 juz zupelnie inaczej :roll: .

Cychol
23-01-2005, 15:13
balony w kościele???? :-)

kml
23-01-2005, 15:26
balony w kościele???? :-)

po kościele na sali :D

VITEZ mam d60 czyli pewnie to tak samo jak w 10d

pozdrawiam

Vitez
23-01-2005, 18:38
VITEZ mam d60 czyli pewnie to tak samo jak w 10d

No tak, chcialem zwrocic tylko uwage ze :
a) w kazdym aparacie inaczej
b) z kazdym aparatem masz instrukcje lub znajdziesz ja w necie i tam jest napisane jak sie ustawia , zamiast pytac na forum 8)

Kubaman
23-01-2005, 22:42
b) z kazdym aparatem masz instrukcje lub znajdziesz ja w necie i tam jest napisane jak sie ustawia , zamiast pytac na forum

czyli co, zamknąć forum?
:?

Vitez
24-01-2005, 09:48
czyli co, zamknąć forum?
:?

jest wiele problemow zwiazanych ze sprzetem ktore nie sa opisane w instrukcji. Jest wiele tematow nie zwiazanych z problemami ktore mozna omawiac na forum. Nie marudz :P

Algorytm:
a) instrukcja
b) google
c) forum/grupy dyskusyjne

A nie na odwrot :roll: .

Kubaman
24-01-2005, 23:48
zdumiewa mnie, że zawsze masz coś mądrego do powiedzenia :P .
Forum to społeczność, a ta nie obejdzie się bez komunikacji. Czasem można podyskutować na tematy znane i zawarte w instrukcji - po prostu aby porozmawiać i pomóc tym, którzy z jakiś tam powodów nie potrafią z tej instrukcji skorzystać. Ja jestem gotów na taki wysiłek.

Vitez
25-01-2005, 09:42
Czasem można podyskutować na tematy znane i zawarte w instrukcji - po prostu aby porozmawiać i pomóc tym, którzy z jakiś tam powodów nie potrafią z tej instrukcji skorzystać.

Ale jest pewna roznica pomiedzy dyskusja na temat zawarty w instrukcji a pytaniem "jak to zrobic" podczas gdy owpoeidz znajduje sie w instrukcjie - wtedy jedynie mozna wskazac paluszkiem "przeczytaj tu" i dopiero jesli osoba przeczyta i nadal bedzie miala problemy - mozna odyskutowac i pomoc... ale nadal pierwszym punktem do zrobienia jest przeczytanie instrukcji :roll: .

kml
25-01-2005, 10:49
Instrukcji nie miałem w chwili zakupu .
Google pewnie działa, ale że akurat byłem na forum to pomyślałem że spytam ...

Po co nam forum jeżeli jest google ? :D

Vitez
25-01-2005, 11:27
Po co nam forum jeżeli jest google ? :D

Masz wyjasnione w 3 czy 4 ostatnich wypowiedziach :roll: .